De Moed om te Falen

Wat gebeurt er wanneer we een spectaculaire screw-up maken? Plat op onze bek gaan? De meesten van ons hebben een reactie die hierop lijkt: we schudden ons hoofd, slikken, sluiten onze ogen. Met de blik omlaag gericht kijken we langzaam om ons heen in de hoop dat het niemand is opgevallen. We negeren het – of nog beter – doen alsof er niets is gebeurd. Soms lachen we, alsof we hopen dat iemand gelooft dat het een geintje was. Vaak blijft het in ons hoofd zitten, kunnen we niet makkelijk loslaten of accepteren dat er iets mis ging, waardoor we onszelf om de oren blijven slaan met onze mislukkingen en tekortkomingen. En in alle gevallen duimen we dat de ander of anderen ons nog gewoonweg accepteren voor wie en wat we zijn…

“Tuurlijk mag je falen. Het is al goed dat je het probeert!” Het klinkt zo gemakkelijk wanneer we het iemand horen zeggen. Maar is dat echt zo?

Niet mínder angst, maar méér zorgeloosheid

Niet nadenken over gevolgen, maar leven in het nu. Gehoor kunnen geven aan je eigen wensen, eigen impulsen, jouw eigen weg. Dát gun jij jezelf en de mensen met wie je werkt. Dromen en wensen achterna. Moedig zijn. Voor zichzelf. Voor anderen. Voor het leven. Om niet te geloven dat er met hen iets mis is, maar dat je lerend mag zijn. Om onnadenkend en onbesuisd te kunnen genieten. De bochten uitvliegen. Jouw eigen pad bewandelen. En nee durven zeggen omdat jouw ja vele malen interessanter is.

Voorbij de bedachtzame levenshouding de spontaniteit ervaren om een vraag te durven stellen of iets te doen, zonder je af te vragen hoe dit overkomt. Het even niet meer weten, en dat dat helemaal oké is. Niet langer bang voor een hoge hartslag, rode wangen of een snelle ademhaling. En uitproberen in plaats van durven bewijzen.

Jij gunt je coachees of leerlingen een leven vol lef, lol en liefde. Gevoelens van speelsheid en spontaniteit. Jij gunt het hen dat ze hun talenten zichtbaar durven maken, zonder zich bezig te houden met kritiek onderweg. In kleine stappen op weg naar hun toekomst. Vertrouwen in zichzelf. Trots op het proberen.

Om dat te doen is zéggen hoe ze zich mogen voelen niet genoeg. Je mag het voorleven, uitdragen, belichamen met je manier van zijn. Want als ze zien hoe jij dit voorleeft zullen ze vele malen meer van je leren. En kun je hen aanmoedigen en bijsturen, zonder dat ze hun eigenheid verliezen. Dat wil jij toch ook? Ga dan nu aan de slag!

Don’t rescue anyone from a challenge. Teach them how to face it!

Net als jouw coachklanten of leerlingen, heb ik nooit goed geleerd om te dealen met frustratie of gevoelens van falen. Daarom ben ik zelf op zoek gegaan naar wat wél werkte om te leren omgaan met faalangst of perfectionisme en actief te werken aan een groeimindset. Ik bleek goud in handen te hebben. (plusklas-)docenten, HB-begeleiders, leidinggevenden en therapeuten die de spelletjes en oefeningen gingen toepassen gaven aan er goede handvatten in te vinden en zichtbare resultaten te zien. Daarom focus ik me al een aantal jaren op het opleiden van trainers. En daar kun jij ook bijhoren!

Inhoud van de opleiding

Om écht te durven falen, is er meer nodig dan alleen te wéten dat het mag. Er is meer voor nodig dan te wéten dat je een ‘negatieve overtuiging’ hebt die je niet verder helpt. En er is meer nodig dan een schop onder je kont en een cursus doorzettingsvermogen. Je hebt ruimte nodig om te durven falen. De ruimte om alle kanten op te denken en jouw creatieve vermogens aan te boren. Maar ook ruimte om keuzes te maken, zelfs de verkeerde. Te voelen dat je er -ondanks gestuntel en geblunder- nog altijd mag zijn.

Wanneer we in staat zijn om voor onszelf en anderen deze omgeving te creëren, kunnen we ervaren dat geregeld falen (en ervan leren) leidt tot ontwikkeling, innovatie en groei. En wanneer falen wordt gedeeld, gebeurt er iets bijzonders. Door er open over te zijn wordt het een waardevolle bron. Een instrument dat verbinding brengt en de motivatie voor leren verhoogt. Zodat je kunt ervaren dat je mag spelen, ontdekken, uitproberen en leren. Samen kunt lachen van opluchting en plezier.

De Moed om te Falen training gaat over alles wat hiervoor nodig is. Over een mindset die je helpt te ontwikkelen. Over leren door te proberen. Over oefenen, uitproberen, foute keuzes maken en balen. Het gaat over trots, leren, de kick als het lukt. Het gaat over accepteren wat er is, het ‘niet weten’ omarmen, het ‘niet kunnen’ opzoeken, ‘ja’ zeggen tegen wat zich aandient en de mogelijkheden die voor je liggen. Over kiezen, durven doen, jezelf in de etalage zetten. Over vrijheid en doorzetten. Over plezier maken en spelen. De basisvaardigheden uit de toegepaste improvisatie om te leren, ontwikkelen en innoveren. De basisvaardigheden voor het dagelijks leven.

The School of Play leert ondernemers, managers, (plusklas-)docenten, coaches, trainers en (bege)leiders hoe ze deze vaardigheden kunnen trainen in hun werk of voor zichzelf inzetten. Een voorwaarde om mindset op de juiste manier aan anderen aan te leren is om deze eerst zelf te ervaren en te doorgronden zodat je deze van binnenuit op de ander kunt overdragen. Niet enkel ‘verkondigen’ maar het zelf ook doen. Doorleven. Van binnenuit doorgeven. De verschillende vaardigheden, zoals frustratietolerantie, flexibiliteit, omgaan met emoties en zichtbaar durven zijn, kunnen hierdoor in samenhang aangeboden worden. Alleen wanneer je zelf weet hoe het voelt, zul je van nature het juiste doen om de ander goed te begeleiden, weten te motiveren en te stimuleren om datgene te doen wat zij het engste, spannendste of moeilijkste vinden. Je traint, leid en begeleid daardoor met meer impact!

Dag 1: Stressmindset
In deze eerste dag duiken we meteen in het thema falen en koppelen dit aan je mindset op stress. Op de grens van je comfortzone, daar waar de lach te vinden is, vind je ruimte voor groei en ontwikkeling. Kun jij hem ervaren? 
Dag 2: Onbevangenheid
We oefenen deze dag met de eerste vaardigheid: onbevangenheid. Door het doen te koppelen aan de groeimindset theorie van Carol Dweck vergroot je je zelfkennis en groeit de wens moed actief te gaan trainen.
Dag 3: Aandacht
Deze dag staat in het thema van aandacht. Deze vaardigheid is onmisbaar om autonomie te gaan ontwikkelen en zelfbewust door het leven te gaan. Alles start bij een goede sturing van de focus en mindful door het leven gaan. Natuurlijk exploreren we dit thema dynamisch.
Dag 4: Toelaten
Deze dag maken we de overstap van jij als deelnemer van de training naar jij als trainer. Je ontdekt de toolbox voor veerkracht met alle vaardigheden en weet deze te koppelen aan de dagelijkse praktijk, zodat jij exact kunt inschatten welke vaardigheid iemand / een team nog te ontwikkelen heeft én hoe je dat kunt doen. Daarnaast gaan we aan de slag met emoties. De basis van alle verandering. We maken hier op speelse wijze kennis mee.
Dag 5: Aangaan
Wéten dat je je kunt ontwikkelen helpt niet minder stress te ervaren, je zult jezelf mogen oefenen in het in kleine stapjes zaken aangaan. In deze dag maken we hier kennis mee met behulp van improvisatie oefeningen en spel, zodat zelfcompassie getraind kan worden en de trainersvaardigheden verscherpt.
Dag 6 Flexibiliteit

Flexibiliteit is een onmisbare competentie in onze snel veranderende wereld. Door out-of-the-box te kunnen denken en oké te worden met oncomfortabele en kwetsbare gevoelens, sta je soepeler in het leven. Deze dag reken je af met blokkades die leren en innoveren kunnen remmen en je zult ontdekken dat het geheim van succes niet schuilt in altijd maar het goede doen.

Dag 7: Gelijkwaardigheid
Daar waar individueel al groei zichtbaar was brengen we nu alle vaardigheden samen in de omgang met de ander. Aanpassen, terugtrekken, jezelf boven de ander stellen.. gedrag dat we veel zien in stressvolle situaties. In alle gevallen wordt de verbinding niet gevoeld en vaak gemist. Het wisselen in interactie-status, geeft vertrouwen in het proces, in jezelf en in de ander.
Dag 8: Alles komt samen

Deze dag passeren vele oefeningen nog eens de revue. Iedere deelnemer heeft meerdere trainingen ontwikkeld om gelijk in de eigen werksituatie te kunnen gebruiken. Hieruit delen we vandaag. Iedereen neemt een deel van de dag voor zijn rekening. Zo trainen we alles nog eens dieper in, herkennen de valkuilen bij het geven van de training en waarderen elkaars eigenheid.

Licentie informatie:

Of je de lessen nu door gaat geven aan negenjarigen, pubers of een groep locatiedirecteuren…. uit mijn ervaring en van velen anderen weet ik: het werkt! Na afronding van de opleiding mag jij daarom ook zelfstandig trainingen geven ‘powered by’ de Moed om te Falen. Een mooie aanvulling in je eigen klas, organisatie of praktijk. En je wordt onderdeel van het netwerk de Moed om te Falen trainers in Nederland.

Wat de trainingen opleveren:

* controle (en dus de uitkomst) loslaten
* risico’s durven nemen
* onzekere situaties aangaan
* milder voor jezelf én jouw omgeving
* nieuwe manier van faalangstbegeleiding
* imperfectie omarmen
* af durven gaan op je intuïtie
* weerstand niet uit de weg gaan
* ontwikkelingsgerichte groeimindset
* meer fun en plezier

Prijs, data en meer…

Data

Op dit moment staan er meerdere opleidingen gepland. Dagen zijn van 9.30 tot 17.00 uur.

Najaar 2020:
17/18 sept, 15/16 okt, 12/13 nov, 10 dec, 22 jan 2021.

Voorjaar 2021:
11/12 febr, 11/12 mrt, 8/9 apr, 20 mei, 11 juni 2021.

Flaterdagen
Er zijn bijscholings-/nascholingsdagen gepland voor (toekomstig) licentiehouders op 11 december 2020 en 21 mei 2021.

Prijs 1550 euro

Enthousiast word je alleen als je ergens in gelooft. Het raakt je en zet je in beweging. Daarmee is enthousiasme hét perfecte uitgangspunt om jouw opleiding tot een succes te maken. Omdat wij geloven in de kracht van enthousiasme geven we een enthousiasme-korting voor vroege inschrijvers.

Schrijf jij je in vóór 1 augustus 2020 dan betaal je voor deze opleiding 1550 euro inclusief een manual, certificaat, zaal, lunch, koffie/ thee, versnaperingen. Daarna zal de prijs voor nieuwe cursisten stijgen naar 1725 euro btw vrijgesteld.

Deze CRKBO erkende beroepsopleiding is in 2020 privé vrijwel volledig aftrekbaar als opleidingskosten bij de belastingdienst en natuurlijk ook aftrekbaar als bedrijfskosten.

Lunch en verzorging
Luxe belegde vers afgebakken minibroodjes. Natuurlijk wordt er gezorgd voor koffie/thee/sap en versnaperingen.

Locatie en adres
De opleidingsdagen zijn op onze locatie (Kraayenberg 8020) in Wijchen van 9.30-17.00 uur.

Mogelijke combinaties

Flaterdagen
De Flaterdagen zijn nascholings- en bijscholingsdagen met alle (oud-) opleidingsdeelnemers. Deze zijn 50 euro per dag incl. materialen die jij kunt gebruiken of uitdelen tijdens je trainingen. Het is een verrassing wat je krijgt. 

Coaching middels strippenkaart
Je kunt ervoor kiezen om aanvullend voor coaching te kiezen bij je opleiding. Xandra’s passie, kennis en kunde speciaal voor jou. Alle tijd voor onverdeelde aandacht, vragen, interventies, invoelingsvermogen en scherpe blik. Drie online 45 min sessies ·  299 euro 

Certificaat en Licentie
Na voldoende afronding van de opleiding en ondertekening van de licentieovereenkomst beschik je over al het materiaal dat in de trainingen wordt gebruikt, zoals de verschillende werkvormen en opdrachten. Voldoende inspiratie voor jou om de jaren daarna als trainer aan de slag te gaan.

Vermelding op de website
De Moed om te Falen trainers hebben een plek op deze website zodat het vinden van een trainingsgroep gemakkelijk is.

Ik schrijf me in voor € 1550,00 (btw vrijgesteld)

Met volle overtuiging duik ik met het drukken op deze knop in de train-de-trainer gebaseerd op toegepaste improvisatie. Met speelse werkvormen wordt creativiteit gestimuleerd wat leidt tot meer vrijheid, openheid en spontaniteit. Precies wat ik wil voor mezelf én voor anderen!

Zet die stap : -)

Onbesuisd van het leven genieten. De bochten uitvliegen. Eigen paden bewandelen.

De moed om te falen heeft mijn lessen als Toneeljuf verdiept. Het leren door improvisatie en lachen om dingen die niet gaan zoals het hoort is goud waard. Ik merk in mijn werk altijd dat het voor jonge kinderen zo nodig is dat ze kunnen ervaren dat leren mag en dat ‘iets fout doen’ eigenlijk helemaal niet bestaat. Ik zie ze letterlijk binnen een uur opbloeien.

Saskia van der Elst

De toneeljuf

De opleiding De Moed om te Falen heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Zelfs maanden na afronding, komen er nog steeds nieuwe inzichten binnen. Niet alleen heb ik zelf zoveel mooie inzichten verkregen, maar ik heb ook zoveel praktische tools mee kunnen nemen, dat de stap om zelf een training op te zetten, niet zo heel groot meer was.
Priscilla Looij

Silly coaching

Ik ben mezelf beter gaan begrijpen en daardoor ook een groot gedeelte van mijn coachees. De opleiding De Moed om te Falen is praktisch, snel in te zetten en dit alles binnen een hele fijne sfeer. Hier kun je jezelf zijn waardoor je veel meer opneemt. Doordat Xandra zich kwetsbaar opstelde heb mij gerealiseerd dat ik ook een trainer kan zijn. Dank je wel daarvoor!

Simone Jansen

Coaching & Recruitment