Iedereen ervaart angst bij de aanvang van iets nieuws. De mensen die ik spreek, waar ik over lees, die ik hoor op radio en tv bevestigen dit allemaal. ze zeggen bijvoorbeeld dat ’toen ze het nog niet konden’ ze spanning voelden en het liefst weg wilden rennen. Of dat ‘omdat ze niet wisten wat te verwachten’ ze het liefst vasthielden aan het bekende.

En toch intrigeert me iets; de mensen die je hoort, die dit doen om hun succesverhalen te delen die gepaard zijn gegaan met angst en falen, die zeggen óók dat ze de stap dus wel hebben genomen. En daarmee is maar één conclusie mogelijk: angst is dus niet hetgeen je tegenhoudt!

Voor sommige mensen is angst onbelangrijk.

Veel ondernemers hoorde ik afgelopen maand zeggen; ik voel nooit angst, ik doe gewoon mijn ding. Dit lijkt haaks te staan op bovenstaande. Tot ik doorvraag, dan blijkt dat ze de angst onder controle hebben en deze zien als een emotie die hen in staat stelt keuzes te maken en in actie te komen. Andere mensen hoor ik in mijn omgeving praten over dezelfde emotie, maar zij ervaren het als iets vervelends, een soort pijnlijk gevoel dat je hulpeloos en machteloos maakt. Iets waar je blijkbaar óók naar moet luisteren dus. Maar wel volgens hen op een hele andere manier. Wie heeft er nu gelijk?

De vraag is niet ‘wie er gelijk heeft’ maar ‘of hetgeen je geloofd bij je past’.

Binnenin ieder mens zit voldoende energie om een vrolijk en prettig leven te kunnen leiden. Het is een kwestie van deze energie te gaan gebruiken. Veel mensen zitten echter vastgeroest en dan ben je niet toegerust om je kracht voor jezelf te gebruiken. Als je dat niet doet dan voel je je hulpeloos, moedeloos en neerslachtig. Een teken dat er iets niet werkt zoals het zou moeten werken, zo zegt Susan Jeffers.

Wanneer je iets geloofd dat je niet dient voelt dit als ‘naar’. Het voelt vervelend. Het beklemd. Wanneer je dat voelt is het tijd om het anders te gaan doen. Hierbij gaat het niet om hoe je vroeger hebt gedacht. Niet over wat je ouders, docenten of begeleiders je hebben ingeprent. Maar het gaat over hoe jij jezelf tegenwoordig opvoedt op dit gebied. Het blijkt dat iedereen zo kan gaan denken als de mensen uit de eerste categorie, maar dat vergt wel geregeld onderhoud. Zodra je ophoudt gaat het snel achteruit. Werk aan de winkel dus!

Jij hebt recht op een fijn en opwindend leven.

Zo’n leven waarvoor je ’s ochtends graag je bed voor uitkomt en ’s avonds niet het gevoel hebt dat je gewerkt hebt. Energie te over voor nog meer leuke dingen! Deze gevoelens echter komen alleen maar naar boven als je contact weet te maken met de kracht in jezelf.

Doe élke dag iets wat je een beetje spannend vind, wat dat is kan ik niet zeggen, dat is voor iedereen anders. Lunchen met collega’s waar je normaal niet bij zit. Iemand een oprecht compliment geven of dankjewel zeggen tegen iemand die dichtbij je staat met uitleg wat die ander voor je betekent. Als je elke dag een mini-risico neemt vergroot je elke dag je gevoel van eigenwaarde een beetje. In het algemeen geldt: ontplooi jezelf en houd jezelf niet langer tegen!

Is dit een boodschap die jij ook uitdraagt? En wil je hier meer van? Meer interventies? Meer weten wat specifiek werkt voor een bepaalde beklemming? Kijk dan eens naar de Moed om te Falen. Een unieke licentietraining voor de leukste faalangsttraining van Nederland.