LevensKunst Live workshops

Het leven stroomt door je aderen. Jouw intensiteit is enkel een geconcentreerde uiting van pure passie. Jij bént het vuur, de gutsende regen, een zomerbriesje op je huid. En je houdt van elk detail. Jij leeft de verbondenheid die je voelt bij een kampvuur en de sereniteit die rondwaart in een oud klooster. Alle emoties dwarrelen rond in je hart, de rimpels van ontroering, de bitterzoete verwarring, de vlinders van opperste vreugde.

Al spelend op het podium tijdens de LevensKunst workshops mag je dit alles belichamen. Expliciet ga je aan de slag met het ontsluiten van  eigenheid en het aanwakkeren van flow. Impliciet met de paradox van playfulness en de manier van ‘zijn’ die dit met zich meebrengt. Een manier van zijn die je o.a. kunt leren middels embodiment (in je lijf/het hier-en-nu zijn), improvisatie en intuïtieve expressie. Flexibel. Aanwezig. Waarachtig. En vrij. 

Vanuit het vormloze, vorm laten ontstaan

Wanneer ons denken vertraagt ​​- wat altijd het geval is als we het toestaan ​​- ontstaat er ruimte voor frisse ideeen, voor het opmerken van wat er in je gebeurd. Er is ruimte voor creativiteit. En het blijkt dat – wanneer je in dit ‘niets’ durft te vblijven, je zelf weet wat te doen wanneer je niet weet wat te doen. Dan wordt wat complex is eenvoudig. En hiermee breiden onze mogelijkheden als mens, als professional zich uit!

In de lege ruimte, in het ‘zijn’ heb je toegang tot een aantal standaard essentiële gevoelens liefde, vreugde en gemoedsrust jouw  in mensen. Deze kunnen enerzijds leiden tot dankbaarheid en nederigheid en anderszijds teniet gedaan worden door tijdelijke gedachten waardoor je angst, verlies, irritatie of uitzinnige vreugde kunt ervaren.

In de driedaagsen ontdek je hoe deze processen in je leven waarbij je ten alle tijde toeschouwer bent van je eigen proces. Je laat als het ware de improvisatie ‘in je ontstaan’ zonder deze actief te sturen. Enkel gedreven door de wens te blijven bij wat je ervaart en hier uiting aan te geven. Je krijgt zijnsruimte, dans en meditatie aangereikt gedurende deze live bijeenkomsten. Zo maak je nieuwe herinneringen en creëert tegelijkertijd het machtige meesterwerk dat je altijd al geweest bent. 

 

Meer informatie

LevensKunst is van grote meerwaarde voor spaceholders in de breedste zin van het woord. Het spelen brengt je immers in contact met je gevoelens, leert je omgaan met angst om jezelf figuurlijk helemaal bloot te geven. Bovendien boost het je natuurlijke zelfvertrouwen en communicatievaardigheid. De driedaagsen zijn dan ook voor dappere dodo’s en no drama lama’s. Professionals die een positieve impact willen creëren in de samenleving. Trainers, coaches, jeugdwerkers, docenten, leidinggevenen, therapeuten, begeleiders en andere geïnteresseerden met een passie voor theatrale werkvormen.

 

 Thema april: Fool everything

vrijdag 22 t/m zondag 24 april 2022

De Fool is tarotkaart nummer 0 en kan alle andere personages spelen, net zoals de Joker in het kaartspel. Hij staat afgebeeld op de rand van de klif, met één voet op de vaste grond van het bekende, en de andere zwevend boven de afgrond van het onbekende. Zo zullen wij ook de eerste week het onbekende induiken. Zonder bezorgdheid over ‘succes of mislukking en met uitsluitend plezier voor het spelen krijg je de uitnodiging om al improviserend in je fantasie te belanden en op te gaan in alles wat daar te beleven is. Verander voor altijd de manier waarop je kijkt naar (en omgaat met) de eindeloze stroom aan informatie die je elk moment van de dag produceert.

Het plezier van het spelen wordt omgeven met storytellingvaardigheden voor het versterken van je theaterperformance zodat je erop kunt vertrouwen dat je je publiek al voldoende hebt meegenomen wanneer je je eigen wereld induikt en deze met hen gaat delen. Deze dagen duiken we in de wereld van embodied improvisation. Kun je je lijf laten spreken? Hoe beweeg je als vis? Hoe klinkt je stem als vuilnisemmer? Hoe beleef je de wereld als je vliegt? Durf je volledig ‘los’ te gaan? Durf jij een ‘fool’ te maken van jezelf? Je ontdekt het tijdens deze dagen in april. En wellicht vergroot je zelfs je speelruimte in de ervaring van handelen buiten de tijd =)

In a society that has you counting
money, pounds, calories, and steps,
be a rebel and count your blessings instead.
– Lisa Heckman –

 

 

 Thema augustus: The empty Space

vrijdag 26 t/m zondag 29 aug 2022

Deze driedaagse voelt als een retraite en geeft veel zijnsruimte waarin je vooral je innerlijke belevingswereld speelt. We gaan hierin samen op ontdekkingsreis naar het persoonlijke theatergezelschap op het podium van ons leven. Het uitrollen van je innerlijke belevingswereld creëert een sfeer van intimiteit en vriendschap en aan het einde van de driedaagse voelen alle spelers als prettig gezelschap in een intiem café. 

Als mens zitten we opgescheept met een brein dat zowel aan evolutionar reflexmatige structuren ruimte biedt maar ook hogere, complexere, meer wilsbekwame structuren huisvest. Deze verschillende ‘motivaties’ kunnen conflicteren en dat maakt dat je soms gevoelsmatig ‘met jezelf in de knoop ligt’ of andere verwarrende emoties ervaart. In the empty space bied je als speler plaats aan tegenstrijdige of conflicterende stemmen, gedachten, meningen, gevoelens, sensaties of emoties). Zo ontdek je bij alle stemmen hun eigen agenda of leer je hun wensen, dromen, verlangens, lichaamstaal en houdingen kennen. Of je ontdekt – al spelend – wat er rondom een bepaald thema in je leeft. Durf je alles er te laten zijn? En je volledig te laten zien?

Let me fall if I must.
The one I will become will catch me.
– Baal Shem Tov –

 

 Thema december: The old and the new 

woensdag 28 t/m vrijdag 30 dec 2022

Het nieuwe jaar nadert snel – je hebt nieuwe ideeën, nieuwe ambities en nieuwe doelen, maar wat gaat dit jaar eigenlijk anders maken dan de jaren ervoor? Wat gaat er eigenlijk voor zorgen dat je een stapje verder gaat, een stap vooruit zet? Je weet dat het niet om voornemens gaat. Dat jezelf dwingen zaken anders te doen geen zin heeft. En dat een mindset niet zo snel verandert is. Maar jij wilt meer. Jezelf ontwikkelen als mens. Je maskers nog wat verder afleggen. En daarom lees je deze tekst – omdat je voelt dat je er klaar voor bent!

Zoals Einstein ooit zei: ‘We kunnen onze problemen niet oplossen met hetzelfde denkniveau dat ze heeft gecreëerd.’ Dus mag je in jezelf gaan zoeken naar een nieuw tegengeluid. Wanneer je dat komt doen ontdek je op de grens van het oude en het nieuwe jaar niet alleen waar je dankbaar voor bent en wat je achter je laat, maar geeft ook ruimte voor verlangens. En alle innerlijke delen die jouw verandering mogelijk maken. Daardoor voel je aan het einde van deze driedaagse: wat het nieuwe jaar je ook brengt, je bent er klaar voor. Daarom is deze driedaagse simpelweg een cadeautje voor jezelf.

Yesterday I stood at the edge of the cliff, I’m happy that I took the next step today

Prijs, data en meer…

Data 2022
Er zijn gedurende het jaar drie verschillende vrije speelmomenten. 

Fool everything: 22 t/m 24 april
The empty space: 26 t/m 29 aug 
The old and the new: 28 t/m 30 dec 

Workshoptijden
We starten de dagen om 09:30 uur en eindigen om 16:30 uur, met een uur pauze halverwege. 

Kosten
Een losse driedaagse retraite kost €325 per keer. Deze prijs is inclusief lunch, koffie/thee en versnaperingen. Let op: de eventuele overnachtingen zijn niet inbegrepen.

Je haalt het meeste uit LevensKunst wanneer je aan alle onderdelen meedoet, daarom wordt er een combi-pakket aangeboden met 20% korting (Online jaarcirkel  + 3x retraite)  voor een bedrag van € 195,- per maand. 

The School of Play is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen en trajecten zijn vrijgesteld van BTW-heffing.

Locatie en adres
De driedaagse zijn op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen.

Wat levert dit op?

* een gevoel van ‘echtheid’
* meer ‘aanwezig’ zijn 
* vergroten zelfvertrouwen
* verdiept gevoelscontact 
* natuurlijk zelfvertrouwen
* meer luchtigheid
* meer inzicht in jezelf
* een uitnodiging in persoonlijke ontwikkeling

Xandra van Hooff (1976) gebruikt improvisatietheater, clownerie, lichaamswijsheidsoefeningen en haar vaardigheden als transformatief facilitator om anderen te helpen zelfcompassie te beoefenen. Franki Anderson herkende de Fool in haar en moedigde aan met dit werk door te gaan en deze improvorm  verder te onderzoeken en zelf ook te gaan onderwijzen. Snel daarna maakte ze kennis met InterPlay,  een actieve en creatieve manier om de wijsheid van het lichaam te ontsluiten – en viel voor de eenvoud van dit werk. Het nodigt je uit tot authentieke zelfexpressie en laat je contact maken met je eigen gevoel voor magie. Xandra combineert dit met de kunst en wetenschap van transformatieve coaching zodat jij van schaarste naar overvloed kunt gaan in je werk en leven. Geef je de voorkeur aan ontspannen uitdaging en liefdevolle chaos, boven “in jezelf geloven” en een eindeloze stroom van ‘fake it till you make it’ strategieën? Dit programma is gecreëerd met jou in gedachten!