Word verliefd op het leven

Op mijn 28e was ik de meest cynische, sarcastische en negatieve persoon ter wereld. Het volwassen leven was me te veel onder de huid gekropen. Altijd serieus zijn. Pogen problemen te voorkomen. Steeds meer in een keurslijf van hoe het hoorde en hoe het moest. Ik was kampioen geworden op het gebied van terminale serieusheid en kwetsbaarheidvermijding. En het ergste was… het had me niks gebracht.

Zo was ik niet altijd geweest. Ik was als kind woest eigenwijs en onafhankelijk. Wilde altijd mijn eigen zin. Ik was sensitief en dacht diep na over allerhande zaken. Ik snapte niet waarom mensen ‘hypes’ zo leuk vonden en meegingen met de laatste mode. Zelf deed ik dat eigenlijk nooit. Toen ik wat ouder werd gaf ik niks om goed onderhouden voortuinen, wist ik niet wat voor merk auto ik reed en ik verafschuwde een koop-snel-voordat-de-aanbieding-voorbij-is-cultuur. Ik onderscheidde me door mijn ‘oh dat heb ik nog nooit gedaan, dus dat kan ik vast wel leren attitude’ en tegelijkertijd doordat ik de kat uit de boom keek en onzeker over leek te komen wanneer ik mezelf moest presenteren. 

Hoewel ik er met deze houding veel voor elkaar kreeg en sommigen wellicht bewonderend naar me keken was ik ook de schrik van veel leidinggevenden. Wat moesten ze met een onafhankelijke vrije denker die bij het minste of geringste in tranen was? Mijn rebelse aard, mijn grootste talent begon ik in de loop der jaren steeds meer te ontdrukken en ik werd wat conformistisch van aard. Iets wat me niet goed bleek te bevallen, getuige het begin van dit verhaal.

Daarom besloot ik als bijna dertiger op zoek naar te gaan naar het deel van mezelf waarvan ik dacht dat ik het verloren had: mijn speelse zelf. De workshops die ik hiervoor volgde waren fijn maar in het dagelijks leven werd ik er nog niet echt vrolijker van. Maar het gevoel dat ik al spelende had, bleef wel hangen: word verliefd op het leven. Daarmee begon een voor mij een zoektocht die me uiteindelijk bij mezelf terug bracht.

Ik ontdekte dat in spel alles mogelijk is en alle emoties zijn toegestaan. Dat gaf ruimte. Lucht. En het gevoel van vrijheid dat ik zo nodig had. Ik leerde weer genieten van de kleine dingen. Een madeliefje. Een eerste slok koffie. Een ondeugende blik. Hierdoor leerde ik beter te luisteren naar mijn intuïtie dat zachtjes fluisterde wat ik nodig had. Ik begon tijd te maken voor de dingen die mijn innerlijk vuur aanstaken, de dingen die me inspireerden en voeden. Ik ging met zaken experimenteren en zaken leren omdat ik ze belangrijk vond mo te doen. Het maakte mijn leven bevredigender en completer. Waardoor ik mezelf en anderen makkelijker kon waarderen.

Door verliefd te worden op het leven stapte ik uit mijn rol van ‘een passief personage in mijn eigen levensverhaal en sloot de deur naar een middelmatig, ongeïnspireerd bestaan. Een speelse proactieve levensinstelling liet me floreren in het niet-weten, het (nog) niet-kunnen en mogelijke niet-goed-genoeg zijn. Zodat ik met creativiteit en intuïtie als bagage gerust het onbekende aan durfde te gaan. Lang hield ik dat ‘speelse’ voor mezelf. Wat had de wereld daar nu aan? Tot ik ontdekte hoeveel mensen het gevoel van flow slechts sporadisch konden ervaren. Ik was flabbergasted te beseffen hoeveel mensen overleven in plaats van fantastische dingen te doen. En daarmee de wereld hun unieke talenten en fantastische eigenheid niet geven.

Ik besloot daarom van speelsheid mijn levensmissie te maken. Ook al lijkt het leven soms te serieus om alleen maar te spelen, het enige wat helpt in echt lastige momenten is een playful mindset. Dat is de reden dat ik ervaringsgerichte transformatieve trainingen faciliteer en andere spaceholders (docenten, leidinggevenden, coaches etc.) help hetzelfde te doen, zodat we gezamelijk een creatieve, inspirerende en liefdevolle wereld creëren om in te leven, werken en spelen. Ben jij klaar met terminale serieusheid? Ik start met jou graag een radicale glitterrevolutie! Doe je mee?

Ps: Wanneer je tot hier ‘jajajajajaja’ voelde en nu wilt afhaken omdat het zo spannend klinkt, onthoudt dan dat je voor mij niet ‘grappig’, snel of slim hoeft te zijn. Spelen doe je immers niet voor de ander, je doet het voor jezelf. En als je een milde spanningskriebel in je lijf voelt maar ook denkt dat dit iets voor je is dan ben je waarschijnlijk mijn favoriete deelnemer. Niet alleen heb jij, net als ik, waarschijnlijk het meest met spelen te winnen en geldt dit ook nog eens voor (een groot deel) van de mensen met wie jij werkt. Maar… je kunt ook nog eens gaan ervaren dat een ‘zinvol leven creëren’ betekent dat je ruimte gaat maken voor alles wat jij ten diepte bent. Graag deel ik dan ook enkele woorden die bij mij passen en wat niet ten aanzien van theaterinterventies en improvisatie:

Dit zijn woorden die ik gebruik: spontaan, authentiek, menselijk, mindful, mindset, creatief, intens, speelsheid, losgaan, gekkigheid, experimenteren, genieten, plezier. 

Hier heb ik het liever niet over: façade, faken, nummer, act, show, script, scenario, rollen, toneelspeler, performen, optreden, voorstelling. 

En verder...

Qua karakter laat ik mezelf het liefst omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dát kenmerkt mij. Daarnaast ben ik nog altijd een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een HSS-HSP’ers als een hoogbegaafde in mij. Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi) Als ik mijn tijd vrij mag indelen drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industriële uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals.

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt of workshops gegeven bij: gemeente Amsterdam, Essent, gemeente Utrecht, Prorail, HAN, Rijnijssel, Innovo, SWV VO/VSO Nijmegen, REC Balein, SOTOG, Novilo, HINT, Welzien, Stichting werken voor elkaar, Breekjaar en Ynnovate!

Wat ik heb gedaan

Bekijk door wie ik mij in actie heb laten zetten, van wie ik heb mogen leren, mee mogen samenwerken en me lieten groeien op vele manieren. Hier een korte weergave van mijn opleidingen en werk tot op heden plus wat anderen over me zeiden. Altijd interessant ;)

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens vaardigheden kunt ontwikkelen en je purpose en passie ontdekken. Daarnaast geeft het speelruimte om de werkelijkheid waarin we leven wat meer te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.