Jij wilt niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt in actie schieten. Met je neus in de wind. Dansen met je angsten. Verlangen naar alles dat in het verlengde ligt van jouw volgende stap. Jij wilt volmaaktheid ervaren in imperfectie en overvloed in schaarse tijden. Oordeelloos in het leven staan. De essentie van jezelf laten stromen, dat is wat je het liefste wilt. Onbevangen. Vrij. Anderen zien niks aan je, maar jij voelt dat de terminale serieusheid is toegeslagen. Kon je je nog maar zoals vroeger laten verrassen. Was je nog maar ontdekkend, experimenterend en speels. Je wilt geen perfect fantasieleven. Je wilt het échte leven. Druipend van liefde, verbinding en waarheid. Gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. En daar niet langer bang voor zijn!

Hoe lekker zou het zijn om een einde te kunnen maken aan terminale serieusheid en dat ook aan anderen voor te leven en door te geven?

Hoe energiegevend zou het zijn om van vermijding naar bevrijding te gaan zodat je meer kunt leven vanuit onbevangenheid, spontaniteit en flow?

Hoe zou het zijn om radicaal open te staan voor alles wat er te ervaren is, de gelukzaligheid en het verdriet, de extase en de verbinding en alles daartussen in?

In het theater van het leven creëer je drama, duikt erin, maakt het erger, geniet ervan én lost het weer op. En al die tijd besef je dat je slechts een figurant op het levenstoneel bent. Vaak geloven we onze gevoelens en lopen onze gedachten achterna. In dit opleidingsjaar leer je om hier nieuwsgierig naar te kijken alsof je zelf in de zaal zit en ze op het toneel ziet staan. Je traint jezelf in de staat van ongeconditioneerd bewustzijn. Je gaat herkennen waar gedachtentreintjes ontstaan, zodat je gewoon in het hier-en-nu kunt blijven. Wil je, wanneer het lastig wordt, niet meer terugvallen op ‘kalm, denk praktisch, vermijd een paniektoestand…’ maar een innerlijke staat wilt activeren die je brengt naar een staat van spel en vreugde? Dan is de opleiding voor jou!

Inhoud van de jaaropleiding
Theater van het Leven is voor jou als je wilt reiken naar de diepere niveau’s van je ziel en wilt voelen hoe het is om met alles ‘te zijn’. Op het lege toneel leef je niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Laat je gedachtentreintjes voor wat ze zijn en daag je jezelf uit te gaan leunen in de situatie en open te staan voor wat komen gaat. Hierdoor wordt je ontvankelijk én kun je met lege handen staan zonder dubbele agenda. Boeiend, grappig en soms ontroerend om naar te kijken.

Ik leer je voorbij de automatische piloot te gaan. Méns te zijn en daarmee imperfect te zijn. Écht te zijn. In het moment. Voor de blik van anderen. Op het podium. Met álles wat er op dat moment is. Tijdens de opleidingsblokken word je daartoe actief uitgedaagd met lichaamswerk, meditaties/ visualitaties, embodied improvisatie, fysiek spel en drama. Alles om jouw inzicht in de menselijke ervaring te vergroten en te leren over nondualiteit. Want ik weet: wie het leven omarmt krijgt er geluk voor terug!

De totale studiebelasting voor dit opleidingsjaar is ruim 125 uur. Je ontvangt aan het begin van het jaar een opleidingsmap gevuld met theorie en oefeningen. Elk blok behandelen we een hoofdstuk, welke wordt afgesloten met een blog of ervaringsverhaal zodat de materie gaat leven. In de opleidingsdagen gaan we deze theorieën niet bediscussiëren, maar leer je ze herkennen in de intimiteit van je subjectieve beleving. Op deze wijze ga je speels en prikkelend aan de slag met het nonduale gedachtengoed (vanuit de drie principes van Sydney Banks en de boeddhistische psychologie) en ontdekt hoeveel overeenkomsten er zijn met de Westerse kijk op persoonlijkheid en emoties, waaronder  Relational Frame Theory (bekend van ACT), de polyvagaal theorie en de positieve psychologie. Trekt dit je aan? Kun jij je eigen coach zijn? Zit je een grote hoeveelheid queeste in je ziel? Ga mee op avontuur!

Certificaat
Je ontvangt een certificaat bij voldoende aanwezigheid, inzicht en getoonde leergierigheid. Wil je door na dit jaar? Dat kan! Je kunt kiezen voor Magie in je Begeleiding of – wanneer je deze reeds hebt gevolgd – doorgaan voor Vakspecialist Playfulness®

Wat deelnemers zeggen
“De opleiding zit echt retegoed in elkaar.”
“Het leven voelt gewoon makkelijker aan. Lekker hoor!
“Ik wil nog een keer!”

welcome Divine & curious human being!

Inhoud opleiding

Klik op + om meer te lezen.

Blok 1: Stap in een andere wereld

Welkom in de wereld van gekkigheid. Daar waar rebellen, komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land dat jou van harte welkom heet!

Blok 2: De netwerken in ons hoofd
Zien en gezien worden zijn basisbehoeften van ieder mens. We gaan dit thema speels verkennen en nemen tegelijkertijd de basis van Relational Frame Theorie mee. RFT is een theorie die tracht te verklaren waarom mensen een oneindig aantal stimuli met elkaar kunnen associëren en via de verbanden gebruik kunnen maken van metaforen, humor en analogieën. Voel je levendiger en vrijer in de schijnwerpers. Ervaar meer vrijheid om te handelen in complexe situaties en neem de basis van improvisatie mee.
Blok 3: Ons magische zenuwstelsel

In dit blok gaan we spelen met impulsen: Waar ga je naartoe? Waar ga je van weg? Wanneer maak jij je groter? Of juist heel klein? Vergroot je houdingen en emoties. Of verklein ze juist. Leer vrijelijk reageren op wat er hier en nu gebeurt. Maak contact met wat er in je leeft en deel dat met het publiek. Leer luisteren naar het eigen lichaam, de eigen emoties en stem af op de ander hierin. De magie zit in het besef dat jij toeschouwer bent van dit samenspel. We verkennen dit thema aan de hand van de polyvagaaltheorie.

Blok 4: Je binnenste buiten
Wanneer we spelen, onze inner playmaker vrij laten zullen we bemerken dat het soms ook even ‘niet’ lijkt te gaan. Alsof het spel stokt, het plezier eruit is, de emoties ons vanbinnen om de oren slaan. Het is daar waar we mogen gaan kijken naar dit nieuwe schouwspel, want hoe kunnen we spelen met onze gevoelens? Ze groter of kleiner maken, wisselen tussen gemoedstoestanden en vrijer worden in het toelaten ervan?
Kun je met emoties spelen en sterker nog: het gebruiken als inzet voor contact, juist in moeilijke tijden? Durf je erop te vertrouwen dat in elk stukje drama een vonkje magie verstopt zit? Gun jezelf meer vrijheid in de innerlijke eb en vloed. Leer surfen over de golven van het leven. Ervaar de schoonheid van intensiteit.
Blok 5: Kiezen voor flow

Het leven is niet wat er gebeurd, het leven is hoe je ermee omgaat. We gaan verder dan het verkennen van wie je bent door grip te krijgen op je innerlijke wereld. Niet langer bang voor het onbekende loop je met open ogen je afgrond tegemoet. Je leert letterlijk spelen met ongemak en durft je verlegenheid te laten varen wanneer je hiermee voor het publiek komt te staan.

Dit is hét opleidingsblok voor wie niet enkel buiten de box wil denken maar wil leren zo te leven. Voor wie zich wil verbinden met de eigen essentiële staat van creatief zijn en ernaar handelen. Voor wie de schoonheid van het leven wil vieren in de momenten dat het schuurt.

Blok 6: Pure verwondering

Wanneer we in het moment kunnen vertragen, ervaren en toelaten merken we dat we nieuwe handelingen en acties kunnen laten ontstaan. Vrij van oordelen en meningen, vrij van goed en fout en voorbij wat niet hoort of niet kan. In die ruimte ligt jouw pad van de toekomst verborgen. Een ongekend pad wat vorm krijgt vanuit de actie die volgt op de combinatie van wens, vertrouwen en overvloed. Voor meer zin, verwondering en speelsheid op je werk. Want als alles kan en mag is alles wat er gebeurd een klein wonder. Het leven is mooier dan je zou kunnen bedenken. Je mag het alleen leren toelaten. Met het ‘niet weten’ en de overweldigende grootsheid durven zijn.

Blok 7: Verbinding en overvloed

We willen allemaal leven in het moment en reageren op alles wat we tegenkomen met nieuwsgierigheid en verwondering. We wéten dat we daarvoor in staat mogen zijn om onze behoefte te laten gaan om te willen beheersen en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar soms overvalt het leven je en heb je niet de ruimte om rustig je wonden te likken of tot jezelf te komen. Het is daar waar kwetsbaarheid toeslaat. Het is daar waar je mag leren ‘ja’ zeggen tegen wat is, in plaats van te geloven in alles wat je hoofd heeft bedacht van hoe het zou moeten zijn. Wanneer we kwetsbaarheid daar kunnen omarmen dan is dit de geboorteplaats van verbinding, creativiteit en verandering. Leer incasseren en de tijd nemen om te reageren. Niet vanuit het denken maar vanuit je gevoel. Daar ontstaat de magie!

Blok 8: Spelen met Zijn

Durf jij te leven met nieuwsgierigheid in het land der ongekende mogelijkheden? Hier is een plek om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar jouw gevoelens leidend mogen zijn. Om te leren leven met open hart. Waar je jouw kwetsbaarheid mag omarmen als je grootste kracht. Hier werken we met jou als basis, jouw waarden en kwaliteiten worden zichtbaar, uitgedaagd en versterkt. Op het podium hoeft er namelijk niets. Doe je heel vaak ook niets, je ‘bent’ er gewoon. En daar, in al dat niets, gebeurt heel veel. In dat niets… daar ben jij!

Voor wie wil duiken in de huidige wijsheid van je intuïtie. Voor wie wil leven vanuit het hart. Je geeft je innerlijk fool de vrijheid om je eigen impulsen te volgen. De ‘fool’, de dwaas ervaart het leven als spel. Hij leeft zonder zorgen en zonder oordeel. Vreugdevol en vrij. Door jouw innerlijke fool te omarmen kun je volledig embodied kunt leven en werken. Kun je speels en boeiend tegelijk zijn. Neem jezelf op een speelse manier serieus.

Voor iedereen die verder wil met situationeel leiderschap. Voor wie het leven als spel wil leren zien. Voor wie normaal er anders uit wil laten zien. Voor wie uit wil gaan van mogelijkheden in plaats van problemen. Voor wie speelser wil leven en werken en meer mogelijkheden wil hebben om een diepere betekenis te geven aan wat je doet.

Prijs, data en meer…

Opleidingsdata 2022/2023
6/7 okt, 10/11 nov, 8/9 dec, 5/6 jan, 2/3 feb, 2/3 mrt en 30/31 mrt en 8/9 juni. 

Overige informatie
Tijden: 09:30 tot 16.30 uur
Adres: Zomertaling 27 te Wijchen

Prijs opleidingsjaar
Deelnamekosten zijn dit jaar €2995,-  BTW vrijgesteld. (De prijs wordt volgend jaar 3275 euro). Lesmateriaal en koffie / thee gedurende de opleidingsdagen zijn inbegrepen. Je kunt zonder extra kosten betalen in termijnen. Aanvullende supervisie is mogelijk (125 euro per uur). 

The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW-heffing. 

Ik (Xandra) heb een gegronde achtergrond in non-dualiteit, boeddhisme psychologie, de Drie Principes, clownerie en improvisatie. Voor mij wijzen al deze paden naar hetzelfde en zijn het middelen om te onderzoeken wie we in essentie werkelijk zijn. Het is mijn passie om mensen weer in contact te brengen met jouw essentie, dat wat reeds aanwezig was toen jij als kind de wereld onbevangen en nieuwsgierig wilden ontdekken.

Toch kan ik niet echt zeggen dat ik een non-duale leraar ben. Eerder geef ik je de ruimte om je menselijke kant te omarmen en voorbij je overtuigingen en conditioneringen de vrijheid en liefde te ervaren (dat wat je werkelijk bent). Dat omvat zeker bewustzijnstraining, maar reikt ook in gebieden die satsangs, nonduale meditatie en mondelinge overdracht niet kunnen bereiken. Weten is goed. Ervaren is goud. 

 

Ik laat hsp’ers / hb’ers ervaringsgericht groeien en eigen talenten (her)uitvinden zodat ze hun eigen pad durven volgen. Met opgeheven hoofd de modder op hun levenspad trotserend, vertrouwend op hun veerkracht. Hierbij maak ik onder andere gebruik van Acceptance and Commitment theorie en de Polyvagaal theorie. De opleiding Vakspecialist Playfulness bleek hier naadloos bij aan te sluiten. Het gaf mij nieuwe invalshoeken, speelse interventies en een verdiept ervaren van de slagroom van het leven. Twijfel je? Niet doen. Het is de investering meer dan waard.

Lia Jaeqx-van Tienen

Verpleegkundig specialist GGZ, voorzitter LKPHB en eigenaar;, The spotlights

Ik houd van ontdekken, vernieuwen en spelen hou, dus deze opleiding is me op het lijf geschreven. Spelen met je gedachten, met je ervaringen, je lijf, interactie en leegte. Jezelf verrassen, je zenuwstelsel trainen, hard lachen en achteraf opmerken dat de dingen in je leven ineens anders gaan. En dat alles met de leukste mensen om je heen. Ik deed ‘m al en werd er blij blijer blijst van. Een aanrader dus!

Monike Walraven

Eigenwijs in Evenwicht

Ik gun iedereen een opleiding of training bij Xandra van Hooff ツ.  Maar ze zijn niet geschikt voor iedereen. Wel als jij een serieus persoonlijk proces wil doorlopen met een onbekend eindpunt. Als jij jezelf wil onderdompelen in hysterische hilariteit en lyrische lachsalvo’s. Als je het niet erg vindt om door tranen trekkend diepe dalen te gaan. Ben je moedig genoeg om totaal kwetsbaar te zijn? Schrijf je dan in!

Lijnie Reijers

Docent Ontwikkelingspsychologie, bestuurder HaviQ, eigenaar Yoi

Ik ben Miel Verstappen en ik breng mensen die werkzaam zijn in onderwijs, zorg en welzijn graag in beweging. Met humor, door interactieve, ervaringsgerichte werkvormen of door de juiste vragen te stellen. De wetten van het theater pas ik waar nodig toe, want creatief denken, improviseren en presenteren zijn vaardigheden die goed van pas komen in onze snel veranderende samenleving. Ik heb mezelf de opleiding Vakspecialist Playfulness cadeau gedaan en zo voelt het ook. Xandra ervaar ik als een zeer deskundige, pure en humoristische trainer, die mij inspireert met haar eigen fijne eigenwijze stijl. Dus qua prijs-kwaliteit verhouding een 11 op de schaal van 10!

Miel Verstappen

Dagvoorzitter, workshopleider, trainer / begeleider, Happy Miel

Wat een goede beslissing was het om me in te schrijven voor Theater van het Leven! Het is fenomenaal hoe Xandra iedere deelnemer de kans geeft om te experimenteren. Ze verbaast je en laat je voelen hoe het is om vanuit je hoofd, je hart en je lichaam te reageren. Ze laat je extreme emoties voelen, en meerdere tegelijkertijd. Gaandeweg begin ik het door te krijgen, mede door de tussentijdse reflectie en de prachtige map waarin alle oefeningen, met achtergronden beschreven staan. Gelukkig hebben we nog een heleboel blokken te gaan!

Mirjam Kabki

MK Talentbegeleiding

Werkelijk levensveranderend, energieboosterend, onderdompelend en bovenkomend. Heb je ruimte in je leven, gun dit dan aan jezelf. Voel je die ruimte niet, dan heb je dit nodig!

Janneke Vasse

Counselor, Janneke Vasse Counseling