Mindset in de klas

De groeimindset is een manier van het denken in een bepaalde omstandigheid die ingezet kan worden als copingstrategie wanneer we worden geconfronteerd met uitdagingen, wanneer we geen antwoord weten, wanneer we fouten maken, wanneer we kritiek ontvangen, onszelf moeten verdedigen ten opzichte van anderen of angstig zijn. 

Het zorgt ervoor dat we mild naar onszelf kunnen zijn, dat we fouten kunnen interpreteren als noodzakelijke bouwstenen op weg naar succes, dat we gericht zijn op de gewenste toekomst en we open staan voor verbeteringen. Allemaal zaken die de overprikkeling en stress op moeilijke momenten kunnen verminderen.

Door groeitaal te gebruiken en een lerende omgeving te scheppen kunnen ze niet enkel meer ontspannen lastige situaties aangaan maar leren ze deze vaardigheden zelf ook aan, zodat ze later in hun leven ook de groeimindset in kunnen zetten wanneer deze benodigd is. En meer ontspannen, gelukkige en proactieve kinderen, dat willen we toch allemaal?

Ik kan het (nog) niet!

Ben jij je ervan bewust dat in deze maatschappij de focus vooral op het presteren ligt en minder op groei en ontwikkeling? En dat jij als leerkracht hier een enorme invloed op hebt? Denk bijvoorbeeld aan het belonen van de leerling met een hoge score. Waarom niet de leerling belonen met de beste fout?

De mindset van de leerkracht is allesbepalend voor de mindset van de leerling en de omgeving. Kleine aanpassingen kunnen grootse effecten opleveren. Een mooi voorbeeld hiervan is de gedachte ‘Ik kan het niet’. Er hoeft slechts één woord aan toegevoegd te worden om te denken in groeimogelijkheden: Ik kan het nog niet.

Wat is mindset nu eigenlijk?

Het is niet meer of minder dan het denken in groeien en mogelijkheden (groeimindset), óf het vasthouden aan overtuigingen en denken in problemen (gefixeerde mindset). Leer de verschillen herkennen tussen een gefixeerde mindset en een groeimindset, bij jezelf en bij de leerling. Ontvang passende interventies om de optimale omgeving te creëren voor een groeimindset.

 

Om onze kennis laagdrempelig te delen zijn we de samenwerking aangegaan met PIEX. 

Piex ontwikkelt unieke online trainingen voor onderwijsprofessionals. Met als doel ‘expertise’ laagdrempelig beschikbaar te maken: altijd-en-overal! De training wordt ontwikkeld in samenwerking met inhoudsexperts. Handig! Want op deze manier hoef je niet meer naar de experts toe maar komen zij naar jou. De didactische online werkvormen zorgen ervoor je actief kennis verwerft. Laat je uitdagen door praktijkdilemma’s of leer van een good practise! Door de koppeling tussen theorie en praktijk is de inhoud van de training altijd betekenisvol en direct toepasbaar. Durf jij de uitdaging aan? Bekijk de training gedurende 8 dagen gratis of neem een abonnement.