Playful Ondernemen

Die heerlijke vrijheid van ondernemen. De kansen die je hebt. Zelf je tijd in kunnen delen. Werken met wie je maar wilt. In jouw fantasie is het een fantastisch plaatje. In werkelijkheid zit je geregeld in pyama achter je laptop (en echt niet alleen de ‘niet onzichtbare onderkant’). Nee, de fullblown ‘oh my goodness wat zal ik vandaag weer eens gaan doen’ realiteit. Van die dagen waarin je in je huispak op de bank hangt en vrijwel niks uit je handen krijgt. Zo jammer dat je tegelijkertijd van die rust ook niet geniet.

Ik weet er alles van… hoeveel er op je afkomt als zelfstandig ondernemer. Er waren mensen die me konden helpen met mijn marketing, teksten, logo, website of online programma. Zelfs coaches die me konden helpen de woorden te vinden ‘waar ik nu precies voor stond’. Maar niemand die me leerde hoe het ook makkelijker, simpeler en vooral léúker kon. En dat terwijl de geest van een ondernemer juist drááit om nieuwe ideeën en kansen voor innovatie. Creativiteit dus. Daarom ben ik zo blij dat ik dit met en voor jou kan doen. Samen online aan de slag en een kilootje fun erin!

Hoe speelser je bent, des te minder regels er nodig zijn

Als ondernemer is er een continue en bewuste inspanning nodig om kansen te vinden en de bijbehorende risico’s te durven nemen zodra je het pad om gaat. Wat veel businesscoaches je daarom willen geven om te dealen met gevoelens zijn regels en schema’s. Hoe vaak je moet posten op verschillende kanalen. Kalenders zodat je altijd wat te melden hebt. Of opgezette formulieren wat er op je website hoort. Niks mis met al die elementen die je houvast geven, maar ze werken alleen maar als ze je méér vrijheid geven. Als ze bijdragen aan jouw droom.

Wanneer je merkt dat een advies of oplossing je onzeker maakt dan is het belangrijk het roer in eigen hand te gaan nemen. Jouw creativiteit los te laten. Een aantal principes zijn daarvoor handig. De mogelijkheid om uit chaos iets fantastisch te laten ontstaan bijvoorbeeld en JA te zeggen tegen het leven. Een ietsie pietsie meer anti-perfectionisme dus. In deze online training gaan we daar samen mee aan de slag. Individueel volg je zeven verschillende online lessen en krijg je technieken aangereikt. In vier verschillende groepssessies gaan we er speels mee aan de slag. Ik beloof je: heb je jouw playful vaardigheden voldoende getraind? Dan wordt ondernemen een toffe aangelegenheid!

Being playful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t.

Ondernemen is leren omgaan met onzekerheid. Het adaptieve gedrag wat jij nodig hebt om snel te schakelen, kansen te creëren en mogelijkheden te grijpen is te leren. Playfulness is daar een cruciaal onderdeel van. En het wakkert je creativiteit nog aan ook. Wil je succesvol ondernemer worden? Ga spelen! Niet het soort advies wat je vaak hoort, maar ‘serieus play’ zien we niet voor niets ingebed in lean en agile innovatie methodieken. Spelen helpt ook jou als ondernemer verder! Niet via harde werkwijzen, wel via de mindset die erbij hoort welke uitdaagt tot ontdekken, experimenten en nieuwsgierigheid.

Kom meedoen en daag jezelf uit!

Veel mensen geloven dat je – om succesvol te zijn – je uit mag gaan van orde, controle en continuïteit. Speelsheid en creativiteit worden echter eerder geassocieerd met losbandigheid en mogelijke chaos. De waarheid is echter dat ondernemerschap speelsheid nódig heeft om voorbij de beperkingen van eventuele klanten te kunnen gaan. Met alleen goede administratieve skills en praktische vaardigheden red je het meestal niet om een succesvol bedrijf te krijgen. En als het wel lukt… hoe blij word je er zelf dan van?

Om te zorgen dat je zelf blij wordt van hetgeen je doet én te zorgen dat je in de toekomst niet stagneert is playfulness onmisbaar voor ondernemers. Hiermee werkt je immers aan je nieuwsgierigheid, je openheid, de mogelijkheid om dubbelzinnigheid te omarmen, zelfvertrouwen, het visualiseren van de toekomst en de mogelijkheid in de schoenen van een ander te gaan staan.

Playful Ondernemen is voor jou als je de moed hebt om in te zetten op vooruitgang zonder tijdrovend perfectionisme, op zelfspot zonder zwakte, op jezelf zijn in plaats van vergelijken. Wordt de ondernemer die je zo graag bent, haal alles uit de kast, scheur uit de bochten, maak onverwachte wendingen, geniet van elke pas. Het leven wordt er niet alleen een stuk makkelijker door maar vooral ook leuker door!

 

Ondernemen is fun!

Gedurende de opleiding ontvang je diverse creatieve denktechnieken om flexibel te kunnen ondernemen in een steeds veranderende wereld. Je gaat aan de slag met storytelling, waarmee je niet enkel je eigen verhaal makkelijker vertelt maar ook de vraag van je klant sterker en korter samenvat. Je leert diverse creatieve technieken om nieuwe ideeen te genereren en ook om deze vervolgens te stroomlijnen. Al deze technieken zet je in op je eigen proces en door de resultaten in te sturen voor een samenkomst kan ik je actief begeleiden in je leerproces.

Playful Ondernemen is een blended training. Naast een aantal opdrachten waarmee je jezelf goed voorbereid ga je actief aan de slag. In je eentje én met de groep. Want door elkaar online en real life te ontmoeten wordt het ineens een stuk leuker allemaal. Heerlijk om je te laven aan de stoere verhalen van anderen en voorbeelden te horen van ‘hoe het ook kan’. Zo versterk je elkaar! Cheerleaders dus. Speciaal voor jou :)

Tijdsinvestering; Individuele lessen online bevatten video’s en (soms) werkbladen. Het bekijken van de korte video’s, bijwonen groepssessie en het maken van de opdrachten nemen je 2,5 tot 5 uur per week in beslag. In totaal mag je uitgaan van zo’n 25 uur tijdsinvestering. Maar je kunt het zo gek maken als je wilt natuurlijk :)

Week 1: a playful mind is a joy forever

Creativiteit, intuïtie en positiviteit… de ultieme combi om te gaan spelen! Deze week ga je interactief en speels ontdekken hoe ook jij al improviserend goed uit de verf komt. Accepteren wat het leven je geeft, ja zeggen tegen een aanbod. Improvisatie neemt je mee naar nieuwe avonturen. Dus haal je ego weg en bouw samen iets geweldigs. Met improvisatie kun je zo van elke zet een robuuste zet maken.

 

Week 2: the magic of storytelling

Wil jij jouw boodschap overbrengen? Mensen in actie krijgen? Impact maken? Mooi! Dat is precies wat je leert in deze module.

Jij gaat aan de slag met het vertellen van verhalen. Mensen doen dat al sinds mensenheugenis en het is iets wat ons in principe van nature afgaat. Het belangrijkste verhaal dat je als ondernemer mag vertellen is je bedrijfsverhaal en geloof me… als jij de ingrediënten weet waar een verhaal aan mag voldoen dan maak jij vanaf nu van álles wat je meemaakt een strak verhaal voor je toekomstige klanten. En dat mag best een beetje creatief :)

Week 3: spice up your story!

In de online bijeenkomst gaan we deze week aan de slag met de ingrediënten die je gevonden hebt om er prachtige verhalen mee te maken. Al vertellend leren we elkaar steeds beter kennen. Ontdek de magie van regenbogen en pixiedust. En ach, als we er dan toch mee bezig zijn… knallen we er gelijk wat humor in =)

Week 4: creativity rocks!

Jij krijgt deze week in de online academie zicht op het divergerende proces en de diverse mogelijkheden die je hiervoor in kunt zetten. Bijvoorbeeld analogieën, metaforen, beelden, de morfologische matrix, denkhoeden en het spelen met taal.

Week 5: failing laughter

Je leert deze module om leren en ‘voortbouwen op’ belangrijker te maken dan ‘leuk zijn’ of winnen. Je traint hiermee je flexibiliteit waardoor je je mind in dienst kunt laten staan van hetgeen jij wilt in plaats van andersom. De beste manier om dit te gaan trainen is met humor. Wanneer je kunt lachen om jezelf is immers niets meer een probleem!

Nadat de theorie rondom mindset een beetje bekend is ga je kijken wat jij hiermee kunt doen. Jij gaat aan de slag met anti-perfectionisme door de komende maand 1 à 2 projecten te doen met een element van winnen of van tijdsgebondenheid (afhankelijk van hoeveel tijd je hiervoor hebt). Op zich is dat al playful maar het voordeel is ook nog eens dat je snel feedback krijgt of je het leuk vindt en of het idee werkt; daar mag je mee aan de slag. Jij ontwikkelt én voert een 5 uurs project uit!

Week 6: let's start rocking!

Deze week werk je een online opdracht individueel uit. De meeste mensen die ik ken hebben een ongelimiteerde mogelijkheid tot het bedenken van nieuwe dingen. Wil hetgeen je bedenkt ook ergens op gaan slaan dan mag het proces gestroomlijnd worden. En daar gaan we actief mee aan de gang. Enkel ideeën genereren en er verder niets mee kunnen doen vanwege tijdgebrek is daarom natuurlijk niet heel handig. Daarom gaat deze module over het convergerende proces waarbij je al je ideeën gaat trechteren en uiteindelijk uitkomt op exact díé ideeën die je verder helpen in je proces. In dit onderdeel trechteren we daarom ook verschillend businessaanbod zodat het -indien je dit wilt- allemaal logisch op elkaar volgt. Ik sprenkel vervolgens nog wat pixiedust en regenbogen over jouw ontwikkelde productvoorstel of productlijn wanneer je deze bij me inlevert.

Bonus: een live sessie! Ter afsluiting komen we ook in het echte echie bij elkaar. Ontmoet elkaar in deze bijeenkomst in Wijchen real live!!

 

Wat deze opleiding je brengt:

* zicht op het creatieve proces
* diverse brainstormtechnieken
* vrijheid om te initiëren en volgen
* de ervaring van een mini-traject
* winnaarsgevoel bij voldoende nee’s 
* creatief uitgewerkte ‘verhalen’
* minder bescheidenheid
* staande ovaties
* meer fun!

Prijs, data en meer…

Voorlopige planning

Training loopt van 26 oktober t/m 2 dec. Elke maandag ontvang je een stukje theorie, een video en enkele aanklooi opdrachten om lekker in het thema te komen.

Op woensdag ontmoeten we elkaar, in real-life of online tussen 09.30 en 11.00 uur.

Voorlopige data: 28 oktober, 4, 11, 18 en 25 november en tot slot 2 december .

Prijs 395 euro

De prijs voor deze opleiding 395 euro, BTW vrijgesteld. Dit is inclusief video’s, werkboeken en online live bijeenkomsten waarbij je goed aan de slag wordt gezet. Deze CRKBO erkende beroepsopleiding is in 2020 privé volledig aftrekbaar als opleidingskosten bij de belastingdienst en natuurlijk ook aftrekbaar als bedrijfskosten.

 

Certificaat

Middels deze opleiding leer je playful ondernemen met behulp van storytelling, intuitief experimenteren en creativiteit. Na afronding van alle opdrachten ontvang je aan het einde een certificaat.

Locatie

Dit traject is grotendeels online te volgen. Zolang je ongestoord via een goede wifi verbinding kunt werken komt het goed. Vanaf jouw bank, keukentafel of werkplek. Net waar het je uit komt. 

Yo ik wil dit, ik schrijf me NU in!

Met volle overtuiging duik ik met het drukken op deze knop in de opleiding voor meer playful ondernemerschap. Met uitdagende werkvormen wordt mijn creatieve proces gestroomlijnd, mijn verbale expressie geoefend en mijn ondernemersvaardigheden getraind wat leidt tot meer businessgroei en flexibele ontwikkeling. Precies wat ik mezelf nu én in de toekomst gun! 

Gun jezelf dit traject!

Durf te kiezen, durf te veranderen. Vergroot jouw playful ondernemerschap. Voor jezelf. Je bedrijf. En de toekomst!

Wil je meedoen met dit traject en op de hoogte gehouden worden? Laat het me weten via het contactformulier. Of mail naar info@theschoolofplay.nl dat je van interesse hebt in dit nieuwe programma.