De Moed om te Falen
Wat gebeurt er wanneer we een spectaculaire screw-up maken? Plat op onze bek gaan? De meesten van ons hebben een reactie die hierop lijkt: we schudden ons hoofd, slikken, sluiten onze ogen. Met de blik omlaag gericht kijken we langzaam om ons heen in de hoop dat het niemand is opgevallen. We negeren het – of nog beter – doen alsof er niets is gebeurd. Soms lachen we, alsof we hopen dat iemand gelooft dat het een geintje was. Vaak blijft het in ons hoofd zitten, kunnen we niet makkelijk loslaten of accepteren dat er iets mis ging, waardoor we onszelf om de oren blijven slaan met onze mislukkingen en tekortkomingen. En in alle gevallen duimen we dat de ander of anderen ons nog gewoonweg accepteren voor wie en wat we zijn…
“Tuurlijk mag je falen. Het is al goed dat je het probeert!” Het klinkt zo gemakkelijk wanneer we het iemand horen zeggen. Maar is dat echt zo?

Niet mínder angst, maar méér zorgeloosheid
Niet nadenken over gevolgen, maar leven in het nu. Gehoor kunnen geven aan je eigen wensen, eigen impulsen, je eigen spontaniteit. Dat gun jij jezelf en de mensen met wie je werkt. Dromen en wensen achterna. Moedig zijn. Voor jezelf. Voor anderen. Voor het leven. Om niet te geloven dat er met jou iets mis is, maar dat je lerend mag zijn. Om onnadenkend en onbesuisd te kunnen genieten. De bochten uitvliegen. Jouw eigen pad bewandelen. En nee durven zeggen omdat jouw ja vele malen interessanter is.
Voorbij de bedachtzame levenshouding de spontaniteit ervaren om een vraag te durven stellen of iets te doen, zonder je af te vragen hoe dit overkomt. Het even niet meer weten, en dat dat helemaal oké is. Niet langer bang voor een hoge hartslag, rode wangen of een snelle ademhaling. En uitproberen in plaats van durven bewijzen.
Jij gunt je teamleden, coachees of leerlingen een leven vol lef, lol en liefde. Gevoelens van speelsheid en spontaniteit. Jij gunt het hen dat ze hun talenten zichtbaar durven maken, zonder zich bezig te houden met kritiek onderweg. In kleine stappen op weg naar hun toekomst. Vertrouwen in zichzelf. Trots op het proberen.
Om dat te doen is zéggen hoe ze zich mogen voelen niet genoeg. Je mag het voorleven, uitdragen, belichamen met je manier van zijn. Want als ze zien hoe jij dit voorleeft zullen ze vele malen meer van je leren. En kun je hen aanmoedigen en bijsturen, zonder dat ze hun eigenheid verliezen. Dat wil jij toch ook? Ga dan nu aan de slag!


Don’t rescue anyone from a challenge. Teach them how to face it!
Inhoud van de opleiding
Om écht te durven falen, is er meer nodig dan alleen te wéten dat het mag. Er is meer voor nodig dan te wéten dat je een ‘negatieve overtuiging’ hebt die je niet verder helpt. En er is meer nodig dan een schop onder je kont en een cursus doorzettingsvermogen. Je hebt ruimte nodig om te durven falen. De ruimte om alle kanten op te denken en jouw creatieve vermogens aan te boren. Maar ook ruimte om keuzes te maken, zelfs de verkeerde. Te voelen dat je er -ondanks gestuntel en geblunder- nog altijd mag zijn.
Wanneer we in staat zijn om voor onszelf en anderen deze omgeving te creëren, kunnen we ervaren dat geregeld falen (en ervan leren) leidt tot ontwikkeling, innovatie en groei. En wanneer falen wordt gedeeld, gebeurt er iets bijzonders. Door er open over te zijn wordt het een waardevolle bron. Een instrument dat verbinding brengt en de motivatie voor leren verhoogt. Zodat je kunt ervaren dat je mag spelen, ontdekken, uitproberen en leren. Samen kunt lachen van opluchting en plezier.
De Moed om te Falen training gaat over alles wat hiervoor nodig is. Over een mindset die je helpt te ontwikkelen. Over leren door te proberen. Over oefenen, uitproberen, foute keuzes maken en balen. Het gaat over trots, leren, de kick als het lukt. Het gaat over accepteren wat er is, het ‘niet weten’ omarmen, het ‘niet kunnen’ opzoeken, ‘ja’ zeggen tegen wat zich aandient en de mogelijkheden die voor je liggen. Over kiezen, durven doen, jezelf in de etalage zetten. Over vrijheid en doorzetten. Over plezier maken en spelen. De basisvaardigheden uit de toegepaste improvisatie om te leren, ontwikkelen en innoveren. De basisvaardigheden voor het dagelijks leven.
GaveMensen leert ondernemers, managers, (plusklas-)docenten, coaches, trainers en (bege)leiders hoe ze deze vaardigheden kunnen trainen in hun werk of voor zichzelf inzetten. Een voorwaarde om mindset op de juiste manier aan anderen aan te leren is om deze eerst zelf te ervaren en te doorgronden zodat je deze van binnenuit op de ander kunt overdragen. De verschillende vaardigheden, zoals frustratietolerantie, flexibiliteit, omgaan met emoties en zichtbaar durven zijn, kunnen hierdoor in samenhang aangeboden worden. Alleen wanneer je zelf weet hoe het voelt, zul je van nature het juiste doen om de ander goed te begeleiden, weten te motiveren en te stimuleren om datgene te doen wat zij het engste, spannendste of moeilijkste vinden. Je traint, leid en begeleid daardoor met meer impact!
Wanneer je de Moed om te Falen’ als belangrijke waarde meeneemt in jouw werk en leven zul je de positieve effecten bemerken op mentaal, fysiek, sociaal en emotioneel vlak. Je wordt minder afhankelijk van de mening van anderen. Durft eerder in onbekende situaties te stappen. En bovendien zul je in plaats van anderen altijd maar motiveren een manier van werken ontwikkelen die ervoor zorgt dat degenen met wie je werkt zelf in actie willen komen.
Dag 1: Stressmindset
Dag 2: Onbevangenheid
Dag 3: Aandacht
Dag 4: Toelaten
Dag 5: Aangaan
Dag 6 Flexibiliteit
Flexibiliteit is een onmisbare competentie in onze snel veranderende wereld. Door out-of-the-box te kunnen denken en oké te worden met oncomfortabele en kwetsbare gevoelens, sta je soepeler in het leven. Deze dag reken je af met blokkades die leren en innoveren kunnen remmen en je zult ontdekken dat het geheim van succes niet schuilt in altijd maar het goede doen.
Dag 7: Gelijkwaardigheid
Dag 8: Alles komt samen
Deze dag passeren vele oefeningen nog eens de revue. Iedere deelnemer heeft meerdere trainingen ontwikkeld om gelijk in de eigen werksituatie te kunnen gebruiken. Hieruit delen we vandaag. Iedereen neemt een deel van de dag voor zijn rekening. Zo trainen we alles nog eens dieper in, herkennen de valkuilen bij het geven van de training en waarderen elkaars eigenheid.
Licentie informatie:
Of je de lessen nu door gaat geven aan negenjarigen, pubers of een groep locatiedirecteuren…. uit mijn ervaring en van velen anderen weet ik: het werkt! Na afronding van de opleiding mag jij daarom ook zelfstandig trainingen geven ‘powered by’ de Moed om te Falen. Een mooie aanvulling in je eigen klas, organisatie of praktijk. En je wordt onderdeel van het netwerk de Moed om te Falen trainers in Nederland.
Wat de trainingen opleveren:
* controle (en dus de uitkomst) loslaten
* risico’s durven nemen
* onzekere situaties aangaan
* milder voor jezelf én jouw omgeving
* nieuwe manier van faalangstbegeleiding
* imperfectie omarmen
* af durven gaan op je intuïtie
* weerstand niet uit de weg gaan
* ontwikkelingsgerichte groeimindset
* meer fun en plezier
Prijs, data en meer…
Data
Op dit moment staan er twee opleidingen gepland. Dagen zijn van 9.30 tot 17.00 uur.
Voorjaar 2020:
10 + 24 jan, 7 februari, 6 + 20 maart, 3 + 17 april, 15 mei 2020.
Najaar 2020:
17/18 sept, 15/16 okt, 12/13 nov, 10 dec (+ 11 dec optionele flaterdag), 22 jan 2021.
Prijs
De prijs van deze opleiding is €1725 inclusief een manual, certificaat, zaal, lunch, koffie/ thee, versnaperingen. Deze opleiding is CRKBO erkend en BTW vrijgesteld en vanuit dat kader aftrekbaar als bedrijfskosten of opleidingskosten bij de belastingdienst.
Zelf gaan we graag voor eerlijke prijzen. Daarom doen we niet moeilijk over betalen in termijnen, dat kan dus zonder extra bijkomende kosten.
De terugkomdagen met alle (oud-) opleidingsdeelnemers zijn 29 euro per dag. Deze kosten zijn niet meegenomen in de opleidingsprijs aangezien deze optioneel zijn.
Lunch en verzorging
Luxe belegde vers afgebakken minibroodjes. Natuurlijk wordt er gezorgd voor koffie/thee/sap en versnaperingen.
Locatie en adres
De opleidingsdagen zijn op onze locatie (Kraayenberg 8020) in Wijchen van 9.30-17.00 uur.
Ik schrijf me in voor € 1725,00 (btw vrijgesteld)
Met volle overtuiging duik ik met het drukken op deze knop in de train-de-trainer gebaseerd op toegepaste improvisatie. Met speelse werkvormen wordt creativiteit gestimuleerd wat leidt tot meer vrijheid, openheid en spontaniteit. Precies wat ik wil voor mezelf én voor anderen!
Certificaat en Licentie
Na voldoende afronding van de opleiding en ondertekening van de licentieovereenkomst beschik je over al het materiaal dat in de trainingen wordt gebruikt, zoals de verschillende werkvormen en opdrachten. Voldoende inspiratie voor jou om de jaren daarna als trainer aan de slag te gaan.
Vermelding op de website
De Moed om te Falen trainers hebben een plek op deze website zodat het vinden van een trainingsgroep gemakkelijk is.
Zet die stap : -)
Onbesuisd van het leven genieten. De bochten uitvliegen. Eigen paden bewandelen.
De moed om te falen heeft mijn lessen als Toneeljuf verdiept. Het leren door improvisatie en lachen om dingen die niet gaan zoals het hoort is goud waard. Ik merk in mijn werk altijd dat het voor jonge kinderen zo nodig is dat ze kunnen ervaren dat leren mag en dat ‘iets fout doen’ eigenlijk helemaal niet bestaat. Ik zie ze letterlijk binnen een uur opbloeien.
Ik ben mezelf beter gaan begrijpen en daardoor ook een groot gedeelte van mijn coachees. De opleiding De Moed om te Falen is praktisch, snel in te zetten en dit alles binnen een hele fijne sfeer. Hier kun je jezelf zijn waardoor je veel meer opneemt. Doordat Xandra zich kwetsbaar op stelde heb mij gerealiseerd dat ik ook een trainer kan zijn. Dank je wel daarvoor!