Jij wilt niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt in actie schieten. Met je neus in de wind. Dansen met je angsten. Verlangen naar alles dat in het verlengde ligt van jouw volgende stap. Je wil geen lieflijk zoet, sprookjesachtige fantasieleven. Je wil écht leven. Leven vol verwondering, met ongekamd haar, een spoor van tranen op je wangen en een glimlach zo groot dat je mondhoeken je oren ervan raken. Een smerig zoetsappig leven, gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen.

Jij wilt volmaaktheid ervaren in imperfectie, verbinding in afwijzing, aanmoediging in falen en overvloed in schaarse tijden. Durven botsen met anderen terwijl de wens of waarheid van beide volledig respecteert. Oordeelloos in het leven staan. De essentie van jezelf laten stromen. Onbevangen. Vrij. Maar tegelijkertijd is er die interne onrust. Het gevoel dat jouw eigenheid en grootsheid ‘te veel’ zijn. Te out-of-the-box denkend om niet lastig te zijn. Te kunstzinnig om praktisch te zijn. Te zacht om nuttig te zijn. Te zachtaardig om krachtig te zijn. Te spiritueel om normaal te zijn… Een kwetsbare levenshouding is dé sleutel naar verbondenheid, creativiteit en authenticiteit. Als alles er mag zijn kun je volledig vrij, speels en onbevangen de toekomst in gaan. 

Wil jij alle situaties die zich voordoen in je werk en leven luchtiger bekijken en en manieren vinden om er op de best (én slechts mogelijke) manieren mee om te gaan? Wil je, wanneer het lastig wordt, een innerlijke staat activeren die je brengt naar een staat van vrede en vreugde? Dan is deze opleiding voor jou. 

In het theater van het leven creëer je drama, duikt erin, maakt het erger, geniet ervan én lost het weer op. En al die tijd besef je dat je slechts een figurant op het levenstoneel bent. Dit besef maakt dat je vrij in het leven kunt gaan staan en een einde maakt aan je terminale serieusheid. Want ik weet: wie het leven omarmt, krijgt er geluk voor terug!

 

Omarm het mysterie van je innerlijk theater

Alle feiten op een rijtje

 

Live with an open heart. Be brave. Be vulnerable. Be you.

Lang hebben we als mensheid gedacht dat zaken in de buitenwereld bepaalde gevoelens veroorzaakten. Te veel prikkels. Nare collega’s. Zorgen om geld. Jammer alleen dat het aantoonbaar niet zo werkt; niet iedereen heeft immers van hetzelfde last. Maar wanneer je dit gelooft, verspil je waarschijnlijk wel je levensenergie aan het managen ervan. Leven vanuit je hart doe je niet door jezelf te dwingen om anders met situaties om te gaan. Poog niet de perfectionist, de controleur of de ik-houd-je-veilig-klein stem in jezelf te vernietigen. Ze blijven toch wel bestaan. Ga allereerst eens zien dat de commentaarstem in je hoofd de wereld poogt te verklaren aan de hand van verhalen die weinig te maken hebben met het hier en nu. Het is een herhaling van oude conditioneringen, ervaringen en overtuigingen. Eigenlijk vraagt dit om ‘getuige’ worden van jezelf. Dit leerden mensen van oudsher in uren- of dagenlange meditaties. En als dat eindeloos saai voor je klinkt, dan begrijp ik dat. Je wilt toch liever levendigheid en vitaliteit dan navelstaarderij? Gelukkig is saaiheid ook niet nodig. Er zijn actieve manieren om getuige van je eigen innerlijk gedoe én in het hier-en-nu tegelijkertijd te zijn.

(commentaarstem uit de luidsprekers:) Welkom bij de voorstelling die plaatsvindt in jouw grandioze innerlijke theater van bewustzijn. Jouw lichaam is als een magisch podium waarop elke verhaallijn een funky toneelstuk opvoert. Jouw gevoelens en ervaringen vormen op deze wijze een eeuwig veranderend en intens boeiend schouwspel. Wanneer we hiervan ‘getuige’ worden, kunnen we onbevangen en spontaan genieten van het leven.  

Tijdens dit jaartraject zul je actief worden uitgedaagd met lichaamswerk, meditaties, visualisaties en embodied improvisatie om je innerlijke groei te bevorderen.Alles om je inzicht in de menselijke ervaring te vergroten, om je uit te nodigen om dualistische ideeën en overtuigingen los te laten en om je te richten op paradoxen en het omarmen van creativiteit en flow. Ik leer je in 16 lesdagen alles wat nodig is om én in zichtbaarheid te schitteren én volledig in het moment zelf te zijn. Zodat jij vanaf nu door het leven durft te gaan met wijd geopend hart.

Omdat ik weet hoe intens die reis kan zijn loop ik (Xandra) graag een stukje met je mee. Ik ben je cheerleader die dag en zorg voor verbinding, uitwisseling en diepgaand leren. Ik zet er mijn koffer vol technieken voor in. Jij je enthousiasme? Want ach… in het slechtste geval gaat alles goed :-)

Doelgroep
Hoe jij de wereld ziet en ermee omgaat bepaald wie jij bent, zowel in je privé als werkende leven. Ga eens na wat de impact is als je gaat van vermijding naar bevrijding. Van ‘anders zijn’ naar verbondenheid en van ooit of later naar het hier en nu. Deze omgangswijze komt iedere professionele relatie ten goede. Die van opvoeder-kind, leraar-leerling, werkgever-werknemer, therapeut-cliënt, begeleider-gast etc. Zo komt door jouw innerlijke groei ook een ander weer in beweging en leven ze hun volledig potentieel. 

Ben jij gegrepen door nondualiteit, advaita vedanta, boeddhistische psychologie, de drie principes of een holistische manier van mensen begeleiden? Zoek jij manieren om met de kern waar deze filosofieën naar verwijzen aan de slag te gaan en het te doorvoelen? Wil je je nog meer afstemmen op jezelf, de ander en de situatie op hetzelfde moment? Heb je een werk- of denkniveau op HBO+? Dan is het Theater van het Leven voor jou. Door middel van speelse oefeningen en uitdagingen zetten we je hoofd uit en jou ‘aan’. 

Er zijn geen verplichte vereisten voor deze opleiding, maar een gevorderde sensitiviteit voor ervaringen in eigen lichaam en geest is een essentiële voorwaarde evenals een diepgaande interesse in persoonlijke ontwikkeling. Als je leergierig bent en meer over jezelf en het leven wilt weten, dan is dit programma geschikt voor jou.

Certificaat
Je ontvangt een certificaat bij voldoende aanwezigheid, inzicht en getoonde leergierigheid. Wil je door na dit jaar? Dat kan! Je kunt kiezen voor Magie in je Begeleiding of – wanneer je deze reeds hebt gevolgd – doorgaan naar het afstudeer traject.

Wat deelnemers zeggen
“Deze opleiding zit retegoed in elkaar.”
“Het leven voelt gewoon makkelijker aan. Lekker hoor!
“Ik wil nog een keer!”

Stand your ground. Be bold. Be loud. Be proud!

Ik (Xandra) heb een gegronde achtergrond in non-dualiteit, boeddhisme psychologie, de Drie Principes evenals theater,- fysieke en dramatische improvisatie. Voor mij wijzen al deze paden naar hetzelfde en zijn het middelen om te onderzoeken wie we in essentie werkelijk zijn. Het is mijn passie om mensen weer in contact te brengen met jouw essentie, dat wat reeds aanwezig was toen jij als kind de wereld onbevangen en nieuwsgierig wilden ontdekken. Toch kan ik niet echt zeggen dat ik een non-duale leraar ben. Eerder geef ik je de ruimte om je menselijke kant te omarmen en voorbij je overtuigingen en conditioneringen te ervaren wat je werkelijk bent. Dat omvat zeker bewustzijnstraining, maar reikt ook in gebieden die satsangs, nonduale meditatie en mondelinge overdracht niet kunnen bereiken. Weten is goed. Ervaren is goud. 

 

Opleidingsinformatie

The School of Play onderscheidt zich met dit Theater van het Leven-programma van andere opleidingsinstituten, doordat nondualiteit niet alleen psychologisch/filosofisch wordt benaderd, maar ook met embodied improvisatie en actieve mindfulness. Je krijgt een opleidingsmap met theorie en oefeningen, waarbij elk hoofdstuk wordt afgesloten met een blog of ervaringsverhaal. In de opleidingsdagen richten we ons op de werking van je geest en zenuwstelsel. We hebben het over flow, doorkruisende gedachten en emoties. Maar in plaats van dit te gaan ‘begrijpen’ ga je het herkennen in je subjectieve beleving. We gaan het niet bediscussiëren, we gaan ermee zijn. 

Deze opleiding is voor jou als je wilt reiken naar de diepere niveau’s van je ziel en wilt voelen hoe het is om met alles ‘te zijn’. Op het lege toneel leef je niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Ik leer je voorbij de automatische piloot te gaan. Méns te zijn en daarmee imperfect te zijn. Écht te zijn. In het moment. Voor de blik van anderen. Op het podium. Met álles wat er op dat moment is. Ik leer je leunen in de situatie zonder vooropgezet plan zodat je in het moment kunt aanvoelen wat de volgende stap mag zijn. Aandachtig waarnemen met een open mind, waarbij je jouw oordelen, vooringenomen gedachten en eigen ideeën herkent en opschort. Het helpt je aanwezig te zijn in het veld ter mogelijkheden. Hierdoor wordt je ontvankelijk én kun je met lege handen staan zonder dubbele agenda. Boeiend en ontroerend om naar te kijken.

Tijdens de opleidingsblokken kun je actief worden uitgedaagd met compositiebeelden, innerlijke dialoog, improvisatie, drama, fysiek spel en lichaamswerk, uitvergroten en vertragen, humor, drama en situationeel rollenspel. Dit alles omgeven met een sausje van nondualiteit, advaita en 3P spiritualiteit. Vanaf blok zes komen hier emotiewerk, embodiment, visualisaties, dans, verhalen, gruwelijke chaos en complexe paradoxen bij. Je ontvangt een certificaat op de laatste dag bij voldoende aanwezigheid en getoonde leergierigheid.

Trekt dit je aan? Kun jij je eigen coach zijn?   Zit je een grote hoeveelheid queeste in je ziel? Ga mee op avontuur! Volg de jaaropleiding met een fijne groep mensen, gevuld met gedachtencabaret, improvisatie en spel. Aan de hand van diverse oefeningen leer je je emoties vergroten, verkleinen, humor in je keuzes te brengen en je gedrag, gedachten en gevoel uiteen te rafelen.

Jaargang 2023 / 2024

Klik op + om meer te lezen.

Jaargang 2023 / 2024

Klik op + om meer te lezen.

Dag 1 + 2: Stap in een andere wereld

Welkom in de wereld van gekkigheid. Daar waar rebellen, komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land dat jou van harte welkom heet!

Dag 3 + 4: De netwerken in ons hoofd

Zien en gezien worden zijn basisbehoeften van ieder mens. We gaan dit thema speels verkennen en nemen tegelijkertijd de basis van Relational Frame Theorie mee. RFT is een theorie die tracht te verklaren waarom mensen een oneindig aantal stimuli met elkaar kunnen associëren en via de verbanden gebruik kunnen maken van metaforen, humor en analogieën. Voel je levendiger en vrijer in de schijnwerpers. Ervaar meer vrijheid om te handelen in complexe situaties en neem de basis van improvisatie mee.

Dag 5 + 6: Ons magische zenuwstelsel

Jij wilt niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt in actie schieten. Met je neus in de wind. Dansen met je angsten. Verlangen naar alles dat in het verlengde ligt van jouw volgende stap. Jij wilt volmaaktheid ervaren in imperfectie en overvloed in schaarse tijden. Oordeelloos in het leven staan. De essentie van jezelf laten stromen. Onbevangen. Vrij. Je wilt geen perfect fantasieleven. Je wilt het échte leven. Druipend van liefde, verbinding en waarheid. Gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. En daar niet langer bang voor zijn. Om dat te doen verkennen we dit thema aan de hand van de polyvagaal theorie. 

Dag 7 + 8: Je binnenste buiten

Wanneer we spelen, onze inner playmaker vrij laten zullen we bemerken dat het soms ook even ‘niet’ lijkt te gaan. Alsof het spel stokt, het plezier eruit is, de emoties ons vanbinnen om de oren slaan. Het is daar waar we mogen gaan kijken naar dit nieuwe schouwspel, want hoe kunnen we spelen met onze gevoelens? Ze groter of kleiner maken, wisselen tussen gemoedstoestanden en vrijer worden in het toelaten ervan?
Kun je met emoties spelen en sterker nog: het gebruiken als inzet voor contact, juist in moeilijke tijden? Durf je erop te vertrouwen dat in elk stukje drama een vonkje magie verstopt zit? Gun jezelf meer vrijheid in de innerlijke eb en vloed. Leer surfen over de golven van het leven. Ervaar de schoonheid van intensiteit.

Dag 9 + 10: Kiezen voor flow

Het leven is niet wat er gebeurd, het leven is hoe je ermee omgaat. We gaan verder dan het verkennen van wie je bent door grip te krijgen op je innerlijke wereld. Niet langer bang voor het onbekende loop je met open ogen je afgrond tegemoet. Je leert letterlijk spelen met ongemak en durft je verlegenheid te laten varen wanneer je hiermee voor het publiek komt te staan.

Dit is hét opleidingsthema voor wie niet enkel buiten de box wil denken maar wil leren zo te leven. Voor wie zich wil verbinden met de eigen essentiële staat van creatief zijn en ernaar handelen. Voor wie de schoonheid van het leven wil vieren in de momenten dat het schuurt.

Dag 11 + 12: Pure verwondering

Wanneer we in het moment kunnen vertragen, ervaren en toelaten merken we dat we nieuwe handelingen en acties kunnen laten ontstaan. Vrij van oordelen en meningen, vrij van goed en fout en voorbij wat niet hoort of niet kan. In die ruimte ligt jouw pad van de toekomst verborgen. Een ongekend pad wat vorm krijgt vanuit de actie die volgt op de combinatie van wens, vertrouwen en overvloed. Voor meer zin, verwondering en speelsheid op je werk. Want als alles kan en mag is alles wat er gebeurd een klein wonder. Het leven is mooier dan je zou kunnen bedenken. Je mag het alleen leren toelaten. Met het ‘niet weten’ en de overweldigende grootsheid durven zijn.

Dag 13 + 14: Verbinding en overvloed

We willen allemaal leven in het moment en reageren op alles wat we tegenkomen met nieuwsgierigheid en verwondering. We wéten dat we daarvoor in staat mogen zijn om onze behoefte te laten gaan om te willen beheersen en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar soms overvalt het leven je en heb je niet de ruimte om rustig je wonden te likken of tot jezelf te komen. Het is daar waar kwetsbaarheid toeslaat. Het is daar waar je mag leren ‘ja’ zeggen tegen wat is, in plaats van te geloven in alles wat je hoofd heeft bedacht van hoe het zou moeten zijn. Wanneer we kwetsbaarheid daar kunnen omarmen dan is dit de geboorteplaats van verbinding, creativiteit en verandering. Leer incasseren en de tijd nemen om te reageren. Niet vanuit het denken maar vanuit je gevoel. Daar ontstaat de magie!

Dag 15 + 16: Spelen met Zijn

Durf jij te leven met nieuwsgierigheid in het land der ongekende mogelijkheden? Hier is een plek om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar jouw gevoelens leidend mogen zijn. Om te leren leven met open hart. Waar je jouw kwetsbaarheid mag omarmen als je grootste kracht. Hier werken we met jou als basis, jouw zintuiglijke waarnemingen worden zichtbaar, uitgedaagd en versterkt. Op het podium hoeft er namelijk niets. Doe je heel vaak ook niets, je ‘bent’ er gewoon. En daar, in al dat niets, gebeurt heel veel. In dat niets… daar ben jij!

Voor wie wil duiken in de huidige wijsheid van je intuïtie. Voor wie wil leven vanuit het hart. Je geeft jezelf de vrijheid om je eigen impulsen te volgen. Vreugdevol en vrij. Door het NU te omarmen kun je volledig embodied kunt leven en werken. Kun je speels en boeiend tegelijk zijn. Neem jezelf op een speelse manier serieus.

Kort overzicht van de leerdoelen

* Ontdek een behulpzame kijk op stress
* Belichaamd leren leven
* Voorbij nature / nurture gaan
* Leer comfortabel ‘Zijn’ met ervaringen
* Leef relaxt in het huidige moment
* Emoties ervaren zonder verhaal
* Ervaring als relatief perspectief zien
* Situaties accepteren zonder weerstand
* Niet-conceptueel bewustzijn ervaren

Prijs, data en meer…

Opleidingsjaar 2023/2024 
Data:
Deze groep gaat definitief starten! De geplande data zijn: 15 en 29 sept, 13 en 27 okt, 10 en 24 nov, 8 dec, 5 en 19 jan, 2 en 16 febr, 1 en 29 maart, 12 april en 26 april. (voor de datum van 15 maart wordt samen met deelnemers een nieuwe mogelijkheid gezocht). 
Nog beschikbaar?
Ja, er zijn nog 6 plekken beschikbaar + 2 voor oud-deelnemers die opnieuw willen deelnemen.

Tijden:
 Vrijdagen van 09:30 tot 16.30 uur, met een uur pauze tussen de middag.
Adres:
 Zomertaling 27 te Wijchen (bij Nijmegen)

Prijs opleidingsjaar
Particulier / ZZP, bij inschrijving voor 1 juni: € 3575,- Dit is inclusief lesmap met opleidingsmateriaal, koffie/thee gedurende de dag en certificaat van deelname. Voor werkgevers geldt een iets andere prijs, kijk op deze pagina voor meer informatie. Betaling in termijnen is mogelijk zonder extra kosten.  Aanvullende supervisie is mogelijk.

The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW-heffing. Opleidingskosten zijn aftrekbaar voor ondernemers.

Ik begreep al jaren hoe het leven werkt. Dacht ik. Tot Theater van het Leven mij met elke cel van mijn lichaam liet voelen wat flow is. Hoe het voelt om werkelijk vrij en veilig te zijn. Om daarmee ineens uit vaste patronen te kunnen stappen, een hele nieuwe ontspannen wereld met minder overprikkeling in.
Met Xandra ben je niet aan het werk. Ze laat je weer thuis komen. Ik kan niet wachten om anderen dit ook de mogen laten ervaren. Magie in je begeleiding: Hier kom ik!

Oh ja, mocht je de opleiding duur vinden: hou op, schei uit. Je betaalt nog meer voor een auto. En dat ding gaat echt niet de rest van je leven mee. Dit wel. Dus.

Krista Snijder

Psycholoog, De (be)leef psycholoog

Wat een goede beslissing was het om me in te schrijven voor Theater van het Leven! Het is fenomenaal hoe Xandra iedere deelnemer de kans geeft om te experimenteren. Ze verbaast je en laat je voelen hoe het is om vanuit je hoofd, je hart en je lichaam te reageren. Ze laat je extreme emoties voelen, en meerdere tegelijkertijd. Gaandeweg begin ik het door te krijgen, mede door de tussentijdse reflectie en de prachtige map waarin alle oefeningen, met achtergronden beschreven staan. 

Mirjam Kabki

ECHA specialist, trainer, MK Talentbegeleiding

Ik gun iedereen een opleiding of training bij Xandra van Hooff ツ.  Maar ze zijn niet geschikt voor iedereen. Wel als jij een serieus persoonlijk proces wil doorlopen met een onbekend eindpunt. Als jij jezelf wil onderdompelen in hysterische hilariteit en lyrische lachsalvo’s. Als je het niet erg vindt om door tranen trekkend diepe dalen te gaan. Ben je moedig genoeg om totaal kwetsbaar te zijn? Schrijf je dan in!

Lijnie Reijers

Docent Ontwikkelingspsychologie, bestuurder HaviQ, eigenaar Yoi

Ik laat hsp’ers / hb’ers ervaringsgericht groeien en eigen talenten (her)uitvinden zodat ze hun eigen pad durven volgen. Met opgeheven hoofd de modder op hun levenspad trotserend, vertrouwend op hun veerkracht. Hierbij maak ik onder andere gebruik van Acceptance and Commitment theorie en de Polyvagaal theorie. De opleiding Vakspecialist Playfulness bleek hier naadloos bij aan te sluiten. Het gaf mij nieuwe invalshoeken, speelse interventies en een verdiept ervaren van de slagroom van het leven. Twijfel je? Niet doen. Het is de investering meer dan waard.

Lia Jaeqx-van Tienen

Verpleegkundig specialist GGZ, voorzitter LKPHB en eigenaar, The spotlights

Ik ben Miel Verstappen en ik breng mensen die werkzaam zijn in onderwijs, zorg en welzijn graag in beweging. Met humor, door interactieve, ervaringsgerichte werkvormen of door de juiste vragen te stellen. De wetten van het theater pas ik waar nodig toe, want creatief denken, improviseren en presenteren zijn vaardigheden die goed van pas komen in onze snel veranderende samenleving. Ik heb mezelf de opleiding Vakspecialist Playfulness cadeau gedaan en zo voelt het ook. Xandra ervaar ik als een zeer deskundige, pure en humoristische trainer, die mij inspireert met haar eigen fijne eigenwijze stijl. Dus qua prijs-kwaliteit verhouding een 11 op de schaal van 10!

Miel Verstappen

Workshopleider, trainer, Happy Miel

Werkelijk levensveranderend, energieboosterend, onderdompelend en bovenkomend. Heb je ruimte in je leven, gun dit dan aan jezelf. Voel je die ruimte niet, dan heb je dit nodig!

Janneke Vasse

Counselor, Janneke Vasse Counseling

Theater van het Leven heeft me veel gebracht in mijn werk, zelfs meer dan ik vooraf had kunnen bedenken. Dankzij de combinatie van ontspanning en speelsheid, welke ik leerde van Xandra, en mijn kennis, ervaring en vaardigheden aan de andere kant kan ik nu optimaal het proces benutten om de juiste dingen te doen. Ik voel me sterker en kan beter verwoorden wat ik wil. Daarnaast ben ik me veel bewuster van het perspectief van anderen, waardoor ik op een open manier over situaties kan nadenken en op een andere manier in de interactie kan stappen. Presenteren is nu een bron van humor en luchtigheid geworden en als er onverwachte dingen gebeuren kan ik er steeds vaker hartelijk om lachen. Ik kijk met veel dankbaarheid en plezier terug op deze opleiding en kan het iedereen aanraden die op zoek is naar persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Pepijn van de Vorst

Information Engineer

Ik houd van ontdekken, vernieuwen en spelen, dus deze opleiding is me op het lijf geschreven. Spelen met je gedachten, met je ervaringen, je lijf, interactie en leegte. Jezelf verrassen, je zenuwstelsel trainen, hard lachen en achteraf opmerken dat de dingen in je leven ineens anders gaan. En dat alles met de leukste mensen om je heen. Ik deed ‘m al en werd er blij blijer blijst van. Een aanrader dus!

Monike Walraven

Eigenaar en trainer, Eigenwijs in Evenwicht