Solo impro

Kinderen of jongeren kunnen een heldere spiegel zijn wanneer ze je zeggen ‘jij doet dat ook!’ Als je in een gebied met meer dialect woont zullen ze het mogelijk eerder verwoorden als ‘Kiek toch noar oe eigen’ of ‘Kijk naar je eige’. Daar wordt natuurlijk hetzelfde mee bedoelt: zelfreflectie. Een essentieel onderdeel om als professional bewust te kunnen leren van ervaringen, jezelf beter te begrijpen in situaties en in de toekomst morele afwegingen te maken die passen bij de persoon die je wilt zijn.

Jij bent bedoeld om te schitteren, te vlammen, keer op keer opnieuw. Daarvoor is het goed alle zaken aan te kijken waarmee je jezelf saboteert. Je bent namelijk niet altijd lieflijk, vrolijk en verbindend… Je bent heftig. je bent veel. Je bent liefde. Je bent waarheid. Je bent mislukking. Je bent succes. En je mag het koesteren, elk stukje in jou.

Laat het tot uiting komen op het toneel, adem inspiratie, maak nieuwe herinneringen en creëer jezelf in het machtige meesterwerk dat je altijd al geweest ben. Claim dus nu jouw ruimte voor zelfreflectie via zelfexpressie. Voor grootse verhalen. Voor authenticiteit. Voor alle kanten van jezelf. Totdat je je herinnert wie je je werkelijk ben. Je jezelf volledig kunt laten zien. En niemand je meer kan ontkennen.

Een magische voorstelling!

In deze solo-impro ochtenden werken we met “fooling”, een methode waarbij performers hun eigen innerlijke verhalen, gevoelens en gedachten als materiaal gebruiken om theater te maken. Net zoals bij normale impro-voorstellingen ontstaat het ter plekke. Je speelt alleen geen karakters. Je speelt ‘stukjes’ van jezelf.

In het dagelijks leven laten we soms maar een deel van onszelf zien. Enkel het zelfverzekerde deel mag er bijvoorbeeld zijn. Of degene die de juiste keuzes maakt. Wellicht de aangepaste die niet om de haverklap boeren laat. Maar al die andere delen leven ook in je. De opstandige wellicht. Of de onzekere. Ze vinden normaal gesproken in stress situaties naar vormen. En vinden in deze vorm van solo-impro het levenslicht.

Doordat ze mee mogen spelen duik je diep in jezelf en speel je met wat er op dat moment aanwezig is. Wellicht ontstaat er een dans met je eigen innerlijke speelse kind. Dit is het deel van jou dat van nature altijd avontuurlijk, creatief, opgewekt, onbevangen, fantasierijk en vrolijk is. Of komt je innerlijke ouder op het podium om je te redden wanneer er macht, kritiek, onzekerheid of eenzaamheid speelt. Door alle rollen te vertolken en te ontdekken wat ze te vertellen hebben tegen jou of tegen elkaar leer je met andere ogen te kijken naar de werkelijkheid. Naar mogelijkheden. Zelfs naar de overvloed in het leven.

Gun jezelf het podium in in alle zichtbaarheid te schitteren én volledig in het moment zelf te zijn. Hierbij zet je naast jouw reeds aanwezige improvisatietechnieken ook de fool/clown in. Zodat jij straks – net zoals de dwaas van oudsher – de onverhulde waarheid kunt vertellen en door het leven durft te gaan met wijd geopend hart.

We leren gedurende deze ochtenden van elkaar omdat iedereen een eigen rugzak aan technieken meeneemt. De ochtenden geven je open podium, er is op dit moment geen ‘les’.

Laat je zien!

De Fool is net als de Joker van het kaartspel overal inzetbaar. Nu mag hij voor het algemene improvisatiespel in jouw ‘innerlijke karakters’ stappen. Met speels gemak glijdt hij in verschillende rollen en speelt hij in kinderlijke vrijheid uit wat hij ziet en wat in hem leeft. En doe dat helemaal op jouw eigen manier. “Fooling” opent de weg naar onszelf en de ander doordat het menselijk gedrag en emoties spiegelt. Het brengt lichthartig en provocatief verborgen waarheden aan het licht. Tegelijkertijd geeft de methode je vrijheid omdat echt alles (zelfs dat waarvan je denkt van niet) de moeite waard is om te laten zien. Zo opent het ons en moedigt het aan om op een speelse manier onze  creativiteit opnieuw te ontdekken.

Het avontuur dat we aangaan voert ons terug naar de bron van alles wat we ooit waren, naar onze creativiteit en levendigheid. Je ontdekt al improviserend delen van jezelf die je verloren waande of regels die je onbewust strikt hanteert. Je ontwart je identificaties met sociale en culturele normaalheden en geeft jezelf de vrijheid ermee te spelen. Waardoor je de rest van de groep – als publiek – de ruimte geeft hetzelfde te doen en van je te leren.

We warmen op tijdens de bijeenkomsten door te dansen en wisselen uit wat in ons speelt. Je deelt dus niet zozeer waar je mee bezig bent of wat je is overkomen maar geeft eerder antwoord op de vraag wat je uit het leven haalt. Wellicht leeft in jou de vraag wat je echt wilt doen, welke wensen je wilt realiseren, bij wie je jezelf groter maakt en waar je jezelf klein in houdt. Wat helpt je wanneer je het moeilijk hebt? Welke onaantrekkelijke kanten van jezelf kun je er laten zijn? Ze wellicht laten zien aan de anderen? Wat heb jij aan het leven te geven?

We spelen met een kleine groep improvisanten met onze ‘bus vol ikken. We spelen vanuit het ‘niets’, met slechts een woord, gevoel of gedachte als uitgangspunt. De improvisatie die ontstaat wordt belichaamd gespeeld. Het uiteindelijke doel is met compassie te zijn bij alles wat in je leeft. En bij de verhalen van anderen waarvan je getuige bent. Durf jij je te laten zien zoals je bent? Durf je anderen jouw gekke of vreemde kanten te tonen? Durf je jezelf door een proces van zelfcoaching te trekken indien je iets persoonlijks raakt Wanneer je hiervan een kick krijgt en denkt ‘ja, dit wil ik!’ dan is het mogelijk iets voor jou =)

Data

In een kleine groep geef je tweewekelijks jezelf de vrije ruimte om je interne stemmen te vertolken. Stap in de belevingswereld van enkele innerlijk delen, laat jezelf erdoor beïnvloeden en geef je over aan de artiest in jezelf om er een boeiend spectakel van te maken. 

De volgende data staan gepland in de eerste helft van 2021: 20 jan (?), 3 + 17 febr, 3, 17 + 31 maart, 14 + 28 april, 12 + 26 mei, 9 + 23 juni en 7 juli. 

Jaargroep 2020/2021 zit vol. Meedoen volgend schooljaar? Neem hieronder contact met me op via de mail. Ik verwacht dat je zonder les of begeleiding op het podium kunt staan omdat je reeds ervaring hebt met solo-impro, cabaret, clownerie en/of fooling. 

10 + 8 =

Volg het speelse pad!

Stem af je innerlijke energie. Durf het leven te beleven. Kies. Zeg. Toon. Zing. Speel. Ontdek. Ontvang. Geniet. En vervolg dankbaar je weg.