Theater van het Leven

Jij wilt niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt in actie schieten. Met je neus in de wind. Dansen met je angsten. Verlangen naar alles dat in het verlengde ligt van jouw volgende stap. Durven botsen met anderen terwijl de wens of waarheid van beide volledig respecteert. Je wilt geen perfect fantasieleven. Je wilt het échte leven. Druipend van liefde, verbinding en waarheid. Gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. En daar niet langer bang voor zijn!

Jij wilt volmaaktheid ervaren in imperfectie, verbinding in afwijzing, aanmoediging in falen en overvloed in schaarse tijden. Oordeelloos in het leven staan. De essentie van jezelf laten stromen. Onbevangen. Vrij. 

Een open, raakbare levenshouding is dé sleutel naar verbondenheid, creativiteit en authenticiteit. Als alles er mag zijn kun je volledig vrij, speels en onbevangen de toekomst in gaan. Maar ga er maar eens aan staan. Ik begrijp hoe dat voelt. In dit opleidingsjaar leer ik je hoe het wél kan. Want ik weet: wie onzekerheid omarmt krijgt er geluk voor terug!

Van ego-denken naar non-duaal Bewustzijn

De meeste mensen besteden niet veel aandacht aan hoe onze geest werkt. We richten onze aandacht op de buitenwereld. Op dat wat er gebeurd. Daarbuiten lijkt immers de oorzaak van ons lijden en onze pijn. Dit opleidingsjaar train je jezelf in de staat van puur ongeconditioneerd bewustzijn. Zo ga je herkennen waar gedachtentreintjes ontstaan, zodat je ervoor kunt kiezen aanwezig te blijven in het veld ter mogelijkheden. 

In dit eerste jaar van de opleiding doen we alles wat nodig is om je hoofd uit en jou ‘aan’ te zetten. In verbinding met jezelf kun je immers de toekomst laten ontstaan. Voorbij de automatische piloot gaan. Méns zijn en daarmee imperfect zijn. Écht zijn. In het moment. Voor de blik van anderen. Op het podium. Met álles wat er op dat moment is. Ik leer je vallen en opstaan. Te leunen in de situatie zonder vooropgezet plan zodat je in het moment kunt aanvoelen wat de volgende stap mag zijn.

Je leert leven met een hart dat open genoeg is om nieuwsgierig te blijven, creatief genoeg om te spelen met kaders en perspectieven, moedig genoeg om pure vreugde te voelen en authentiek genoeg om dit te kunnen delen!

Theater van het Leven

Studiebelasting en inhoud opleidingsjaar
De totale studiebelasting voor de opleiding is afhankelijk van je eigen inzet en enthousiasme, en de tijd die je beschikbaar hebt. Reken op in totaal circa 125 uur, waarvan 95 uur aan contacttijd en 30 uur aan de theorie / praktijkopdrachten. Tijdens de opleidingsblokken wordt je actief uitgedaagd met lichaamswerk, dans, embodied improvisatie en drama. Maar ook zijn er meditaties en visualisaties, verhalen, gruwelijke chaos en complexe paradoxen. We werken op het ‘fictieve toneel’ waar emoties er van nature mogen zijn en problemen een voorwaarde zijn om fijn te kunnen spelen. En dat is dan weer boeiend, grappig en soms ontroerend om naar te kijken.

Trekt dit je aan? Heb je een werk- of denkniveau op HBO+? Kun jij je eigen coach zijn?   Zit je een grote hoeveelheid queeste in je ziel? Ga mee op avontuur! Volg dit eerste jaar van de beroepsopleiding, gevuld met gedachten-cabaret, improvisatie en spel. Aan de hand van diverse oefeningen leer je je spelen met je emoties. Zowel met een partner als in solo optredens leer je ontdekken en uiten wat er in je leeft zodat je als toeschouwer van het proces kunt genieten in plaats van dat je ermee samenvalt. Dit proces leidt tot autotherapie. En omdat ik weet hoe intens die reis kan zijn loop ik (Xandra) graag een stukje met je mee. Ik ben je cheerleader die dag en zorg voor verbinding, uitwisseling en diepgaand leren. Ik zet er mijn koffer vol technieken voor in. Jij je enthousiasme? Want ach… in het slechtste geval gaat alles goed :-) 

Wat je gaat leren dit jaar
* Ja-zeggen tegen het leven
* Je emoties toelaten ipv ertegen strijden
* Van vermijding naar verlichting
* Meer mildheid naar jezelf
* Gebruik maken van je intuïtie

Studiemateriaal
Je ontvangt aan het begin van het jaar een opleidingsmap gevuld met theorie en oefeningen. De opleiding is volledig gebaseerd op het gedachtengoed van de drie principes (in de jaren zeventig omschreven voor Sydney Banks). Hij ontdekte dat wij ons leven ervaren via ons gevoel dat altijd wordt aangestuurd door ons denken. Deze ’theory of mind’ is gemakkelijk te begrijpen en sluit aan bij aloude principes zoals bekend uit advaita vedanta, nondualiteit, boeddhisme en diverse mystieke en filosofische stromingen.  We slaan daarnaast bruggen naar de reguliere wetenschap zoals Relational Frame Theory, de polyvagaal theorie, Theorie U, schaamte/kwetsbaarheid (Brené Brown). Elk blok behandelen we een ander stukje theorie en leer je in de opleidingsdagen dit te herkennen en ermee spelen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een blog of ervaringsverhaal zodat de theorie gaat leven.

Deelcertificaten en Diploma
Wanneer je je inschrijft ben je voornemens om de hele opleiding te doorlopen. De volgorde van leerjaren kies je zelf, het is zelfs mogelijk ze beide tegelijkertijd te doen. Je ontvangt per leerjaar een deelcertificaat bij voldoende aanwezigheid, voortgang en getoonde leergierigheid. Na voldoende afronding van alle onderdelen (dit 1e jaar, het 2e jaar en het afstudeertraject) ben je gediplomeerd Vakspecialist Playfulness.®

Blok 1: Stap in een andere wereld

Welkom in de wereld van gekkigheid. Daar waar rebellen, komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land dat jou van harte welkom heet!

Blok 2: De netwerken in ons hoofd
Zien en gezien worden zijn basisbehoeften van ieder mens. We gaan dit thema speels verkennen en nemen tegelijkertijd de basis van Relational Frame Theorie mee. RFT is een theorie die tracht te verklaren waarom mensen een oneindig aantal stimuli met elkaar kunnen associëren en via de verbanden gebruik kunnen maken van metaforen, humor en analogieën. Voel je levendiger en vrijer in de schijnwerpers. Ervaar meer vrijheid om te handelen in complexe situaties en neem de basis van improvisatie mee.
Blok 3: Ons magische zenuwstelsel

In dit blok gaan we spelen met impulsen: Waar ga je naartoe? Waar ga je van weg? Wanneer maak jij je groter? Of juist heel klein? Vergroot je houdingen en emoties. Of verklein ze juist. Leer vrijelijk reageren op wat er hier en nu gebeurt. Maak contact met wat er in je leeft en deel dat met het publiek. Leer luisteren naar het eigen lichaam, de eigen emoties en stem af op de ander hierin. De magie zit in het besef dat jij toeschouwer bent van dit samenspel. We verkennen dit thema aan de hand van de polyvagaaltheorie.

Blok 4: Je binnenste buiten
Wanneer we spelen, onze inner playmaker vrij laten zullen we bemerken dat het soms ook even ‘niet’ lijkt te gaan. Alsof het spel stokt, het plezier eruit is, de emoties ons vanbinnen om de oren slaan. Het is daar waar we mogen gaan kijken naar dit nieuwe schouwspel, want hoe kunnen we spelen met onze gevoelens? Ze groter of kleiner maken, wisselen tussen gemoedstoestanden en vrijer worden in het toelaten ervan?
Kun je met emoties spelen en sterker nog: het gebruiken als inzet voor contact, juist in moeilijke tijden? Durf je erop te vertrouwen dat in elk stukje drama een vonkje magie verstopt zit? Gun jezelf meer vrijheid in de innerlijke eb en vloed. Leer surfen over de golven van het leven. Ervaar de schoonheid van intensiteit.
Blok 5: Kiezen voor flow

Het leven is niet wat er gebeurd, het leven is hoe je ermee omgaat. We gaan verder dan het verkennen van wie je bent door grip te krijgen op je innerlijke wereld. Niet langer bang voor het onbekende loop je met open ogen je afgrond tegemoet. Je leert letterlijk spelen met ongemak en durft je verlegenheid te laten varen wanneer je hiermee voor het publiek komt te staan.

Dit is hét opleidingsblok voor wie niet enkel buiten de box wil denken maar wil leren zo te leven. Voor wie zich wil verbinden met de eigen essentiële staat van creatief zijn en ernaar handelen. Voor wie de schoonheid van het leven wil vieren in de momenten dat het schuurt.

Blok 6: Pure verwondering

Wanneer we in het moment kunnen vertragen, ervaren en toelaten merken we dat we nieuwe handelingen en acties kunnen laten ontstaan. Vrij van oordelen en meningen, vrij van goed en fout en voorbij wat niet hoort of niet kan. In die ruimte ligt jouw pad van de toekomst verborgen. Een ongekend pad wat vorm krijgt vanuit de actie die volgt op de combinatie van wens, vertrouwen en overvloed. Voor meer zin, verwondering en speelsheid op je werk. Want als alles kan en mag is alles wat er gebeurd een klein wonder. Het leven is mooier dan je zou kunnen bedenken. Je mag het alleen leren toelaten. Met het ‘niet weten’ en de overweldigende grootsheid durven zijn.

Blok 7: Verbinding en overvloed

We willen allemaal leven in het moment en reageren op alles wat we tegenkomen met nieuwsgierigheid en verwondering. We wéten dat we daarvoor in staat mogen zijn om onze behoefte te laten gaan om te willen beheersen en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar soms overvalt het leven je en heb je niet de ruimte om rustig je wonden te likken of tot jezelf te komen. Het is daar waar kwetsbaarheid toeslaat. Het is daar waar je mag leren ‘ja’ zeggen tegen wat is, in plaats van te geloven in alles wat je hoofd heeft bedacht van hoe het zou moeten zijn. Wanneer we kwetsbaarheid daar kunnen omarmen dan is dit de geboorteplaats van verbinding, creativiteit en verandering. Leer incasseren en de tijd nemen om te reageren. Niet vanuit het denken maar vanuit je gevoel. Daar ontstaat de magie!

Blok 8: Spelen met Zijn

Durf jij te leven met nieuwsgierigheid in het land der ongekende mogelijkheden? Hier is een plek om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar jouw gevoelens leidend mogen zijn. Om te leren leven met open hart. Waar je jouw kwetsbaarheid mag omarmen als je grootste kracht. Hier werken we met jou als basis, jouw waarden en kwaliteiten worden zichtbaar, uitgedaagd en versterkt. Op het podium hoeft er namelijk niets. Doe je heel vaak ook niets, je ‘bent’ er gewoon. En daar, in al dat niets, gebeurt heel veel. In dat niets… daar ben jij!

Voor wie wil duiken in de huidige wijsheid van je intuïtie. Voor wie wil leven vanuit het hart. Je geeft je innerlijk fool de vrijheid om je eigen impulsen te volgen. De ‘fool’, de dwaas ervaart het leven als spel. Hij leeft zonder zorgen en zonder oordeel. Vreugdevol en vrij. Door jouw innerlijke fool te omarmen kun je volledig embodied kunt leven en werken. Kun je speels en boeiend tegelijk zijn. Neem jezelf op een speelse manier serieus.

Voor iedereen die verder wil met situationeel leiderschap. Voor wie het leven als spel wil leren zien. Voor wie normaal er anders uit wil laten zien. Voor wie uit wil gaan van mogelijkheden in plaats van problemen. Voor wie speelser wil leven en werken en meer mogelijkheden wil hebben om een diepere betekenis te geven aan wat je doet.

Waneer is deelname een goed idee:

* Als je voldoende tijd hebt je te verdiepen in de lesstof.
* Als je klaar bent met adviezen, tips of stappenplannen.
* Als je de moed hebt je patronen te doorbreken.
* Als zijnsorientatie / nondualiteit / 3p / advaita jouw ding is
* Als je de basis van meditatie onder de knie hebt
* Je wilt leren over hoe je zelf de wereld creert.
* Als je honger hebt naar nieuwe inzichten
* Als je houdt van theater en improviseren
* Als je de volle verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen keuzes, acties, gedachten en gevoelens tijdens de training. 

Prijs, data en meer…

Opleidingsdata 2022/2023
15/16 sept, 6/7 okt, 10/11 nov, 8/9 dec, 5/6 jan, 2/3 feb, 2/3 mrt en 30/31 mrt (indien er een blok onverhoopt uitvalt is 8/9 juni het inhaalblok gepland)

Je kunt je voor deze opleiding inschrijven. Let op: je deelname is pas definitief na het intakegesprek. Bij te veel deelnemers zal er een selectie gemaakt dienen te worden.

Overige informatie:
Groepsgrootte: 8-14 deelnemers.
Tijden: 09:30 tot 16.30 uur
Adres: Zomertaling 27 te Wijchen

Prijs 1e opleidingsjaar
Deelnamekosten Theater van het Leven opleiding €2895,-  (Bij inschrijving voor 1 juni 2022, daarna 2995,- BTW vrijgesteld).

Dit bedrag is inclusief map met lesmateriaal en koffie / thee gedurende de opleidingsdagen.  Je kunt betalen in termijnen. Aanvullende mentorgesprekken zijn mogelijk (225 euro voor 1,5 uur).

The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW-heffing. 

AUTHENTICITEIT •  VERBINDING • LEVEN MET OPEN HART

MOED OM TE FALEN • LEF OM TE STRALEN • INTUÏTIEF • ZICHTBAAR

EIGENHEID • INTEGRATIE • ONDERNEMERSCHAP

Xandra van Hooff (1976) is opgeleid als docent, pedagoog, medisch analist en mastercoach. Ze startte haar carrière als leerkracht, zorgcoördinator en manager op o.a. scholen die verbonden zijn aan (justitiële) jeugdinrichtingen en jeugd-GGZ. Hier ontdekte ze dat individuele verschillen en unieke perspectieven iemand kunnen helpen om uit te blinken in het leven, ongeacht wat men ook in het verleden heeft meegemaakt, en dat speelse theaterinterventies een manier zijn om het potentieel van iemand te ontsluiten. Ze studeerde vervolgens cum laude af met een master in Special Educational Needs en liet zich daarnaast bijscholen (en laat zich nog altijd scholen) tot impro-trainer, clownsdocent, laughter & healing yoga teacher en specialist drama. Sindsdien gebruikt ze toegepaste improvisatie als manier om veerkracht, flexibiliteit en spontaniteit te bevorderen. Vanaf 2012 leert ze via haar opleidingen, trainingen en workshops aan professionals hoe zij ditzelfde kunnen doen.