Lang hebben we als mensheid gedacht dat zaken in de buitenwereld bepaalde gevoelens veroorzaakten. Te veel prikkels. Nare collega’s. Zorgen om geld. Jammer alleen dat het aantoonbaar niet zo werkt; niet iedereen heeft immers van hetzelfde last. En ondertussen ben je je energie aan het managen van je omgeving kwijt. Leven vanuit je hart doe je allereerst door te gaan zien dat de commentaarstem in je hoofd de wereld poogt te verklaren aan de hand van verhalen die weinig te maken hebben met het hier en nu. Het is een herhaling van oude conditioneringen, ervaringen en overtuigingen. Je mag ‘getuige’ worden van jezelf. En als dat eindeloos saai klinkt dan begrijp ik dat. Je wilt toch liever levendigheid en vitaliteit dan navelstaarderij? Gelukkig is dat laatste niet nodig. Improvisatie biedt een actieve manier om getuige van je eigen innerlijk gedoe én in het hier-en-nu tegelijkertijd te zijn!

Hoe zou het zijn om radicaal open te staan voor alles wat er te ervaren is, de gelukzaligheid en het verdriet, de extase en de verbinding en alles daartussen in?

Het leven is leuker als je gaat begrijpen hoe de wereld in jou verschijnt. Dan kun je het ervaren én er getuige van zijn. Een beetje alsof je een film bekijkt. 

Door vrij in het leven te staan kun je een einde maken aan je eigen terminale serieusheid én dat van anderen om je heen. Dat gun je toch iedereen?

Doelgroep
Theater van het Leven is bedoeld voor leraren, coaches, (jeugd)zorgwerkers, psychologen en andere (bege)leiders die affiniteit hebben met lichaamswerk, de polyvagaal theorie, Relational Frame theorie (bekend van ACT), Theorie U, (zelf)compassie of nondualiteit (bv de Drie Principes van Sydney Banks of boeddhistische psychologie). Het is voor wie de directe gevoelservaring in het lichaam wil inzetten om weer in contact te komen met de natuurlijke energie die je voelde als kind, toen je nog de hele dag aan het spelen was en het leven voelde als één groot avontuur. In deze opleiding wordt je uitgedaagd om hiernaar terug te gaan middels drama, improvisatie en clownerie interventies én leer je begrijpen hoe je innerlijke ervaringen ontstaan.

Unveiling the secrets to becoming fully present

Alle feiten op een rijtje

 

Meer informatie over deze jaaropleiding
Ontdek hoe energiegevend het is om van vermijding naar bevrijding te kunnen gaan. Leven vanuit onbevangenheid, spontaniteit en flow. Voluit genieten van het leven. Wanneer we in staat zijn te doorzien hoe onze ervaring ontstaat kunnen we ons bevrijden van de commentaarstem in ons hoofd. En met de manier van ‘zijn’ die dit oplevert kunnen we ook de ander uitnodigen van zelfverdediging naar fundamentele openheid te gaan. Van bewijzen naar experimenteren. Van ‘anders zijn’ naar verbondenheid en van ooit of later naar het hier en nu. Deze omgangswijze komt iedere professionele relatie ten goede. Die van opvoeder-kind, leraar, leerling, werkgever-werknemer, therapeut-cliënt, begeleider-gast etc. Er zijn geen verplichte vereisten voor deze opleiding, maar een gevorderde sensitiviteit voor ervaringen in eigen lichaam en geest is een essentiële voorwaarde evenals een diepgaande interesse in persoonlijke ontwikkeling.

De opleidingen van The School of Play (en daarmee ook deze jaargang Theater van het Leven) onderscheid zich van andere opleidingsinstituten waarbij meditatie in beweging of toegepaste improvisatie wordt ingezet, door de uitgebreide psychologische en filosofische onderbouwing. Je ontvangt hiervoor aan het begin van het jaar een opleidingsmap gevuld met theorie en oefeningen. Elke twee dagen behandelen we een hoofdstuk, welke wordt afgesloten met een blog of ervaringsverhaal zodat de materie gaat leven. In de opleidingsdagen gaan we deze theorieën niet bediscussiëren, maar leer je ze herkennen in de intimiteit van je subjectieve beleving. Op deze wijze ga je speels en prikkelend aan de slag met het nonduale gedachtengoed en ontdekt hoeveel overeenkomsten er zijn met de Westerse kijk op persoonlijkheid en emoties. 

Gedurende de opleidingsdagen word je daarnaast actief uitgedaagd met lichaamswerk, meditaties/ visualitaties, embodied improvisatie, fysiek spel en drama. Hierbij kijken we met name wat dit spel veroorzaakt aan gevoelens en ervaringen in ons fysieke lichaam. Wist je dat het Griekse woord voor theater (theatron) van het werkwoord theasthai komt, dat ‘zien’ betekent? We kijken normaal gesproken in het theater naar acteurs op het podium. Op dezelfde wijze zouden we kunnen kijken naar het schouwspel dat zich in ons lichaam afspeelt. In Theater van het Leven ben je afwisselend de acteur en de toeschouwer zodat je gaat inzien hoe je innerlijke schouwspel tot stand komt. Alles om jouw inzicht in de menselijke ervaring te vergroten en te leren over nondualiteit. Want ik weet: wie het leven omarmt krijgt er geluk voor terug! 

Ben jij erg leergierig en nieuwsgierig om meer over jezelf en je leven te leren? Wil je ontdekken hoe de menselijke ervaring werkt? Wil je emotionele ontwikkeling, fantasie en perspectiefname inzetten om authentiek te leven? Sta je gedurende de dag al geregeld stil bij wat je voelt en denkt? Ervaar je veel details in de wereld om je heen? Sta je in contact met je innerlijke emotionele leven? Kun je open staan voor wat komen gaat? Kun jij je eigen coach zijn? Zit je queeste in je ziel? Ga mee op avontuur!

Een kort overzicht van de opleiding:
* Een andere, meer behulpzame kijk op stress ontdekken zodat je belichaamd kunt leven.
* Beseffen dat ervaring geen absolute waarheid is, maar een kwestie van perspectief.
* Realiseren wanneer je emotionele toestanden (oscillaties) worden beïnvloed door je denken.
* Opmerken van (subtiele) automatische patronen en gebaren van je lichaam.
* Aandacht leren verdelen tussen jezelf én de ander (of de taak waar je je op concentreert).
* Ontdekken hoe je voorbij kunt gaan aan de invloed van persoonlijkheid en opvoeding.
* Op je gemak zijn bij neutrale ervaringen (niet langer gefocust zoeken naar prettige ervaringen).
* Gemakkelijk leven in het huidige moment, zonder gedachten die je aandacht afleiden.
* Opmerken wanneer emoties opkomen, ze ervaren (zonder verhaal ervan te maken) en ze weer laten gaan.
* Onderscheid maken tussen oplossingen op basis van onderbuikgevoel of rationeel denken.
* Opmerken wanneer je 
weerstand krijgt tegen dingen en ze niet accepteer zoals ze zijn.
* In moeilijke situaties leren pauzeren om na te denken zonder onmiddellijk te reageren.
* Voelen dat je meer bent dan je mentale activiteit en in het nu blijven zonder doorkruisende gedachten.
* Het niet-conceptuele bewustzijn ervaren terwijl verschillende aspecten van de situatie zich ontvouwen.
* Het verdiepen van de eigen zelfreferentie en dit te gebruiken in je professionele contacten.

Certificaat
Je ontvangt een certificaat bij voldoende aanwezigheid, inzicht en getoonde leergierigheid. Wil je door na dit jaar? Dat kan! Je kunt kiezen voor Magie in je Begeleiding of – wanneer je deze reeds hebt gevolgd – doorgaan naar het afstudeer traject.

Wat deelnemers zeggen
“De opleiding zit echt retegoed in elkaar.”
“Het leven voelt gewoon makkelijker aan. Lekker hoor!
“Ik wil nog een keer!”

welcome Divine & curious human being!

Ik (Xandra) heb een gegronde achtergrond in non-dualiteit, boeddhisme psychologie, de Drie Principes evenals theater,- fysieke en dramatische improvisatie. Voor mij wijzen al deze paden naar hetzelfde en zijn het middelen om te onderzoeken wie we in essentie werkelijk zijn. Het is mijn passie om mensen weer in contact te brengen met jouw essentie, dat wat reeds aanwezig was toen jij als kind de wereld onbevangen en nieuwsgierig wilden ontdekken. Toch kan ik niet echt zeggen dat ik een non-duale leraar ben. Eerder geef ik je de ruimte om je menselijke kant te omarmen en voorbij je overtuigingen en conditioneringen te ervaren wat je werkelijk bent. Dat omvat zeker bewustzijnstraining, maar reikt ook in gebieden die satsangs, nonduale meditatie en mondelinge overdracht niet kunnen bereiken. Weten is goed. Ervaren is goud. 

 

Opleidingsinhoud

Jaargang 2023 / 2024

Klik op + om meer te lezen.

Dag 1 + 2: Stap in een andere wereld

Welkom in de wereld van gekkigheid. Daar waar rebellen, komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land dat jou van harte welkom heet!

Dag 3 + 4: De netwerken in ons hoofd

Zien en gezien worden zijn basisbehoeften van ieder mens. We gaan dit thema speels verkennen en nemen tegelijkertijd de basis van Relational Frame Theorie mee. RFT is een theorie die tracht te verklaren waarom mensen een oneindig aantal stimuli met elkaar kunnen associëren en via de verbanden gebruik kunnen maken van metaforen, humor en analogieën. Voel je levendiger en vrijer in de schijnwerpers. Ervaar meer vrijheid om te handelen in complexe situaties en neem de basis van improvisatie mee.

Dag 5 + 6: Ons magische zenuwstelsel

Jij wilt niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt in actie schieten. Met je neus in de wind. Dansen met je angsten. Verlangen naar alles dat in het verlengde ligt van jouw volgende stap. Jij wilt volmaaktheid ervaren in imperfectie en overvloed in schaarse tijden. Oordeelloos in het leven staan. De essentie van jezelf laten stromen. Onbevangen. Vrij. Je wilt geen perfect fantasieleven. Je wilt het échte leven. Druipend van liefde, verbinding en waarheid. Gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. En daar niet langer bang voor zijn. Om dat te doen verkennen we dit thema aan de hand van de polyvagaal theorie. 

Dag 7 + 8: Je binnenste buiten

Wanneer we spelen, onze inner playmaker vrij laten zullen we bemerken dat het soms ook even ‘niet’ lijkt te gaan. Alsof het spel stokt, het plezier eruit is, de emoties ons vanbinnen om de oren slaan. Het is daar waar we mogen gaan kijken naar dit nieuwe schouwspel, want hoe kunnen we spelen met onze gevoelens? Ze groter of kleiner maken, wisselen tussen gemoedstoestanden en vrijer worden in het toelaten ervan?
Kun je met emoties spelen en sterker nog: het gebruiken als inzet voor contact, juist in moeilijke tijden? Durf je erop te vertrouwen dat in elk stukje drama een vonkje magie verstopt zit? Gun jezelf meer vrijheid in de innerlijke eb en vloed. Leer surfen over de golven van het leven. Ervaar de schoonheid van intensiteit.

Dag 9 + 10: Kiezen voor flow

Het leven is niet wat er gebeurd, het leven is hoe je ermee omgaat. We gaan verder dan het verkennen van wie je bent door grip te krijgen op je innerlijke wereld. Niet langer bang voor het onbekende loop je met open ogen je afgrond tegemoet. Je leert letterlijk spelen met ongemak en durft je verlegenheid te laten varen wanneer je hiermee voor het publiek komt te staan.

Dit is hét opleidingsthema voor wie niet enkel buiten de box wil denken maar wil leren zo te leven. Voor wie zich wil verbinden met de eigen essentiële staat van creatief zijn en ernaar handelen. Voor wie de schoonheid van het leven wil vieren in de momenten dat het schuurt.

Dag 11 + 12: Pure verwondering

Wanneer we in het moment kunnen vertragen, ervaren en toelaten merken we dat we nieuwe handelingen en acties kunnen laten ontstaan. Vrij van oordelen en meningen, vrij van goed en fout en voorbij wat niet hoort of niet kan. In die ruimte ligt jouw pad van de toekomst verborgen. Een ongekend pad wat vorm krijgt vanuit de actie die volgt op de combinatie van wens, vertrouwen en overvloed. Voor meer zin, verwondering en speelsheid op je werk. Want als alles kan en mag is alles wat er gebeurd een klein wonder. Het leven is mooier dan je zou kunnen bedenken. Je mag het alleen leren toelaten. Met het ‘niet weten’ en de overweldigende grootsheid durven zijn.

Dag 13 + 14: Verbinding en overvloed

We willen allemaal leven in het moment en reageren op alles wat we tegenkomen met nieuwsgierigheid en verwondering. We wéten dat we daarvoor in staat mogen zijn om onze behoefte te laten gaan om te willen beheersen en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar soms overvalt het leven je en heb je niet de ruimte om rustig je wonden te likken of tot jezelf te komen. Het is daar waar kwetsbaarheid toeslaat. Het is daar waar je mag leren ‘ja’ zeggen tegen wat is, in plaats van te geloven in alles wat je hoofd heeft bedacht van hoe het zou moeten zijn. Wanneer we kwetsbaarheid daar kunnen omarmen dan is dit de geboorteplaats van verbinding, creativiteit en verandering. Leer incasseren en de tijd nemen om te reageren. Niet vanuit het denken maar vanuit je gevoel. Daar ontstaat de magie!

Dag 15 + 16: Spelen met Zijn

Durf jij te leven met nieuwsgierigheid in het land der ongekende mogelijkheden? Hier is een plek om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar jouw gevoelens leidend mogen zijn. Om te leren leven met open hart. Waar je jouw kwetsbaarheid mag omarmen als je grootste kracht. Hier werken we met jou als basis, jouw zintuiglijke waarnemingen worden zichtbaar, uitgedaagd en versterkt. Op het podium hoeft er namelijk niets. Doe je heel vaak ook niets, je ‘bent’ er gewoon. En daar, in al dat niets, gebeurt heel veel. In dat niets… daar ben jij!

Voor wie wil duiken in de huidige wijsheid van je intuïtie. Voor wie wil leven vanuit het hart. Je geeft jezelf de vrijheid om je eigen impulsen te volgen. Vreugdevol en vrij. Door het NU te omarmen kun je volledig embodied kunt leven en werken. Kun je speels en boeiend tegelijk zijn. Neem jezelf op een speelse manier serieus.

Prijs, data en meer…

Opleidingsjaar 2023/2024 (onder voorbehoud)
Data:
15 en 29 sept, 13 en 27 okt, 10 en 24 nov, 8 dec, 5 en 19 jan, 2 en 16 febr, 1, 15 en 29 maart, 12 april en 26 april. 
Tijden:
09:30 tot 16.30 uur
Adres:
 Zomertaling 27 te Wijchen

Prijs opleidingsjaar
Kosten opleiding voor particulieren en ZZP-ers wanneer je je inschrijft voor 1 juni 2023: € 3275,-
(daarna €3725,-). Dit is inclusief lesmap met opleidingsmateriaal, koffie/thee gedurende de dag en certificaat van deelname.

Kosten per cursus bij vergoeding door werkgever wanneer je je inschrijft voor 1 juni 2023: € 3950,-
(daarna € 4495,-) Dit is inclusief lesmap met opleidingsmateriaal, koffie/thee gedurende de dag en certificaat van deelname.

Opleidingskosten zijn aftrekbaar als ondernemer mits je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis. Je kunt zonder extra kosten betalen in termijnen.  Aanvullende supervisie is mogelijk.

The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW-heffing. Opleidingskosten zijn aftrekbaar voor ondernemers.

Ik laat hsp’ers / hb’ers ervaringsgericht groeien en eigen talenten (her)uitvinden zodat ze hun eigen pad durven volgen. Met opgeheven hoofd de modder op hun levenspad trotserend, vertrouwend op hun veerkracht. Hierbij maak ik onder andere gebruik van Acceptance and Commitment theorie en de Polyvagaal theorie. De opleiding Vakspecialist Playfulness bleek hier naadloos bij aan te sluiten. Het gaf mij nieuwe invalshoeken, speelse interventies en een verdiept ervaren van de slagroom van het leven. Twijfel je? Niet doen. Het is de investering meer dan waard.

Lia Jaeqx-van Tienen

Verpleegkundig specialist GGZ, voorzitter LKPHB en eigenaar;, The spotlights

Ik houd van ontdekken, vernieuwen en spelen hou, dus deze opleiding is me op het lijf geschreven. Spelen met je gedachten, met je ervaringen, je lijf, interactie en leegte. Jezelf verrassen, je zenuwstelsel trainen, hard lachen en achteraf opmerken dat de dingen in je leven ineens anders gaan. En dat alles met de leukste mensen om je heen. Ik deed ‘m al en werd er blij blijer blijst van. Een aanrader dus!

Monike Walraven

Eigenwijs in Evenwicht

Ik gun iedereen een opleiding of training bij Xandra van Hooff ツ.  Maar ze zijn niet geschikt voor iedereen. Wel als jij een serieus persoonlijk proces wil doorlopen met een onbekend eindpunt. Als jij jezelf wil onderdompelen in hysterische hilariteit en lyrische lachsalvo’s. Als je het niet erg vindt om door tranen trekkend diepe dalen te gaan. Ben je moedig genoeg om totaal kwetsbaar te zijn? Schrijf je dan in!

Lijnie Reijers

Docent Ontwikkelingspsychologie, bestuurder HaviQ, eigenaar Yoi

Ik ben Miel Verstappen en ik breng mensen die werkzaam zijn in onderwijs, zorg en welzijn graag in beweging. Met humor, door interactieve, ervaringsgerichte werkvormen of door de juiste vragen te stellen. De wetten van het theater pas ik waar nodig toe, want creatief denken, improviseren en presenteren zijn vaardigheden die goed van pas komen in onze snel veranderende samenleving. Ik heb mezelf de opleiding Vakspecialist Playfulness cadeau gedaan en zo voelt het ook. Xandra ervaar ik als een zeer deskundige, pure en humoristische trainer, die mij inspireert met haar eigen fijne eigenwijze stijl. Dus qua prijs-kwaliteit verhouding een 11 op de schaal van 10!

Miel Verstappen

Dagvoorzitter, workshopleider, trainer / begeleider, Happy Miel

Wat een goede beslissing was het om me in te schrijven voor Theater van het Leven! Het is fenomenaal hoe Xandra iedere deelnemer de kans geeft om te experimenteren. Ze verbaast je en laat je voelen hoe het is om vanuit je hoofd, je hart en je lichaam te reageren. Ze laat je extreme emoties voelen, en meerdere tegelijkertijd. Gaandeweg begin ik het door te krijgen, mede door de tussentijdse reflectie en de prachtige map waarin alle oefeningen, met achtergronden beschreven staan. Gelukkig hebben we nog een heleboel dagen te gaan!

Mirjam Kabki

MK Talentbegeleiding

Werkelijk levensveranderend, energieboosterend, onderdompelend en bovenkomend. Heb je ruimte in je leven, gun dit dan aan jezelf. Voel je die ruimte niet, dan heb je dit nodig!

Janneke Vasse

Counselor, Janneke Vasse Counseling