Speel jezelf vrij

Wanneer we een uitdaging op ons pad krijgen, worden we¬†geconfronteerd met onze waarden en overtuigingen. Daarom veroorzaken deze momenten interne onrust. Terwijl we onszelf transformeren, realiseren we ons dat onze identiteit een vloeiende dimensie van het zelf is. Wanneer we als mens groeien gebeurd dit via een reeks desintegraties en re√Įntegraties van ons zelfconcept. We laten los wie we dachten dat we waren en wat we moesten zijn en vinden de vrijheid onszelf te zijn.¬†

Tot je de volledige integratie van je identiteit bereikt hebben (zoals revolutionairen als Martin Luther King of Nelson Mandela) ga je steeds meer loskomen van de normen en waarden van de maatschappij en ontdekken wat het is waar jij werkelijk in gelooft. Deze golfbeweging gaat gepaard met het actief zoeken naar schuring, naar momenten van groei. Je laat het niet meer aan de buitenwereld over je af en toe te verstoren. Ontwikkeling kan je niet snel genoeg gaan. 

Je gaat op zoek naar Leela (oud Sanskrietwoord) wat staat voor het goddelijke spel van schepping en vernietiging en herschepping, het vouwen en ontvouwen van de kosmos. Lila staat enerzijds voor verrukking en genieten, wat je voelt wanneer alle gevoelens onbelemmerd door je heen mogen gaan en het staat voor onvoorwaardelijke liefde, waarbij de ander of buitenwereld ook mag zijn zoals die is. Leela voelt als thuiskomen bij je ware zelf.

The School of Play wijst je de weg daarnaar. Dat doen we enerzijds door te mijmeren over hoe innerlijke groei werkt en anderzijds door te spelen.¬†Spelen kenmerkt zich doordat het lijkt alsof je even een ‘andere wereld’ binnenstapt. Een wereld waarin de tijd anders verloopt, problemen uitdagend zijn en alle gedachten en gevoelens zijn toegestaan.¬†Spelen is spontaan, kinderachtig, ontwapenend. Simpel van eenvoud en uitvoering, maar wellicht ook het moeilijkste om te doen als je bent gaan geloven in de complexiteit van het leven met concepten als schaamte of ‘het goed willen doen’. Gedurende de opleidingsdagen speel je met je eigen gedachten, emoties en impulsen. Hiermee ontdek je wie je werkelijk bent en waar je jezelf tegenhoudt. Je speelt jezelf als het ware vrij. En leert dat ook met anderen te doen.¬†

Pijlers

Het aanbod van The School of Play is uniek in Nederland vanwege de combinatie van drie belangrijke pijlers. 

Improvisatie

Verwondering is het begin van alle wijsheid. Het stelt je in staat om elke keer opnieuw de wereld met nieuwe ogen te bezien en daardoor nieuwe zaken te ontdekken. Over jezelf, de ander en de wereld om je heen. Het woord Play in de bedrijfsnaam slaat op het theater, wat een prachtige spiegel voor de realiteit biedt en je laat verwonderen. In de vorm van improvisatie geeft het ook nog eens ruimte om te zijn met wat komt. Een mooiere manier van leven is er bijna niet!

Nondualiteit

Afgescheidenheid en ‘moeten’ vallen weg wanneer je speelt, waardoor je tijdelijk een ‘andere wereld’ creert. Ditzelfde gebeurd wanneer je je bewust bent van het feit dat jij de toeschouwer van je eigen innerlijke drama bent. In de ruimte die ontstaat kun je intappen op de bron van innerlijke wijsheid of deze op creatieve wijze tot uiting brengen. Je hoeft het niet te verzinnen of te cre√ęeren, het ontstaat vanzelf. Speels. intuitief. Moeiteloos. Ontdek hoe makkelijk het leven kan zijn.

Psychologie

Wist jij dat het woord school afgeleid is van het Latijnse woord scola, dat haar wortels heeft in het Griekse woord voor vrije tijd? Wanneer wij als mensen vrije tijd hebben gaan we van nature spelen en experimenteren. Verbinden we ons met anderen. Laten we ons ten diepste zien en gaan alle maskers af. Zijn we tot in de diepste vezels onszelf en vinden we de ander interessant. Wat hieruit voortkomt wordt vaak als geschenk gegeven, maar is van grootste waarde in het leven zelf (bv liefde of plezier). 

De ‘andere’ wereld

Wie spelend door het leven gaat op een gegeven moment beseffen dat deze buitenwereld altijd aanwezig √©n toegankelijk is. Het is in feite een wereld die niet¬†gecre√ęerd is of geregeerd wordt door het denken. Laten we eens kijken hoe dit werkt. We leven in een wereld van tegentellingen, van taal en concepten, van hier en daar, van jij en ik van waar en onwaar, van positief en negatief. Spelen zet dit alles op z’n kop. Het maakt verbinding met dat wat aan al deze tegenstellingen en invullingen vooraf gaat. Het ontstaat waar de wereld vloeibaar is, waar niets logisch is en waar geen¬†enige schijnbare scheiding op de lange termijn houdbaar is.¬†

De verwijzing hiernaar zien we terug in de psychologie, filosofie en oude religies. Het is bekend onder namen als non-dualiteit, rigpa, dogchen, advaita etc. ¬†Het is een woord dat verwijst naar een intimiteit, een liefde die woorden te boven gaat, precies in het hart van de ervaring van het huidige moment. Het verwijst naar thuiskomen, volledig jezelf zijn, heelheid en eenheid.¬†Binnen The School of Play willen we je terugbrengen naar deze staat. Om zelf zo te leven en werken en anderen via non-dualistische kijk op het leven te (bege)leiden. Non-dualiteit is geen geloofsysteem, geen model, geen werkwijze en geen ‘how to’ gids. Het belooft je niets over de toekomst. Wel leer je via de drie principes¬†herkennen hoe een duale kijk jouw huidige menselijke ervaring bepaald. In de opleiding tot vakspecialist Playfulness leer je¬†met name ook¬†ervaren hoe dit werkt. In de opleidingen¬†bieden we jou de voedingsbodem om ervaringsgericht aan de slag te gaan.¬†Speels. Spiriteel. Introspectief. Verbindend. Inspirerend. En altijd vanuit het oogpunt dat er¬†psychologisch niets mis met iemand is.¬†Wees welkom!

Lef om te Stralen

Niks ‚Äėlijstjes invullen‚Äô en via testjes weten wie je bent en wat je kunt. Zelfkennis vergaren is soms gewoon hard werken. Maar daarna kun je wel relaxt(er) leven. Het is het waard!

Moed om te Falen

Doet een beetje pijn, dat falen. Logisch dat we het vermijden. Werkt alleen niet op de lange termijn. Daarom mag je het op gaan zoeken. Leren verdragen. Speels, dat dan weer wel.

Theater van het Leven

Dus jij wilt belachelijk goed authentiek zijn? Ik leer je ‚Äėbelachelijk‚Äô en ‚Äėgoed genoeg‚Äô. Doe jij lekker de rest.¬†Zo wordt op een playful manier kwetsbaarheid jouw grootste kracht.

1-op-1

Oké, je geeft het toe. Je bent zo gek als een deur. Jammer alleen dat niemand dat ziet. Klaar met schone schijn? Werk een jaar lang één-op-één met mij naast je opleiding.