Theaterwerkvormen

 

De uitgangspunten van improvisatietheater zijn ook buiten het theater van meerwaarde; veranderingen verwelkomen, open staan voor anderen, voor nieuwe situaties, op elkaar durven vertrouwen, leren van fouten, écht contact maken met je gesprekspartner en met een positieve houding naar situaties kijken. Voor mensen die aan improvisatie doen is dit alles vanzelfsprekend. Zij hebben geleerd om echt in het moment te zijn en daar (soms) gewoonweg te dóén. Toegepaste improvisatie is het toepassen van deze principes in de dagelijkse (werk-)praktijk. Op deze pagina heb ik enkele verschillende werkvormen onder elkaar gezet zodat jij een beeld krijgt van hetgeen je gaat ervaren in mijn opleidingen.

Interplay

Interplay is de basiswerkvorm in de Rawthentic Tribe

On behalf of

Meg had een sterk meningsverschil met een familielid over een actuele gebeurtenis. Ze besloot om met haar handen via de InterPlay interventie “On behalf of” het meningsverschil duidelijk te maken. Er wordt gebruik gemaakt van jabberen (brabbeltaal).

 

3 sentence stories

Je ziet in deze vorm zowel ‘volgen en leiden’ als enkele spontane solo-improvisaties. Nadat een persoon een verhaal van circa drie zinnen heeft verteld, begint de verteller ¬†met een zich herhalende beweging die iedereen volgt. De verteller verlaat hierna de ‘open space’ zodat iedereen de kans krijgt een solo te doen.

Big body stories

In deze speelvorm ontstaat er vanuit en met grote gebaren een solo improvisatie. Er wordt gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die het lichaam bied en de gehele ruimte

 

Fooling

Fooling is de basiswerkvorm tijdens de Rawthentic Retraites

‘Ik ben…’

De fool erkent dat hij / zij alles is wat je achter ‘ik ben’ kunt zetten. En hij speelt alle rollen met liefde en overgave. In deze video hoor je de bekende Jonathan Kay.¬†

Transitie

Fooling is een niet zo heel erg bekende werkvorm maar hij gaat wel diep. Franki Anderson is hier in gesprek met oud-cursist Holly over het ontstaan van haar programma en wat dit mensen bracht.

 

Empty Space

In deze video zie en hoor je Holly Stoppit en leden van Beyond The Ridiculous. Naast zelfonderzoek en het vinden van je vrijheid is Fooling in eerste instantie ook solo-improvisatie. Hoe dat eruit kan zien wordt hier kort toegelicht.

Improvisatie

Improvisatie is een vast onderdeel van de Vakspecialist Playfulness opleiding 

De Lama’s

Improvisatie is bekend van tv. met programma’s als de Lama’s, De grote improvisatieshow en De vloer op zaten veel Nederlanders aan de buis gekluisterd.

Energizers

Veel energizers die veelvuldig gebruikt worden in onderwijs en bijeenkomsten worden gebruikt als warming-up voor een improvisatie. Zoals ook deze korte speelvorm.

 

Ja zeggen

Improvisatie is van nature vrij verbaal. In dit voorbeeld ‘twee personen, √©√©n stoel’ zie je een mooie dialoog ontstaan.¬†

 

Clownerie

Clownerie is de belangrijkste werkvorm tijdens het eerste jaar van de Vakspecialist Playfulness opleiding.

Emoties tonen

De clown kent geen verleden en geen toekomst. Hij leeft in het hier en nu. Met open hart laat hij alles zien wat er gebeurd van binnen.

durven falen

In deze video leidt Holly je door een kleine warming-up, voordat ze je door een techniek leidt die wordt gebruikt bij clownerie om direct contact met het publiek te maken. Hierna krijg je een taak om problemen te cre√ęren en oplossingen te vinden met objecten. De clown houdt van problemen!

Nonverbaal

De clown speelt met name fysiek en ontdekt (alleen of met anderen samen) hoe een non-verbale improvisatie verloopt.