Opleidingen 
MSEN Leidinggeven & Begeleiden
HBO Pedagogiek
Leraar Biologie 2e graads
Three Principles / Advaita / Nondualiteit 
InterPlay Leader Training 
Improvisatie train de trainer
Clown teacher training
Laughter Yoga Leader
Healing Yoga teacher training

Kijk op xandravanhooff.nl voor de complete lijst opleidingen.

Trainers en docenten:

3 Principles
Michael Neill, Rudi Kennard, George Pranski, Eline Sluys e.a.

Advaita Vedanta
Rommert van Dijk, Joanika Ring  e.a.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) & RFT
Steven C Hayes 

Hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid
Elaine Aron, Elke Van Hoof, Tijl Koenderink

(Positieve) Psychologie
Martin Seligman, Brené Brown, Matthijs Steeneveld

Improvisatie & Theatersport
André Besseling, Ralf Jean-Pierre, Marieken Peters e.a.

Interplay
Cynthia Winton-Henry & Phil Porter, Meg MacLeod, Masankho Banda, Bernhard Staudt, Bart Durant 
e.a. 

Fooling
Franki Anderson, Jonathan Kay, Anita Kooij, Lydia Petzoldt Sillem

Clownerie
Christopher Bayes, Ton Kurstjens, Els Jansen, Siebe Fockens, Jan Dillen, Peta LiLY, Caroline Dream, Holly Stoppit 
e.a. 

Drama en theater
Gabriel Levey, Annelise Lawson, Devin Shacket, Zenzi Williams, Felice van Leth, Elke Steenstra e.a.

Laughter Yoga
Dr. Madan Kataria, Sylvia van Swaaij

Healing Yoga
Mc Tulku Lobsang, Mariette de Kroon 

Werkzaamheden

2019-2021: Eigenaar The School of Play
2014-2018: Trainer G-OTB Novilo
2014-2015: Locatie-directeur Feniks (hoogbegaafdheid)
2012-2019: Eigenaar / trainer GaveMensen (HSP)
2004-2013: Docent/IB’er in Voortgezet (spec) Onderwijs
2003-2004: Opleidingscoördinator Academie Vitaliteit NL
2002-2003: Hoofdtrainer DioSafe 

‘Relax! Nothing is under control.’

Bij het bekijken van mijn biografie zie je dat ik veel verschillende paden heb gelopen; Ik ben pedagoog en onderwijzer. Volgde decennialang trainingen in verschillende vormen van psycho-therapeutische begeleiding en houd van (fysieke) improvisatie. Een houtje-touwtje cv lijkt het, als je ernaar kijkt. Toch is er één belangrijke overeenkomst. De wens om positieve verandering in het leven van mensen te bewerkstelligen. Ik maakte kennis met de drie routes waarop we dit als samenleving proberen te doen; onderwijs, opvoeding en psychotherapie. En leerde wat daarin het belangrijkste is: bewustzijn. Het is dan ook het bewustzijn waarmee ik het liefste werk in improvisatie. Mijn liefde voor theaterwerkvormen uit zich niet in prachtige voorstellingen of optreden. Het uit zich in een accuraat ‘spelen’ met alles wat op dat moment in je is, wetende dat jij het aandachtige bewustzijn bent dat dit alles aanschouwd.  

Wanneer je dát kunt dan voelt een crisis als een kans en het leven als ongekende mogelijkheid. Als mens hebben we dit ‘in ons dna ingebakken’ meegekregen vanuit de natuur. Spelen bekijk ik dan ook vanuit evolutie-psychologische benadering waarbij ik het biologische denken (hoe zijn we van nature) koppel aan psychologie (wat motiveert ons) en de agogiek (wat betekent dit voor groei, ontwikkeling en verandering). 

De rode lijn in mijn cv is dan ook: je ego minder serieus nemen en je missie des te meer. Of eigenlijk; laat het leven simpelweg door je heen komen en doe wat je bedoeling is. Dát kenmerkt nog alles wat ik doe, wat ik lees, wat ik uitdraag en beleef. Dus: Relax! Nothing is under control =) 

Verwacht bij mij dan ook niet ‘spelen’ als middel om een vaardigheid te leren. Ik doe het liever andersom; ik leer je eerder de vaardigheid om playful (flexibel, onbevangen, relaxt, nieuwsgierig, open, energiek en betrokken) in het leven te kunnen staan én dat weer door te geven aan anderen. Want als iedereen wat meer zichzelf en relaxter kan zijn dan doe je vanzelf wat jouw bedoeling is. En dáár wordt de wereld dan weer beter van! 

Wat anderen over mij zeggen:

  • Xandra vertelt niet, maar verhaalt. Ze duwt niet, maar laat je bewegen. Ze kijkt je niet aan, maar laat je in haar ogen kijken om jezelf te zien. Ze is geen wijze, maar leeft voor. Meester en gelijkwaardig tegelijkertijd.
  • Xandra zet je in beweging, letterlijk en figuurlijk, met haar kennis, inzicht, humor en theatertalent.
  • Xandra is (h)eerlijk verfrissend naar zichzelf en anderen.
  • Xandra is helder, krachtig en tegelijk open voor alles, van superspiritueel tot broodnuchtere wetenschap.
  • Xandra is enorm gedreven en heel zachtaardig. Ze deelt inzichten uit als snoepjes. Een puur mens. Doet alles met zoveel betrokkenheid en kwetsbaarheid.
  • Xandra werkt vanuit pure passie en liefde voor haar vak. Haar trainingen blijven je nog lang bij door een inspirerende mix van wetenschap, praktijk, speelsheid en warmte.

Lees meer op xandravanhooff.nl

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt en/of workshops verzorgd voor: Breekjaar, REC Balein, gemeente Amsterdam, Novilo, HINT, Welzien, Essent, samenwerkingsverband SWV VO/VSO Nijmegen, SOTOG, gemeente Utrecht, Prorail, HAN, Innovo, Rijnijssel, Stichting werken voor elkaar en Ynnovate!

Leer mij beter kennen

Dat jij op mijn website komt wil nog niet zeggen dat je me kent. Je weet wellicht ook niet dat ik ‘unwritten van Natasha Bedingfield minstens één keer in de week in de auto draai. En dat ik dan keihard meezing. Vooral “Live your life with arms wide open. Today is where your book begins…”

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens vaardigheden kunt ontwikkelen en je purpose en passie ontdekken. Daarnaast geeft het speelruimte om de werkelijkheid waarin we leven wat meer te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.