Neem speelsheid serieus!

In deze tweedaagse introductie dompel je je zachtjes onder in de staat van kinderlijke verwondering, waarin alles mogelijk is en niets is wat het lijkt. Een staat waarin plezier, speelsheid en verwonderen de boventoon voeren. Gedurende de dagen doen we oefeningen en spellen om je lichaam, verwoording- en verbeeldingskracht vrij te maken. Je leert je te verankeren in het nu, verbinden met de ander(en) en moeiteloos een staat van ‘flow’ binnen te gaan. Want in spel is er geen heden of verleden, geen ‘meekijken over je eigen schouder’, geen agenda waar je aan moet voldoen. Er is enkel het spel zelf. En het spelen. 

Wil jij kennismaken met mij en met mijn werkwijze? Wees dan van harte welkom bij deze weekendworkshop!

Leven met lef, lol en liefde

 

Doe mee met de tweedaagse Kunst van het Spelen en ontdek actief en creatief plezier door middel van verhalen en bewegingen. Het is de snelste manier om je lichaam, geest, hart en ziel te integreren. Lachen is de fijnste vorm van innerlijke vrijheid en dát ga je ervaren tijdens deze training. Je wordt van deze tweedaagse niet enkel een heel stuk vrolijker, je ontgrendelt ook de wijsheid van het lichaam en traint je zichtbaarheid en flexibiliteit door volledig in het moment aanwezig te zijn.

Bereidt je voor op een training vol ontspanning, ontlading en verbinding. Iedereen kan lachen zonder reden. Iedereen kan improviseren vanuit z’n tenen. En je hebt er niets voor nodig ook. Laat je verrassen…  ontdek dat in het ‘zomaar wat doen’ heel veel eigenheid schuilt en nog best heel leuk zijn! =)

Ontdek het meest nieuwsgierige, spontane en authentieke deel van jou in een veilige en niet-oordelende omgevingen vol speelse  uitnodigingen.  

Laat je lach de weg wijzen! 

Te vaak denken we dat spelen is gereerveerd voor kinderen. Of erger nog; voor luie, onverantwoordelijke mensen. Maar speelsheid is iets wat we heel serieus mogen nemen. Het helpt ons herstellen van stressvolle situaties, plezier te hebben in ons werk, nieuwsgierig te blijven naar de ander en de wereld om ons heen en jezelf op een hele pure authentieke manier te laten zien.

Speelse professionals brengen humor, luchtigheid, veranderingsgezindheid en humor in hun werk. Ze zien geen problemen maar uitdagingen. Ze zien geen weerstand maar een interessante situatie. Door hun nieuwsgierige en open houding creëren ze zo een plezierige werksfeer en een veilige omgeving. Hierdoor zijn ze in staat om wat lucht te brengen in conflicten en zijn ze in staat te experimenteren met nieuwe ideeën, zonder gevoelens van faalangst.

Ik neem als playfulness trainer speelsheid daarom zeer serieus, maar wanneer ik (groepen) mensen uitnodig om door middel van ijsbrekers, spelletjes, sketches of andere activiteiten in beweging te komen zie ik vaak rollende ogen of wordt me gevraagd waarom het afpakken van post-its bij elkaar te maken heeft met diegaand leren. “Rollenspelen zijn niet hetzelfde als het echte leven!” wordt me dan vaak voorgehouden. Of “dit is leuk voor vijf minuten maar daarna moeten we gewoon aan het werk hoor”.

Ik geloof dat dit een weerspiegeling is van onze westerse cultuur waarin speelsheid buitenspel gezet wordt. We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Pauze houden we achter het scherm. Bijeenkomsten zijn pas nuttig als er hard aan de inhoud is gewerkt. In het beste geval is spelen een snelle grappige energiebron als afwisseling van het ‘echte werk’.

Wanneer we spelen kunnen we standaard gedrag en ingeslepen manieren doorbreken en nieuwe – op samenwerking gebaseerde – beanderingen ontdekken. De positieve gevoelens die we krijgen door te spelen, kunnen van korte duur zijn, maar ze dragen op een duurzame en niet-lineaire manier bij aan onze groei en veerkracht. Niet voor niets plaats Barbara Fredrickson van de Universiteit van Michigan positiviteit in het centrum van een alternatieve theorie voor de bekende “Fight or Flight” -visie van het menselijk overleven die ze “Broaden and Build” noemt. Op de lange termijn zijn we daardoor creatiever en flexibeler zijn met onze reacties.

Dus speel, ontdek, experimenteer, probeer, giechel. bulder. Laat het toe. Jij bent jouw leven. Jouw wereld. En onthoud altijd… je bent niet slechts één aankoop, één opleiding, één compliment verwijderd van geluk. Je bent er slechts één gedachte van verwijderd. Of één lach.

De Kunst van het Spelen bied je een laagdrempelige manier om kennis te maken met je eigen speelsheid, met de mate waarin je jezelf niet al te serieus neemt, met de giechelende goeroe die ergens in je leeft. En met de manier waarop ik training geeft in leven met lef, lol en liefde. Doe mee en speel, ontspan, verbind, ontdek, creëer, geniet en leer.

Deze tweedaagse is een ideale training voor professionals in het sociale domein; oftewel iedereen die mensen ondersteunt, leefbaarheid vergroot en participatie (het ‘meedoen’) in de maatschappij bevordert. Voorbeelden hiervan zijn mensen die werken in de zorg, welzijn, onderwijs, gezondheidszorg en opvoeding. Daarnaast is het ook geschikt voor trainers, sprekers en artiesten die hun verbinding met hun toeschouwers willen verbeteren. Als je geïnteresseerd bent in het cultiveren van een speelse, luchtige en oprechte verbinding met jezelf en anderen, dan is dit de training voor jou.

Aan het einde van de tweedaagse ontvang je een certificaat als bewijs voor aanwezigheid. De Kunst van het Spelen legt de basis voor mijn opleidingen (op HBO+ niveau).  Na deze tweedaagse kun je kiezen voor hetgeen het beste bij je past. 

Dag 1: van bewustzijn naar verbeelding

Heel veel professionals zijn zelfbewust en hebben inzicht in de manier waarop zij de werkelijkheid ervaren. Bv ‘ik ervaar stress’ of ‘ik maak de mening van anderen over mij soms belangrijker dan mijn eigen mening’. Wanneer je speelt transformeer je een bestaande werkelijkheid in iets anders. Je denkt niet na over hoe iets is (of waardoor dit ontstaan is) maar creëert een nieuwe toekomst. Als kind deed je dit waarschijnlijk automatish; een doos werd een kasteel. Een kam een microfoon. Er was geen goed of fout, er was enkel het plezier van het bedenken.

Wanneer we als volwassene deze verbeeldingskracht weer opnieuw ontdekken benaderen we zaken op een speelse manier en nemen een andere rol of houding aan waardoor het leven wat luchtiger wordt. Tijdens het spel concentreer je je niet op een probleem, maar leer je nieuwe mogelijkheden zien, ga je uitdagingen aan en train je vaardigheden.

Van veel dingen denken we immers dat het ‘echt is’ maar is het eerder verbeeldingskracht die we collectief voor waar zijn gaan aannemen. Een fenomeen als geld of iets als weekend zijn in feite verbeelding. Ze ‘werken’ omdat iedereen deze verbeelding gelooft en meespeelt in dit spel. Ontdekken hoe dit werkt en beseffen dat heel veel elementen van je leven eigenlijk “als een spel” maakt het dagelijkse leven een stuk makkelijker.

Ontdek daarom in deze tweedaagse hoe het voelt om je ​​oordeel opzij te zetten, je nieuwsgierigheid aan te wakkeren en je impulsen te volgen. 

Dag 2: van bedenken naar doen

In het leven wordt ons vaak gevraagd wat we gaan doen in de toekomst of wat we ons voorgenomen hebben. Hoewel dit erg actief klinkt is het een bedachte werkelijkheid. In spel is dit slechts het begin. Na een eerste speelse impuls wil je in beweging komen en bedenk je een actie. Maar er is geen spel zonder spelen. Spelen is een werkwoord. Je dient het te doen, niet te bedenken. En pas wanneer je het doet merk je of het bij je past, of je er gelukkig van wordt en op welke manier je het ‘t beste in je leven kunt passen. In spel ben je je bewust van je keuzes en afwegingen. Je hebt ook voor de systemen waar je je in bevindt. De mensen die invloed uitoefenen op je wijze van ‘zijn’ en manier waarop je over je acties denkt.

Speelse mensen vinden de ruimte om vrij te bewegen binnen structuren die ze tegenkomen. Ze denken twee stappen vooruit, maken bewuste keuzes, proberen verschillende strategieëen uit. Net zolang tot ze tevreden zijn. Spelen zet je aan tot doen. En dat kun je enkel lijfelijk ontdekken. We spelen daarom in deze tweedaagse geen ‘spelletjes’ maar onderzoeken hoe ademhaling, timing, ritme, afwisseling en oprechtheid de lach bij jezelf en de ander uitlokken. Je leert de kracht van kwetsbaarheid kennen doordat jouw gewaagde acties kunnen leiden tot verbinding met degenen om je heen.

Wat levert deze tweedaagse je op?

* verbinding ervaren op speelse manieren
* met spel tot verandering komen
* intunen op je creatieve staat van zijn
* lef om puurder, eerlijker, meer jij te zijn
* nieuwsgierigheid opwekken
* gezamelijk het leven vieren
* ontdekken dat we uiteindelijk allemaal ‘niks voorstellen’ maar slechts enkelen dit gracieus weten te dragen.

Prijs, data en meer…

Data en tijden

Door het jaar heen zijn er verschillende trainingen in de Kunst van het Spelen. Er staat een weekend gepland op 20/21 maart en een andere op 5/6 juni. Beide dagen van 9.30 tot 17.00 uur. Mail als je interesse hebt voor een weekend. mogelijkheden voor verblijf in de regio vind je bij de FAQ op de contactpagina. Schrijf je in voor de nieuwsbrief dan laat ik je weten wanneer ik iets organiseer.

Prijs 165 euro

Voor deze tweedaagse opleiding betaal je 165 euro incl koffie/thee lunch en koekjes. Vooraf wordt de factuur gestuurd.

Ben je verhinderd? Laat dan iemand anders in jouw plek gaan, zonde anders van het lekkers. Omdat ik speciaal voor jou een plek reserveer kan ik geen geld terug geven.

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link. Let op: inschrijving is bindend. 

Locatie en adres

De training wordt gegeven op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen. Volg de borden ‘Broedplaats’ om de juiste ingang te vinden. Indien we uitwijken naar een andere plek heb je hier altijd een mail over gehad.

Jeaaahhh ik wil giechelen!

Ik verklaar met het inschrijven via onderstaande link dat ik mezelf in ieder geval deze tweedaagse minder serieus ga nemen.