Hoi! Ik ben Xandra. Xandra van Hooff.
Oprichter De Wereld van Morgen.

Bewustzijnstrainer. Transformatiecoach.
Vrolijk begroeter van jou =)

Interplay leider. Improvisator.
Giechelende Guru. Mystieke Malloot.

Zijnsgenieter. Boeddhist. Opti-mystic.
Omarmer van levenservaringen.

Studiejunk. Kenniskliko. 3P facilitator.
Grijs inmiddels. Mens vooral ook.

Ik hou van haar Pietje-Bell uitstraling en humor. Geen therapeutisch gedoe maar helder, krachtig en tegelijk open voor alles, van superspiritueel tot broodnuchtere wetenschap.

Mijn achtergrond

Mijn werk gaat over je ‘ikje’ minder belangrijk maken en je missie des te meer. Ik had deze pagina dus net zo goed niet kunnen schrijven.

Maar ja.
Dan komen we ook niets verder.

Dus zijn sommige dingen toch handig of fijn om te weten. Dat ik samen met mijn Lief, Mark van den Berg en twee kinderen (Ilja en Bodhi) in Wijchen – onder Nijmegen – woon en werk bijvoorbeeld. Dan weet je waar je moet zijn.

Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dat kenmerkt mij. Ik ben te omschrijven als een excentrieke, wannabe uke-yogi met een vleugje té. Er schuilt zowel een stuiterende sensitieveling als een hoogbegaafde in mij.

Leuk om te weten wellicht maar misschien wil je gewoon weten waarom je bij mijn bedrijf moet zijn voor opleidingen en trainingen. Waarom je me een workshop zou willen laten verzorgen of waarom je als leider ten tijde van transitie iets aan mijn begeleiding hebt.

Dus

Ik zou nu een opsomming kunnen geven van bijzondere plekken waar ik gewerkt heb (operatiekamers, jeugdgevangenis en hospice bijvoorbeeld). Of van de transities die ik heb begeleid op het gebied van transitie jeugdzorg, passend onderwijs etc. En wat ik ook zou kunnen doen, is je een ellenlange lijst van opleidingen geven die ik heb gevolgd, om te laten zien dat ik diepgaande kennis heb van systeemtheorie en complexiteit, mijn vaardigheden in het leiden en begeleiden van transitieprocessen, mijn veelzijdigheid in theaterinterventies en wat ik in het verleden allemaal bereikt h…

Maar laten we eerlijk zijn… niemand zit op dat soort opschepperij te wachten. Toch?

Mocht jij nu wel oprecht geinteresseerd zijn, bekijk mijn online CV. En anders, lees lekker verder, want waar het mij ten diepste over gaat is dat we in staat zijn transcendente verbondenheid te ervaren en van daaruit niet alleen het goede doen voor onszelf, maar ook voor anderen en de wereld om ons heen.

Een ambitieus doel, maar elke verandering begint met een eerste stap. Het uitgebreidere antwoord is: ik begeleid je naar een plek waar je niet alleen verandering ziet, maar deze ook voelt en belichaamt op elk niveau van je bestaan. Door je diepste aspiraties niet alleen te herkennen maar ze ook te leven, wordt je een bron van inspiratie voor jezelf en anderen. Hierdoor creëer je veranderingen die verder gaan dan het individuele en resoneren door de gehele kosmos. Subtiel en toch revolutionair.

Groots

Dat klinkt groots. Is het ook.

En toch hoef jij ‘de wereld’ niet te veranderen. Anderen niet ‘mee te krijgen’. Wanneer je leeft zoals het ten diepste klopt, leef je het voor aan anderen. Je nodigt anderen uit door jouw manier van zijn.

De samenleving die mag gaan ontstaan heeft niet meer zoveel met borstklopperij, maar meer met menselijkheid. Niets met ‘zwoegen’ en meer met moeiteloos laten ontstaan. Bewustzijn en handelen vanuit verbondenheid, dát is wat de wereld kan gebruiken

Tenminste…
.. als we willen dat er een nieuwe wereld van morgen ontstaat.

Of er in de toekomst iets gaat veranderen? Dat is koffiedik kijken. Misschien merken pas de volgende zeven generaties daar iets van. Ik zei het al in het begin; het draait niet om ons kleine ‘ikje’, maar om onze gezamelijke missie de wereld wat mooier te maken. 

Doe je mee?

Mijn verhaal...

Ik gooi wat water in mijn gezicht en hoewel ik me daardoor verkwikt voel, laten mijn ogen in de spiegel iets anders zien. De vermoeide vrouw die ik daar zie, ben ik, Xandra. Een redelijk succesvolle, maar sociaal angstige volwassene die wanhopig probeert om alle ballen van werk, avondstudie, sport en sociale verplichtingen hoog te houden. Foutloos. Zonder mopperen. En het liefst met enige flair. Van dat laatste is er op deze dag helaas nog maar weinig over…

Zo ben ik niet altijd geweest, overigens. Als jong meisje was ik vroegwijs, empathisch en supersensitief. Een kat uit de boom kijker wellicht maar ook één brok nieuwsgierigheid. Ik wilde alles onderzoeken en overal mee experimenteren. Mijn zintuigen stonden altijd vol open en ik genoot van alles wat het leven bood. 

Opgegroeid als notarisdochter, waar ik leerde hoe een kleine beslissing verstrekkende gevolgen kan hebben, ontwikkelde ik een natuurlijke aanleg voor systemisch denken. Dat mijn carrière startte met het managen en verbeteren van kwaliteit, hygiëne en veiligheid, leek dan ook een logische keuze. Diepgaand begrip van de systemen, processen en structuren binnen een organisatie is immers cruciaal om deze te laten floreren.

Als mens moeten we daarvoor ons ego (het deel in ons dat makkelijker of sneller wil) soms even negeren. Maar hoe meer ik me op ‘de mens zelf’ begon te concentreren (die al deze zaken immers diende uit te voeren) begon ik te zien dat wat een organisatie laat floreren soms haaks staat op wat mensen laat floreren.

Deze paradox wekte de idealist in mij, maar al snel botste ik tegen de muren van bureaucratie, beperkte mogelijkheden en kritiek dat ik óf overdreef óf een te rooskleurige toekomst schetste. Dit leidde ertoe dat ik risico’s ging vermijden. Kritisch werd op mezelf ook. Hoewel ik nog steeds het goede deed, gebeurde dit meer achter gesloten deuren en minder uitgesproken. Uiteindelijk begon ik te twijfelen of echte verandering wel mogelijk was.  Bijna dertig was ik… en terminaal serieus.

Op een dag, niet lang na die dramatische dag dat ik mezelf in de spiegel zag, besloot ik spontaan deel te nemen aan een clownerie workshop om mijn levensvreugde terug te vinden. Terwijl ik de ruimte binnenstapte en de geur opsnoof van oud hout en spelplezier, merkte ik dat zowel de leraar als de oefeningen in niets bleken te lijken op wat ik eerder had meegemaakt. Terwijl ik me liet leiden door mijn impulsen, en al mijn emoties en natuurlijke neigingen er liet zijn, ervaarde ik een rust en vrede die ik nooit eerder had gekend. Ineens zag ik de wereld om me heen in een ander licht.

Ik bleef improviseren en ontdekte dat spelen zijn oorsprong vindt in een innerlijke positieve impuls – daar waar onze talenten ook onze oorsprong vinden. Speelsheid omarmt een openheid voor alles wat zich aandient, en leert ons als volwassene om ‘dat wat is’ te benaderen met een houding van flexibiliteit en volledige overgave.  Spelen is misschien ook wel het enige waar je beter in kunt worden, terwijl je je ego steeds minder belangrijk maakt. 

Na een jaar of tien spelen had een ervaring op het podium waarin ik ineens de zee én de golven was. Ik voelde dat ik geen leven hád, maar dat ik het leven wás. Toen ik daarna weer rondkeek in mijn kamer leek het ineens alsof ik die kamer was. Ik was de muren, de grond en de meubels. Daar waar ik voorheen wist dat alles invloed op elkaar had en later ging voelen hoe alles invloed op elkaar had, werd nu een laatste bodem weggehaald, alsof er geen ‘ik’ meer was en tegelijkertijd alsof ik het gehele heelal was. Deze ervaring van eenheid, die ik aanvankelijk niet als zodanig herkende, leidde mij tot het concept van non-dualiteit. Het vertegenwoordigt een radicale verschuiving in hoe we onszelf en de wereld waarnemen, weg van scheiding en richting een dieper besef van onderlinge verbondenheid. 

Ik voelde dat de combinatie van deze twee zaken niet alleen tot een persoonlijke transformatie kan leiden, maar zelfs tot een veranderde manier van in de wereld staan. Deze reis van twintig jaar, van ernst naar speelsheid en van scheiding naar verbondenheid, heeft niet alleen mijn eigen leven verrijkt maar ook mijn interacties met de wereld om mij heen. Het is een pad dat ik hoop te delen, omdat het essentiële stappen zijn naar een rechtvaardigere en duurzamere wereld. Laten we samen het leven omarmen, in al zijn pracht en complexiteit.

Wat ik leerde geef ik graag door!

We leven niet in een cultuur die op inclusieve wijze naar mensen kijkt. We zijn individualistisch opgevoed, met een ‘kijk hoe goed ik ben’ mentaliteit. We houden ons stil over wat ons raakt, terwijl dat vaak de dingen zijn waarmee we de wereld mooier willen maken.

Ik werk graag met jou als je een meer gelijkwaardige cultuur wilt creëren. Als je de focus wilt verschuiven van hiërarchie naar ‘eigenheid in verbondenheid’, waardoor er meer vertrouwen en verantwoordelijkheid ontstaat. Zo kunnen we samenwerken aan een wereld waarin we ons allen verbonden voelen en waarin liefde, compassie en eenheid de drijvende krachten zijn achter onze persoonlijke groei en collectieve vooruitgang. Een wereld waarin verbinding met jezelf, de ander en de wereld om je heen  de basis kan zijn.

Ik laat je ‘met andere woorden kijken’. Maar neem mijn woord er niet voor – hier is wat enkele van de mensen met wie ik heb samengewerkt te zeggen hebben:
“Ik ben niet meer bang voor gevoelens, dus ze houden me niet meer tegen” – Lisa, 34
“Ik hoef niet te veranderen, om de wereld te veranderen. Ik mag meer mijzelf zijn ” – Tom, 49
“Mijn gevoeligheid is geen tekortkoming is, maar een waardevolle kwaliteit” – Ellen 42

Wanneer je tot hier ‘jajajajajaja’ had, wilt gaan voor liefde, compassie en meer speelsheid in je leven, maar helemaal niet bekend bent met ‘spelen’ en improviseren, wat ik als soms als methodiek in de opleidingen hanteer, onthoud dan dat je niet hoeft te performen. Je hoeft dus niet ‘grappig’, snel of slim te zijn.

Ik heb het ook liever niet over dingen als; show, performen, scenario of voorstelling. Woorden die ik wel gebruik zijn oa: spontaan, vrij, open, ‘zijn’, plezier, uitproberen, experimenteren, authentiek en menselijk. Ik heb het trouwens ook niet over speels leren of gamification. Net zoals ik overlevingsmechanismen of de inhoud van ‘problemen’ liever vermijd.

Vanuit wat heelheid me heeft gebracht, geef ik graag heelheid door. Mijn stijl is ongedwongen en vol menselijkheid. Ontdek de diepgang in mijn opleidingen of overweeg mij in te huren voor een korte sessie. Je kunt me ook een mailtje sturen, ik lees je graag! 

Aho. Ahé. Namaste Saté.
Xandra

 

Ambassadeurs

Xandra is een van die zeldzame mensen die de kennis rondom het begeleiden van (getalenteerde) mensen echt belichaamt. Het is geen kennis meer of een set technieken maar een ‘staat van zijn’. Iedereen die de kans krijgt om met Xandra te werken als trainer, coach, docent of begeleider zal de transformatie in zichzelf of zijn/haar organisatie direct merken.

Tijl Koenderink

Board member and Founder at, School of Understanding

Xandra heeft een heel fijne energie, is creatief en durft zichzelf te zijn. Haar kwetsbaarheid, haar lef om te doen en haar vermogen om echt te luisteren maken haar tot een heerlijk persoon om mee samen te werken. Steeds weer komt ze met bijzondere ideeen en krachtige inspiratie. Ze levert een prachtige positieve bijdrage aan mensen die haar mogen leren kennen.

Mark Verhees

Bestseller-auteur, Voor Positiviteit

Picasso zei dat het hem een paar jaar kostte om te kunnen schilderen als een Renaissanceschilder , maar een leven lang om te kunnen schilderen als een kind. Als het er om gaat om in contact met je eigen kind te komen, is Xandra een heerlijke ouwe vrouw . Mij daagt ze uit spelend en ravottend door het leven te donderjaren. Het liefst nog heel lang!

Jan Ruigrok

Trainer en interventieacrobaat bij, Rigardus

Ik geloof...

Ik geloof…
… dat al jouw gevoelens je gewoonweg menselijk maken. Dat al je ervaringen uitingen zijn van het universele bewustzijn. En dat iets persoonlijk nemen gewoon af en toe kan gebeuren. In alle onschuld keert de creatieve kracht van het denken dan even naar binnen. Geloof niet alles wat er in je hoofd opkomt.

Ik geloof…
… dat jij niets hoeft te bewijzen of verbeteren. Dat je geen oude patronen hoeft aan te pakken en je geen blokkades hoeft weg te halen. Dus, uit je angsten en je verlangens. Laat je ongemak er zijn, ook al is het met snikken en snotteren. Observeer het, zonder oordeel.

Ik geloof…
… dat het aanraken van die stille plek in onszelf ons de waarheid laat horen, ons de onderlinge verbondenheid van alle dingen laat ervaren. Niets meer nodig dan aandacht en aanwezigheid in jezelf, om de eenheid van het universum te vieren met onze unieke talenten, en de diversiteit in uitdrukkingen van het universele bewustzijn te waarderen.

Ik geloof…
… dat ieder mens waardevol is. dat ieder mens een manifestatie is van het universele bewustzijn. Dat we allemaal expressies zijn van dit ene bewustzijn, met onze unieke talenten waarmee we de eenheid van het universum kunnen vieren. En ik geloof dat wanneer we onze onderlinge verbondenheid echt omarmen, de snelheid waarmee positieve verandering kan plaatsvinden verbazingwekkend is. 

Ik geloof…
… dat alle keuzes onderdeel zijn van de stroom van het leven en dus de juiste keuzes zijn op dit moment. Dus doe maar. Laat je leiden door spontaniteit. Ga mee in de stroom, probeer nieuwe dingen uit, en breng je meest creatieve ideeën tot leven.  Laat een creatieve breinscheet.

Ik geloof…
… dat we het vermogen hebben om voorbij onze persoonlijke denkwereld te kijken, om de schoonheid en de liefde van het leven te zien die altijd aanwezig is. Dit is geen taak; dit is de natuurlijke staat van ons wezen, de essentie van ons ware zelf. 

En ik geloof…
…  dat wanneer we leven volgens deze inzichten, we zullen ontdekken we dat diepe vreugde, liefde en welzijn altijd al in ons hebben gezeten. Laten we dus de schoonheid van het moment vieren. Laten we samen de weg banen naar een wereld van existentieel floreren, waarin we ons ware potentieel realiseren en de diepte van onze menselijke ervaring omarmen.