Kunst van het Spelen

Een tweedaagse lichte luchtige introductietraining met aandacht voor het opwekken van speelsheid, het cultiveren van een playful mindset en een eerste inzicht in de neuropsychologie van playfulness. Stap in het onbekende. Zeg ja tegen meer dan brownies. Laat jezelf gebeuren en geniet van wat ontstaat.

Misschien droom jij wel eens van een wereld waarin alles moeiteloos voelt, je jezelf uit durft te spreken en zichtbaar kunt zijn zonder moeite? Die wereld bestaat! Je kunt er op elk moment instappen. Het is de plek waar naast kinderen ook de rebellen, de komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land vol playfulness waar jij wellicht ook floreert?

Neem speelsheid serieus

In de Kunst van het Spelen dompel je je zachtjes onder in de staat van kinderlijke verwondering en plezier, waarin alles mogelijk is en niets is wat het lijkt. We doen oefeningen en spellen om je lichaam, verwoording- en verbeeldingskracht vrij te maken. Je leert je te verankeren in het nu, verbinden met de ander(en) en moeiteloos een staat van ‘flow’ binnen te gaan. Want in spel is er geen heden of verleden, geen ‘meekijken over je eigen schouder’, geen agenda waar je aan moet voldoen. Er is enkel het spel zelf. En het spelen. Het is het antwoord op alle problemen die er niet zijn.

Doe mee met de Kunst van het Spelen en ontdek hoe je jezelf door middel van verhalen, gekke opdrachten en bewegingen moeiteloos zichtbaar maakt. Voor iedere professional die spontaner en authentieker wil handelen (al heb je een hekel aan het laatste woord). Je ontgrendelt de wijsheid van het lichaam en traint je zichtbaarheid en flexibiliteit door volledig in het moment aanwezig te zijn (lees ook deze blog).

Daarnaast neem ik je mee in wat kleine stukjes theorie zodat je begrijpt hoe je met spel je zenuwstelsel kunt trainen (polyvagaal theorie) wat leidt tot meer ontspanning en zelfvertrouwen in spannende of lastige situaties. Bereid je voor op een training vol ontspanning, inspiratie en verbinding.

Iedereen kan improviseren vanuit z’n tenen. En je hebt er niets voor nodig ook. Laat je verrassen… ontdek dat in ‘zomaar wat doen’ stiekem heel veel verbinding en eigenheid schuilt =)

Ontdek de Kunst van het Spelen!

Kinderen spelen instinctief. Ze ontdekken al doende wat ze het leukste vinden om te doen of ‘wat er gebeurd’ wanneer ze iets nieuws doen. Hun nieusgierigheid drijft hen voort en zo leren ze veel over zichzelf en de wereld om hen heen.

Eenmaal volwassen lijken we deze manier van leven te zijn vergeten. We willen liever ‘gelijk hebben’ dan op de goede gok iets uitproberen. En we komen graag over als iemand die weet wat ie doet. We willen zo graag de “juiste” versie van onszelf te presenteren dat we vergeten dat we dit eigenlijk helemaal niet weten. En daarmee wordt het idee om je eigen spontane gekke zelf te zijn, ook vaak veel te eng.

En dat is zo jammer! Want ja, er is wellicht een ‘juiste manier’ om je belastingaangifte te doen. Maar wat is de juiste manier van een vriendschap sluiten? Je zondag door te brengen? Je leven te leiden? En mag dat morgen anders zijn dan nu?

“Juist” houdt je in wat veilig en bekend is. Het laat geen ruimte aan je instincten, je impulsen, je creativiteit. Daarom is het belanrijk te beseffen dat spelen niet gereserveerd is voor kinderen. Speelsheid helpt ons herstellen van stressvolle situaties, plezier te hebben in ons werk, nieuwsgierig te blijven naar de ander en de wereld om ons heen en jezelf op een hele pure authentieke manier te laten zien.

Speelse professionals brengen humor, luchtigheid, veranderingsgezindheid en humor in hun werk. Ze zien geen problemen maar uitdagingen. Ze zien geen weerstand maar een interessante situatie. Door hun nieuwsgierige en open houding creëren ze zo een plezierige werksfeer en een veilige omgeving. Hierdoor zijn ze in staat om wat lucht te brengen in conflicten en zijn ze in staat te experimenteren met nieuwe ideeën, zonder gevoelens van faalangst. Lees in dit blog alvast enkele manieren om aan de slag te gaan. Speel je binnenkort met me mee?

Prijs, data en meer…

Data en tijden 2022

De workshop zal gegeven worden op 24 /25 maart. De dagen beginnen om 09:30 en eindigen om circa 16:30 uur. Mogelijkheden voor verblijf in de regio vind je bij de FAQ op de contactpagina.

Kosten en aanmelding

Voor deze tweedaagse introductietraining waarbij je zicht krijgt op de manier van werken en theoretische onderbouwing van playfulness betaal je 225 euro (btw vrijgesteld) incl koffie/thee, lunch en versnaperingen.

Aanmelden kan via deze link. De algemene voorwaarden (zie onderaan deze pagina) zijn op inschrijving van kracht. 

Indien je na de tweedaagse besluit aan de vakopleiding mee te doen krijg je de kosten voor deze training in de vorm van korting terug. 

Locatie en adres

De training wordt gegeven op mijn locatie (Kraayenberg 8020) in Wijchen. Volg de borden ‘Broedplaats’ om de juiste ingang van het schoolgebouw te vinden.

Wat levert de workshop op?

* Vertrouwen op je instincten
* Zien en gezien worden
* Intunen op je creativiteit
* Handelen zonder te weten
* Betrokkenheid in hier-en-nu
* Plezier =)

Ik heb mezelf de training de Kunst van het Spelen cadeau gedaan en zo voelde het ook. Voor mij was het doel tweeledig: ik wilde meer op onderzoek bij mezelf waar mogelijke blokkades liggen en waar kansen liggen in het dagelijkse leven om meer te spelen. Daarnaast heb ik al veel theaterervaring en werk ik al regelmatig met werkvormen uit de toegepaste improvisatie en wilde ik meer verdieping en ook mijn repertoire met ervaringsgerichte oefeningen uitbreiden. En ja, dat kun je ook uit boeken halen maar het eerst zelf ondergaan heeft een veel sterker effect. En is veel leuker!

Xandra heb ik ervaren als een zeer deskundige, pure en humoristische trainer, die tot in de details haar eigen fijne eigenwijze stijl heeft en mij daarin inspireert. Dus qua prijs-kwaliteit verhouding een 11 op de schaal van 10!

Miel Verstappen

Happy Miel

Xandra van Hooff (1976) is opgeleid als docent, pedagoog, medisch analist en mastercoach. Ze startte haar carrière als leerkracht, zorgcoördinator en manager op o.a. scholen die verbonden zijn aan (justitiële) jeugdinrichtingen en jeugd-GGZ. Hier ontdekte ze dat individuele verschillen en unieke perspectieven iemand kunnen helpen om uit te blinken in het leven, ongeacht wat men ook in het verleden heeft meegemaakt, en dat speelse theaterinterventies een manier zijn om het potentieel van iemand te ontsluiten. Ze studeerde vervolgens cum laude af met een master in Special Educational Needs en liet zich daarnaast bijscholen (en laat zich nog altijd scholen) tot impro-trainer, clown, laughter & healing yoga teacher en specialist drama. Sindsdien gebruikt ze toegepaste improvisatie als manier om veerkracht, flexibiliteit en spontaniteit te bevorderen. Vanaf 2012 leert ze via haar opleidingen, trainingen en workshops aan professionals hoe zij ditzelfde kunnen doen.