Maak kennis met enkele improvisatievormen

Clownerie

Contemporary clowning’ is de belangrijkste werkvorm tijdens Theater van het Leven. Het is een vorm van kunst die door middel van humor, zelfreflectie en verbinding je helpt wat relaxter in het leven te staan. Het haalt je uit je dagelijkse realiteit halen en laat je naar de wereld om je heen te kijken op een nieuwe en meer lichtvoetige manier. Bovendien verbetert je emotionele intelligentie doordat je jezelf en je emoties te verkent. We spelen 99% van de tijd zonder rode neus.

Emoties tonen

De clown kent geen verleden en geen toekomst. Hij leeft in het hier en nu. Met open hart laat hij alles zien wat er gebeurd van binnen.

durven falen

In deze video leidt Holly je door een kleine warming-up, voordat ze je door een techniek leidt die wordt gebruikt bij clownerie om direct contact met het publiek te maken. Onze innerlijke clown houdt ervan problemen te creëren en oplossingen te vinden met objecten. Probeer het zelf maar eens!

Nonverbaal

De clown speelt met name fysiek en ontdekt (alleen of met anderen samen) hoe een non-verbale improvisatie verloopt. 

 

Improvisatie

Improvisatie komt terug in Magie in je Begeleiding vanwege de laagdrempeligheid, de manier waarop het je verschillende perspectieven laat zien en de wijze waarop het op speelse wijze vaardigheden vergroot die je helpen relaxter in het leven te staan. Improvisatie stimuleert de creativiteit door je buiten de gebaande paden te laten denken. Het verbetert je communicatieve vaardigheden en stimuleert een spontane en flexibele houding, wat het vermogen vergroot om snel te reageren op veranderingen en nieuwe situaties. Improvisatie traint je vermogen om snel en creatief te reageren op uitdagingen en veranderingen, wat bijdraagt aan het verbeteren van het probleemoplossend vermogen. 

De Lama’s

Improvisatie is bekend van tv. Met programma’s als de Lama’s, De grote improvisatieshow en De vloer op zaten veel Nederlanders aan de buis gekluisterd.

Energizers

Veel energizers die veelvuldig gebruikt worden in onderwijs en bijeenkomsten worden gebruikt als warming-up voor een improvisatie. Zoals ook deze korte speelvorm.

 

Ja zeggen

Improvisatie is van nature vrij verbaal. In dit voorbeeld ’twee personen, Ă©Ă©n stoel’ zie je een mooie dialoog ontstaan. 

 

Interplay

Interplay is een fijne vorm van solo-improvisatie. Het is de voornaamste werkvorm in Playful Inquiry. Deze werkvorm – ontwikkeld door Cynthia Winton-Henry en Phil Porter – biedt een praktische en speelse benadering voor persoonlijke groei. Door middel van lichaamsbeweging, storytelling, muziek en humor leer je om je te verbinden met jezelf en op een open en ontspannen manier te communiceren over wat je bezighoudt. Dit vergroot het zelfbewustzijn en maakt dat je kunt luisteren naar de wijsheid van je lichaam.

On behalf of

Meg had een sterk meningsverschil met een familielid over een actuele gebeurtenis. Ze besloot om met haar handen via de InterPlay interventie “On behalf of” het meningsverschil duidelijk te maken. Er wordt gebruik gemaakt van jabberen (brabbeltaal).

 

3 sentence stories

Je ziet in deze vorm zowel ‘volgen en leiden’ als enkele spontane solo-improvisaties. Nadat een persoon een verhaal van circa drie zinnen heeft verteld, begint de verteller  met een zich herhalende beweging die iedereen volgt. De verteller verlaat hierna de ‘open space’ zodat iedereen de kans krijgt een solo te doen.

Big body stories

In deze speelvorm ontstaat er vanuit en met grote gebaren een solo improvisatie. Er wordt gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die het lichaam bied en de gehele ruimte

 

Fooling

Fooling is mijn grootste hobby, ik zet het in tijdens de gevorderde bijeenkomsten van Playful Inquiry. Fooling is een term uit de wereld van de clowning en de improvisatie die verwijst naar het creĂ«ren van een presentatie. Het richt zich op het uiten van creativiteit en het verkennen van het moment, in plaats van op het volgen van een vastgestelde script of routine. Hierbij wordt uitgegaan van wat in het moment innerlijk wordt ervaren door de speler. Het spelen van alle aanwezige rollen, er helemaal mee ‘zijn’ zonder ermee samen te vallen, leidt tot een vernieuwde, verdiepte kennismaking met jezelf. Deze humoristische manier van perspectiefname maakt dat je de mogelijkheid ervaart om beperkende overtuigingen of emoties los te laten. 

‘Ik ben…’

De fool erkent dat hij / zij alles is wat je achter ‘ik ben’ kunt zetten. En hij speelt alle rollen met liefde en overgave. In deze video hoor je de bekende Jonathan Kay.

Transitie

Fooling is een niet zo heel erg bekende werkvorm maar hij gaat wel diep. Franki Anderson is hier in gesprek met oud-cursist Holly over het ontstaan van haar programma en wat dit mensen bracht.

 

Empty Space

In deze video zie en hoor je Holly Stoppit en leden van Beyond The Ridiculous. Naast zelfonderzoek en het vinden van je vrijheid is Fooling in eerste instantie ook solo-improvisatie. Hoe dat eruit kan zien wordt hier kort toegelicht.

Daarnaast maken we ook gebruik van de volgende technieken:

Felt Sense

De ‘Felt sense’ beschrijft het gevoel van een bepaalde ervaring in het lichaam. Ook al zijn twee mensen op dezelfde plek, ze kunnen het immers beide op geheel eigen wijze ervaren. Felt Sense helpt je te luisteren naar en vertrouwen op je lichaam en gevoelens, in plaats van alleen op je gedachten en verstand. Werken met de Felt Sense is de basis voor Playful Inquiry. 

Russian Études

De Russische Étude Methode is een dramatische improvisatietechniek die gebruikt wordt in acteertraining en -opleiding. Het is ontworpen om verbeelding en creativiteit te ontgrendelen. Deze methode helpt verder om je fysieke, emotionele en vocale expressie (verder) te ontwikkelen. Vanwege dit doel wordt het ingezet in de opleiding Theater van het Leven. 

Flowschrijven

Flowschrijven stimuleert op een laagdrempelige manier de zelfreflectie en introspectie. Door je te concentreren op het op papier zetten van gedachten en ideeën zonder je bezig te houden met grammatica, spelling of opmaak maak je verborgen gedachten en emoties zichtbaar. Dit helpt bij het identificeren van persoonlijke waarden, vergroot je zelfkennis en faciliteert groei en ontwikkeling. Vanwege deze redenen wordt het ingezet in de opleiding Magie in je Begeleiding.

Wil je zelf aan de slag? Dat kan. Ik heb enkele oefeningen online voor je verzameld.
Klik hier voor de ‘Random Acts of Sillyness’