Clownerie Zomerweek

Deze zomerweek in Frankrijk stat eigenlijk ‘los’ van het Wise Fool programma maar toch wil ik het je niet onthouden. Ik geef namelijk komende zomer een ervaringsgerichte vijfdaagse workshop waar je in de ochtenden wordt begeleid om op verschillende manieren jezelf minder serieus te gaan nemen en je speelse kind weer te ontdekken. Dat doen we via de clown.¬†Wanneer dit woord je nu doet denken aan circusartiesten of horrorfilms dan geef ik je graag mijn definitie: de clown is het meest onschuldige, ongeciviliseerde deel van jou. Het is je innerlijke kind, je innerlijke dromer, je levensgenieter. Je speelt geen personage wanneer je bezig bent met clownerie. Dit ben jij, in pure kwetsbare vorm. Op zoek naar de kracht (en humor) daarvan.

De workshopweek wordt gegeven van 25 t/m 31 juli op de Nederlandse camping in Noord Frankrijk: centre Lothlorien. 

Je leert in deze week je lichaam te gebruiken om met humor fysiek te spelen en laagdrempelig theater te maken. Je speelt met het publiek en laat je door hen leiden om de vrolijkheid te vergroten.

De magie van de rode neus!

Tijdens de workshopweek gaan we werken met de magie van ‚Äėde rode neus‚Äô. Dit kleinste maskertje ter wereld dient er enkel voor om jezelf helemaal te kunnen openen en zichtbaar te worden met alles wat er in je is. Inclusief je onhandigheid of kwetsbaarheid. Het is dat immers wat een ander √©cht boeiend en mooi maakt.¬†Wanneer we onze kwetsbaarheid negeren scheiden we ons af van de menselijke realiteit. Het is gelijk het einde van onze authenticiteit. ¬†De clown staat zichzelf toe kwetsbaar te zijn, om √©cht geraakt te worden door wat er nu gebeurt. Of het nu een lach uit het publiek is of een vermeende glimlach in het spel van het zonlicht‚Ķ de clown laat je zonder schaamte zien wat dit met hem (of haar) doet.

Het kleinste maskertje ter wereld is er dus niet zozeer ‘om lollig te doen’ maar is er om jezelf helemaal te kunnen openen en zichtbaar te worden met alles wat er in je is. Inclusief je onhandigheid of kwetsbaarheid. En d√°t is precies wat jouw clown ¬†boeiend en mooi maakt.

Een week pure speelsheid!

We gaan in de clownerie zomerweek aan de slag met: het betreden van de¬†clownsstaat, loslaten van ‘het normale’, spelen met stem en geluid, lachen om falen en de vreugde van het mislukken omarmen, de regel van 3 en een band aangaan met je publiek. Het wordt bovenal een week met veel plezier en veel gelach!

Locatie
In de Haute Marne, regio Champagne in Noordoost-Frankrijk ligt Centre Lothlorien, een kleinschalig internationaal gastenverblijf, cursuscentrum en Yoga Teacher opleidingslocatie. Een plek waar mooie ontmoetingen gewoon zijn. Het is een plek die me verwondert en verblijdt en waar ik dus al jaren met veel plezier als gast, vrijwilliger en workshopgever kom. En in 2021 mag ik er deze clown workshopweek geven!

Data
De workshopweek wordt gegeven van 25 t/m 31 juli 2021. Aankomst is op zondag (mede vanwege de weekopening op zondagavond). Op zaterdag gaan de meeste mensen weer naar huis. Maar je mag natuurlijk best langer blijven!

Workshoptijden
We werken dagelijks van 10.00.00 tot 13.00 uur met een kwartiertje pauze halverwege. Er is een kinderprogramma mocht je het fijn vinden met je hele gezin te komen en eet je mee in het chateau dan zijn de ontbijt Рen lunchtijden op de workshop afgestemd.

Kosten
Deelname per persoon aan de clown zomerweek in 2021 is ‚ā¨200,- excl. verblijfkosten op de camping of in een chalet. Kijk op de website van Centre Lothlorien voor de mogelijkheden.¬†Indicatie kosten: camping vanaf 75 euro, verblijf chateau volpension 470 euro. Avondmaaltijd los 19,50 euro. Er zijn ook blokhutten en chalets aanwezig. Kijk op de website voor de mogelijkheden.

Over Xandra als trainer:
Xandra van Hooff (1976) woont in Wijchen samen met haar man en twee kinderen. Xandra is opgeleid als docent en pedagoog en werkt sinds 2012 zelfstandig als trainer met diepvoelers, sneldenkers, tekortkoningen en levensbewonderaars. Haar werkwijze is een creatieve combinatie van improvisatie, clownerie en drama om persoonlijk leiderschap te stimuleren. 

Voor wie?
Deze zomerweek in Frankrijk is voor iedereen die¬†ge√Įnteresseerd is in het cultiveren van een speelse, luchtige en oprechte verbinding met jezelf en anderen.