LevensKunst Online jaargroep

Je wilt de wijsheid van het leven omarmen. Zijn met alles wat is. Meer creatieve expressie ontwikkelen. De rauwe waarheid spreken en stoppen jezelf te verontschuldigen voor wie je werkelijk bent. Jij bent niet alleen maar lieflijk, vrolijk en beminnend.. Jij bent heftig. Jij bent veel. Jij bent liefde. Jij bent waarheid. Jij bent mislukking. Jij bent succes. En je mag het allemaal koesteren, elk stukje in jou.

De online jaargroep (onderdeel van de LevensKunst training) is voor zoekers naar oprechtheid en eerlijkheid. Die hun hoop willen dansen, hun dromen bezingen, hun niet weten willen omarmen. Duiken in de diepste spelonken van hun ziel. Die helemaal in het hier-en-nu willen zijn. Mensen die zich verwonderen over alles wat ze ontdekken in het huidige moment. Die de essentie van zichzelf willen laten stromen. Onbevangen. Vrij. En dat uitbundig met elkaar durven delen. Zodat verstrengeld in menselijkheid alles er mag zijn!

Hoofd uit, lijf aan

In de tweewekelijkse online LevensKunst lessen leer je voorbij jouw automatische piloot te gaan. Méns te zijn en daarmee imperfect te zijn. Écht te zijn. In het moment. Voor de blik van anderen. Met álles wat er op dat moment is. Te leunen in de situatie zonder vooropgezet plan zodat je in het moment kunt aanvoelen wat de volgende stap mag zijn. Door in het huidige moment te springen, te improviseren en je impulsen te volgen, vertragen je gedachten. Dan ben je in het hier en nu. Onmiddellijk. Zonder iets te veranderen of te doen.

We doen hiervoor alles wat nodig is om je hoofd uit en jou ‘aan’ te zetten. Je leert allereerst via lichaamsbewustzijn te rusten in het veld van Zijn. Daarna geef je klank, stem, trilling, verhaal of beweging ruimte aan wat in je leeft. Wanneer je dat doet, weet je niet vooraf wat je gaat zeggen. Je weet niet wat je gaat denken. Je weet niet wat je gaat voelen. Je weet niet wat je gaat doen. Je leeft met de handrem eraf. Het leven zal op deze manier dus altijd nieuw en opwindend zijn. En tegelijkertijd voelt het veilig, vertrouwd en verbonden. Wie dat doet, leeft als het ware met de wind mee. Je verbind jezelf met de kern van je levendigheid. Je komt eindelijk weer thuis.

Meer informatie over de online bijeenkomsten:

Je wilt leren rusten in Zijn, door te aarden, te luisteren naar het fluisteren van je hart, je intuitieve impuls te herkennen en te leren vertrouwen in het volgen ervan. We spelen daarom vanuit het ‘niets’, met slechts een woord, gevoel of gedachte als uitgangspunt. Nooit met het doel een ander te vermaken of een mooie prestatie neer te zetten maar te ontdekken hoe je de connectie maakt met het ‘niet weten’ en je overgeeft aan ‘dat wat komen gaat’.

De geïmproviseerde monologen, instant solo-creaties, en spontane pitch-momenten zijn vormen van solo-impro die te vergelijken zijn met een kruising tussen een kampvuursessie en een bungee jump. Eenmaal deze ingang gevonden gaat dit steeds gemakkelijker en kun je het ook toepassen in je dagelijkse leven. De solo-improvisatie die ontstaat wordt belichaamd gespeeld. Het is prachtig om te zien wat er ontstaat wanneer cursisten zich overgeven aan het huidige moment en transparant zijn over wat in hen leeft.

In hoeverre is dit een opleiding? 
Toegepaste improvisatie is een bewezen methodologie welke wordt toegepast in het bedrijfsleven en (academisch) onderwijs. De mindset en vaardigheden welke getraind worden door te imroviseren bevorderen flexibiliteit, creativiteit, sontaniteit en weerbaarheid. Daarvoor hoef je helemaal niet te kunnen improviseren. Daar gaat het zelfs helemaal niet om!  Wanneer we de persoon achter de performer zien doorschemeren ontstaat er perfectie. Niet omdat de zinnen rijmen of de uitvoering perfect is maar omdat de mens zélf ineens zo oprecht eerlijk zichtbaar wordt. De mens zelf, met zijn vermogen om in het moment te blijven en op elk moment trouw te zijn aan zichzelf, dát is pure LevensKunst. Het raakt. Het inspireert. Het verbindt en het verbroederd. En het maakt elk commentaar zinloos en overbodig.

Wat kan ik allemaal verwachten?
Na een eerste opstartrondje krijgt iedereen tijd voor een improvisatie. Dat kan 3x 3 minuten zijn of 10 minuten per persoon, net wat gewenst is die dag. Meestal gaan we hiervoor uiteen en werk je één op één met een medecursist. Zodra je gemakkelijker wordt doe je dit ook af en toe voor de grotere groep.

En werkt dat goed online?
Het is gebleken dat het online medium een perfect oefenterrein is voor deze ‘authentic fuckery’. Laat dus alles van jezelf tot uiting komen op het toneel, adem inspiratie en creëer jezelf in het machtige meesterwerk dat je altijd al geweest ben. Claim jouw ruimte voor zelfreflectie via zelfexpressie. Voor grootse verhalen. Voor authenticiteit. Voor alle kanten van jezelf. Totdat je je herinnert wie je je werkelijk bent. Je jezelf volledig kunt laten zien. En niemand je meer kan ontkennen.

Waarmee ga ik aan de slag?
We gaan inhoudelijk aan de slag met kleine vragen als ‘vertel eens over de inhoud van je bureaulade’ en grote vragen als: ‘wat gaat moeiteloos bij jou’, ‘bij wie kun jij groots zijn’ of ‘wat heb je uit het leven gehaald en wat heb je terug te geven? Door deze vragen mee te nemen als basis voor een geïmproviseerde mini-voorstelling (bv korte sketches of liedjes) verras je de anderen én jezelf met wat er dan ontstaat. Jij hoeft geen kunstwerk van je leven te maken. Sta het leven simpelweg toe om een kunstwerk van jóú te maken. Dat is de basis van waar leiderschap en pure professionaliteit

Waar is dit eigenlijk op gebaseerd?
LevensKunst is geworteld in de traditie van Interplay omdat dit de meest laagdrempelige manier van spelen is die je gelijk je lichaamswijsheid laat ervaren. Daarnaast gaan we Foolen, een improvisatie methode waarbij je met jouw innerlijke belevingswereld speelt. Tot slot leer ik je als 3p facilitator over de drie principes en de manier waarop onze menselijke ervaring ontstaat zodat je ontdekt waar je bron van creativiteit, welzijn en wijsheid  ontspruit.

Prijs, data en meer…

Data en studiebelasting
Online bijeenkomsten op woensdagochtend tussen 9.00 en 12.30 uur. Er is geen voorbereiding of huiswerk in dit traject. 

Data 2022: 5+19 jan, 2+16 febr, 2+16 +30 mrt, 13 apr, 18 mei, 1+15+29 juni,  7+21 sept, 5+19 okt, 2+16 + 30 nov, 14 dec  

Prijs
Meedoen aan de (in totaal twintig) online bijeenkomsten is mogelijk voor een totaalbedrag van € 1950. Om het af te toppen (elk taartje kan wel een goede kers gebruiken) kun je tegen een grote korting ook met alle live driedaagsen meedoen. Op deze wijze haal je het meeste uit je opleiding. Voor  deelname aan de online jaarcirkel  + 3x live driedaagse workshops  en betaal je slechts  € 195,- per maand.

The School of Play is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen en trajecten zijn vrijgesteld van BTW-heffing.

Inschrijven
Inschrijven kan via deze link. We gaan van start in januari 2022 met minimaal 3 en maximaal 10 deelnemers.

Certificaat
Je ontvangt een certificaat van geweldigheid (!) aan het einde van het jaar voor jouw inzet en toewijding. Omdat zelfkennis en authenticiteit een ongoing proces is, zal deelname aan LevensKunst eerder een ‘lifetime lidmaatschap’ zijn dan een opleiding die je volgt en waarna je gevoelsmatig ‘alles weet’. 

Wat levert wekelijks oefenen je op?

* waarachtig zijn * transparant overkomen * het ‘niet weten’ omarmen * authentiek reageren * je ‘moment’ pakken * verliefd worden op de belachelijkheid van het leven!

Xandra van Hooff (1976) gebruikt improvisatietheater, clownerie, lichaamswijsheidsoefeningen en haar vaardigheden als transformatief facilitator om anderen te helpen zelfcompassie te beoefenen. Franki Anderson herkende de Fool in haar en moedigde aan met dit werk door te gaan en deze improvorm  verder te onderzoeken en zelf ook te gaan onderwijzen. Snel daarna maakte ze kennis met InterPlay,  een actieve en creatieve manier om de wijsheid van het lichaam te ontsluiten – en viel voor de eenvoud van dit werk. Het nodigt je uit tot authentieke zelfexpressie en laat je contact maken met je eigen gevoel voor magie. Xandra combineert dit met de kunst en wetenschap van transformatieve coaching zodat jij van schaarste naar overvloed kunt gaan in je werk en leven. Geef je de voorkeur aan ontspannen uitdaging en liefdevolle chaos, boven “in jezelf geloven” en een eindeloze stroom van ‘fake it till you make it’ strategieën? Deze jaarcirkel is gecreëerd met jou in gedachten!