Kunst van het Spelen

Hoe heerlijk zou het zijn wanneer jezelf uitspreken, zichtbaar zijn, grenzen stellen of zelfs je droomleven creëren geen dingen zouden zijn waar je ‘moeite’ voor moet doen? Wanneer het vanzelf gaat? Wanneer het zelfs als ‘spelen’ voelt? Als er zo’n wereld zou bestaan dan staat deze los van de huidige realiteit. Want nu wacht je wellicht tot je ooit gaat durven, Emoties minder spannend zijn. Je los kunt laten. Jouw manier hebt ontdekt. Je meer schijt hebt aan de ander…

Die ándere wereld bestaat! Je kunt er op elk moment instappen. Het is de plek waar de rebellen, de onruststokers, de komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land wellicht waar ook jij floreert?

Neem speelsheid serieus

 In de Kunst van het Spelen dompel je je zachtjes onder in de staat van kinderlijke verwondering en plezier, waarin alles mogelijk is en niets is wat het lijkt. We doen oefeningen en spellen om je lichaam, verwoording- en verbeeldingskracht vrij te maken. Je leert je te verankeren in het nu, verbinden met de ander(en) en moeiteloos een staat van ‘flow’ binnen te gaan. Want in spel is er geen heden of verleden, geen ‘meekijken over je eigen schouder’, geen agenda waar je aan moet voldoen. Er is enkel het spel zelf. En het spelen. Het is het antwoord op alle problemen die er niet zijn.

Doe mee met de Kunst van het Spelen en ontdek hoe je jezelf door middel van verhalen, gekke opdrachten en bewegingen moeiteloos zichtbaar maakt. Voor iedere professional die zichzelf wat meer ontspanning en zelfvertrouwen in lastige situaties gunt. Die spontaner en authentieker wil handelen (al heb je een hekel aan het laatste woord).

Je wordt van deze workshop niet enkel een heel stuk vrolijker, je ontgrendelt ook de wijsheid van het lichaam en traint je zichtbaarheid en flexibiliteit door volledig in het moment aanwezig te zijn. Bereid je voor op een training vol ontspanning, ontlading en verbinding. Iedereen kan improviseren vanuit z’n tenen. En je hebt er niets voor nodig ook. Laat je verrassen… ontdek dat in ‘zomaar wat doen’ stiekem heel veel verbinding en eigenheid schuilt =)

Ontdek de Kunst van het Spelen!

Te vaak denken we dat spelen is gereerveerd voor kinderen. Of erger nog; voor luie, onverantwoordelijke mensen. Maar speelsheid is iets wat we heel serieus mogen nemen. Het helpt ons herstellen van stressvolle situaties, plezier te hebben in ons werk, nieuwsgierig te blijven naar de ander en de wereld om ons heen en jezelf op een hele pure authentieke manier te laten zien.

Speelse professionals brengen humor, luchtigheid, veranderingsgezindheid en humor in hun werk. Ze zien geen problemen maar uitdagingen. Ze zien geen weerstand maar een interessante situatie. Door hun nieuwsgierige en open houding creëren ze zo een plezierige werksfeer en een veilige omgeving. Hierdoor zijn ze in staat om wat lucht te brengen in conflicten en zijn ze in staat te experimenteren met nieuwe ideeën, zonder gevoelens van faalangst.

Over Xandra als trainer
Ik had een achtergrond als docent, pedagoog en analist toen ik twintig jaar geleden in aanraking kwam met improvisatie, clownerie en provocatieve technieken. Hiermee kon ik mensen in beweging krijgen op een speelse manier waarbij dat anders vrijwel onmogelijk leek. Sindsdien werk ik met deze technieken als uitgangspunt en heb het toegepast van jeugdgevangenissen tot GGZ en in het begeleiden van o.a. hoogbegaafden en hoogsensitieve mensen. Op dit moment word ik blij van het doorgeven van mijn kennis en kunde aan anderen. Ik hanteer het archetype van de fool altijd onderliggend in mijn werk. 

Als trainer neem ik speelsheid zeer serieus, maar wanneer ik (groepen) mensen uitnodig om door middel van ijsbrekers, spelletjes, sketches of andere activiteiten in beweging te komen zie ik vaak rollende ogen of wordt me gevraagd waarom het afpakken van post-its bij elkaar te maken heeft met diegaand leren. “Rollenspelen zijn niet hetzelfde als het echte leven!” wordt me dan vaak voorgehouden. Of “dit is leuk voor vijf minuten maar daarna moeten we gewoon aan het werk hoor”.

Ik geloof dat dit een weerspiegeling is van onze westerse cultuur waarin speelsheid buitenspel gezet wordt. We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Pauze houden we achter het scherm. Bijeenkomsten zijn pas nuttig als er hard aan de inhoud is gewerkt. In het beste geval is spelen een snelle grappige energiebron als afwisseling van het ‘echte werk’.

Wanneer we spelen kunnen we standaard gedrag en ingeslepen manieren doorbreken en nieuwe – op samenwerking gebaseerde – beanderingen ontdekken. De positieve gevoelens die we krijgen door te spelen, kunnen van korte duur zijn, maar ze dragen op een duurzame en niet-lineaire manier bij aan onze groei en veerkracht. Niet voor niets plaatst Barbara Fredrickson van de Universiteit van Michigan positiviteit in het centrum van een alternatieve theorie voor de bekende “Fight or Flight” -visie van het menselijk overleven die ze “Broaden and Build” noemt. Op de lange termijn zijn we daardoor creatiever en flexibeler zijn met onze reacties.

Voor wie?
Deze tweedaagse is een ideale training voor professionals in het sociale domein; oftewel iedereen die mensen ondersteunt, leefbaarheid vergroot en participatie (het ‘meedoen’) in de maatschappij bevordert. Voorbeelden hiervan zijn mensen die werken in de zorg, welzijn, onderwijs, gezondheidszorg en opvoeding. Daarnaast is het ook geschikt voor trainers, sprekers en artiesten die hun verbinding met hun toeschouwers willen verbeteren. Als je geïnteresseerd bent in het cultiveren van een speelse, luchtige en oprechte verbinding met jezelf en anderen, dan is dit de training voor jou.

Aan het einde van de tweedaagse ontvang je een certificaat als bewijs voor aanwezigheid. De Kunst van het Spelen legt de basis voor mijn opleidingen (op HBO+ niveau).  Na deze tweedaagse kun je kiezen of een vervolgtraject bij je past.

Prijs, data en meer…

Data en tijden

Door het jaar heen zijn er verschillende trainingen in de Kunst van het Spelen.

Optie 1: 22/23 maart ’21
Optie 2: 17/18 juni ’21 (onder voorbehoud)

De dagen beginnen om 09:30 en eindigen om uiterlijk 16:30 uur. Mogelijkheden voor verblijf in de regio vind je bij de FAQ op de contactpagina.

Prijs 195 euro

Voor deze tweedaagse opleiding betaal je 195 euro incl koffie/thee lunch en koekjes. 

Ben je verhinderd? Laat dan iemand anders in jouw plek gaan, zonde anders van het lekkers. Omdat ik speciaal voor jou een plek reserveer kan ik geen geld terug geven.

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link. Let op: inschrijving is bindend. 

Locatie en adres

De training wordt gegeven op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen. Volg de borden ‘Broedplaats’ om de juiste ingang van het schoolgebouw te vinden. 

Wat levert deze tweedaagse je op?

* verbinding ervaren op speelse manieren
* intunen op je creatieve staat van zijn
* lef om puurder, eerlijker, meer jij te zijn
* nieuwsgierigheid opwekken
* gezamelijk het leven vieren