Hi! Ik ben Xandra

Ook al heet mijn bedrijf The School of Play, ik ben echt niet altijd vrolijk en huppelend door het leven gegaan. Zo ongeveer rond mijn 30e besefte ik dat het volwassen leven me onder de huid was gekropen. Altijd serieus zijn. Steeds meer in een keurslijf van ‘hoe het hoorde’ en ‘hoe het moest’. Pogen problemen te voorkomen. Angstig om als ‘te’ ervaren te worden. Te snel, te heftig, te idealistisch, te sensitief. Ik was kampioen geworden op het gebied van terminale serieusheid en kwetsbaarheidvermijding. En het ergste was… het had me niks gebracht.

Zo was ik niet altijd geweest. Ik was als kind woest eigenwijs en onafhankelijk.  Een intens kind met een eigen willetje, dat liever zelf ontdekte hoe je veters strikte dan het door eindeloos herhalen leerde. Een gevoelig kind ook, dat wilde dat iedereen altijd gelukkig was. En een levenswijs kind; ik at als ik honger had, sliep als ik moe was en speelde wanneer ik daar zin in had.

Ik kon alleen niet goed meer op die originele staat intappen. Tijd om daar wat aan te gaan doen, besloot ik. Op een meditatiekussentje zitten leek me echter niet zo aantrekkelijk. Daarom besloot ik als bijna dertiger op zoek naar te gaan naar het deel van mezelf waar ik graag opnieuw contact mee had; mijn speelse zelf.

Ik ontdekte dat in (theater)spel alles mogelijk is en alle emoties zijn toegestaan. Dat gaf ruimte. Lucht. En het gevoel van vrijheid dat ik zo nodig had. Ik leerde weer genieten van de kleine dingen. Een madeliefje. Een eerste slok koffie. Een ondeugende blik. Hierdoor leerde ik beter te luisteren naar mijn intuïtie dat zachtjes fluisterde wat ik nodig had.

Zo stapte ik uit mijn rol van ‘een passief personage in mijn eigen levensverhaal en sloot de deur naar een middelmatig, ongeïnspireerd bestaan.Een speelse proactieve levensinstelling liet me floreren in het niet-weten, het (nog) niet-kunnen en mogelijke niet-goed-genoeg zijn. Zodat ik met creativiteit en intuïtie als bagage gerust het onbekende aan durfde te gaan. Ik ging drimen, durven en doen. Leven met lef, lol en liefde. Mijn ‘te’ tegemoet. Het maakte mijn leven bevredigender en completer. Ik werd er zowaar een beetje verliefd op. 

Lang hield ik dat ‘speelse’ echter voor mezelf. Wat had de wereld daar nu aan? Tot ik ontdekte hoeveel mensen het gevoel van flow slechts sporadisch konden ervaren. Ik was flabbergasted te beseffen hoeveel mensen overleven in plaats van fantastische dingen te doen. En daarmee de wereld hun unieke talenten en fantastische eigenheid niet geven.

Ik besloot daarom van speelsheid mijn levensmissie te maken. Ook al lijkt het leven soms te serieus om alleen maar te spelen, het enige wat helpt in echt lastige momenten is een playful mindset. Dat is de reden dat ik ervaringsgerichte transformatieve trainingen faciliteer en andere spaceholders (docenten, leidinggevenden, coaches etc.) help hetzelfde te doen, zodat we gezamelijk een creatieve, inspirerende en liefdevolle wereld creëren om in te leven, werken en spelen. Ben jij klaar met terminale serieusheid? Ik start met jou graag een radicale glitterrevolutie! Doe je mee?

Ps: Wanneer je tot hier ‘jajajajajaja’ had en nu toch milde spanningskriebel in je lijf voelt, onthoudt dan dat je voor mij niet ‘grappig’, snel of slim hoeft te zijn. Spelen op het toneel doe je bij mij immers nooit voor de ander, je doet het voor jezelf. Waarschijnlijk ben je overigens dan ook mijn favoriete deelnemer, want jij hebt waarschijnlijk, net als ik, het meest met spelen te winnen. 

Graag deel ik enkele woorden die bij mij passen en wat niet ten aanzien van improvisatie:

Dit zijn woorden die ik gebruik: spontaan, authentiek, menselijk, mindful, creatief, speelsheid, losgaan, gekkigheid, experimenteren en plezier.

Hier heb ik het liever niet over: nummer, act, show, script, scenario, rollen, toneelspeler, performen, façade of voorstelling. 

En verder...

Qua karakter laat ik mezelf het liefst omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dát kenmerkt mij. Daarnaast ben ik nog altijd een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een HSS-HSP’ers als een hoogbegaafde in mij. Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi) Als ik mijn tijd vrij mag indelen drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industriële uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals.

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt of workshops gegeven bij: gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Essent, Prorail, HAN, Rijnijssel, Innovo, SWV VO/VSO Nijmegen, REC Balein, SOTOG, Novilo, HINT, Welzien, Stichting werken voor elkaar, Breekjaar en Ynnovate!

Wat ik heb gedaan

Bekijk door wie ik mij in actie heb laten zetten, van wie ik heb mogen leren, mee mogen samenwerken en me lieten groeien op vele manieren. Hier een korte weergave van mijn opleidingen en werk tot op heden plus wat anderen over me zeiden. Altijd interessant ;)

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens vaardigheden kunt ontwikkelen en je purpose en passie ontdekken. Daarnaast geeft het speelruimte om de werkelijkheid waarin we leven wat meer te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.