Theater van het Leven

Een bewuste levenshouding is dé sleutel naar een leven vol vrijheid en authenticiteit. Als alles er mag zijn kun je volledig vrij, speels en onbevangen de toekomst in gaan. Wie onzekerheid omarmt krijgt er geluk voor terug! Dat gun je jezelf én degenen met wie je werkt. Hoe je jouw lichamelijke en mentale verschijnselen als een toeschouwer bekijkt én wat er voor nodig is om je er in volledige gelukszaligheid volledig in te verliezen leer je in dit eerste jaar van de beroepsopleiding Vakspecialist Playfulness met de naam ‘Theater van het Leven’.

Jij wilt immers niet verlegen met het leven flirten, je wilt in actie schieten. Je dromen najagen met een hart vol vuur. Je wilt leven vol verwondering,  een spoor van tranen op je wangen en een glimlach zo groot dat jouw mondhoeken je oren ervan raken. Je wilt lopen in de modder en duiken in een zee vol tranen. Je wilt geen suikerspin-perfect, lieflijk zoet, charmant sprookjesachtig fantasieleven. Je wilt écht leven. Druipend van liefde, verbinding en waarheid. Een smerig zoetsappig leven, gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. En daar niet langer bang voor zijn!

Lose your mind, find your senses

In Theater van het Leven creëer je drama, duikt erin, maakt het erger, geniet ervan én lost het weer op. En al die tijd besef je dat je slechts een figurant op het levenstoneel bent. De gedachtewereld die je normaal gesproken eindeloos bezig houdt , laat je steeds meer z’n gang maar gaan. Hierdoor ben je in staat lastige situaties luchtiger te bekijken en kun je een innerlijke staat activeren die je brengt naar een staat van spel en vreugde in plaats van je normale praktisch denken. 

In de 18 opleidingsdagen werken op het ‘fictieve toneel’ waar emoties er van nature mogen zijn en problemen een voorwaarde zijn om fijn te kunnen spelen. Je leert  vallen en opstaan.  Je leert leven met een hart dat open genoeg is om nieuwsgierig te blijven.  Creatief genoeg om te spelen met kaders. Nieuwsgierig genoeg om te zoeken naar andere perspectieven en moedig genoeg om pure vreugde te voelen.

Op het toneel is er een gelijktijdig proces van gezien worden en de ander zien, flexibel meebewegend met wat is. Hierdoor wordt je ontvankelijk én kun je met lege handen staan zonder dubbele agenda. Boeiend, grappig en soms ontroerend om naar te kijken. Tegelijkertijd een grote verwijzing hoe het voor jou kan zijn als spaceholder tijdens je dagelijkse werk. Want ook daar wordt je gevraagd een actieve verbinding aan te gaan met anderen en mee te bewegen in wat er tussen jullie ontstaat.

Dit eerste leerjaar van de vakopleiding met de naam ‘Theater van het Leven’ helpt je aanwezig te zijn in het veld ter mogelijkheden. Aandachtig waar te nemen met open mind, waarbij je jouw oordelen, ideeën en vooringenomen gedachten herkent en opschort. Zo durf je te stappen in dat wat in samenspel mag ontstaan. Zonder dubbele verhalen, zonder losse eindjes. Kloppend en volledig gezien vanuit het grotere geheel.

Inhoud van dit 1e opleidingsjaar

Studiebelasting
Tijdens de opleidingsblokken wordt je actief uitgedaagd met innerlijke dialoog, improvisatie, drama, fysiek spel en lichaamswerk, uitvergroten en vertragen, humor, drama en situationeel rollenspel. Dit alles omgeven met een sausje van nondualiteit en spiritualiteit. Aan de hand van diverse oefeningen leer je je emoties vergroten, verkleinen, humor in je keuzes te brengen en je gedrag, gedachten en gevoel uiteen te rafelen. Zodat je kunt gaan zien hoé de werkelijkheid er wérkelijk uitziet. En zo tot zelfrealisatie kunt komen. De totale studiebelasting voor de opleiding is afhankelijk van je eigen inzet en enthousiasme, en de tijd die je beschikbaar hebt. Reken op in totaal circa 150 uur, waarvan 105 uur aan contacttijd en 45 uur aan de theorie / praktijkopdrachten. 

Studiemateriaal
Je ontvangt aan het begin van het jaar een opleidingsmap gevuld met theorie en oefeningen. Je duikt de diepte in met de volgende thema’s: playfulness (definitie en kenmerken), Relational Frame theorie, het sympathische en parasympatische zenuwstelsel, de polyvagaal theorie, de invloed van cultuur op ons gevoelsleven, schaarste en overvloed, Theorie U, de drie principes (Sydney Banks) en toegepaste improvisatie. Dit alles omgeven met blogs en verhalen zodat de theorie gaat leven voor je in de praktijk.

Certificaat
Je ontvangt een Theater van het Leven certificaat op de laatste dag bij voldoende aanwezigheid, voortgang en getoonde leergierigheid. Na voldoende afronding van alle onderdelen (dit 1e jaar, het 2e jaar en het afstudeertraject) kun je in aanmerking komen voor het diploma Vakspecialist Playfulness.

Trekt dit je aan?
Heb je een werk- of denkniveau op HBO+? Wil jij meer playful en met meer vrijheid je werk doen? Volg dan dit eerste jaar van de beroepsopleiding met een fijne groep mensen, gevuld met gedachten cabaret, improvisatie en spel. Ga mee op avontuur! 

Blok 1: Spelen met speelsheid

Welkom in de wereld van gekkigheid. Daar waar rebellen, komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land dat jou van harte welkom heet!

Blok 2: Spelen met zichtbaarheid

Ieder mens wil gezien worden. De meesten vinden het eng om zichtbaar te zijn. Ga in dit eerste blok voorbij deze belemmeringen en leer om moedig op het podium te staan. Zonder al te veel meer dan jezelf en jouw kwaliteiten om van niets het beste te maken.

Voel je levendiger en vrijer in de schijnwerpers. Ervaar meer vrijheid om te handelen in complexe situaties en leer accepteren dat je het soms niet weet.

Blok 3: Spelen met blikken (zonder blozen)

Om verbinding te maken met de ander of om de ander te raken met je spel is het een eerste vereiste dat je zelf nieuwsgierig én raakbaar bent. Dat betekent dat je jezelf kwetsbaar op kunt stellen en jezelf durft te laten zien. Het is letterlijk spelen met blikken en beseffen dat wat de ander ook ziet de moeite waard zal zijn.

Leer vrijelijk reageren op wat er hier en nu gebeurt. Maak contact met wat er in je leeft en deel dat met het publiek. Leer luisteren naar het eigen lichaam, de eigen emoties en stem af op de ander hierin. De magie zit immers in het samenspel. Heerlijke opleidingsdagen woor wie meer lef wil ontwikkelen om eerlijker, puurder, meer jij in verbinding met de ander te zijn.

Blok 4: Spelen met conflicten

Goed samenwerken omvat de kunst van het vreedzaam ruziemaken. In deze training leer je je eigen gedrag te herkennen en ermee te spelen. Enkel wanneer je lol kunt hebben om de emoties die vrijkomen ben je in staat om innerlijk relaxt met (aankomende) ruzies om te gaan. Verleg daarom je grenzen conflict voortaan te gebruiken om je relaties sterker te maken.

We gaan spelen met impulsen: Waar ga je naartoe? Waar ga je van weg? Wanneer maak jij je groter? Of juist heel klein? Vergroot je houdingen en emoties. Of verklein ze juist. En… mag het tegenovergestelde er ook zijn ?

Leer plezier te hebben met interpersoonlijke en sociale conflicten en werk aan je persoonlijk leiderschap. Ervaar meer rust wanneer je in sociale situatie mag stappen.

Blok 5: Spelen met gevoelens

Wanneer we spelen, onze inner playmaker vrij laten zullen we bemerken dat het soms ook even ‘niet’ lijkt te gaan. Alsof het spel stokt, het plezier eruit is, de emoties ons vanbinnen om de oren slaan. Het is daar waar we mogen gaan kijken naar dit nieuwe schouwspel, want hoe kunnen we spelen met onze gevoelens? Ze groter of kleiner maken, wisselen tussen gemoedstoestanden en vrijer worden in het toelaten ervan?

Kun je met emoties spelen en sterker nog: het gebruiken als inzet voor contact, juist in moeilijke tijden? Durf je erop te vertrouwen dat in elk stukje drama een vonkje magie verstopt zit?

Gun jezelf meer vrijheid in de innerlijke eb en vloed. Leer surfen over de golven van het leven. Ervaar de schoonheid van intensiteit.

Blok 6: Spelen met ongemak

Het leven is niet wat er gebeurd, het leven is hoe je ermee omgaat. We gaan verder dan het verkennen van wie je bent door grip te krijgen op je innerlijke wereld. Niet langer bang voor het onbekende loop je met open ogen je afgrond tegemoet. Je leert letterlijk spelen met ongemak en durft je verlegenheid te laten varen wanneer je hiermee voor het publiek komt te staan.

Dit is hét opleidingsblok voor wie niet enkel buiten de box wil denken maar wil leren zo te leven. Voor wie zich wil verbinden met de eigen essentiële staat van creatief zijn en ernaar handelen. Voor wie de schoonheid van het leven wil vieren in de momenten dat het schuurt.

Blok 7: Spelen met verwondering

Wanneer we in het moment kunnen vertragen, ervaren en toelaten merken we dat we nieuwe handelingen en acties kunnen laten ontstaan. Vrij van oordelen en meningen, vrij van goed en fout en voorbij wat niet hoort of niet kan. In die ruimte ligt jouw pad van de toekomst verborgen. Een ongekend pad wat vorm krijgt vanuit de actie die volgt op de combinatie van wens, vertrouwen en overvloed. Voor meer zin, verwondering en speelsheid op je werk. Want als alles kan en mag is alles wat er gebeurd een klein wonder.

We bouwen in dit blok voort op opgedane ervaringen. Jij hebt al de moed om in het nieuwe, onbekende te durven springen en de moed om te falen. Je kunt jezelf glimlachend aankijken nadat je op je bek bent gegaan. Nu gaan we een stap verder. Wat ontstaat er in, met, door jou wanneer je faalt? Big time niet meer weet wat te doen? Je door je mogelijkheden heen bent? Durf je te vertrouwen op wat er dan komt? En dat dit beter is dan je ooit had kunnen bedenken? In deze dagen leer je hoeveel kwetsbaarheid daadwerkelijk nodig is om voorbij niet-weten te gaan en het goede te doen in plaats van het snelle, gemakkelijke of lollige. En leer je open en integer te blijven wanneer het overweldigend voelt. Het leven is mooier dan je zou kunnen bedenken. Je mag het alleen leren toelaten. Met het ‘niet weten’ en de overweldigende grootsheid durven zijn.

Blok 8: Spelen met verbinding

We willen allemaal leven in het moment en reageren op alles wat we tegenkomen met nieuwsgierigheid en verwondering. We wéten dat we daarvoor in staat mogen zijn om onze behoefte te laten gaan om te willen beheersen en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar soms overvalt het leven je en heb je niet de ruimte om rustig je wonden te likken of tot jezelf te komen. Het is daar waar kwetsbaarheid toeslaat. Het is daar waar je mag leren ‘ja’ zeggen tegen wat is, in plaats van te geloven in alles wat je hoofd heeft bedacht van hoe het zou moeten zijn. Wanneer we kwetsbaarheid daar kunnen omarmen dan is dit de geboorteplaats van verbinding, creativiteit en verandering. Leer incasseren en de tijd nemen om te reageren. Niet vanuit het denken maar vanuit je gevoel. Daar ontstaat de magie!

Blok 9: Spelen met Zijn

Durf jij te leven met nieuwsgierigheid in het land der ongekende mogelijkheden? Hier is een plek om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar jouw gevoelens leidend mogen zijn. Om te leren leven met open hart. Waar je jouw kwetsbaarheid mag omarmen als je grootste kracht. Hier werken we met jou als basis, jouw waarden en kwaliteiten worden zichtbaar, uitgedaagd en versterkt. Op het podium hoeft er namelijk niets. Doe je heel vaak ook niets, je ‘bent’ er gewoon. En daar, in al dat niets, gebeurt heel veel. In dat niets… daar ben jij!

Voor wie wil duiken in de huidige wijsheid van je intuïtie. Voor wie wil leven vanuit het hart. Je geeft je innerlijk fool de vrijheid om je eigen impulsen te volgen. De ‘fool’, de dwaas ervaart het leven als spel. Hij leeft zonder zorgen en zonder oordeel. Vreugdevol en vrij. Door jouw innerlijke fool te omarmen kun je volledig embodied kunt leven en werken. Kun je speels en boeiend tegelijk zijn. Neem jezelf op een speelse manier serieus.

Voor iedereen die verder wil met situationeel leiderschap. Voor wie het leven als spel wil leren zien. Voor wie normaal er anders uit wil laten zien. Voor wie uit wil gaan van mogelijkheden in plaats van problemen. Voor wie speelser wil leven en werken en meer mogelijkheden wil hebben om een diepere betekenis te geven aan wat je doet.

Wat je dit jaar leert van playfulness:

* Meer afstand van ervaringen
* Emotionele weerstand loslaten
* Moeilijke gevoelens tolereren
* Radicale overgave vergroten
* Taboe-kracht verminderen
* Ideale zelfbeeld loslaten
* Creativitiever denken
* Vindingrijker worden
* Succesvoller samenwerken
* Gemakkelijker risico’s nemen
* Gebruik maken van je intuïtie

Prijs, data en meer…

Opleidingsdata 2022/2023
De data van de opleiding in schooljaar ’22/’23 zijn nog niet bekend. In principe wordt er per maand een tweedaags blok gepland.

Deze opleiding is de afgelopen jaren telkens uitverkocht. Wil jij rondom april ’22 de eerste zijn die zich kan inschrijven? Geef je op voor de nieuwsbrief of kom meespelen tijdens de tweedaagse proeverij in maart.

Overige informatie:
Groepsgrootte: 8-16 deelnemers.
Tijden: 09:30 tot 16.30 uur
Adres: Kraayenberg 8020 in Wijchen.

Prijs 1e opleidingsjaar
Deelnamekosten Theater van het Leven opleiding €2895,-  wanneer je je inschrijft voor 1 mei 2022. (Daarna is de prijs €3395,-)

Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch.  Je kunt betalen in termijnen. Aanvullende mentorgesprekken zijn mogelijk.

The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW-heffing. 

Ik gun iedereen een opleiding, training, masterclass bij Xandra van Hooff ツ.  Maar ze zijn niet geschikt voor iedereen. Wel als jij een serieus persoonlijk proces wil doorlopen met een onbekend eindpunt. Als jij jezelf wil onderdompelen in hysterische hilariteit en lyrische lachsalvo’s. Als je het niet erg vindt om door tranen trekkend diepe dalen te gaan. Ben je moedig genoeg om totaal kwetsbaar te zijn? Schrijf je dan in!

Lijnie Reijers

Docent Ontwikkelingspsychologie, bestuurder HaviQ, eigenaar Yoi orthopedagogiek

Wat een goede beslissing was het om me in te schrijven voor Theater van het Leven! Het is fenomenaal hoe Xandra van iedere deelnemer oppikt hoe hij of zij erbij zit en iedere deelnemer de kans geeft om te experimenteren. Ze laat je je patronen inzien en geeft je meteen de mogelijkheid om via een persoonlijke oefening een alternatief te ervaren. Ze verbaast je en laat je voelen hoe het is om vanuit je hoofd, je hart en je lichaam te reageren. Ze laat je extreme emoties voelen, en meerdere tegelijkertijd. Gaandeweg begin ik het door te krijgen, mede door de tussentijdse reflectie en de prachtige map waarin alle oefeningen, met achtergronden beschreven staan. Gelukkig hebben we nog een heleboel blokken te gaan!

Mirjam Kabki

MK Talentbegeleiding

Mijn kijk op het leven is radicaal veranderd sinds het begin van de opleiding. Het besef kwam dat ik de helft van de verbinding ben. Ik kan in feite meer mezelf zijn als ik niet alleen ben. Dat heb ik nooit eerder zo ervaren. En dit neem ik ook mee vanaf nu in mijn begeleiding. Daarnaast brachten mijn speelmaatjes in de opleiding, met hun eigen visie, gezichtspunten en manieren van ‘zijn’  steeds meer facetten van mijzelf in beeld. Zodat ik mijzelf nog beter kon zien en ervaren. Nog mezelferder kon zijn. En wat ik daarin ontdekte, dat raak ik nooit meer kwijt!

Janneke Vasse

Janneke Vasse Counselling

Ik houd van ontdekken, vernieuwen en spelen hou, dus deze opleiding is me op het lijf geschreven. Spelen met je gedachten, met je ervaringen, je lijf, interactie en leegte. Jezelf verrassen, je zenuwstelsel trainen, hard lachen en achteraf opmerken dat de dingen in je leven ineens anders gaan. En dat alles met de leukste mensen om je heen. Ik deed em al en werd er blij blijer blijst van. Een aanrader dus!
Monike Walraven

https://www.eigenwijsinevenwicht.nl

JAAR 1

AUTHENTICITEIT •  VERBINDING • LEVEN MET OPEN HART

JAAR 2

MOED OM TE FALEN • LEF OM TE STRALEN • INTUÏTIEF • ZICHTBAAR

INDIVIDUEEL

EIGENHEID • INTEGRATIE • ONDERNEMERSCHAP

Xandra van Hooff (1976) is opgeleid als docent, pedagoog, medisch analist en mastercoach. Ze startte haar carrière als leerkracht, zorgcoördinator en manager op o.a. scholen die verbonden zijn aan (justitiële) jeugdinrichtingen en jeugd-GGZ. Hier ontdekte ze dat individuele verschillen en unieke perspectieven iemand kunnen helpen om uit te blinken in het leven, ongeacht wat men ook in het verleden heeft meegemaakt, en dat speelse theaterinterventies een manier zijn om het potentieel van iemand te ontsluiten. Ze studeerde vervolgens cum laude af met een master in Special Educational Needs en liet zich daarnaast bijscholen (en laat zich nog altijd scholen) tot impro-trainer, clownsdocent, laughter & healing yoga teacher en specialist drama. Sindsdien gebruikt ze toegepaste improvisatie als manier om veerkracht, flexibiliteit en spontaniteit te bevorderen. Vanaf 2012 leert ze via haar opleidingen, trainingen en workshops aan professionals hoe zij ditzelfde kunnen doen.