Maak kennis met enkele improvisatievormen

Interplay

Interplay is een fijne vorm van solo-improvisatie. Het komt terug in Theater van het Leven en Rawthentic Play.

On behalf of

Meg had een sterk meningsverschil met een familielid over een actuele gebeurtenis. Ze besloot om met haar handen via de InterPlay interventie “On behalf of” het meningsverschil duidelijk te maken. Er wordt gebruik gemaakt van jabberen (brabbeltaal).

 

3 sentence stories

Je ziet in deze vorm zowel ‘volgen en leiden’ als enkele spontane solo-improvisaties. Nadat een persoon een verhaal van circa drie zinnen heeft verteld, begint de verteller  met een zich herhalende beweging die iedereen volgt. De verteller verlaat hierna de ‘open space’ zodat iedereen de kans krijgt een solo te doen.

Big body stories

In deze speelvorm ontstaat er vanuit en met grote gebaren een solo improvisatie. Er wordt gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die het lichaam bied en de gehele ruimte

 

Clownerie

Clownerie is de belangrijkste werkvorm tijdens Theater van het Leven. We spelen 99% van de tijd zonder rode neus.

Emoties tonen

De clown kent geen verleden en geen toekomst. Hij leeft in het hier en nu. Met open hart laat hij alles zien wat er gebeurd van binnen.

durven falen

In deze video leidt Holly je door een kleine warming-up, voordat ze je door een techniek leidt die wordt gebruikt bij clownerie om direct contact met het publiek te maken. Onze innerlijke clown houdt ervan problemen te creëren en oplossingen te vinden met objecten. Probeer het zelf maar eens!

Nonverbaal

De clown speelt met name fysiek en ontdekt (alleen of met anderen samen) hoe een non-verbale improvisatie verloopt. 

 

Improvisatie

Improvisatie komt terug in Magie in je Begeleiding vanwege de laagdrempeligheid.

De Lama’s

Improvisatie is bekend van tv. met programma’s als de Lama’s, De grote improvisatieshow en De vloer op zaten veel Nederlanders aan de buis gekluisterd.

Energizers

Veel energizers die veelvuldig gebruikt worden in onderwijs en bijeenkomsten worden gebruikt als warming-up voor een improvisatie. Zoals ook deze korte speelvorm.

 

Ja zeggen

Improvisatie is van nature vrij verbaal. In dit voorbeeld ’twee personen, Ă©Ă©n stoel’ zie je een mooie dialoog ontstaan. 

 

Fooling

Fooling is mijn grootste hobby, ik zet het in tijdens Rawthentic Play.

‘Ik ben…’

De fool erkent dat hij / zij alles is wat je achter ‘ik ben’ kunt zetten. En hij speelt alle rollen met liefde en overgave. In deze video hoor je de bekende Jonathan Kay.

Transitie

Fooling is een niet zo heel erg bekende werkvorm maar hij gaat wel diep. Franki Anderson is hier in gesprek met oud-cursist Holly over het ontstaan van haar programma en wat dit mensen bracht.

 

Empty Space

In deze video zie en hoor je Holly Stoppit en leden van Beyond The Ridiculous. Naast zelfonderzoek en het vinden van je vrijheid is Fooling in eerste instantie ook solo-improvisatie. Hoe dat eruit kan zien wordt hier kort toegelicht.

Wil je zelf aan de slag? Dat kan. Ik heb een heleboel oefening online voor je verzameld.
Klik hier voor de ‘Random Acts of Sillyness’