
Dit programma is voor jou als ik je uitgenodigd heb om te leven met je neus in de wind en te dansen met je angsten. Te duiken in de diepste spelonken van jouw ziel. Zodat je helemaal in het hier-en-nu kunt zijn en je verwonderen over alles wat je ontdekt in het huidige moment. Het leven stroomt je immers door je aderen. Jouw intensiteit is enkel een geconcentreerde uiting van pure passie. Jij bént het vuur, de heftige bliksem, de gutsende regen, de regenboog, een zomerbriesje op je huid. En je houdt van elk detail.
De geïmproviseerde monologen, instant solo-creaties, en spontane pitch-momenten zijn verschillende vormen van solo-impro die te vergelijken zijn met een kruising tussen een kampvuursessie en een bungee jump. Het voelt voor velen immers onbekend om in het niet-weten te verblijven en te ontdekken wat je ziel je wil vertellen, zonder dat je nog gaat weten hoe dat eruit gaat zien. Voor jou als dappere dodo’s en no drama lama’s gesneden koek. Jij duikte er het liefst elke dag in.
Wanneer ik dit in je herken zou het zomaar kunnen dat ik je uitnodig om bij deze club aan te sluiten om transformatie theater te maken.

Over dit programma
Als bijschrift bij dit programma zou ‘Eternal Beginnings’ kunnen staan, gebaseerd op ‘shoshin’, wat zich vertaalt als de ‘beginnersgeest’. Volgens dit eeuwenoude concept is het aannemen van de houding van een levenslange newbie de beste manier om vooruit te komen en te evolueren. Jezelf als mens dus ook te transformeren.
Shoshin. Een woord wat bestaat uit twee delen. De twee kanji-tekens waaruit het bestaat, zijn 初 of ‘beginstadia’ en 心 of ‘hart’ en hoewel het vertaalt wordt als beginnersgeest voelt het vooral ook alsof je je hart voor iets nieuws openstelt. Dit intense gevoel, ergens tussen bijna vatbaarheid en ongebreideld enthousiasme, kan naar boven komen wanneer je start met een nieuwe hobby of nerveus bent voor een eerste kus. Maar het kan ook beschrijven hoe je je voelt wanneer je de lege ruimte betreedt.
De deelnemers aan dit programma beseffen dat elk moment nieuw is, en dat ons hele leven en onze relatie met de wereld verankerd is in deze continue onbekendheid. Een nieuwheid die bol staat van de belofte van verandering. Het laat ons nieuwe dingen in onszelf ontdekken en handelen alsof we zaken voor de eerste keer zien of doen. En dat is precies als het leven zelf. Want elk moment is nieuw en zal nooit of te nimmer opnieuw bestaan.
Zelfs al sta je al 20 jaar op het toneel, je begint helemaal bij het begin wanneer jij op het lege toneel gaat staan. En sterker nog, als je in het verleden unieke transformaties in contemplatie of self-inquiry meegemaakt, dit is geen garantie dat het déze keer op het toneel gaat gebeuren. De sleutel tot authentiek spel blijft elke keer opnieuw of je laat zien wat je echt voelt. Niet wat je je herinnert. Niet wat je denkt dat leuk kan zijn. Niet wat er van je verwacht wordt of wat je denkt dat gepast is. Je neemt geen ‘makkelijke afslagen’ om een spel tot een goed einde te brengen. Je scheurt jezelf liever open dan dat je met een slecht verbonden liefdeswond het toneel afstapt.
Deze paragraaf van Aldous Huxley drukt de ‘missie’ van de Eternal Beginnings heel mooi uit: “Like all makers, he requires a stock of raw materials – in his case, experience. Now experience is not a matter of having actually swum the Hellespont, or danced with the dervishes, or slept in a doss-house. It is a matter of sensibility and intuition, of seeing and hearing the significant things, of paying attention at the right moments, of understanding and co-ordinating. Experience is not what happens to a man; it is what a man does with what happens to him.”
Wat dat betreft bevinden de aanwijsbare beginner en de eternal beginner zich in dezelfde positie: beladen, vol passie, onzeker over dat kan worden gedeeld. Maar de belofte is er. De belofte expressie te geven aan jouw waarheid. We werken met zelfingebrachte thema’s, kleine vragen als ‘waar heb je deze week hard om gelachen’ en grote vragen als: ‘wat gaat moeiteloos bij jou’, ‘bij wie kun jij groots zijn’ of ‘wat heb je uit het leven gehaald en wat heb je terug te geven? De prompts, vragen en opdrachten waar je mee aan de slag gaat vinden hun oorsprong in filosofische levensvragen, zen wijsheden en morele kwesties. Door vragen als ‘hoe wijs je de wolken de weg?’ of ‘hoe kiest een hond welk pad hij gaat lopen?’ mee te nemen als basis voor een geïmproviseerde mini-voorstelling (bv korte sketches, bewegingen of knettervalse liedjes) verras je de anderen én jezelf met wat er dan ontstaat.



Inhoudelijk wordt dit gedurende de dagen aangevuld met hapklare brokjes storytelling, zodat jij weet hoe je een verhaal kunt kantelen of tot een goed einde kunt brengen. Hierdoor kun je je eigen proces regiseren en hoeft niemand van buitenaf dit voor je te doen. Hoe vaker je meedoet met een training, des te meer je kennis en kunde verdiept.
Wanneer je meedoet voel je – al improviserend met herinneringen, provocerende kwesties, controversiële levensvragen, morele thema’s of zen wijsheden – de liefde en wijsheid van elke oefening afdruipen en zou het bijna in een potje willen vangen om te bewaren… tot je beseft dat je er altijd toegang toe hebt!
Kosten per workshopdag
Particulier / ZZP: € 125,-
Werkgevers / UWV: € 160,-
Speeldata, tijdens en locatie
Dagen en weekenden worden met de groep besproken.
Waar: Zomertaling 27 te Wijchen (achter het station)