Dit ben ik.

Xandra van Hooff 

Expert op het gebied van terminale serieusheid en kwetsbaarheidvermijding.

Het duurde overigens lang voordat ik doorhad dat ik zo was. In gedachten was ik superstoer, übergrappig en leerde ik al doende. In real life bleek ik dat laatste alleen te kunnen wanneer het voelde als experimenteren of als uitproberen. En voor de andere zaken had ik wat alcohol nodig. Maar ik mezelf speelruimte gaf dan werd ik het sociale ideeënkanon en de onbeteugelde queen die ik van nature altijd al was. 

Spelen noem ik dat nu. Bij gebrek aan een beter woord. Maar vroeger had ik daar een broertje dood aan. Liever was ik met intelligente zaken bezig. Ik was een denkertje zeg maar. Ging na de havo ook liever laboratoriumonderwijs volgen dan dat ik naar de pabo ging. Ik beken; kinderboeken lezen en knutselen voelden toch wat kinderachtig aan.

De waarheid haalde me in toen ik mijn werkende leven telkens snel zat was en ik elke 2 á 3 jaar een midlife-crisis-achtig ‘is dit het nou’ moment had. Ik probeerde dat op te lossen met een studie. Of een nieuwe baan. Maar het hielp niet. Het volwassem leven kroop me onder de huid. Altijd serieus zijn. Altijd werken. Pogen problemen te voorkomen. Steeds meer in een keurslijf van hoe het hoorde en hoe het moest. Het was alsof ik mijn eigen innerlijke vrijheid daardoor steeds meer verloor.

Het was doodeng de ingang te vinden die voor mij werkte en mijn plezier in leven (én werken) terugbracht: theatrale werkvormen. Ik was immers het meisje dat bekend stond als ‘chronisch verlegen’. Ik ontdekte echter dat op het toneel alles mogelijk is en alle emoties zijn toegestaan. Dat gaf ruimte. Lucht. En het gevoel van vrijheid dat ik zo nodig had.

Lang hield ik dat ‘speelse’ voor mezelf. Wat had de wereld daar nu aan? Tot ik ontdekte hoeveel mensen het gevoel ‘te leven’ slechts sporadisch konden ervaren. Amper flow in hun werk ervaren. Ik was flabbergasted te beseffen hoeveel mensen overleven in plaats van fantastische dingen te doen. En daarmee de wereld hun talenten onthouden.

Een langdurige fascinatie voor spelen is zo uiteindelijk ontstaan. We willen immers allemaal graag het gevoel van ‘walking on sunshine’ in ons lijf. De dag nemen zoals hij komt. Zorgeloos. Moeiteloos. Hoe kun je nu een flipflop-gevoel ervaren als je nog niet wist wat je te wachten staat? Hoe maak je ruimte voor jouw intuïtie als je ‘verantwoordelijkheid’ altijd te trappelen staat?

Hoe meer ik me in playfulness ging verdiepen, erover las en leerde, en hoe meer ik deed en ervoer, hoe meer ik begreep dat spelen en creativiteit tot de meest complexe zaken ter wereld behoorden. Ook al voelden ze kinderachtig fijn. Het leven is een serieuze zaak, dat ga ik niet ontkennen. En er is een hoop te leren over hoe je jouw werk beter of sneller kunt doen. Doeltreffender met minder fouten. De kans is echter groot dat je door een eenzijdige focus gaat vergeten dat het leven een geheim ingrediënt heeft toegevoegd. Stress is de ‘spice of life’ en playfulness de manier om hiermee om te gaan. Ga maar na: stress maakt ons immers inventiever, alerter en sneller. Het zet je letterlijk áán. En alles wat we zouden moeten leren laat het leven ons doen als vorm van spel. Kinderen leren kruipen, lopen, fietsen en tekenen omdat ze het willen, niet omdat het moet. Als wat je doet eng of moeilijk is maar óók leuk, dan ben je op de goede weg in je leven. Zolang stress voelt als spelen, dan weet je dat het klopt!

Ik besloot daarom in 2019 van speelsheid mijn levensmissie te maken. Want het leven is dan wel soms te serieus om te spelen, het enige wat helpt in echt lastige momenten is een playful mindset.

Mijn klanten noemen me Lady of Play (of uitgesproken op z’n Nederlands wanneer ze me op de korrel willen nemen). Als opleider en trainer van playful professionals help ik hen bij het zetten van speelse stappen naar een proactieve levensinstelling en speelse authenticiteit, zodat werken een stuk lichter en gemakkelijker voelt en het leven leuker wordt. Maar ik leer hen met name ook om dit met en voor anderen te doen. Mijn klanten zijn namelijk veelal afkomstig uit het sociale domein; mensen die werken in de zorg, welzijn, onderwijs, gezondheidszorg en opvoeding. Daarnaast zijn de opleidingen en workshops die ik geef geschikt voor trainers en sprekers (zelfs voor hen die het sporadisch doen) en hun verbinding met het publiek willen verbeteren.

Als je geïnteresseerd bent in het cultiveren van een speelse, luchtige en oprechte verbinding met jezelf, anderen en de wereld om je heen, dan is mijn aanbod echt iets voor jou!

Een zinvol leven creëren betekent ruimte maken voor alles wat jij ten diepte bent. Alles wat in jouw ogen nog niet ‘af’ of ‘goed genoeg’ is. Ruimte om te zeggen wat je voelt, ervaart en denkt. Juist wanneer je nog niet precies weet wat dat dan allemaal is. Dat is spannend en niet iedereen durft die eigenheid en gekkigheid gelijk al te omarmen op hun pad naar succes. Daarom laat ik je graag ervaren dat ook jij kunt floreren in het niet-weten, het (nog) niet-kunnen en mogelijke niet-goed-genoeg zijn. Zodat je met creativiteit en intuïtie als bagage gerust het onbekende aan durft te gaan. Speelsheid zorgt zo niet alleen voor het confetti-effect in je leven, het vergemakkelijkt ook verandering, transparantie en interactie.

Ben jij klaar met terminale serieusheid? Ik start met jou graag een radicale glitterrevolutie! Doe je mee?

ps: nadat ik dacht dat improvisatie dus écht iets voor mij was en pastte bij mijn wens om embodiment met zingeving te combineren ontdekte ik ook dat er net zoveel verschillende trainers als methodieken zijn. Van sommige werd ik wél en van anderen níét blij. Graag deel ik dan ook enkele woorden die bij mij passen en wat niet zodat je zelf hierin ook je keus kunt maken:

Dit zijn woorden die ik gebruik: spontaan, authentiek, menselijk, mindful, mindset, creatief, intens, speelsheid, spel, losgaan, emoties, gekkigheid, experimenteren, plottwist, genieten, plezier. 

Hier heb ik het liever niet over: façade, faken, acteren, nummer, act, show, script, scenario, rollen, repertoire, protagonist, toneelspeler, performen, opvoeren, vertolken, optreden, voorstelling. 

En verder...

Qua karakter laat ik mezelf het liefst omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dát kenmerkt mij. Daarnaast ben ik nog altijd een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een HSS-HSP’ers als een hoogbegaafde in mij. Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi) Als ik mijn tijd vrij mag indelen drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industriële uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals.

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt: REC Balein, gemeente Amsterdam, Novilo, HINT, Welzien, Essent, SWV VO/VSO Nijmegen, SOTOG, gemeente Utrecht, Prorail, HAN, Innovo, Rijnijssel en Breekjaar.

Wat ik heb gedaan

Bekijk door wie ik mij in actie heb laten zetten, van wie ik heb mogen leren, mee mogen samenwerken en me lieten groeien op vele manieren. Hier een korte weergave van mijn opleidingen en werk tot op heden plus wat anderen over me zeiden. Altijd interessant ;)

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens vaardigheden kunt ontwikkelen en je purpose en passie ontdekken. Daarnaast geeft het speelruimte om de werkelijkheid waarin we leven wat meer te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.