Biografie Xandra van Hooff

 

Bij het bekijken van mijn cv zie je dat ik ben opgeleid tot ingenieur, docent, pedagoge, IB’er, begeleider van veranderingsprocessen, businesscoach, improtrainer, clownsdocent,  hsp-deskundige en hb-begeleider. Mijn werkervaring loopt uiteen van banen in zorg, ggz en (justitiële) jeugdinrichtingen, pharma, onderwijs en ondernemerschap. Een houtje-touwtje cv lijkt het, als je ernaar kijkt.

Helemaal als je daarnaast nog mijn voorliefde optelt voor neuropsychologie, creatieve schrijftechnieken en embodiment. En als je mijn boekenkast bekijkt die vol staat met boeken over de 3 principes van Sydney Banks, het Tibetaans boeddhisme en taoïsme. Toch wordt ook steeds meer de rode lijn zichtbaar: kwetsbaarheid, openheid, je ego minder serieus nemen en je missie des te meer. Dát kenmerkt nog alles wat ik doe, wat ik lees, wat ik uitdraag en beleef.

Er is één ding al deze jaren gelijk gebleven en dat is de uitspraak ‘Relax! Nothing is under control’. Wanneer je dát kunt dan voelt een crisis als een kans en het leven als ongekende mogelijkheid. Als mens hebben we dit ‘in ons dna ingebakken’ meegekregen vanuit de natuur. Spelen bekijk ik dan ook vanuit evolutie-psychologische benadering waarbij ik het biologische denken (hoe zijn we van nature) koppel aan psychologie (wat motiveert ons) en de agogiek (wat betekent dit voor groei, ontwikkeling en verandering).

Verwacht bij mij dan ook niet ‘spelen’ als middel om een vaardigheid te leren. Ik doe het liever andersom; ik leer je vaardigheden om playful (flexibel, onbevangen, relaxt, nieuwsgierig, open, energiek en betrokken) in het leven te kunnen staan én dat weer door te geven aan anderen. Want als iedereen wat meer zichzelf en relaxter kan zijn dan wordt de hele wereld daar beter van. 

Opleidingen

Opleiding tot impro-trainer
Opleiding tot clownsdocent
Opleiding tot specialist Drama
Laughter yoga teacher
Healing yoga teacher (Lu Jong)
Online conservatory (physical acting)
Fooling; the art of play
Interplay, Life Practice Program
Diverse clownsopleidingen
Mastercoach en businesscoaching
Master leidinggeven en begeleiden

Docenten: Brené Brown, Martin Seligman, Christopher Bayes, Gabriel Levey, Franki Anderson, Jonathan Kay, Holly Stoppit, Ton Kurstjens, André Besseling, Els Jansen, Siebe Fockens, Jan Dillen, mc Tulku Lobsang, Elaine Aron, Matthijs Steeneveld, Elke Van Hoof, Sylvia van Swaaij, Marieken Peters, Marleen Bekker, Felice van Leth, Elke Steenstra e.a.

Werkzaamheden
2012-heden: ZZP’er (trainer/opleider)
2014-2018: Trainer G-OTB Novilo
2014-2015: Locatie-directeur HB expertisecentrum
2004-2013: Docent/IB’er in V(S)O
2003-2004: Opleidingscoördinator (o.a. NLP)
2002-2003: Hoofdtrainer DioSafe
2001-2002: Ass. fabricagechef HPLC
2000-2001: Recreatiemedewerker
1998-1999: Stage lab + ziekenhuishygiene

Wat anderen over mij zeggen:

  • Xandra vertelt niet, maar verhaalt. Ze duwt niet, maar laat je bewegen. Ze kijkt je niet aan, maar laat je in haar ogen kijken om jezelf te zien. Ze is geen wijze, maar leeft voor. Meester en gelijkwaardig tegelijkertijd.
  • Xandra zet je in beweging, letterlijk en figuurlijk, met haar kennis, inzicht, humor en theatertalent.
  • Xandra werkt vanuit haar gevoel en hart. Ze is (h)eerlijk verfrissend naar zichzelf en anderen.
  • Ik hou van haar Pietje-Bell uitstraling en humor. Helder, krachtig en tegelijk open voor alles, van superspiritueel tot broodnuchtere wetenschap.
  • Xandra is enorm gedreven en heel zachtaardig. Ze deelt inzichten uit als snoepjes. Een puur mens. Doet alles met zoveel betrokkenheid en kwetsbaarheid.
  • Xandra werkt vanuit een pure passie en liefde voor haar vak. Haar trainingen blijven je nog lang bij door een inspirerende mix van wetenschap, praktijk, speelsheid en warmte.
  • Mooie, krachtige, grappige, ontroerende, uitdagende, spot-on werkvormen die inzicht geven in je eigen patronen en waarmee je dus ook inzicht krijgt in je eigen mogelijkheden.

Lees meer op xandravanhooff.nl

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt: REC Balein, gemeente Amsterdam, Novilo, HINT, Welzien, Essent, samenwerkingsverband VO/VSO Nijmegen, SOTOG, gemeente Utrecht, Prorail, HAN, Innovo, Rijnijssel en Breekjaar.

Leer mij beter kennen

Dat jij op mijn website komt wil nog niet zeggen dat je me kent. Je weet wellicht ook niet dat ik ‘unwritten van Natasha Bedingfield minstens één keer in de week in de auto draai. En dat ik dan keihard meezing. Vooral “Live your life with arms wide open. Today is where your book begins…”

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens vaardigheden kunt ontwikkelen en je purpose en passie ontdekken. Daarnaast geeft het speelruimte om de werkelijkheid waarin we leven wat meer te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.