Play is voor mij veel meer als het tegenovergestelde van ‘saai werk’. Het is geen hobby of activiteit. eerder zie ik het als mindset, als levenshouding en als vaardigheid. Hoe dat zit leg ik uit aan de hand van de letters P.L.A.Y.

P is van Prana- the art of energy
Prana is ultieme levensenergie, pure levenskracht. Het is je toegangspoort naar jouw oneindige creatiekracht. Wanneer we prana (ook wel chi, ki of qi genoemd) voel je onbeperkte energie en kun je manifesteren waar jij je gedachten op zet. Ver voorbij je ‘lekker in je voelen’ of ‘ervaren dat je ertoe doet’ vertrouw je er diep van binnen op dat je het onmogelijke mogelijk kunt maken. Met play als mindset en acties om prana te voeden voel je je fantastisch. Als een bliss-balletje. In volledige flow. Je gaat als een speer.

L is van Li – the art of complexity
Li verwijst naar de organiserende principes en dynamische patronen van de kosmos.  Het zijn de onzichtbare mechanismen waarmee het leven magisch wordt. Herhalingen, symmetrie in planten en bomen, meanders, golven, strepen, fractals en spiralen, patronen in ruimte en tijd, ze horen hier allemaal bij. Zelfs de patronen die we in onze eigen geest creëren door onze unieke waarneming hiervan. Li wordt beschreven in de complexiteitstheorie, maar veel simpeler ‘teruggezien’ in de manier waarop humor werkt; het laat ons patronen herkennen, ervaren én doorbreken. Li maakt van playfulness een vaardigheid.

A is voor Aesthetics – the art of beauty and morality
Aesthetics heeft alles te maken met ‘beleving’ en raakt aan het plezier van verbeelding, het genieten van creëren en onze eigen manier van ‘zijn’. Schoonheid is doelloos en laat je simpelweg genieten van harmonie. Het raakt aan het innerlijke gevoel ‘dat het klopt’, ook moreel gezien. Zoals een vroegere nar of fool en tegenwoordig de cabaretier de vraag oproept of wat we doen en geloven eigenlijk ‘wel kan’. Esthetische ervaringen zijn niet enkel mooi of subliem. Het mag ook zeer zeker belachelijk of lelijk zijn. Durf je in de ogen van jezelf én anderen geestig, voortreffelijk, afschuwelijk, vulgair of raar te zijn om boven jezelf en je eigen leven uit te stijgen? Geloof me, jouw leven is een kunstwerk waard.

Y komt van Yin / yang – the art of manifestation in nonduality
Yin en Yang staan voor de tegengestelde principes waarvan alle aspecten van het leven doordrongen zijn. Samen houden ze de wereld in balans. De dag gaat over in de nacht en daarna weer dag, de regen gaat over in zon en weer in regen. Het leven is als een dans waarin altijd alles in beweging is. Een einde is slechts een nieuw begin. Ook als mens leven we met deze uitersten. We werken en rusten. Eten en ontlasten. Slapen en staan weer op. En herstellen met ons werk de disbalans die we in de wereld hebben aangetroffen. Zo maak ook jij de wereld een mooiere plek!