Playful Inquiry is een avontuurlijke reis naar het hart van je ervaringen en de bron van je intuitie. Dit programma is voor jou als je méns wilt zijn en daarmee imperfect durft te zijn. Écht zijn. In het moment. Voor de blik van anderen. Met álles wat er op dat moment is. Je zult nieuwe tools ontdekken om de rijkdom van het huidige moment te omarmen, de pracht van het alledaagse te waarderen en de schoonheid van het leven in al zijn facetten te vieren. Je zult de ruimte krijgen om te dansen met je angsten, te lachen met je twijfels, en te zingen met je vreugden. Ik nodig je uit oordeelloos te verbeelden wat in je leeft zodat je een nieuwe waarheid, een uniek inzicht of een mogelijke toekomst achter de horizon vindt. Dus doe mee. Stap in het onbekende. Verdwaal in de juiste richting. Zeg ja tegen meer dan brownies. Flirt met flow. Laat jezelf gebeuren en geniet van wat ontstaat. 

Jij bent de verbondenheid die je ervaart bij een kampvuur en de sereniteit die rondwaart in een oud klooster. Alle emoties dwarrelen rond in je hart, de rimpels van ontroering, de bitterzoete verwarring en de vlinders van opperste vreugde. Het leven vraagt je niet te kiezen tussen tegenstrijdigheden, maar om ‘ja’ te zeggen tegen alles wat er is, zoals de aarde de hemel omarmt bij elke zonsondergang.

Ik nodig je uit oordeelloos in flow te verbeelden wat in je leeft zodat je een nieuwe waarheid, een uniek inzicht of een mogelijke toekomst achter de horizon vindt. Door bewustzijn om te zetten in klank, vorm of beweging, leer je Zijn met alles wat is. In de omhelzing van het hier en nu, zul je de vrijheid vinden om authentiek en volledig levend te zijn.

 

Voor wie
Jij bent opgeleid om op je intellectuele capaciteiten te vertrouwen om problemen op te lossen. Maar nu ben je op een punt gekomen waarin je in het onbekende mag gaan stappen. De twijfelzone. Het lege veld. Dit hebben ze je echter niet geleerd. Of je bent vergeten hoe het was om je intensiteit volledig te omarmen. Omdat je al snel als ’te veel’ werd ervaren. Maar wij mensen zijn emotionele wezens, geschapen om intuïtief onze weg te vinden. Ons lichaam wijst ons hierbij de weg. Deze training is geen achteruitkijkspiegel, maar een duikbril voor het huidige moment. Begeef jij je in veranderende tijden? Betreed je onzekere wegen? Bevind jij je in de ruimte tussen wat was en wat nog moet komen? Welkom in de liminale zone – de drempel van grootsheid. Ik leer je onbekende territoria te navigeren, en laat je speels intunen op je lichamelijke wijsheid. Wie dat kan, tapt uit de onuitputtelijke bron van creativiteit. En dan, ah ja, dán begint het leven te stromen. Moeiteloos. Zorgeloos. Is dat ook wat jij wilt? 

Dit programma is voor levenskunstenaars, grootdromers en morgenmakers. Geen geitenwollensokkendragers, maar eerder avant-gardisten, vooruit willen naar een betere wereld voor ons allemaal, in plaats van terug naar vervlogen tijden. Het is voor jou als je ernaar verlangt expressie te geven aan het verlangen van je hart. Niet langer antwoorden zoekend op complexe vragen maar er simpelweg mee te ‘zijn’. In de stilte van onze geest vinden we namelijk een creatieve broedplaats, die je de wijsheid en vreugde brengt die je zoekt. 

Alle feiten op een rijtje

 

Meer over Playful Inquiry
Daar waar je hoofd enkel in tegenstrijdigheden kan denken, omvat je lichaam de volledige natuurlijke vrijheid om met alles te zijn. De natuur is immers zelf een vat vol tegenstrijdigheden. Door je gevoelservaringen in volle vrijheid en openheid te uiten, ontdek je de wijsheid die daarachter verborgen ligt. Playful Inquiry™ is qua methodiek geworteld in de traditie van Interplay. Je vertaalt hiermee met simpele manieren een innerlijk gevoel naar een woord, gebaar of geluid en geeft zo op simpele wijze vorm aan wat in je leeft.

Aan de slag gaan met je lichaam of expressie te geven zonder dat het ‘mooi’ hoeft te zijn voelt voor sommigen mensen spannend of onbekend, omdat ze het niet kennen of hebben geleerd deze authentieke expressie te onderdrukken, vooral wanneer deze als ‘te’ ervaren werden door anderen , of wanneer we hen irriteerden met intense emoties. We ‘hoorden’ in hun reactie op ons dat wij er niet mocht zijn. Niet de versie die we van nature waren in ieder geval. Wellicht enkel de maatschappelijke versie ervan. En dus pasten we ons aan. Verloren onze echte stem.

En nu hunkeren we ernaar juist die stem te horen, die ons naar de overkant van het onbekende kan leiden. Daarvoor verlangen we naar een omgeving waar we volledig mens mogen zijn, waar muren verkruimelen en maskers vallen, en waar alle emoties er gewoon mogen zijn. In de ruimte die dan ontstaat kun je de wijsheid van het leven weer omarmen. Durf je te leunen in nieuwe situaties zonder vooropgezet plan. Zodat je in de ruimte die dit geeft kunt aanvoelen wat de volgende stap mag zijn. Een wijsheid die voortkomt uit de diepste bronnen van ons menszijn. Op deze manier wordt Playful Inquiry meer dan alleen een methode voor zelfleiderschap; het wordt een pad naar een ontspannen, authentiek en vervuld leven. Een leven dat volledig in alignment is met wie je werkelijk bent.   

Wat eerdere deelnemers zeggen:
“Dit zou opgenomen mogen worden in het curriculum van alle psychosociale opleidingen!
“Wat heerlijk om mijn eigen antwoorden te kunnen vinden. Geen coach meer nodig zo!”
“Het is zo fijn om jezelf te kunnen ontdekken in een groep die volledig veilig voelt omdat écht alles er mag zijn.”
“Goed dat er opdrachten waren om mee aan de slag te kunnen gaan, maar nog heerlijker om zelf los te gaan.”

Wat we gaan doen
Op de eerste dag staan we stil bij de gevoelde ervaring in het lichaam. Je lichaam is als een herberg vol signalen die je brein niet altijd kan vertalen. Een knoop in je maag, een droge keel, of een tinteling in je onderrug – dat zijn de momenten dat je innerlijke wijsheid haar stem verheft. Geloof me, jouw lichaam is een wijze gids en Playful Inquiry™ de sleutel.

Je oefent de eerste dag in doorvoelen wat er op dit moment in je leeft (felt sense) en aanwezig zijn bij een proces van de ander (holding space). In de middag maken we de overstap naar de werkvorm Interplay, waarbij we alles doen wat nodig is om je hoofd uit en jou ‘aan’ te zetten. We werken met alles wat via klanken of taal expressie vindt en de natuurlijke bewegingen van je lichaam. Als startpunt krijg je (telkens in tweetallen) slechts een woord, gevoel of gedachte en daarmee start jouw expressie. Nooit met het doel een ander te vermaken of een mooie prestatie neer te zetten maar te ontdekken hoe je de connectie maakt met het ‘niet weten’ en je overgeeft aan ‘dat wat komen gaat’. We gaan inhoudelijk aan de slag met kleine vragen als ‘vertel eens over de inhoud van je bureaulade’ of ‘hoe beweegt onvoorwaardelijke liefde?’ Juist door je gevoelsimpulsen te volgen en deze te verkiezen boven een intellectuele, leuke of ‘bedachte’ respons leer je om expressie te geven aan wat in je leeft met taal, met klanken, met beweging en met combinaties daarvan. 

Op de tweede dag wordt er verder geoefend met beide vormen en leer je ze combineren met elkaar. Ook is er aandacht voor het omgaan met blokkades die kunnen optreden in je proces. De dagen zitten bomvol creatieve en uitdagende oefeningen waar een stukje lichtheid in zit. Om te gedijen in het hier-en-nu, is het namelijk nodig om snel te kunnen handelen, zonder er al te lang over na te denken.   

Moet ik kunnen improviseren?

Nee, je hoeft echt geen goede improvisator te zijn. Sterker nog: Laat om te beginnen alles varen wat je weet over kleinkunst of presenteren. Belangrijker dan podiumervaring is de vraag of je ‘in touch’ bent met je gevoelens en gedachten. Kun je erbij zijn zonder ermee samen te vallen? Daarmee heb je goud in handen. De wereld verlangt naar jouw eigenheid. Naar jouw speelsheid. Naar jouw andere kijk. En ik weet hoezeer jij verlangt naar jouw rauwe, pure menszijn. De vrije versie van jou. Dus kom intuïtief improviseren. Totdat jij dit alles weer met het diepste van jezelf verenigd bent. En overal vol-uit jezelf zal zijn.

We spelen met eenvoudige solo-improvisatievormen. ‘The magic happens’ wanneer jij zonder agenda, maar met wijdopen hart en open geest durft te verschijnen. Laat levenswijsheid zich ontvouwen terwijl je liefdevol jouw impulsen volgt. Er is hierin geen ‘goede’ manier om het te doen, enkel jóúw manier. Zo openen we de deur naar je voelende zelf, het deel van ons dat we wellicht zouden afwijzen wanneer we serieus probeerden om een ‘leuke voorstelling’ te maken of ‘het goed wilden doen’, omdat gevoel nu eenmaal langer de tijd nodig heeft om doorvoeld te worden en niet altijd vanuit een eerste impuls ‘hout snijdt’, ergens op slaat of goed overkomt. Het wezenlijke is om alles te accepteren zoals het is of gaat en open te staan, nieuwsgierig te zijn en ja te zeggen tegen alles wat je ervaart. Zo ontstaat er als vanzelf meer ruimte voor authenticiteit, eigenheid en speelse expressie. Waarachtig, puur en 100% echt.

Deze training is een uitnodiging jezelf te openen voor je ware natuur. Ter plekke. On the spot. Zodat verstrengeld in menselijkheid alles er mag zijn. Wanneer we op deze wijze de persoon achter de performer zien doorschemeren, ontstaat er perfectie. Niet omdat de zinnen rijmen of de uitvoering perfect is, maar omdat deze persoon zélf ineens zo oprecht eerlijk zichtbaar wordt. De mens zelf, met zijn vermogen om in het moment te blijven en op elk moment trouw te zijn aan zichzelf. Dat raakt. Dat inspireert. Dat verbroedert en verbindt. 

Serieus spelen onder bezielende leiding van Xandra van Hooff is genieten en leren tegelijkertijd. Dank dank dank Xandra voor de diepe, lichte, vrije en voelende ervaringen. Jezelf vrij-spelen is een prachtig proces.❤️

Loes Meijlink

Brengt de 'spark' terug in mensen en organisaties, The Spark Company

Wat was dit een supergave, intense, mooie, speelse en oh zo waardevolle ervaring, onder de geweldige begeleiding van Xandra. Dankbaar voor de dagen met een gouden randje en bijzondere inzichten. 💜

Bianca Kampman

Kleurrijke Toekomstbrenger en Specialist Cultuur & Talent , Co-Kreatie

Prijs, data en meer…

 

Data, tijden en locatie
Wanneer: Playful Inquiry staat gepland op 28 & 29 dec 2023.
Hoe laat: van 09:30 tot uiterlijk 16:30 uur
Waar: in het Embodiment Centrum aan de Zomertaling 27 te Wijchen (achter het station)

Prijs 
De opleidingsprijs voor particulieren en ZZP’ers is €395,-  inclusief koffie en thee tijdens de opleidingsdagen. Je hebt de mogelijkheid om zonder extra kosten in termijnen te betalen. Opleidingskosten zijn aftrekbaar voor ondernemers. Bij betaling via werkgever of UWV, geldt er een toeslag van 10% vanwege extra administratieve kosten, overheadkosten en/of dienstverleningsovereenkomsten. 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via onderstaande knop. Vul je gegevens in op het formulier dat verschijnt en stuur het in. Ik reageer hierop zodra ik tijd heb. Je ontvangt daarna binnen een paar dagen per mail de (deel)factuur. Er zijn nog 3 plekken beschikbaar. 

The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW-heffing.