Ze had net een kopje thee gepakt en liep de opleidingsruimte in. Inmiddels voor haar een bekende vertrouwde plek. Gelijk riep ik Sarina naar voren voor een oefening. Meteen het diepe in. Tijdens een skypegesprek voorafgaand aan het opleidingsblok had ik het namelijk met haar gehad over haar waarden en wat voor haar een zinvol en betekenisvol leven is.

Ik wilde haar laten ervaren dat werken met waarden verder gaat dan enkel ‘weten welke het zijn’. Je waarden wéten te benoemen kan het gros van de mensen maar ze dagelijks inzetten toen maar een klein percentage van de mensen. Maar het maakt een verschil als dag en nacht.

Zij wilde ‘focus, flow en werken aan wat voor haar belangrijk is. Energie krijgen van wat ze doet en niet meer aan het einde van de dag tot de conclusie komen dat ze veel heb had, maar toch niet helemaal dat tevreden gevoel hebben, omdat ze eigenlijk meer andere dingen had willen doen.

Ik vroeg haar die wens in 1 woord samen te vatten en dat kort toe te lichten voor de groep. Dat deed ze, woorden gevend aan haar gevoel, uitleggend waar ze heen wilde. Vervolgens vroeg ik haar naar de muur achterin de ruimte kijken en haar arm omhoog te houden. Ze mocht zich voorstellen dat ze die waarde, die zo belangrijk voor haar was, in haar hand vast te houden.

Ik legde mijn handen op haar arm, en duwde deze arm – die gelijkstond aan haar waarden – naar beneden. Natuurlijk voelde ik dat ze wat weerstand gaf maar eigenlijk boog de arm vrij soepel mee zonder dat ik er moeite voor hoefde te doen.

Daarna gaf ik Sarina de opdracht om haar woord, haar richting zoals ze dit voor zich zag, op de muur voor zich in de verte voor te stellen. Ze mocht het plaatje zien zoals de maatschappij en zij dan was. Vervolgens mocht ze haar arm weer omhooghouden en deden we hetzelfde nog een keer. Niet ‘haar waarde vasthoudend’ maar uitreikend naar haar waarde, alsof ze ernaar toe kon gaan.

Naar haar idee werd ze gematst en duwde ik minder hard. Het ging haar namelijk veel makkelijker af. Het tegenovergestelde was waar. Ik duwde harder, maar het naar beneden duwen van de arm ging een stuk lastiger dan de 1e keer. Haar studiegenoten gaven terug hoe ze het verschil zagen, dat ze meer ontspannen stond en toch veel sterker was.

Een praktisch en mooi voorbeeld van hoe sterk het is als je waarden je doel zijn. Een waarde(n)vol leven is krachtig en betekenisvol wanneer je niet alleen rationeel tegen jezelf zegt wat moet en hoort, maar dat je dat ook zo ervaart. Het geeft je de lef om te stralen. Want je voelt dat waar je nu staat goed genoeg is en je niets aan anderen hoeft te bewijzen. Zo werk je aan jouw doelen. Zo groei je in de richting die voor jou betekenisvol is.

– – – – – – – – – – – – – – – –

In het Lef om te Stralen leer je de technieken om te leren vertrouwen op wat je te doen hebt hier. Leer je hoe je je missie kunt leven. Niet denkend vanuit banen of kansen, maar vanuit doen en ontdekken. Vanuit het principe dat je het je ziel gunt om hierin te groeien, te ontwikkelen. Zodat je bij kunt dragen met je fantastische werk. Meer impact kunt maken. Voorbij angsten. Vertrouwend op intuïtie. Zichtbaar durft te zijn. We zijn allemaal anders, niemand is gelijk. Hou jij niet van standaard lijstjes en methodes? Heb jij het Lef om te Stralen? En gun je het jouw klanten ook? Schrijf je in voor de volgende opleiding!