Over mij

Mijn naam is Xandra. Als je me als kind had gevraagd wat ik wilde worden dan had ik gezegd ‘oud en gelukkig’. En nog altijd denk ik daar zo over. Juist in deze – veeleisende – maatschappij waarin dat zo lastig is. Zowel in werk als priv√© ligt de lat ongelofelijk hoog. We moeten presteren. het liefst zonder moeite en met enige flair. Priv√© en zakelijk alle ballen hoog houden. Foutloos. En zonder mopperen. Dan blijft er maar weinig lol over. Toch?¬†

Dat moet anders kunnen. Het k√°n ook anders. Wat als je niet ‘hoeft te voldoen’ maar kijkt naar waar je van nature floreert? Wat als je niet hoeft te bewijzen dat je goed genoeg bent maar gaat onderzoeken of je dat niet al bent? Wellicht vind je dan iets heel anders! Ik ga graag met je mee op reis.

Ik zet playfulness in als krachtige sleutel tot een diepere connectie met jezelf, anderen én de wereld om je heen. Doordat je je ego voorbij gaat (en verder kunt zien dan de egokramp van de ander) ben je in staat jouw goud in de wereld te brengen en dat van anderen te zien. Dit maakt je liefdevoller, daadkrachtiger en authentieker. Op die manier laat ik jou én met wie je werkt groeien.

Mijn verhaal

Ik (xandra) heb een achtergrond in het onderwijs. Hier werkte ik met jongeren die niet in de normale samenleving pastten. Doordat ze waren opgepakt, thuis niet veilig waren, niet lekker in hun vel zaten of gewoonweg ‘anders’ waren en daardoor uitgevallen op school. Hoogbegaafden. Sensitieve creatievelingen.¬†

Wat ik leerde in die jaren was dat opvoedstrategieen niet behulpzaam waren (niet voor niets was de standaard al niet aan hen besteed) maar dat ik hen mocht zien als heel en volledig capabel het leven te leven zoals het voor hen was bedoeld. Ik werd hun persoonlijke gouddelver.¬†Voorbij hun ‘karakter’ of persoonlijke verleden was er iets wat namelijk nog belangrijker leek wanneer het ging om hun levensgeluk; namelijk hoe het leven ‘door hen heenging’.

Ik leerde kijken naar de schitteringen in hun ogen. Ontdekte dat elk natuurlijk gedrag een uiting was van een talent. En ontdekte dat wanneer ik me ‘overgaf’ aan wat mocht gebeuren in begeleiding het leven me altijd opving. Hoe spannend het ook was in (bege)leiding om dat te doen. (persoonlijk ook trouwens, maar dat leerde ik pas later).¬†

Toen ik tien jaar geleden voor mezelf startte was dit wat ik aan anderen over wilde brengen. Ik noemde mijn bedrijf GaveMensen (naar de gaafheid in ieder mens, ook al ervaren ze dat zelf nog niet) en stond bekend als expertisecentrum voor hoogsensitiviteit en sensitieve begaafdheid.

Na 5 jaar voelde ik dat ik iets moest veranderen omdat ik anders richting een burn-out ging. Ik kreeg namelijk alleen maar vragen van mensen hoe ze moesten leren om met hun overprikkeling om te gaan. Of vragen van ouders hoe ze de school van hun kinderen konden overtuigen dat de lesstof diende te worden aangepakt. Die vragen pasten niet bij mij.

Ik wilde er zijn voor de Moed om te Falen. Voor het Lef om te Stralen. Voor overgave aan het leven (hoe spannend dat ook is) en dat je intu√Įtie je de weg wijst. Als je stopt met luisteren naar het schreeuwend stemmetje van je ego dat je vertelt wat niet kan en wat je in plaats daarvan juist wel hoort te doen.

Dát leer ik mensen. Met name professionals die te maken hebben met neurodiversiteit. En dat doe ik graag speels. Daarom stopte ik met GaveMensen en startte The School of Play. 

Vanuit wat heelheid me bracht geef ik graag heelheid door. Mijn stijl is ongedwongen en vol menselijkheid.¬†In mijn opleidingen breng ik met veel liefde theaterwerkvormen en non-duale spiritualiteit bij elkaar. Hierbij¬†verwijs ik graag naar ‘de Drie Principes‘ Sydney Banks.¬†Op het toneel zie je prachtig hoe onze menselijke ervaring ontstaat.

En verder….

Qua karakter laat ik mezelf het liefst omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dát kenmerkt mij.

Daarnaast ben ik nog altijd een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een stuiterende sensitieveling als een hoogbegaafde in mij.

Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi). Met Mark run ik The Embodiment Centrum waar hij TaiChi en ik Yoga en improlessen geef.

Ik werk daarnaast als vrijwilliger in een hospice en in mijn vrije tijd volg ik boeddhistische opleidingen. Met vrienden drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industri√ęle uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals.

Aho. Ahé. Namaste Sate.
Groetjes Xandra

En verder...

Wanneer je tot hier ‚Äėjajajajajaja‚Äô had en toch milde spanningskriebel in je lijf voelt omdat je niet zo bekend bent met improvisatie, onthoud dan dat ik impro niet gebruik om te performen. Je hoeft dus niet ‚Äėgrappig‚Äô, snel of slim te zijn. ¬†Spelen doe je bij mij immers nooit voor de ander, je doet het voor jezelf.¬†

Hier heb ik het liever niet over:¬†nummer, act, show, script, scenario, performen, voorstelling, speels leren of gamification. En ook niet over overlevingsmechanismen of de inhoud van mogelijke ‘problemen’.

Dit zijn woorden die ik gebruik: spontaan, creatief, speels, losgaan, uitproberen, experimenteren, authentiek, mindful, intunen, contempleren, innerlijke wijsheid, menselijkheid, Zijn en plezier.

Spelen is trouwens ook het enige waar je beter in kunt worden terwijl je tegelijkertijd je ego steeds minder belangrijk laat zijn.¬†Het laat je voelen dat je¬†alles hebt wat nodig is om te cre√ęren, te maken en ontwikkelen.¬†Wanneer je daarmee samenvalt voelt het leven vrij. Overvloedig. Makkelijk. Dan voel je: ‘ik ben thuis’.

Klinkt dat interessant? Kijk dan hierboven bij mijn playfulness opleidingen. 

En wil je je eigen coach worden? Uitdrukking geven aan alles dat je kunt ervaren? Op jouw eigen creatieve manier? Voor geen enkele andere reden dan de pure expressieve vreugde ervan? Kijk dan bij transformatie theater. 

 

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt of workshops gegeven bij: gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Essent, Prorail, HAN, Rijnijssel, Innovo, SWV VO/VSO Nijmegen, REC Balein, SOTOG, Novilo, HINT, Welzien, Stichting werken voor elkaar, Breekjaar en Ynnovate!

Wat ik heb gedaan

Om te doen wat ik doe liet ik me (inter-) nationaal opleiden. Ontdek door wie ik me in actie heb laten zetten, van wie ik heb mogen leren, mee mogen samenwerken en me lieten groeien. Altijd interessant ;)

Waar ik in geloof

Playfulness nodigt je uit om vaardigheden ontwikkelen en je passie(s) te ontdekken. Daarnaast brengt het speelruimte om de door ons ervaren werkelijkheid te bevragen en zo onbevangen in het leven te kunnen staan.