De namen van inspirerende mensen kennen we meestal wel. En meestal weten we ook (een beetje) wat ze hebben gedaan en betekent voor de mensheid. Maar ken je ook het persoonlijke verhaal achter hun succes? Wat kunnen we van hen leren?

Inspiratie

Martin Luther King

Iedereen kent de historische speech van Martin Luther King met de uitspraak “I have a Dream…”. Hij wilde dat mensen werden beoordeeld op hun gedrag in plaats van uiterlijkheden. Gelijkheid dus tussen verschillende rassen en huidskleuren.

De avond voor zijn speech begon King aan zijn verhaal te schrijven en werkte de hele nacht door. Nadat hij verschillende versies had gemaakt kwam hij tot een tekst die goed genoeg was om over te brengen. Maar op het moment dat hij achter de microfoon stond was daar zangeres Mahalia Jackson. Ze riep: “Tell them about the dream, Martin!” Hij besloot zijn hart te laten spreken. En zo geschiedde…. een droom werd werkelijkheid!

Brené Brown

Brené Brown is onderzoekster en auteur op het gebied van kwetsbaarheid, moed en schaamte en richt zich op authentiek leiderschap en oprechtheid in families. In 2010 presenteerde zij een TEDx bijeenkomst waarbij ze zich netjes had voorbereid. Met prachtige voorbeelden en sheets was ze gereed om indruk te maken.

Totdat ze op de terugweg van een presentatie over kwetsbaarheid besefte dat ze daarmee precies niet datgene deed wat ze aan anderen vertelde. Nog dezelfde avond gooide ze haar plannen om, gooide zich in het onbekende en vertelde de hele wereld haar verhaal. Deze presentatie werd met 35 miljoen views een van de meest bekeken Tedx talks ooit!

Oprah Winfrey

Na een lastige jeugd herontdekte Oprah Winfrey haar flair voor spreken in het openbaar. Ze was echter sterk empathisch en vanwege het geregeld vechten tegen haar tranen werd ze al snel na haar studie ontslagen bij het journaal. Het was echter juist dit unieke talent waardoor ze als co-host vanaf het begin het programma ‘People Are Talking’ tot een succes maakte. Om haar instinctieve flair voor entertainment op te poetsen en haar spontaniteit te verbeteren, studeerde ze ook nog een tijdlang improvisatie.

In de jaren ’80 begon haar carrière te rollen en ze bleef al die tijd haar empatie én openheid trouw.  ‘Volg je instinct’, zei ze ooit in een tijdschriftartikel. ‘Dat is waar ware wijsheid zich manifesteert.’

“There is an old Sanskrit word, Lila (Leela), which means play. Richer than our word, it means divine play, the play of creation and destruction and re-creation, the folding and unfolding of the cosmos. Lila, free and deep, is both delight and enjoyment of this moment, and the play of God. It also means love. Lila may be the simplest thing there is—spontaneous, childish, disarming. But as we grow and experience the complexities of life, it may also be the most difficult and hard won achievement imaginable, and it’s coming to fruition is a kind of homecoming to our true selves.”

Stephen Nachmanovitch