De fool in de tarot

De Fool wordt in veel tarotspellen genummerd met het getal nul. In de numerologie (leer der getallen) is de nul een belangrijk getal. Het is als een zaadje, een kiem waaruit iets nieuws kan ontstaan.  De nul vertegenwoordigt dan ook het niets waaruit alles is ontstaan en waar alles in bestaat. Het niets is onbegrensd, allesomvattend. Hoewel de eerste stap op een lang pad vaak klein lijkt in vergelijking met de reis, is die eerste stap van vitaal belang, want zonder die stap zou er helemaal geen reis zijn!

De Fool is tarotkaart nummer 0 en kan alle andere personages spelen, net zoals de Joker in het kaartspel. Hij staat vaak afgebeeld op de rand van de klif, met √©√©n voet op de vaste grond van het bekende, en de andere zwevend boven de afgrond van het onbekende. ‘Dat doe je toch niet?’ zouden de meeste mensen roepen? We willen de fool dan ook waarschuwen, alsof hij de kennis over het gevaar niet heeft. De knapzak die hij vastheeft lijkt daarnaar te verwijzen. Deze is klein en daardoor lijkt het dat er nog niet veel levenswijsheid in zit. Op deze wijze zien we onze maatschappelijk geconditioneerde overtuiging terug dat ‚Äėkennis‚Äô¬† goed zou zijn. Maar is dat wel zo? Zou je niet kunnen stellen dat zijn knapzak (zijn rugzak) gewoon geen beperkende overtuigingen bevat, dat hij zijn ballast, zijn verleden heeft losgelaten? Eigenlijk heel verstandig, die Dwaas. Hij kan daardoor namelijk vrij en vrolijk genieten van alles wat er op zijn pad komt. Zelfs een afgrond is dan geen belemmering meer.

De Fool is een ongevormd potentieel, puur en onschuldig, noch positief noch negatief, maar met de mogelijkheid van beide. Hij is de ongeconditioneerde ziel die op het punt staat voor de eerste keer tot manifestatie te komen om de lessen van de wereld te leren. De onschuld waarmee de fool dit doet kan hem ertoe brengen om meer te ervaren dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. En in alles wat hij ervaart kan hij kennis en verlichting vinden. Deze onschuld is vergelijkbaar met de onschuld van een kind, dat onwetend en openhartig de wereld instapt. Zo te leven stelt je in staat de wereld met nieuwe ogen te zien en helemaal, voor de volledige 100% in het heden te leven.