16 lesdagen / 125 sbu
€ 3475,- btw vrijgesteld

Lang hebben we als mensheid gedacht dat zaken in de buitenwereld bepaalde gevoelens veroorzaakten. Te veel prikkels. Nare collega’s. Zorgen om geld. Of iets te uitdagende oefeningen in een opleiding. Jammer alleen dat het aantoonbaar niet zo werkt; niet iedereen heeft immers van hetzelfde last. Maar wanneer je dit (onbewust) gelooft, verspil je waarschijnlijk wel je levensenergie aan het managen ervan. Om authentiek te leven hoef je jezelf dus niet te dwingen anders met situaties om te gaan. Stop met prikkels reguleren, grenzen te bewaken, jezelf grootser te presenteren. Je mag gewoon gaan zien hoe dat innerlijk theater ontstaat. 

(commentaarstem uit de luidsprekers) Welkom bij de voorstelling die plaatsvindt in jouw grandioze innerlijke theater van bewustzijn. Jouw lichaam is als een magisch podium waarop elke verhaallijn een funky toneelstuk opvoert. Jouw gevoelens en ervaringen vormen op deze wijze een eeuwig veranderend en intens boeiend schouwspel. Leef je leven als een meesterwerk. Speel jezelf vrij!

Wil jij alle situaties die zich voordoen lichter en vooral ook luchtiger bekijken? Wil je, wanneer het lastig wordt, een innerlijke staat activeren die je brengt naar een staat van vrede en vreugde? Dan is deze opleiding voor jou. 

In het theater van het leven creëer je drama, duikt erin, maakt het erger, geniet ervan én lost het weer op. En al die tijd besef je dat je slechts een figurant op het levenstoneel bent.

Dit besef maakt dat je vrij in het leven kunt gaan staan en een einde maakt aan je terminale serieusheid. Want ik weet: wie het leven omarmt, krijgt er geluk voor terug!

 

Theater van het Leven is voor jou als je niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt écht leven. Leven vol verwondering, met ongekamd haar, een spoor van tranen op je wangen en een glimlach zo groot dat je mondhoeken je oren ervan raken. Een smerig zoetsappig leven, gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. Jij wilt volmaaktheid ervaren in imperfectie, verbinding in afwijzing, aanmoediging in falen en overvloed in schaarse tijden. In deze opleiding leer je nonduale theorieën en filosofieën belichamen, zodat je speels en oordeelloos in het leven kunt staan. De essentie van jezelf kunt laten stromen. Onbevangen. Vrij. Zodat anderen zich vrij voelen datzelfde te doen. 

Live with an open heart. Be brave. Be vulnerable. Be you.

Door deel te nemen aan deze opleiding krijg je de mogelijkheid om jezelf, anderen en de wereld om je heen op een nieuwe en verrijkende manier te ontdekken. Deze omgangswijze versterkt de verbondenheid in elke professionele relatie. Of het nu gaat om de verbinding met jezelf, die van opvoeder-kind, leraar-leerling, werkgever-werknemer, therapeut-cliënt, begeleider-gast of andere soortgelijke relaties, door jouw innerlijke groei en uiterlijke relaxtheid inspireer je anderen om ook in beweging te komen en hun volledige potentieel te leven.

Ben je gepassioneerd door nondualiteit, oude wijsheden of een holistische benadering van begeleiding? Dan is dit programma voor jou. Geen verplichte vereisten, maar een gevorderde sensitiviteit en diepgaande interesse in persoonlijke ontwikkeling zijn essentieel. Ontdek jezelf, de ander en de wereld om je heen op een nieuwe manier. Geschikt voor leergierige geesten met een HBO+ niveau.

Wat deelnemers zeggen
“Deze opleiding zit retegoed in elkaar.”
“Het leven voelt gewoon makkelijker aan. Lekker hoor!
“Ik wil nog een keer!”

Stand your ground. Be bold. Be loud. Be proud!

Ik (Xandra) heb een gegronde achtergrond in non-dualiteit, boeddhisme psychologie, de Drie Principes evenals theater,- fysieke en dramatische improvisatie. Voor mij wijzen al deze paden naar hetzelfde en zijn het middelen om te onderzoeken wie we in essentie werkelijk zijn. Het is mijn passie om mensen weer in contact te brengen met jouw essentie, dat wat reeds aanwezig was toen jij als kind de wereld onbevangen en nieuwsgierig wilden ontdekken.

 Toch kan ik niet echt zeggen dat ik een non-duale leraar ben. Eerder geef ik je de ruimte om je menselijke kant te omarmen en voorbij je overtuigingen en conditioneringen te ervaren wat je werkelijk bent. Dat omvat zeker bewustzijnstraining, maar reikt ook in gebieden die satsangs, nonduale meditatie en mondelinge overdracht niet kunnen bereiken. Weten is goed. Ervaren is goud. 

Opleidingsinformatie

The School of Play onderscheidt zich met dit Theater van het Leven-programma van andere opleidingsinstituten, doordat nondualiteit niet alleen psychologisch/filosofisch wordt benaderd, maar ook met embodied improvisatie en actieve mindfulness. Je krijgt een opleidingsmap met theorie en oefeningen, waarbij elk hoofdstuk wordt afgesloten met een blog of ervaringsverhaal. In de opleidingsdagen richten we ons op de werking van je geest en zenuwstelsel. We hebben het over de drie principes; Mind (ik leef), Consiousness (ik ervaar) & Thought (ik denk) die samen de menselijke ervaring mogelijk maken. We verkennen flow en onderzoeken wat doorkruisende gedachten doen. Maar in plaats van dit te gaan ‘begrijpen’, ga je het herkennen in je subjectieve beleving. We gaan het niet bediscussiëren, we gaan ermee zijn.

Deze opleiding is voor jou als je wilt reiken naar de diepere niveaus van je ziel en wilt voelen hoe het is om met alles ’te zijn’. Op het lege toneel leef je niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Ik leer je voorbij de automatische piloot te gaan. Mens te zijn en daarmee imperfect te zijn. Echt te zijn. In het moment. Voor de blik van anderen. Op het podium. Met alles wat er op dat moment is. Ik leer je leunen in de situatie zonder vooropgezet plan, zodat je in het moment kunt aanvoelen wat de volgende stap mag zijn. Aandachtig waarnemen met een open mind, waarbij je jouw oordelen, vooringenomen gedachten en eigen ideeën herkent en opschort. Het helpt je aanwezig te zijn in het veld van mogelijkheden. Hierdoor word je ontvankelijk en kun je met lege handen staan zonder dubbele agenda. Boeiend en ontroerend om naar te kijken.

Tijdens de opleidingsblokken kun je actief worden uitgedaagd met compositiebeelden, innerlijke dialoog, improvisatie, drama, fysiek spel en lichaamswerk, uitvergroten en vertragen, humor, drama en situationeel rollenspel. Dit alles omgeven met een sausje van nondualiteit, advaita en 3P-spiritualiteit. Vanaf blok zes komen hier emotiewerk, embodiment, visualisaties, dans, verhalen, gruwelijke chaos en complexe paradoxen bij. Je ontvangt een certificaat op de laatste dag bij voldoende aanwezigheid en getoonde leergierigheid.

Trekt dit je aan? Kun jij je eigen coach zijn? Zit er een grote hoeveelheid queeste in je ziel? Ga mee op avontuur! Volg de jaaropleiding met een fijne groep mensen, gevuld met gedachtencabaret, improvisatie en spel. Aan de hand van diverse oefeningen leer je je emoties zien als speelmateriaal. Zodat jij vanaf nu door het leven durft te gaan met een wijd geopend hart. Ik zet er mijn koffer vol technieken voor in. Jij je enthousiasme? Want ach… in het slechtste geval gaat alles goed :-)

Certificaat
Je ontvangt een certificaat bij voldoende aanwezigheid, inzicht en getoonde leergierigheid. Wil je door na dit jaar? Dat kan! Je kunt kiezen voor Magie in je Begeleiding of – wanneer je deze reeds hebt gevolgd – doorgaan naar het afstudeer traject.

Jaargang 2023 / 2024

Klik op + om meer te lezen.

Dag 1 + 2: Stap in een andere wereld

Welkom in de wereld van gekkigheid. Daar waar rebellen, komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land dat jou van harte welkom heet!

In dit eerste blok verkennen we zowel ‘het theaterpodium’ als metafoor voor het leven, jouw lichaam als metafoor voor je innerlijke theater als ook dat wat het ‘drama’ laat ontstaan; de drie principes die alles wat jij ervaart in dit leven mogelijk maken. In de lesmap vind je meer informatie over deze theorie van Sydney Banks waardoor je gaat merken, als het nadien steeds verder indaalt, je ook ’thuis’ in die andere wereld kunt verblijven. 

Dag 3 + 4: De netwerken in ons hoofd

Zien en gezien worden zijn basisbehoeften van ieder mens. We gaan dit thema speels verkennen en nemen tegelijkertijd de basis van Relational Frame Theorie mee. RFT is een theorie die tracht te verklaren waarom mensen een oneindig aantal stimuli met elkaar kunnen associëren en via de verbanden gebruik kunnen maken van metaforen, humor en analogieën. Voel je levendiger en vrijer in de schijnwerpers. Ervaar meer vrijheid om te handelen in complexe situaties en neem de basis van improvisatie mee.

Dag 5 + 6: Ons magische zenuwstelsel

Jij wilt niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt in actie schieten. Met je neus in de wind. Dansen met je angsten. Verlangen naar alles dat in het verlengde ligt van jouw volgende stap. Jij wilt volmaaktheid ervaren in imperfectie en overvloed in schaarse tijden. Oordeelloos in het leven staan. De essentie van jezelf laten stromen. Onbevangen. Vrij. Je wilt geen perfect fantasieleven. Je wilt het échte leven. Druipend van liefde, verbinding en waarheid. Gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. En daar niet langer bang voor zijn. Om dat te doen verkennen we dit thema aan de hand van de polyvagaal theorie. 

Dag 7 + 8: Je binnenste buiten

Wanneer we spelen, onze inner playmaker vrij laten zullen we bemerken dat het soms ook even ‘niet’ lijkt te gaan. Alsof het spel stokt, het plezier eruit is, de emoties ons vanbinnen om de oren slaan. Het is daar waar we mogen gaan kijken naar dit nieuwe schouwspel, want hoe kunnen we spelen met onze gevoelens? Ze groter of kleiner maken, wisselen tussen gemoedstoestanden en vrijer worden in het toelaten ervan?
Kun je met emoties spelen en sterker nog: het gebruiken als inzet voor contact, juist in moeilijke tijden? Durf je erop te vertrouwen dat in elk stukje drama een vonkje magie verstopt zit? Gun jezelf meer vrijheid in de innerlijke eb en vloed. Leer surfen over de golven van het leven. Ervaar de schoonheid van intensiteit.

Dag 9 + 10: Kiezen voor flow

Het leven is niet wat er gebeurd, het leven is hoe je ermee omgaat. We gaan verder dan het verkennen van wie je bent door grip te krijgen op je innerlijke wereld. Niet langer bang voor het onbekende loop je met open ogen je afgrond tegemoet. Je leert letterlijk spelen met ongemak en durft je verlegenheid te laten varen wanneer je hiermee voor het publiek komt te staan.

Dit is hét opleidingsthema voor wie niet enkel buiten de box wil denken maar wil leren zo te leven. Voor wie zich wil verbinden met de eigen essentiële staat van creatief zijn en ernaar handelen. Voor wie de schoonheid van het leven wil vieren in de momenten dat het schuurt.

Dag 11 + 12: Pure verwondering

Wanneer we in het moment kunnen vertragen, ervaren en toelaten merken we dat we nieuwe handelingen en acties kunnen laten ontstaan. Vrij van oordelen en meningen, vrij van goed en fout en voorbij wat niet hoort of niet kan. In die ruimte ligt jouw pad van de toekomst verborgen. Een ongekend pad wat vorm krijgt vanuit de actie die volgt op de combinatie van wens, vertrouwen en overvloed. Voor meer zin, verwondering en speelsheid op je werk. Want als alles kan en mag is alles wat er gebeurd een klein wonder. Het leven is mooier dan je zou kunnen bedenken. Je mag het alleen leren toelaten. Met het ‘niet weten’ en de overweldigende grootsheid durven zijn.

Dag 13 + 14: Verbinding en overvloed

We willen allemaal leven in het moment en reageren op alles wat we tegenkomen met nieuwsgierigheid en verwondering. We wéten dat we daarvoor in staat mogen zijn om onze behoefte te laten gaan om te willen beheersen en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar soms overvalt het leven je en heb je niet de ruimte om rustig je wonden te likken of tot jezelf te komen. Het is daar waar kwetsbaarheid toeslaat. Het is daar waar je mag leren ‘ja’ zeggen tegen wat is, in plaats van te geloven in alles wat je hoofd heeft bedacht van hoe het zou moeten zijn. Wanneer we kwetsbaarheid daar kunnen omarmen dan is dit de geboorteplaats van verbinding, creativiteit en verandering. Leer incasseren en de tijd nemen om te reageren. Niet vanuit het denken maar vanuit je gevoel. Daar ontstaat de magie!

Dag 15 + 16: Spelen met Zijn

Durf jij te leven met nieuwsgierigheid in het land der ongekende mogelijkheden? Hier is een plek om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar jouw gevoelens leidend mogen zijn. Om te leren leven met open hart. Waar je jouw kwetsbaarheid mag omarmen als je grootste kracht. Hier werken we met jou als basis, jouw zintuiglijke waarnemingen worden zichtbaar, uitgedaagd en versterkt. Op het podium hoeft er namelijk niets. Doe je heel vaak ook niets, je ‘bent’ er gewoon. En daar, in al dat niets, gebeurt heel veel. In dat niets… daar ben jij!

Voor wie wil duiken in de huidige wijsheid van je intuïtie. Voor wie wil leven vanuit het hart. Je geeft jezelf de vrijheid om je eigen impulsen te volgen. Vreugdevol en vrij. Door het NU te omarmen kun je volledig embodied kunt leven en werken. Kun je speels en boeiend tegelijk zijn. Neem jezelf op een speelse manier serieus.

Kort overzicht van de leerdoelen

* Ontdek een behulpzame kijk op stress
* Belichaamd leren leven
* Voorbij nature / nurture gaan
* Leer comfortabel ‘Zijn’ met ervaringen
* Leef relaxt in het huidige moment
* Emoties ervaren zonder verhaal
* Ervaring als relatief perspectief zien
* Situaties accepteren zonder weerstand
* Niet-conceptueel bewustzijn ervaren

Prijs, data en meer…

Opleidingsjaar 2023/2024 
Data:
De data van deze opleiding zijn: 15 + 29 sept, 13 + 27 okt, 10 + 24 nov, 8 dec, 5 + 19 jan, 2 + 16 febr, 1 + 29 maart, 5 + 12 + 26 april. 
Nog beschikbaar?
Ja, er zijn nog 2 plekken beschikbaar

Tijden:
 Vrijdagen van 09:30 tot 16.30 uur, met een uur pauze tussen de middag.
Adres:
 Zomertaling 27 te Wijchen (bij Nijmegen)

Prijs opleidingsjaar
De opleidingsprijs voor particulieren en ZZP’ers is €3475,-. Als de betaling via de werkgever of het UWV verloopt, geldt er een toeslag van 10% vanwege extra administratieve kosten, overheadkosten en/of dienstverleningsovereenkomsten. Bij de opleidingsprijs is een lesmap met lesmateriaal inbegrepen, en tijdens de opleidingsdagen is er vrijelijk koffie en thee beschikbaar. Je hebt de mogelijkheid om zonder extra kosten in termijnen te betalen. Extra supervisie is ook mogelijk tegen een tarief van €125 per uur.

Erkende opleiding
The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit register bevat een lijst van instellingen die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Een opname in dit register heeft als voordeel dat de diensten van The School of Play zijn vrijgesteld van BTW-heffing. Op de factuur van een opleiding zie je dan ook geen BTW terug.

Geaccrediteerde beroepsopleiding
Theater van het Leven is een CAT/ GRO geaccrediteerde moduleopleiding. Het geldt als bijscholing en nascholing en als onderdeel van een volledige beroepsopleiding indien je drie moduleopleidingen stapelt op elkaar. Hiertoe doen je wel een vooropleiding te hebben op HBO niveau en te voldoen aan de PLATO norm (Medische Basiskennis , Psychosociale Basiskennis of een erkende vooropleiding). Door lid te worden van de beroepsorganisatie CAT, kun je tijdens je opleiding profiteren van hun ‘college-deal’, en je beroeps- en bedrijfs-aansprakelijkheidsverzekering regelen en je aansluiten bij een onafhankelijke klachten- en geschillencommissie.

Overeenkomst met UWV
The School of Play heeft een raamovereenkomst met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland, specifiek voor het deelgebied ‘Opleidingen en Scholing’, onder nummer RB702. Als je geïnteresseerd bent in een opleiding bij The School of Play en momenteel gebruikmaakt van de diensten van het UWV, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij het UWV. Zij kunnen je adviseren of de opleiding van The School of Play geschikt voor je zou kunnen zijn, en je mogelijk helpen met de aanvraagprocedure als dat het geval is.

Ik ben Miel Verstappen en ik breng mensen die werkzaam zijn in onderwijs, zorg en welzijn graag in beweging. Met humor, door interactieve, ervaringsgerichte werkvormen of door de juiste vragen te stellen. De wetten van het theater pas ik waar nodig toe, want creatief denken, improviseren en presenteren zijn vaardigheden die goed van pas komen in onze snel veranderende samenleving. Ik heb mezelf de opleiding Vakspecialist Playfulness cadeau gedaan en zo voelt het ook. Xandra ervaar ik als een zeer deskundige, pure en humoristische trainer, die mij inspireert met haar eigen fijne eigenwijze stijl. Dus qua prijs-kwaliteit verhouding een 11 op de schaal van 10!

Miel Verstappen

Workshopleider, trainer, Happy Miel

Werkelijk levensveranderend, energieboosterend, onderdompelend en bovenkomend. Heb je ruimte in je leven, gun dit dan aan jezelf. Voel je die ruimte niet, dan heb je dit nodig!

Janneke Vasse

Counselor, Janneke Vasse Counseling

Theater van het Leven heeft me veel gebracht in mijn werk, zelfs meer dan ik vooraf had kunnen bedenken. Dankzij de combinatie van ontspanning en speelsheid, welke ik leerde van Xandra, en mijn kennis, ervaring en vaardigheden aan de andere kant kan ik nu optimaal het proces benutten om de juiste dingen te doen. Ik voel me sterker en kan beter verwoorden wat ik wil. Daarnaast ben ik me veel bewuster van het perspectief van anderen, waardoor ik op een open manier over situaties kan nadenken en op een andere manier in de interactie kan stappen. Presenteren is nu een bron van humor en luchtigheid geworden en als er onverwachte dingen gebeuren kan ik er steeds vaker hartelijk om lachen. Ik kijk met veel dankbaarheid en plezier terug op deze opleiding en kan het iedereen aanraden die op zoek is naar persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Pepijn van de Vorst

Information Engineer

Ik begreep al jaren hoe het leven werkt. Dacht ik. Tot Theater van het Leven mij met elke cel van mijn lichaam liet voelen wat flow is. Hoe het voelt om werkelijk vrij en veilig te zijn. Om daarmee ineens uit vaste patronen te kunnen stappen, een hele nieuwe ontspannen wereld met minder overprikkeling in.
Met Xandra ben je niet aan het werk. Ze laat je weer thuis komen. Ik kan niet wachten om anderen dit ook de mogen laten ervaren. Magie in je begeleiding: Hier kom ik!

Oh ja, mocht je de opleiding duur vinden: hou op, schei uit. Je betaalt nog meer voor een auto. En dat ding gaat echt niet de rest van je leven mee. Dit wel. Dus.

Krista Snijder

Psycholoog, De (be)leef psycholoog

Wat een goede beslissing was het om me in te schrijven voor Theater van het Leven! Het is fenomenaal hoe Xandra iedere deelnemer de kans geeft om te experimenteren. Ze verbaast je en laat je voelen hoe het is om vanuit je hoofd, je hart en je lichaam te reageren. Ze laat je extreme emoties voelen, en meerdere tegelijkertijd. Gaandeweg begin ik het door te krijgen, mede door de tussentijdse reflectie en de prachtige map waarin alle oefeningen, met achtergronden beschreven staan. 

Mirjam Kabki

ECHA specialist, trainer, MK Talentbegeleiding

Ik gun iedereen een opleiding of training bij Xandra van Hooff ツ.  Maar ze zijn niet geschikt voor iedereen. Wel als jij een serieus persoonlijk proces wil doorlopen met een onbekend eindpunt. Als jij jezelf wil onderdompelen in hysterische hilariteit en lyrische lachsalvo’s. Als je het niet erg vindt om door tranen trekkend diepe dalen te gaan. Ben je moedig genoeg om totaal kwetsbaar te zijn? Schrijf je dan in!

Lijnie Reijers

Docent Ontwikkelingspsychologie, bestuurder HaviQ, eigenaar Yoi