De hele dag door ervaren we van alles. Het gevoel van onze billen op de stoel, een schoen die wat knelt, een geur van koffie (en of je hier al dan niet van houd). We voelen ons gefrustreerd of vredig, blij of zwaarmoedig, opgelucht of gestresst. Hierbij staan twee ervaringen centraal. Ten eerste dat het telkens of ‘ik’ me zo voel (en jij mogelijk iets anders ervaart) en de tweede is dat die ‘ik’ ook nog eens los staat van de wereld om me heen.¬†¬†

Maar in werkelijkheid bestaan er in onze ervaringen geen binnen en buiten. De huidige wetenschap geeft steeds meer inzicht in hoe dit bij de mens werkt. We ervaren de wereld van binnenuit, via de impulsen van ons zenuwstelsel en de sensaties die dit vervolgens in het lichaam voortbrengt. We kunnen ons op deze wijze verliezen in koken, afwassen, sporten, genieten van een vogeltje in de tuin.

Wij zijn in de wereld. De wereld is in ons. Er is geen afstand tussen ons en onze ervaringen. Dat wat in de wereld buiten ons gebeurd is meteen in ons aanwezig en omgekeerd. Het leven laat ons op elk moment ervaren hoe we daarin staan.

Wel zien we soms maar een klein stukje van wat er allemaal te zien. horen, voelen en ervaren is. Alsof je aandacht een zaklamp is waarvan de lichtbundel zich vernauwd (zoals je doet wanneer je je kleine teen stoot aan een stoelpoot). Wat meer ‚Äėuitgezoomd‚Äô begrijp je dat je op dat moment ook nog wel ergens meekreeg wat er op dat moment om je heen gebeurde, je registreerde het alleen even wat minder.

Dit is een heel natuurlijk fenomeen. Als de wolken voor de zon schuiven doet de zon het nog prima, maar je krijgt er even wat minder van mee. En ditzelfde geldt ook voor onze gevoelens. Onze ware natuur is weids, liefdevol en goed, maar soms is onze ervaring even wat ingezoomd. Doordat we negatieve gedachten hebben bijvoorbeeld. Of een rotgevoel. We zijn gewoonweg even in de ban van ons menselijke gevoel. Daardoor zien we niet helder. Dat is niet erg. Net als de zon en de wolken; het klaart ook in jou vanzelf weer op.

Essentie

De essentie van de menselijke ervaring ligt in het besef dat 100% van ons denken gelijk is aan 100% van ons gevoel in het moment. Geen enkel gevoel kan in je opkomen zonder een (bewuste of onbewuste) gedachte. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille.¬†Dit betekent dat NIETS van buitenaf je op een bepaalde manier kan laten voelen. Het cre√ęren van een gevoel is en is altijd een inside job geweest.

Inzicht

Ik werk niet met een methode of techniek en dus zal kennis rondom de menselijke ervaring of non-duaal bewustzijn je ook niet ‘helpen’ om makkelijker in het leven te staan. Je kunt het niet toepassen.¬†Toch ervaren veel mensen dat het leven speelser aanvoelt wanneer ze er diepgaand kennis mee maken. Alsof het verdiepte inzicht in hoe de menselijke ervaring tot stand komt het leven wonderbaarlijk vergemakkelijkt.

Wellicht heb je ooit in een meditatie gemerkt dat het bewustzijn geen grenzen kent. Met je gedachten kun je naar de zon en de maan, reizen naar tijden ver voor je geboorte en even makkelijk reis je in gedachten ver vooruit de toekomst in. Het is onzijdig, onpartijdig en oneindig. Als een stille getuige op de achtergrond. Zoals de vloer ook vloer kan zijn voordat deze wordt gedefinieerd in hier en daar. Deze ruimtelijkheid wordt het in het dagelijks leven vaak versluierd door gedachten, emoties en percepties maar is voor ons mensen altijd aanwezig, ook als we ons daar niet bewust van zijn. Wie erop gaat letten zal merken dat de ruimtelijkheid groot genoeg voelt om jouw lijfelijke ervaring erin op te merken. Het is groot genoeg dat geluiden of gedachten erin kunnen verschijnen. Emoties. Je ademhaling. Alles spoelt door deze ruimtelijkheid heen.

Deze ruimte is jouw speelruimte. Hierin kan alles ontstaan en mag alles bestaan. Want wat er ook in verschijnt, deze ruimte blijk onveranderlijk te zijn.¬†Het is daar waar in mijn ogen ‘spel’ ontstaat. Spelen heeft de mogelijkheid om grenzen te overbruggen, voorbij oordelen te gaan. Het verbindt dat was niet verbonden is op creatieve wijze met elkaar. Wie speelt lijkt als het ware even ‘los te staan’ van de werkelijkheid. Alsof je in een andere niet-alledaagse werkelijkheid stapt. Spelen/niet spelen bestaat vanuit dat oogpunt niet ‘na elkaar’ in de tijd, maar ze zijn er tegelijkertijd. De omstandigheden maken daarvoor ook niet uit, wie speels is vind ruimte; altijd en overal. Het is eerder een andere blik op een situatie; zoals dat je partner de tofste en soms meest irritante persoon ter wereld kan zijn. Het is maar net met welke blik je kijkt. Wanneer het leven even niet relaxt, fijn en speels voelt betekend dat niet dat er iets mis met je is, maar eerder dat je die andere kant even niet meekrijgt. Je kunt er gerust op zijn dat het wel weer een keer komt.

De vrijheid waar je naar zoekt (of letterlijk; de speelruimte) vind je in jezelf. Het is een ‘andere omgang met de werkelijkheid’. En dat kan overal. Je kunt in plaats van inzoomen op een persoonlijk onderwerp; bijvoorbeeld praten over iets waar je angstig voor bent, gaan kijken naar het concept van angst en hoe dit ontstaat. Wie weet, ontdek je in dat proces wel dat je benieuwd bent hoe je angst erger kunt maken in plaats van dat je ervan weg wilt. Dat is de ruimte die spelen biedt. Het omarmt elke vorm van de menselijke ervaring, wetende dat jouw fabrieksinstelling een flexibele en veerkrachtige staat van zijn is.

Wat je leert bij The School of Play is dan ook niet nieuw of door mij bedacht.¬†De aanwezigheid van dit nonduale bewustzijn wordt in meerdere filosofische en mysieke tradities onderwezen (bijv. Advaita Vedanta, Mahamudra, Dzogchen, Kabbalah, Soefisme, Gnosticisme, enz.) Daarmee wordt het soms ook weggezet als ‘spiritueel’ en ‘niet toepasbaar in het alledaagse leven’. Wat mij betreft is niets minder waar. Non-duaal bewustzijn is belangrijk omdat het de bron is van onder andere welzijn, creativiteit en aangeboren wijsheid. Het maakt ook een einde aan dualiteit en dus gevoelens van eenzaamheid. Via zelfontwikkeling kunnen we hier wel verbetering in aanbrengen maar het lost het lijden nooit op. Dat kan immers niet in een afgescheiden dualiteit waarin vergelijken van het zelf met anderen de basis is.

In de opleidingen verkennen we zowel het nonduale bewustzijn als de menselijke ervaring. In de opleiding Playologie is het nonduale bewustzijn waar we in leren verblijven tijdens het coachen én hetgeen waar we in het werken met anderen naar verwijzen. En in Vakspecialist Playfulness ga je spelen met menselijke ervaringen en ontdek je hoe het leven steeds opnieuw vraagt om door je heen te mogen stromen.