De drie principes

 

Een echt eenduidige definitie van spelen is er niet, maar vrijwel iedereen die er iets slims over probeert te vertellen zegt iets in het verlengde van ‘vrijwillige activiteit buiten het normale leven om’. Je beseft als het ware dat je op dat moment niet aan het overleven maar aan het l√©ven bent. Persoonlijk draai ik de verhouding werk/spelen dan ook graag om en stel ik mensen de vraag: “wat zou er gebeuren wanneer je minimaal 23,5 uur per dag spelend door het leven kon gaan?”

(Die vraag komt niet uit de lucht vallen natuurlijk. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het menselijk lichaam er op berekend is om eens in de 2 à 3 dagen maximaal 26 minuten stress te ervaren. Bij meer stress spreken we van chronische stress.)

Gelukkig hoef je daarvoor niet nog meer copingstrategieen te leren. De vrijheid waar je naar zoekt(of letterlijk; speelruimte) vind je in jezelf. Daarom ligt de focus in opleiding en training op onze menselijke fabrieksinstelling; een flexibele en veerkrachtige staat van zijn. Een staat waarin het leven een stuk speelser voelt. Om dit uit te leggen gebruik ik ‘de Drie Principes’, grondbeginselen om gemakkelijker door het leven te gaan. Ik noem ze met een grote glimlach ook wel eens mijn ‘fun’damentals.

Maar wat zijn die drie principes dan? Het is in ieder geval geen methode, stappenplan of techniek. Het vertelt je niet hoe je beter of gelukkiger kunt leven. En het is ook geen concept waar je in kunt geloven of niet. Het is juist super nuchter en eenvoudig. In feite wordt er op een hele simpele wijze duidelijk gemaakt hoe onze menselijke ervaring tot stand komt. Mijn ervaring, jouw ervaring. Die van ons allemaal. Ook al ervaren we allemaal iets anders (zelfs als we op hetzelfde moment op dezelfde plaats zijn). Dat verschil is waar de drie principes inzicht in geven.

Inzicht

De drie principes zijn geen methode of techniek en dus zal het je ook niet ‘helpen’ om makkelijker in het leven te staan. Je kunt het niet toepassen.

Toch ervaren veel mensen dat het leven speelser aanvoelt wanneer ze er diepgaand kennis mee maken. Alsof het verdiepte inzicht in hoe de menselijke ervaring tot stand komt het leven wonderbaarlijk vergemakkelijkt.

Essentie

De essentie van de drie principes ligt in het besef dat 100% van ons denken gelijk is aan 100% van ons gevoel in het moment. Geen enkel gevoel kan in je opkomen zonder een (bewuste of onbewuste) gedachte. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Dit betekent dat NIETS van buitenaf je op een bepaalde manier kan laten voelen. Het cre√ęren van een gevoel is en is altijd een inside job geweest.

Hoe werken de drie principes?

 

Door diepgaand te begrijpen hoe dit werkt krijg je meer inzicht in je eigen gedachten en gevoelens. Meer inzicht leidt tot meer rust, welbevinden en flexibiliteit. Brengt je in contact met je creativiteit, veerkracht en flow. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wellicht geloof je me zelfs niet. Toch heeft deze manier van kijken al veel mensen geholpen. Hoe kan dat nu?

Wel, simpel gezegd; als je een probleem hebt dan is het nodig dat je er hulp voor krijgt. Geldzorgen, natuurrampen en ziekten bestaan in de realiteit buiten jou. Daar heb je simpelweg mee te dealen. De drie principes zeggen niet dat dit niet bestaat. Maar ze verwijzen naar een innerlijke factor waarbij er ‘iets’ gebeurd tussen de externe omstandigheid en jouw individuele ervaring ervan. Ik zie het bijvoorbeeld in spel; een specifieke opdracht brengt de ene deelnemer in extase en de ander in diepe onzekerheid. De omstandigheden hebben niet het vermogen om hun reactie te bepalen. Dat gebeurd door een mechanisme dat doorwerkt in hen.

Veel mensen die dit doorhebben denken dat er ‘dus’ iets met hen aan de hand is. Want ze voelen vanalles dat ze niet willen voelen. En dus zoeken ze oplossingen om er beter mee om te gaan (of liever nog: het op te lossen). En hoewel een dat werkt voor alles in de buitenwereld, geldt dit niet voor je binnenkant. Als je enkel d√©nkt dat je een probleem hebt, dan heb je geen oplossing nodig, maar k√©nnis over wat er aan de hand is. Zodat je je eigen psychische processen gaat begrijpen. Maar als de basisvoorwaarden voor geluk aanwezig zijn en je je toch niet altijd gelukkig voelt dan ben je bij mij aan het juiste adres. De drie principes plaatsen¬†alles in een ander perspectief, waardoor je ook je verlangens of problemen op een andere manier gaat ervaren. Het leven voelt dan een stuk gemakkelijker en speelser aan.

Principes

De drie principes geven een beschrijving van hoe jouw ervaring van moment tot moment tot stand komt. In het kort komt het hierop neer: 1) je leeft, 2) je bent je bewust en 3) je hebt gedachten. 

Zonder deze principes zou leven niet bestaan, zou je je niet bewust zijn van je ervaringen. Zou je patronen niet herkennen. En zou jouw brein de wereld om je heen niet kunnen voorspellen. Het leven zoals je het kent zou zonder deze zaken niet mogelijk zijn. En je zou niet in staat zijn als denkend wezen door deze wereld te gaan.

Ervaringen

Dankzij de drie principes van Mind, Consiousness en Thought kun je de wereld ervaren. Ben je gewaar van allerhande zaken om je heen en in jezelf. Daar heb je geen controle over, deze ervaringen ontstaan gewoon. Volgens Sydney kun je de principes als een natuurwet. Of we er nu in geloven of niet, het heeft altijd invloed. Een appel valt bijvoorbeeld nog altijd naar beneden, zelfs als je exact weet hoe de zwaartekracht werkt. 

De drie principes veranderen je ervaringen dus ook niet en biedt geen oplossing voor emoties die je liever niet hebt, maar laat je begrijpen hoe dit proces werkt. Hoe beter je het begrijpt, des te meer speelruimte je ervaart en hoe meer spelen daadwerkelijk transformerend kan werken!

Waar komen de drie principes vandaan?

Meer dan vijfendertig jaar geleden had een Schotse lasser genaamd Sydney Banks een diepgaande spirituele ervaring die heeft geleidt tot het nieuwe paradigma van de drie principes (ook wel Innate Health of Inside-Out paradigma genoemd). Syd was en doodnormale man, niet op zoek naar waarheid of wijsheid. Op de één of andere manier heeft hij ingezien (of doorzien) hoe het leven werkt. Het is ook niets nieuws overigens, het is waar elke godsdienst en filosofie in de kern naar verwijst. Ook ik heb de afgelopen jaren inzichten gehad die me wezen op de oorsprong van mijn ervaringen. Toch vertel ik veelal niet mijn eigen verhaal maar verwijs naar de drie principes. Waarom? Omdat ze het heel simpel maken om te begrijpen. Inmiddels wordt het wereldwijd succesvol ingezet  in o.a.het zakenleven, als onderdeel van coaching, in de gezondheids- en verslavingszorg, in gevangenissen en het onderwijs.

De drie principes verwijzen naar de waarheid dat we meer zijn dan dat wat we geloven of denken over onszelf. Het verwijst naar de waarheid dat we meer zijn dan onze persoonlijkheid waarmee we ons onderscheiden van anderen. Meer dan het zelfbeeld waarmee we ons identificeren. We zijn onlosmakelijk verbonden met de vormloze energie waar alles in dit leven uit bestaat. We zijn onderdeel van het grote geheel.