Hi! Ik ben Xandra

Hi! Ik ben Xandra en ik help mensen wakker worden voor de speelse kant van het leven zodat ze de speelruimte gaan gebruiken die ze van nature hebben om uitdrukking te geven aan dat wat hen inspireert. 

Ook al heet mijn bedrijf The School of Play, ik ben echter niet altijd vrolijk huppelend door het leven gegaan. Eind twintig was ik toen ik besefte dat het volwassen leven me onder de huid was gekropen. Het gevolg was dat ik meer in mijn hoofd leefde dan het hier-en-nu. Ik was kampioen geworden op het gebied van terminale serieusheid. En het ergste was… het had me niks gebracht.

Zo was ik niet altijd geweest. Ik was als kind woest eigenwijs en onafhankelijk. Een intens kind met een eigen willetje, dat liever experimenteerde en zelf ontdekte hoe je veters strikte dan het door eindeloos herhalen leerde. Een gevoelig kind ook, dat de kat uit de boom keek en als grootste wens wereldvrede had. Ik kon alleen niet goed meer op die originele staat intappen. Ik wilde weer ’terug’, ook al wist ik dat dit praktisch onmogelijk was. Dus ik zocht iets.. ik wist alleen niet precies wat het dan was.

Op zoek naar mijn authentieke zelf ging ik improviseren. Daar ontdekte ik dat op het podium alles mogelijk is en alle emoties zijn toegestaan. Dat verwonderde én bracht ruimte. En ik besefte ineens waarom mijn leven zo serieus geworden was; ik was coachopleidingen gaan volgen waar ik had geleerd dat negatieve gevoelens voortkomen uit gedachten.. en dat ik daar iets aan kon doen.

De keerzijde was: wat ik ook voelde of dacht…. het was nooit goed genoeg. Ik kon altijd op zoek naar meer zelfvertrouwen, meer zelfliefde of meer emotionele flexibiliteit. Het gevolg was;  ik was nooit ‘perfect genoeg’ zolang ik negatieve gevoelens of gedachten had. Zelfs wanneer ik ze nooit in mijn leven meer zou uiten….

Nu, in deze speelse omgeving, mocht voor het eerst alles er gewoon zijn. Een speelse proactieve levensinstelling liet me floreren in het niet-weten en (nog) niet-kunnen. Zodat ik met creativiteit en intuïtie als bagage gerust het onbekende aan durfde te gaan.

Ik begon hierdoor mezelf en de werkelijkheid ook op een andere manier waar te nemen. Ik zag hoe de samenleving verhalen in plaats van pure ervaring propageert. Hierdoor ontdekte ik oude overtuigingen en aannames in mezelf die niet waar waren en die losgelaten mochten worden. 

En door in te zien dat mijn brein gewoonweg maar wat doet, en dat ik niet ‘minder’ ben wanneer mijn brein eens mindere gedachten produceert, kon ik zien dat er niets mis was met mij. Er was geen reden om hard aan mezelf te werken. Door de rust die dat bracht kon ik beter luisteren naar mijn intuïtie, dat me influisterde hoe ik voor mezelf kon zorgen en me wees op het pad van ondernemerschap. 

Toch hield ik de uitwerking van dat ‘speelse’ voor mezelf. Wat had de wereld daar nu aan? Tot ik ontdekte hoeveel mensen het gevoel van flow slechts sporadisch konden ervaren. Ik was flabbergasted toen ik besefte hoeveel mensen de wereld hun unieke talenten en fantastische eigenheid niet geven. Als iedereen een euro is en 10 cent daarvan laat liggen dan is dat alles bij elkaar een ongelofelijke berg verspild potentieel… 

Ik besloot daarom van speelse moeiteloosheid mijn levensmissie te maken en problemen niet langer te zien als iets wat individueel opgelost dient te worden, maar zicht krijgen op het ontstaan de menselijke ervaring. Ook al lijkt het leven soms te serieus om alleen maar te spelen, het enige wat helpt in echt lastige momenten is namelijk een playful mindset. 

Ben jij klaar met terminale serieusheid? Ik start met jou graag een radicale glitterrevolutie! Doe je mee?

Wanneer je tot hier ‘jajajajajaja’ had en nu toch milde spanningskriebel in je lijf voelt omdat je niet zo bekend bent met improvisatie, onthoudt dan dat ik impro niet gebruik om te performen, enkel in de toegepaste vorm. Je hoeft dus niet ‘grappig’, snel of slim te zijn. Spelen doe je bij mij immers nooit voor de ander, je doet het voor jezelf!

Dit zijn woorden die ik gebruik: spontaan, creatief, speels, losgaan, uitproberen, experimenteren, authentiek, mindful, intunen, contempleren, innerlijke wijsheid, menselijkheid, Zijn en plezier.

Hier heb ik het liever niet over:nummer, act, show, script, scenario, performen of voorstelling. En ook niet over speels leren of gamification. Niet over positief denken, overlevingsmechanismen of gedragsverandering.

En verder...

Qua karakter laat ik mezelf het liefst omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dát kenmerkt mij. Daarnaast ben ik nog altijd een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een stuiterende sensitieveling als een hoogbegaafde in mij. Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi) Als ik mijn tijd vrij mag indelen drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industriële uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals.

Good to know:

Ik heb niet altijd dreads. Het zou zomaar kunnen dat je me into the wild tegenkomt met mijn eigen bos wilde haren =)

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt of workshops gegeven bij: gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Essent, Prorail, HAN, Rijnijssel, Innovo, SWV VO/VSO Nijmegen, REC Balein, SOTOG, Novilo, HINT, Welzien, Stichting werken voor elkaar, Breekjaar en Ynnovate!

Wat ik heb gedaan

Om te doen wat ik doe liet ik me nationaal en internationaal opleiden. Ontdek door wie ik me in actie heb laten zetten, van wie ik heb mogen leren, mee mogen samenwerken en me lieten groeien op vele manieren. Altijd interessant ;)

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens vaardigheden kunt ontwikkelen en je purpose en passie ontdekken. Daarnaast geeft het speelruimte om de door ons ervaren werkelijkheid te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.