Sensational Summerschool

Een SummerSchool is natuurlijk gewoonweg een toffe cursus die je volgt in de zomer. Maar waarom zou je nu dat nu eigenlijk willen doen? Wel, de eerste reden is vrij simpel eigenlijk: gewoon omdat het leuk is je te ontwikkelen. In je eigen tijd, niet onderbroken door drukke werkdingen die op je liggen te wachten wanneer je de pauzeruimte inloopt. Een ‘break’ in je programma is dan ook een ideale voedingsbodem voor het rustig exploreren van nieuwe materie.

En daarnaast de inhoud van de training. Hoezeer reguliere opleidingen je ook voorbereiden op de inhoud van je werk, de meeste softskills die tot succes kunnen leiden in je carrière mag je op andere wijze leren; assertiviteit, presentatie skills, storytelling vaardigheden of empatische kwetsbaarheid… Een Summer School is ideaal om te werken aan deze skills.

Tot slot is de combinatie van heerlijk weer, een ongedwongen interactieve sfeer en gelijkgestemde klasgenoten gewoon een feestje op zich. Dat voelt als de betere vakantie en dat is het dus ook. Dit jaar staat er een fantastisch programma gepland om het speelse kind in jezelf weer te (her)ontdekken: een week clownerie in Noord- Frankrijk. Schroll door om meer te lezen over de inhoud en het programma!

 

Een speelse invulling van je zomer!

Mijn summerschool is voor dappere dodo’s en no drama lama’s. Professionals die een positieve impact willen creëren in de samenleving. Trainers, coaches, improvisanten en andere geïnteresseerden met een passie voor theatrale werkvormen.

Expliciet gaan we aan de slag met het ontsluiten van creativiteit en eigenheid, het aanwakkeren van flow en het kweken van lefspieren. Impliciet gaan we aan de slag met de paradox van playfulness en de manier van ‘zijn’ die dit met zich meebrengt.

Een manier van zijn die je o.a. kunt leren middels embodiment (in je lijf/het hier-en-nu zijn), improvisatie en  intuïtieve expressie. Flexibel. Aanwezig. Waarachtig. En vrij. 

GRATIS BOOSTER

OVERVLOED • POSITIVITEIT • ALIGNMENT • HUMOR

WEKELIJKSE BIJEENKOMSTEN

AUTHENTICITEIT •  VERBINDING • LEVEN MET OPEN HART

LOSSE TRAININGSWEKEN

EMBODIED IMPROVISATION • PLAYFUL STORYTELLING

Zomerweek 2021: clown!

Deze zomerweek in Frankrijk is een ervaringsgerichte vijfdaagse workshop waar je in de ochtenden wordt begeleid om op verschillende manieren jezelf minder serieus te gaan nemen. Hierbij gaan we ook werken met de magie van ‘de rode neus’. Je leert in deze week je lichaam te gebruiken om met humor fysiek te spelen en laagdrempelig theater te maken. Je speelt met het publiek en laat je door hen leiden om de vrolijkheid te vergroten.

Het kleinste maskertje ter wereld dient er dus enkel voor om jezelf helemaal te kunnen openen en zichtbaar te worden met alles wat er in je is. Inclusief je onhandigheid of kwetsbaarheid. Het is dat immers wat een ander écht boeiend en mooi maakt. Wanneer we onze kwetsbaarheid negeren scheiden we ons af van de menselijke realiteit. Het is gelijk het einde van onze authenticiteit.  De clown staat zichzelf toe kwetsbaar te zijn, om écht geraakt te worden door wat er nu gebeurd. Of het nu een lach uit het publiek is of een vermeende glimlach in het spel van het zonlicht… de clown laat je zonder schaamte zien wat dit met hem of haar doet.

We gaan in de clownerie zomerweek aan de slag met: het betreden van de clownsstaat, loslaten van ‘het normale’, spelen met stem en geluid, lachen om falen en de vreugde van het mislukken omarmen en een band aangaan met je publiek. Het wordt bovenal een week met veel plezier en veel gelach!

Locatie
In de Haute Marne, regio Champagne in Noordoost-Frankrijk ligt Centre Lothlorien, een kleinschalig internationaal gastenverblijf, cursuscentrum en Yoga Teacher opleidingslocatie. Een plek waar mooie ontmoetingen gewoon zijn. 
Het is een plek die me verwondert en verblijdt en waar ik dus al jaren met veel plezier als gast, vrijwilliger en workshopgever kom. En in de zomer van 2021 mag ik er dus ook deze clownworkshop geven!

Data 
De workshopweek wordt gegeven van 25 t/m 31 juli 2021. Aankomst is op zondag (mede vanwege de weekopening op zondagavond). Op zaterdag gaan de meeste mensen weer naar huis. Maar je mag natuurlijk best langer blijven!

Workshoptijden
We werken dagelijks van 10.00.00 tot 13.00 uur met een kwartiertje pauze halverwege. Er is een kinderprogramma mocht je het fijn vinden met je hele gezin te komen en eet je mee in het chateau dan zijn de ontbijt – en lunchtijden op de workshop afgestemd.

Kosten
Deelname per persoon aan de clown zomerweek in 2021 is €200,- excl. verblijfkosten op de camping of in een chalet. Kijk op de website van Centre Lothlorien voor de mogelijkheden. Indicatie kosten: camping vanaf 75 euro, verblijf chateau volpension 470 euro. Avondmaaltijd los 19,50 euro. Er zijn ook blokhutten en chalets aanwezig. Kijk op de website voor de mogelijkheden.

Zomer 2022

Te vaak denken we dat spelen is gereserveerd voor kinderen. Of erger nog; voor luie, onverantwoordelijke mensen. Maar speelsheid is iets wat we heel serieus mogen nemen. Het helpt ons herstellen van stressvolle situaties, plezier te hebben in ons werk, nieuwsgierig te blijven naar de ander en de wereld om ons heen en jezelf op een hele pure authentieke manier te laten zien.

Een playful levens- en werkhouding stelt volwassenen in staat afstand te nemen van anderen, van situaties en van conventies om situaties met een open geest te benaderen om originele oplossingen voor problemen te vinden, moeilijkheden het hoofd te bieden en mislukking te accepteren. Een playful attitude is zo een belangrijke vaardigheid in je werkende leven. Spelen is dus niet zozeer iets wat je ‘ernaast’ doet.

De inhoud van de summerschools in 2022 (integraal onderdeel van de Completely Crazy Classes) worden nog gepland.

Locatie 2022
Nederland. Details nog niet bekend

Data 2022
Summerschool 1: 15-19 augustus 2022
Summerschool 2: 22 t/m 26 augustus 2022

Workshoptijden 2022
We starten op maandag om 12:30 uur en eindigen op vrijdag om 13:30 uur. Dagelijks van 09:30 tot 16.30 uur met een uur pauze halverwege.

Kosten 2022
Deelname per persoon: €499,- excl. verblijfkosten in de regio.

Waarom een summerschool?

* een actieve vakantieinvulling
* verdieping vinden in alle rust
* eigen leervragen inbrengen
* onderzoeken vanuit specifieke invalshoek

Xandra van Hooff (1976) is opgeleid als docent, pedagoog, medisch analist en mastercoach. Ze startte haar carrière als leerkracht, zorgcoördinator en manager op o.a. scholen die verbonden zijn aan (justitiële) jeugdinrichtingen en jeugd-GGZ. Hier ontdekte ze dat individuele verschillen en unieke perspectieven iemand kunnen helpen om uit te blinken in het leven, ongeacht wat men ook in het verleden heeft meegemaakt, en dat speelse theaterinterventies een manier zijn om het potentieel van iemand te ontsluiten. Ze studeerde vervolgens cum laude af met een master in Special Educational Needs en liet zich daarnaast bijscholen (en laat zich nog altijd scholen) tot impro-trainer, clownsdocent, laughter & healing yoga teacher en specialist drama. Sindsdien gebruikt ze toegepaste improvisatie als manier om veerkracht, flexibiliteit en spontaniteit te bevorderen. Vanaf 2012 leert ze via haar opleidingen, trainingen en workshops aan professionals hoe zij ditzelfde kunnen doen.