Hi! Ik ben Xandra

Ik help mensen wakker worden voor de speelse kant van het leven. Ook al heet mijn bedrijf The School of Play, ik ben echt niet altijd vrolijk en huppelend door het leven gegaan. Ik zal eind twintig zijn geweest toen ik besefte dat het volwassen leven me onder de huid was gekropen. Ik had het gevoel dat ik altijd serieus moest zijn en steeds meer in een keurslijf geduwd werd van ‘hoe het hoorde’ en ‘hoe het moest’. Het gevolg was dat ik meer in mijn hoofd leefde dan het hier-en-nu. Ik probeerde alle mogelijke problemen te voorkomen en was bang om als ‘te’ ervaren te worden (te snel, te heftig, te idealistisch, te sensitief…)

Het kwam hierop neer: ik was kampioen geworden op het gebied van terminale serieusheid en kwetsbaarheidvermijding. En het ergste was… het had me niks gebracht.

Zo was ik niet altijd geweest. Ik was als kind woest eigenwijs en onafhankelijk.  Een intens kind met een eigen willetje, dat liever zelf ontdekte hoe je veters strikte dan het door eindeloos herhalen leerde. Een gevoelig kind ook, dat wilde dat alles en iedereen het goed had. En altijd bezig met uitproberen en experimenteren.

Ik kon alleen niet goed meer op die originele staat intappen. Tijd om daar wat aan te gaan doen, besloot ik. Daarom ging ik op zoek naar het deel van mezelf waar ik graag opnieuw contact mee had; mijn speelse authentieke zelf.

Ik koos voor theaterworkshops omdat de manier van leren en experimenteren in het sociale vlak me aantrok. Ik ontdekte al snel dat in (theater)spel alles mogelijk is en alle emoties zijn toegestaan. Dat verwonderde én bracht ruimte. Het gaf lucht. Het maakte dat ik ook weer beter kon luisteren naar mijn intuïtie, dat zachtjes fluisterde wat ik nodig had.

Zo stapte ik uit mijn rol van ‘een passief personage in mijn eigen levensverhaal en sloot ik de deur naar een middelmatig, ongeïnspireerd bestaan. Een speelse proactieve levensinstelling liet me floreren in het niet-weten, het (nog) niet-kunnen en mogelijke niet-goed-genoeg zijn. Zodat ik met creativiteit en intuïtie als bagage gerust het onbekende aan durfde te gaan.

Ik ging weer leven met lef, lol en liefde. Mijn ‘te’ tegemoet. En door te ‘spelen’ op het podium met alles waar ik van hield, van droomde, naar verlangde, over piekerde en mee worstelde kreeg ik ook een liefdevollere blik op mezelf. Het maakte mijn leven bevredigender en completer. Ik werd er zowaar een beetje verliefd op.

Daarnaast ontdekte ik, lezend over emoties, hoe we onze eigen werkelijkheid creëren. Dit maakte dat ik in één klap inzicht kreeg in de werking van het non-dualistische bewustzijn (al ontdekte ik pas later hoe dit heette). Wel merkte ik dat ik door de combi van ‘mogen ervaren’ en ‘kunnen doorzien’ steeds vaker genietend voor me uit te staren. Het leven voelde luchter, luchtiger en vrijer aan.

Toch hield ik de uitwerking van dat ‘speelse’ voor mezelf. Wat had de wereld daar nu aan? Tot ik ontdekte hoeveel mensen het gevoel van flow slechts sporadisch konden ervaren. Ik was flabbergasted te beseffen hoeveel mensen overleven in plaats van fantastische dingen te doen. En daarmee de wereld hun unieke talenten en fantastische eigenheid niet geven.

Ik besloot daarom van speelse moeiteloosheid mijn levensmissie te maken. Ook al lijkt het leven soms te serieus om alleen maar te spelen, het enige wat helpt in echt lastige momenten is een playful mindset.

Dat is de reden dat ik ervaringsgerichte transformatieve trainingen faciliteer en op deze wijze docenten, leidinggevenden, coaches etc. help hetzelfde te doen, zodat we gezamelijk een creatieve, inspirerende en liefdevolle wereld creëren om in te leven, werken en spelen. Ben jij klaar met terminale serieusheid? Ik start met jou graag een radicale glitterrevolutie! Doe je mee?

Ps: Wanneer je tot hier ‘jajajajajaja’ had en nu toch milde spanningskriebel in je lijf voelt, onthoudt dan dat je voor mij niet ‘grappig’, snel of slim hoeft te zijn. Spelen op het toneel doe je bij mij immers nooit voor de ander, je doet het voor jezelf. Waarschijnlijk ben je overigens dan ook mijn favoriete deelnemer, want jij hebt waarschijnlijk, net als ik, het meest met spelen te winnen. 

Graag deel ik enkele woorden die bij mij passen en wat niet ten aanzien van improvisatie:

Dit zijn woorden die ik gebruik: spontaan, authentiek, menselijk, mindful, creatief, speelsheid, losgaan, gekkigheid, uitproberen, experimenteren en plezier.

Hier heb ik het liever niet over: nummer, act, show, script, scenario, performen of voorstelling. En ook niet over speels leren, affirmeren of positief denken, spiegels voorhouden, problemen duiden, speels leren, labels, gedrag of gedragsverandering. 

En verder...

Qua karakter laat ik mezelf het liefst omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dát kenmerkt mij. Daarnaast ben ik nog altijd een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een HSS-HSP’ers als een hoogbegaafde in mij. Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi) Als ik mijn tijd vrij mag indelen drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industriële uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals.

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt of workshops gegeven bij: gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Essent, Prorail, HAN, Rijnijssel, Innovo, SWV VO/VSO Nijmegen, REC Balein, SOTOG, Novilo, HINT, Welzien, Stichting werken voor elkaar, Breekjaar en Ynnovate!

Wat ik heb gedaan

Om te doen wat ik doe liet ik me nationaal en internationaal opleiden. Ontdek door wie ik me in actie heb laten zetten, van wie ik heb mogen leren, mee mogen samenwerken en me lieten groeien op vele manieren. Altijd interessant ;)

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens vaardigheden kunt ontwikkelen en je purpose en passie ontdekken. Daarnaast geeft het speelruimte om de door ons ervaren werkelijkheid te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.