Over Xandra 

Xandra van Hooff (1976) is opgeleid tot medisch microbioloog en docent biologie 2e graads. Daarnaast studeerde ze pedagogiek en behaalde haar Educational Master Leidinggeven en Begeleiden cum laude. Xandra is daarnaast hoogsensitiviteitsexpert (erkend door Elaine Aron) en begaafdheidsdeskundige met een bijzondere voorliefde voor de theorie van positieve desintegratie. Vanuit de wens om zichzelf vrij te spelen van conditioneringen (en dit ook door te geven aan anderen) kwamen er diverse theaterinterventies op haar pad en werd ze opgeleid tot improtrainer, clownsdocent en Interplay Leader.  Ze is tot slot opgeleid als 3P facilitator, is nonduaal begeleider en heeft ze de hoogste initiatie in het tantrisch Vajrayana boeddhisme ontvangen waardoor ze het speels bege(leiden) van mensen in zowel het gebied van persoonlijkheid als het overstijgen daarvan plaatst. 

Meestal vindt begeleiding enkel plaats in het horizontale vlak plaatst van het cognitieve bewustzijn op verleden, heden en toekomst, waarbij biologische verschillen tussen mensen en hun opvoeding/ervaringen veel verschil uitmaken. Xandra werkt daarnaast ook graag met de verticale component, oftewel het niet-conceptuele zelf, het enige dat in het hier-en-nu immers bestaat. Deze combinatie van een verbeterd zelfbeeld (incl jezelf minder serieus nemen) en het omarmen van paradoxen en polariteiten in het hier-en-nu leidt tot een ervaring van lichter leven.

Haar werkervaring loopt uiteen van banen, stage en vrijwilligerswerk in onderwijs (VO/MBO), zorg (palliatieve en regulier), jeugd-ggz en (justitiële) jeugdinrichtingen, recreatie, pharma en ondernemerschap. “Er is één ding al deze jaren gelijk gebleven en dat is de uitspraak ‘Relax! Nothing is under control’. Wanneer je dát kunt, dan voelt een crisis als een kans en het leven als ongekende mogelijkheid. Als mens hebben we dit ‘in ons dna ingebakken’ meegekregen vanuit de natuur.

Spelen bekijk Xandra dan ook vanuit evolutie-psychologische benadering waarbij ze het biologische denken (hoe zijn we van nature) koppelt aan filosofie (wat is onze ware natuur), de psychologie (wat motiveert ons) en de agogiek (wat betekent dit voor groei, ontwikkeling en verandering). De rode lijn hierin is: je ego minder serieus nemen en je missie des te meer. 

Verwacht bij Xandra dan ook niet ‘spelen’ als middel om een vaardigheid te leren. Ik doe het liever andersom; ik leer je eerder de vaardigheid om playful (flexibel, onbevangen, relaxt, nieuwsgierig, open, energiek en betrokken) in het leven te kunnen staan én dat weer door te geven aan anderen. Want als iedereen wat meer zichzelf en relaxter kan zijn dan wordt de hele wereld daar beter van.

Weten wat ze precies allemaal heb gedaan? Bekijk hieronder de samenvatting of lees verder op xandravanhooff.nl (onderaan de pagina zie je een keuzemenu om meer te weten te komen)

Opleidingen 
MasterSEN Leidinggeven & Begeleiden
HBO Pedagogiek
Leraar Biologie
Medisch microbiologisch analist
HBO+ leergang coachvaardigheden 
Gevorderden opleiding hoogbegaafdheid 
HSP voor professionals (KU Leuven)

Boeddhistische psychologie
Drie Principes facilitator
Improvisatie train de trainer 
Clown teacher training
Interplay Leader 

Lees hier meer.

Trainers en docenten:

Spiritualiteit / nondualiteit
Michael Neill, Eline Sluys e.a. (3 principes), Rommert van Dijk, Joanika Ring e.a. (Advaita Vedanta), Tulku Lobsang / Ineke Vrolijk (Tib. Boeddhisme, Tantrayana/ Vajrayana).

Psychologie
Martin Seligman en Matthijs Steeneveld (pos. psych), Brené Brown, Steven C Hayes (ACT & RFT), Elaine Aron en Elke Van Hoof (HSP) Tijl Koenderink (HB)

Spel en theater
Cynthia Winton-Henry & Phil Porter, Meg MacLeod 
e.a. (InterPlay), Franki Anderson en Jonathan Kay (Fooling), Christopher Bayes, Ton Kurstjens, Els Jansen, Peta LiLY, Holly Stoppit e.a. (clownerie), Gabriel Levey (theater), Dr. Madan Kataria (laughter yoga) André Besseling (impro).

Werkzaamheden

2022-heden: Vrijwilliger Hospice en simulant ROC
2019-heden: Eigenaar / trainer The School of Play
2014-2018: Trainer G-OTB Novilo
2014-2015: Locatie-directeur Feniks (hoogbegaafdheid)
2012-2019: Eigenaar / trainer GaveMensen (HSP)
2004-2013: Docent/IB’er in Voortgezet (spec) Onderwijs
2003-2004: Opleidingscoördinator Academie Vitaliteit NL
2002-2003: Hoofdtrainer DioSafe

Lees hier meer 

Wat anderen over mij zeggen:

  • Xandra vertelt niet, maar verhaalt. Ze duwt niet, maar laat je bewegen. Ze kijkt je niet aan, maar laat je in haar ogen kijken om jezelf te zien. Ze is geen wijze, maar leeft voor. Meester en gelijkwaardig tegelijkertijd.
  • Xandra zet je in beweging, letterlijk en figuurlijk, met haar kennis, inzicht, humor en theatertalent.
  • Xandra is helder, krachtig en tegelijk open voor alles, van superspiritueel tot broodnuchtere wetenschap.
  • Xandra is enorm gedreven en heel zachtaardig. Ze deelt inzichten uit als snoepjes. Een puur mens. Doet alles met zoveel betrokkenheid en kwetsbaarheid.
  • Xandra werkt vanuit pure passie en liefde voor haar vak. Haar trainingen blijven je nog lang bij door een inspirerende mix van wetenschap, praktijk, speelsheid en warmte.

Lees hier feedback op mijn programma’s

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt en/of workshops verzorgd voor: Breekjaar, REC Balein, gemeente Amsterdam, Novilo, HINT, Welzien, Essent, SWV VO/VSO Nijmegen, SOTOG, gemeente Utrecht, Prorail, HAN, Innovo, Rijnijssel, Stichting werken voor elkaar en Ynnovate!

Leer mij beter kennen

Wist jij al dat ik elke morgen mediteer? En dat ik in de auto ‘unwritten van Natasha Bedingfield minstens één keer in de week draai. En dat ik dan keihard meezing. Vooral “Live your life with arms wide open. Today is where your book begins…”

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens je volledige potentie kunt gaan leven. Daarnaast geeft het speelruimte om de werkelijkheid waarin we leven wat meer te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.