Mijn verhaal...

Ik gooi wat water in mijn gezicht en hoewel ik me daardoor verkwikt voel, laten mijn ogen in de spiegel iets anders zien. De vermoeide vrouw die ik daar zie, ben ik, Xandra. Een redelijk succesvolle, maar sociaal angstige volwassene die wanhopig probeert om alle ballen van werk, avondstudie, sport en sociale plichten hoog te houden. Foutloos. Zonder mopperen. En het liefst met enige flair. Van dat laatste is er op deze dag nog maar weinig over. Ik ben bijna dertig… en terminaal serieus.

Zo ben ik niet altijd geweest, overigens. Als jong meisje was ik vroegwijs en anders dan mijn leeftijdsgenoten. Ik was één brok nieuwsgierigheid en wilde alles onderzoeken en overal mee experimenteren. Ik voelde en begreep dingen die anderen niet zagen, zoals de onderlinge verbondenheid van alle dingen in de wereld. Maar ik kreeg te horen dat ik dingen verkeerd zag, dat ik te gevoelig was en dat ik niet zo moest piekeren. Dus stopte ik met het luisteren naar mijn innerlijke stem en probeerde ik me aan te passen aan de verwachtingen van anderen.

Het zaadje van innerlijke wijsheid
Terwijl ik lesgeef aan jongeren die het moeilijk hebben (gehad) in onze maatschappij, leer ik bijvoorbeeld ‘achter gedrag te kijken’. Ik ontdek hoe normaal het is dat ze doen wat ze doen, voelen wat ze voelen en denken wat ze denken. Het leven heeft het hen immers niet makkelijk gemaakt en dit is de ingesleten manier om ermee om te gaan. Wat ik echter nooit doe, is hen aanspreken op deze manier alsof het verkeerd is en ze het moeten verbeteren.

Wat ik doe is deze jongeren aanspreken op wie ze werkelijk zijn. Hun innerlijke gevoel van ‘zijn’ dat hier op aarde is gekomen om te genieten en bij te dragen. Ik zoek met hen naar wat ze blij maakt. Ik ga het gesprek aan over wat dit aangeboren talent van hen nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. En ik vertrouw er altijd op dat ze volledig toegerust zijn om hiermee een fantastische toekomst te cre√ęren en de wereld een beetje mooier te maken. Het maakt een wereld van verschil om het niet te hoeven hebben over wat ze mij moeten ‘bewijzen’ op school. Daardoor kunnen ze makkelijker intappen in de heelheid die ze altijd al zijn. Ze ontwikkelen spelenderwijs vaardigheden; ze mogen falen, balen, opstaan en weer proberen. En al die tijd zie ik hun fijne kanten die zo hard nodig zijn in de wereld.

Het ontwaken van zelfkritiek
We leven echter niet in een cultuur die op deze wijze kijkt. We spreken het liefst glimmende woorden die de ‘kijk hoe goed ik ben’ vertegenwoordigen. Nergens een onvertogen woord over wat er onder de waterlinie gebeurt. En als er al iets over gedeeld wordt, dan worden al die gedachten, gevoelens en overtuigingen heel persoonlijk genomen.

Het stemt me verdrietig als ik nu om me heen kijk en zie hoeveel mensen daardoor liefdevol voor anderen maar vooral ook streng voor zichzelf zijn. Ze moeten van zichzelf vaker nee zeggen. Grenzen stellen. Voor zichzelf opkomen. Meer van zichzelf houden. Sneller terug reguleren naar veiligheid. Meer ontspannen. Meer genieten. Gaan voor wat ze echt willen. Allemaal omdat ze nu iets hebben ontdekt aan zichzelf wat nog niet goed genoeg is. En het ergste? Ik was precies hetzelfde. Maar wat ik ook deed, ik werd er allemaal maar ongelukkiger door.

Spelen met het leven
Op een dag, niet lang na die dramatische dag dat ik mezelf in de spiegel zag, besluit ik aan een clownerie workshop deel te nemen om mijn levensvreugde terug te vinden. Terwijl ik de ruimte binnenstap en de geur opsnuif van oud hout en spelplezier, merk ik dat de leraar anders is dan alle leraren die ik tot dan toe had ontmoet. De oefeningen blijken ook in niets te lijken op wat ik eerder had meegemaakt. Terwijl ik speel en me laat leiden door mijn gevoelens, voel ik een vrijheid die ik in jaren niet had gekend. Terwijl ik als het ware vanuit de coulissen toekijk wat er op mijn ‘innerlijke podium’ speelt, brengt deze workshop (en vele anderen daarna) me stapje voor stapje terug bij mezelf. Waar ik voorheen probeerde mijn gevoelens of overtuigingen te veranderen, zie ik nu in dat deze geen echte kracht bezaten, anders dan mij een ongewenst gevoel bezorgen. En juist hier ‚Äď op het toneel ‚Äď mogen deze er allemaal zijn. Hierdoor voel ik tijdens het spelen een rust en vrede die ik nooit eerder had gekend. Ik zie op dat moment de wereld om me heen in een ander licht.

Omdat ik hoop deze gevoelens ook te ervaren in het dagelijks leven duik ik de theorie in over emoties en kwetsbaarheid en na verloop van tijd begrijp ik dat de werking van het inzicht ‘gedachten veroorzaken je gevoelens’ veel dieper gaat dan ik ooit heb gedacht.

Ik begin in te zien dat wij allemaal be√Įnvloed worden door schaamte en schuldgevoelens omdat ‚Äėwat we goed en verkeerd vinden‚Äô zo diep verankerd is in onze cultuur en maatschappij. Ik ontdek dat spelen het enige is waar je als mens beter in kunt worden, terwijl je tegelijkertijd je ego steeds minder belangrijk maakt. En ik leer dat wanneer je met je diepste kern samenvalt, het leven vrij voelt. Overvloedig. Makkelijk. Dan voel je: ‘ik ben thuis’.

Nondualiteit en creativiteit krijgen een plek in mijn leven
In mijn werk op het speciaal voortgezet onderwijs blijkt mijn bijzondere talent te zijn om kinderen te zien en te begrijpen die vaak als ‚Äúanders‚ÄĚ worden bestempeld. Ik leer hoe belangrijk het is voor hen om gezien te worden als volledig capabele wezens die het leven op hun eigen manier kunnen ontdekken en beleven. Het mooie is dat wanneer ik mezelf toesta om mijn talenten te ontdekken en me over te geven aan mijn innerlijke wijsheid, alles altijd goed komt.

Ik besluit mijn eigen bedrijf ‘GaveMensen’ te starten en deze inzichten te combineren met wat ik over mezelf heb geleerd. In dit expertisecentrum voor hoogsensitiviteit en sensitieve begaafdheid, draag ik kennis en vaardigheden op een activerende en speelse wijze over. Maar na verloop van tijd realiseer ik me dat ik niet meer geloof in het ‚Äúlabel‚ÄĚ van anders zijn. Ik geloof in natuurlijke talenten en de innerlijke wijsheid waarop we in kunnen tappen wanneer dit nodig is. Zo groeit mijn bedrijf op creatieve wijze door naar The School of Play, waar ik de kracht van improvisatie en speelsheid inzet als een sleutel tot een diepere connectie met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Dansen met het universum
Naarmate ik verder ga op mijn pad, komen er steeds meer mystieke ervaringen op mijn pad. Zoals het moment dat ik mezelf afvraag waar inspiratie  woont en ga dansen zonder me druk te maken over het antwoord. Ik geef mijn lichaam over aan de muziek en laat ik het leven zich via mij uitdrukken zonder woorden. Terwijl ik dans, voel ik hoe mijn lichaam als een golf beweegt en hoe mijn ademhaling zich aanpast aan het ritme van de muziek. Het is alsof ik één ben met de vloer waarop ik dans en de geluidsgolven. Plotseling realiseer ik me dat ik niet alleen de golf ben, maar ook de oceaan. Ik ben niet alleen een klein deel van het geheel, maar ik ben het geheel. Ik ben één met alles om me heen. Deze ervaring verandert mijn perspectief volledig en ik besef: inspiratie leeft in het wegvallen van de grens die ons normaal gesproken beperkt. 

Het leven is niet afhankelijk van mijn identiteit om geniaal te zijn.  Ik wist al dat ik niet hoefde te streven naar nog meer veranderingen, verbeteringen of kennis, maar nu voel ik dat ik me mag overgeven aan het proces van het leven. Ik mag me richten op het voelen van de compleetheid en volledigheid die ik al in mij heb. Ik kan vertrouwen op de stroom van het leven en de richting die deze mij van nature aanwijst. En terwijl ik me dit alles besef, voel ik ineens dat ik als kind al aanvoelde dat onze natuurlijke staat er één is van pure liefde, wijsheid en welzijn. Dat wat lang als een parallelle werkelijkheid voelde, komt zo ineens weer heel dichtbij. Het voelt alsof ik thuiskom.

Nonduaal leven en werken
Ik leef steeds meer vanuit een non-duale benadering en geloof dat onze maatschappij, waar vooral gekeken wordt naar wat er mis is en hoe we dit kunnen verbeteren, een positieve blik op liefde, wijsheid en welzijn heel welkom kan zijn. In een wereld waarin velen gebukt gaan onder terminale serieusheid kan speelsheid een tegenwicht bieden, omdat het je laat ervaren dat jezelf niet hoeft te repareren, te polijsten of te verbeteren. Speelsheid laat je samenvallen met het leven. Is dat ook wat jij wilt? Doe mee!

Werk met mij

Het delen van wijsheid
Gedreven door mijn nieuwe inzichten voel ik de behoefte om nonduale wijsheid te delen en jou (plus iedereen met wie je werkt) in te laten zien dat je al genoeg bent. Ook als je moe bent. Ook als je imperfecties vertoont. Ook als je issues hebt met wat dan ook. Het leven heeft je gedachten, gevoelens en gedrag wellicht vervormd, maar dat is allemaal niet wie of wat jij bent. Net zoals je niet het liedje van Bassie en Adriaan bent of de slogan van Coolblue, ook al heeft je brein dit onthouden. Jij bent die ongrijpbare energie achter het leven. Dat wat altijd aanwezig is en wat niet aangetast kan worden door wat er ook gebeurt.

Ik werk graag met jou als je, net als ik, ge√Įntrigeerd en betoverd bent door dit nieuwe perspectief op het leven. Door non-dualistisch leiderschap en begeleiding te omarmen, kunnen we een meer gelijkwaardige en inclusieve cultuur cre√ęren. We kunnen de focus verschuiven van hi√ęrarchie naar samenwerking en autonomie, waardoor er meer vertrouwen en verantwoordelijkheid ontstaat. Door los te laten en ruimte te geven voor openheid en speelsheid, cre√ęren we een omgeving waarin creativiteit, innovatie en verandering kunnen bloeien. Zo kunnen we samenwerken aan een wereld waarin we ons allen verbonden voelen en waarin liefde, compassie en eenheid de drijvende krachten zijn achter onze persoonlijke groei en collectieve vooruitgang.

Ben je klaar voor een flitsende, inzichtgevende reis door je eigen geest? Is het tijd geworden om die oude, muffe manier van denken op te geven en een nieuw paradigma te omarmen? Als je er klaar voor bent om je te laten meevoeren door deze wervelwind van inzicht, kijk dan zeker even verder naar mijn website. Vanuit wat heelheid me heeft gebracht, geef ik graag heelheid door. Mijn stijl is ongedwongen en vol menselijkheid. Of stuur me een mailtje, Ik lees je graag! 

Spannend?
Wanneer je tot hier ‚Äėjajajajajaja‚Äô had, wilt gaan voor liefde, compassie en meer speelsheid in je leven, maar helemaal niet bekend bent met ‘spelen’ en improviseren, wat ik als methodiek in de opleidingen hanteer, onthoud dan dat ik spel niet gebruik om te performen. Je hoeft dus niet ‚Äėgrappig‚Äô, snel of slim te zijn.

Hier heb ik het liever niet over: act, show, performen, scenario of voorstelling. Dit zijn woorden die ik wel gebruik: spontaan, creatief, speels, losgaan, uitproberen, experimenteren, authentiek, mindful, intunen, contempleren, innerlijke wijsheid, menselijkheid, Zijn en plezier.

Ik heb het trouwens ook niet over speels leren of gamification. Net zoals ik overlevingsmechanismen of de inhoud van ‘problemen’ liever vermijd.

Gedurende de dagen zijn we voornamelijk actief aan het ontdekken, maar zijn er ook meditatiemomenten en geleide meditaties die je bij de directe ervaring van Gewaarzijn of het gevoel van Thuiskomen brengen. Zo kun je een diepe intimiteit gaan ervaren met jezelf, de ander en de wereld om je heen.

Klinkt dat interessant? Kijk dan hierboven bij mijn playfulness opleidingen.

En wil je je eigen coach worden? Creatief uitdrukking geven aan alles dat je kunt ervaren? Kijk dan bij Playful Inquiry.

Meer over mij

Ik ben wellicht te omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dat kenmerkt mij geregeld. maar daarnaast ben ik nog steeds een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een stuiterende sensitieveling als een hoogbegaafde in mij.

Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi). Met Mark run ik The Embodiment Centrum waar hij TaiChi en ik Yoga lessen geef.

Ik werk tot slot als vrijwilliger in een hospice en als simulant op het ROC Nijmegen. In mijn vrije tijd volg ik boeddhistische workshops en opleidingen. Met vrienden drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industri√ęle uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals. Wie weet.. zie ik je hier of daar?

Aho. Ahé. Namaste Saté.
Groetjes Xandra

Wat ik heb gedaan

Ontdek door wie ik me in actie heb laten zetten, van wie ik heb mogen leren, mee mogen samenwerken en me lieten groeien ;)

Waar ik in geloof

Lef, lol en liefde: De ingredi√ęnten van een leven in harmonie met het universele bewustzijn, geserveerd met een sprankje zorgeloosheid.¬†