Het leven als ongekende mogelijkheid

Laatst lag ik op een operatiekamer. Geel van het jodium lag ik te wachten tot de oogarts zijn verdovingsprik zou zetten en zette me schrap voor de ervaring ervan. 

Die viel mee overigens. Lang niet zo erg dan ik had verwacht. Ik haalde opgelucht adem en wachtte de operatie vervolgens rustig af.

De arts zal waarschijnlijk een heel ander verhaal vertellen. Die heeft na thuiskomst echt niet tegen zijn vrouw vertelt dat hij een meevallende verdoving had. Die vertelt mogelijk eerder over het aantal operaties dat hij die dag had en of er ruimte voor pauze was.

Iedereen heeft een ander verhaal bij alles wat er gebeurt. En dat geldt voor alles wat we in het leven meemaken.

Zonder dat we het zelf door hebben. Of het nu goed voelt of niet.

We hebben vaak niet door dat we met onze inschatting van een situatie iets angstaanjagend maken of een heerlijk vooruitzicht.

We zien niet hoe we met onze verwachting onze realiteit maken. En toch zul je enkel de ervaring hebben ‘h√©, de kop is leeg’ als je in eerste instantie al verwacht had dat er nog een slok koffie of thee inzat.

In je hoofd spoken alle ervaringen uit je verleden rond. Alle dingen die onze individualistische, op succes en schoonheid geori√ęnteerde maatschappij in je hoofd heeft gestopt.

En in je lijf spoken alle neigingen rond. Alle voorkeuren om vooral hele fijne gevoelens te ervaren en vooral geen negatieve. En al helemaal geen pijn.

Ver voorbij de oordelen, neigingen, ervaringen en verhalen die jij hebt over jezelf schuilt echter de essentie van wie jij bent en wat je doet. Wat nou als je die onweerstaanbare authentieke energie in kunt zetten voor je eigen levensgeluk?

Mijn naam is Xandra van Hooff en ik kan je helpen om jouw Zijn te bevrijden en dat ook met anderen te doen. Ik ben oprichter van de erkende opleidingsinstelling The School of Play. Over verlichting kunnen we volgens mij lang praten, maar je kunt het ook ervaren. En dat is wat ik hier wil doen!

Hoe lekker zou het zijn als je geen last meer van rotgevoelens zou hebben? Als je niet meer angstig naar het leven zou kijken zo van ‘Ja, eh.. gaat dat wel goed allemaal?’

Maar dat je herkent wat er gebeurt in jezelf zodat je je kunt overgeven. Het leven vraagt immers nooit iets anders van je, dan er mee te zijn.

Klinkt dat weird? Ja, mogelijk wel. Maar het is ook gaaf zo te leven. Dat ontdekte ik weer eens tijdens de oogoperatie die ik dus laatst had. Vanonder mijn groene operatiekleed was ik nieuwsgierig getuige van een heel uniek event. En ik voelde me bijna dankbaar om het van zo dichtbij mee te maken.

Het was beter dan de beste aflevering van vinger aan de pols die ik ooit gezien had.

Op dat moment besefte ik; dit is wat Boeddha met ultiem geluk bedoeld heeft. Dat dit is waar spiritualiteit over gaat. Dit heeft niets te maken met leren mediteren. Niets met wel of geen bezittingen. Niets met eigenwaarde of succes. 

Het is de werking van je brein en zenuwstelsel diepgaand leren kennen en de vaardigheid om daarin playful (open en nieuwsgierig) in het leven te staan.

Wanneer je alles kunt omarmen, mag alles er zijn. Perfect imperfect. Liefdevol incorrect. Wonderbaarlijk gebroken en helemaal oké. Dan hoef je niemand meer te verbeteren, te helpen of helen. Inclusief jezelf.

Vanuit wat heelheid me bracht geef ik graag heelheid door. In mijn opleidingen breng ik dan ook met veel liefde theaterwerkvormen en non-duale spiritualiteit bij elkaar. Op het toneel zie je heel snel de uitwerking van gedachten op de ander of jezelf. Het biedt het perfecte speelveld waar alle emoties er mogen zijn. 

Mijn aanbod is voor jou als je de¬†roeping voelt om intens te leven en radicaal vrij te zijn. Om schaamteloos eerlijk ‘mens’ te zijn. En precies daar gaat speelsheid het verschil maken; je m√≥et wel voelen wat er met je gebeurt.

Spelen is trouwens ook het enige waar je beter in kunt worden terwijl je tegelijkertijd je ego steeds minder belangrijk laat zijn.¬†Het laat je voelen dat je¬†alles hebt wat nodig is om te cre√ęren, te maken en ontwikkelen.¬†Wanneer je daarmee samenvalt voelt het leven als spelen. Dan voelt het leven vrij. Overvloedig. Gemakkelijk. Dan ben je thuis.

Wie playful in het leven staat ervaart een crisis als een kans en het leven als ongekende mogelijkheid. Ik leer het je graag!

Good to know

Wanneer je tot hier ‚Äėjajajajajaja‚Äô had en nu toch milde spanningskriebel in je lijf voelt omdat je niet zo bekend bent met improvisatie, onthoudt dan dat ik impro niet gebruik om te performen. Je hoeft dus niet ‚Äėgrappig‚Äô, snel of slim te zijn. ¬†Spelen doe je bij mij immers nooit voor de ander, je doet het voor jezelf!

Hier heb ik het liever niet over:¬†nummer, act, show, script, scenario, performen, voorstelling, speels leren of gamification. En ook niet over overlevingsmechanismen, gedragsverandering of de inhoud van wat jij mogelijk ziet als ‘problemen’.

Dit zijn woorden die ik gebruik: spontaan, creatief, speels, losgaan, uitproberen, experimenteren, authentiek, mindful, intunen, contempleren, innerlijke wijsheid, menselijkheid, Zijn en plezier.

To dread or not to dread…

En verder...

Qua karakter laat ik mezelf het liefst omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dát kenmerkt mij.

Daarnaast ben ik nog altijd een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een stuiterende sensitieveling als een hoogbegaafde in mij.

Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi). Met Mark run ik The Embodiment Centrum waar hij TaiChi en ik Yoga en improlessen geef.

Ik werk daarnaast als vrijwilliger in een hospice, doe in mijn vrije tijd opleidingen in Boeddhisme en de drie principes. Met vrienden drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industri√ęle uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals.

Meer weten? HIER vind je enkele interviews met mij.

Aho. Ahé. Namaste Sate.
Groetjes Xandra

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt of workshops gegeven bij: gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Essent, Prorail, HAN, Rijnijssel, Innovo, SWV VO/VSO Nijmegen, REC Balein, SOTOG, Novilo, HINT, Welzien, Stichting werken voor elkaar, Breekjaar en Ynnovate!

Wat ik heb gedaan

Om te doen wat ik doe liet ik me (inter-) nationaal opleiden. Ontdek door wie ik me in actie heb laten zetten, van wie ik heb mogen leren, mee mogen samenwerken en me lieten groeien op vele manieren. Altijd interessant ;)

Waar ik in geloof

Playfulness nodigt je uit om vaardigheden ontwikkelen en je passie(s) te ontdekken. Daarnaast brengt het speelruimte om de door ons ervaren werkelijkheid te bevragen en zo onbevangen in het leven te kunnen staan.