Theater van het Leven

Jij wilt niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt in actie schieten. Verlangen naar alles dat in het verlengde ligt van jouw volgende stap. Je wilt geen perfect fantasieleven. Je wilt het échte leven. Druipend van liefde, verbinding en waarheid. Gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. En daar niet langer bang voor zijn!

Jij wilt de essentie van jezelf laten stromen. Onbevangen. Vrij. Maar tegelijkertijd is er die interne onrust. Het gevoel dat jouw eigenheid en grootsheid ‘te veel’ zijn. Te out-of-the-box denkend om niet lastig te zijn. Te kunstzinnig om praktisch te zijn. Te zacht om nuttig te zijn. Te zachtaardig om krachtig te zijn. Te gek of te spiritueel om gewoon te zijn… Een kwetsbare levenshouding is dé sleutel naar verbondenheid, creativiteit en authenticiteit. Als alles er mag zijn kun je volledig vrij, speels en onbevangen de toekomst in gaan. Maar ga er maar eens aan staan. Ik begrijp hoe dat voelt. In dit eerste jaar van de beroepsopleiding Vakspecialist Playfulness met de naam ‘Theater van het Leven’ leer ik je hoe het wél kan. Want ik weet: wie onzekerheid omarmt krijgt er geluk voor terug!

Lose your mind, find your senses

In verbinding met jezelf kun je de toekomst laten ontstaan. Dat proces voelt vrij en zorgeloos, net als spelen. Ik leer je in dit eerste jaar van de opleiding Vakspecialist Playfulness voorbij de automatische piloot te gaan. Méns te zijn en daarmee imperfect te zijn. Écht te zijn. In het moment. Voor de blik van anderen. Op het podium. Met álles wat er op dat moment is. Ik leer je vallen en opstaan. Te leunen in de situatie zonder vooropgezet plan zodat je in het moment kunt aanvoelen wat de volgende stap mag zijn.

In dit eerste opleidingsjaar graag leven met een hart dat open genoeg is om nieuwsgierig te blijven, creatief genoeg om te spelen met kaders en perspectieven, moedig genoeg om pure vreugde te voelen en authentiek genoeg om erover te kunnen vertellen. In de 20 opleidingsdagen doen we alles wat nodig is om je hoofd uit en jou ‘aan’ te zetten. Zelfs als je niet precies kunt omschrijven wat dat ‘jou’ dan precies is. We werken op het ‘fictieve toneel’ waar emoties er van nature mogen zijn en problemen een voorwaarde zijn om fijn te kunnen spelen.

Weet je nog niet of je straks ook door wilt naar het tweede jaar van de opleiding? Dat is niet erg, je kunt ook zonder toekomstplannen met dit eerste jaar ‘Theater van het Leven’ van start.

JAAR 1

AUTHENTICITEIT •  VERBINDING • LEVEN MET OPEN HART

JAAR 2

MOED OM TE FALEN • LEF OM TE STRALEN • INTUÏTIEF • ZICHTBAAR

INDIVIDUEEL

EIGENHEID • INTEGRATIE • ONDERNEMERSCHAP

Inhoud van dit 1e opleidingsjaar

Theater van het Leven is voor jou als je wilt reiken naar de diepere niveau’s van je ziel en wilt voelen hoe het is om met alles ‘te zijn’. Op het lege toneel leef je niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Wordt je écht gezien en train je jezelf tegelijkertijd ook in deze lastige omstandigheid, de ander te blijven zien. In verbinding. Benieuwd naar wat mag gaan ontstaan. Hierdoor wordt je ontvankelijk én kun je met lege handen staan zonder dubbele agenda. Boeiend, grappig en soms ontroerend om naar te kijken.

Ik leer je de intelligentie van het hart aanboren. Een actieve verbinding aan te gaan met anderen. Aandachtig waarnemen met een open mind, waarbij je jouw oordelen, vooringenomen gedachten en eigen ideeën herkent en opschort. Het helpt je aanwezig te zijn in het veld ter mogelijkheden. Zo durf je op het diepste niveau voorbij je angst te gaan en te stappen in dat ‘wat mag ontstaan’. Iets wat je niet had kunnen ‘bedenken’ maar nu je zo logisch voelt dat je het gelijk in actie om wilt zetten. Ik moedig je hierin aan want al doende ontstaat het spel. Samen geef je vorm. Zonder dubbele verhalen, zonder losse eindjes. Kloppend en volledig gezien vanuit het grotere geheel.

Tijdens de opleidingsblokken kun je actief worden uitgedaagd met compositiebeelden, innerlijke dialoog, improvisatie, drama, fysiek spel en lichaamswerk, uitvergroten en vertragen, humor, drama en situationeel rollenspel. Dit alles omgeven met een sausje van nondualiteit, advaita en 3P spiritualiteit. Vanaf blok zes komen hier voice dialoque, voicedrama, emotiewerk (schaamte en schuld), werken in het lege vlak, direct contact met het publiek, the way of the fool, embodiment, visualisaties, dans, verhalen, gruwelijke chaos en complexe paradoxen bij. Je ontvangt een certificaat op de laatste dag bij voldoende aanwezigheid en getoonde leergierigheid.

Trekt dit je aan? Heb je een werk- of denkniveau op HBO+? Kun jij je eigen coach zijn?   Zit je een grote hoeveelheid queeste in je ziel? Ga mee op avontuur! Volg dit eerste jaar van de beroepsopleiding met een fijne groep mensen, gevuld met gedachten cabaret, improvisatie en spel. Aan de hand van diverse oefeningen leer je je emoties vergroten, verkleinen, humor in je keuzes te brengen en je gedrag, gedachten en gevoel uiteen te rafelen. En omdat ik weet hoe intens die reis kan zijn loop ik (Xandra) graag een stukje met je mee. Ik ben je cheerleader die dag en zorg voor verbinding, uitwisseling en diepgaand leren. Ik zet er mijn koffer vol technieken voor in. Jij je enthousiasme? Want ach… in het slechtste geval gaat alles goed :-)

Blok 1: Spelen met speelsheid

Welkom in de wereld van gekkigheid. Daar waar rebellen, komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land dat jou van harte welkom heet!

Blok 2: Spelen met verwondering

Wanneer we in het moment kunnen vertragen, ervaren en toelaten merken we dat we nieuwe handelingen en acties kunnen laten ontstaan. Vrij van oordelen en meningen, vrij van goed en fout en voorbij wat niet hoort of niet kan. In die ruimte ligt jouw pad van de toekomst verborgen. Een ongekend pad wat vorm krijgt vanuit de actie die volgt op de combinatie van wens, vertrouwen en overvloed. Voor meer zin, verwondering en speelsheid op je werk. Want als alles kan en mag is alles wat er gebeurd een klein wonder.

We bouwen in dit blok voort op opgedane ervaringen. Jij hebt al de moed om in het nieuwe, onbekende te durven springen en de moed om te falen. Je kunt jezelf glimlachend aankijken nadat je op je bek bent gegaan. Nu gaan we een stap verder. Wat ontstaat er in, met, door jou wanneer je faalt? Big time niet meer weet wat te doen? Je door je mogelijkheden heen bent? Durf je te vertrouwen op wat er dan komt? En dat dit beter is dan je ooit had kunnen bedenken? In deze dagen leer je hoeveel kwetsbaarheid daadwerkelijk nodig is om voorbij niet-weten te gaan en het goede te doen in plaats van het snelle, gemakkelijke of lollige. En leer je open en integer te blijven wanneer het overweldigend voelt. Het leven is mooier dan je zou kunnen bedenken. Je mag het alleen leren toelaten. Met het ‘niet weten’ en de overweldigende grootsheid durven zijn.

Blok 3: Spelen met zichtbaarheid

Ieder mens wil gezien worden. De meesten vinden het eng om zichtbaar te zijn. Ga in dit eerste blok voorbij deze belemmeringen en leer om moedig op het podium te staan. Zonder al te veel meer dan jezelf en jouw kwaliteiten om van niets het beste te maken.

Voel je levendiger en vrijer in de schijnwerpers. Ervaar meer vrijheid om te handelen in complexe situaties en leer accepteren dat je het soms niet weet.

Blok 4: Spelen met blikken (zonder blozen)

Om verbinding te maken met de ander of om de ander te raken met je spel is het een eerste vereiste dat je zelf nieuwsgierig én raakbaar bent. Dat betekent dat je jezelf kwetsbaar op kunt stellen en jezelf durft te laten zien. Het is letterlijk spelen met blikken en beseffen dat wat de ander ook ziet de moeite waard zal zijn.

Leer vrijelijk reageren op wat er hier en nu gebeurt. Maak contact met wat er in je leeft en deel dat met het publiek. Leer luisteren naar het eigen lichaam, de eigen emoties en stem af op de ander hierin. De magie zit immers in het samenspel. Heerlijke opleidingsdagen woor wie meer lef wil ontwikkelen om eerlijker, puurder, meer jij in verbinding met de ander te zijn.

Blok 5: Spelen met conflicten

Goed samenwerken omvat de kunst van het vreedzaam ruziemaken. In deze training leer je je eigen gedrag te herkennen en ermee te spelen. Enkel wanneer je lol kunt hebben om de emoties die vrijkomen ben je in staat om innerlijk relaxt met (aankomende) ruzies om te gaan. Verleg daarom je grenzen conflict voortaan te gebruiken om je relaties sterker te maken.

We gaan spelen met impulsen: Waar ga je naartoe? Waar ga je van weg? Wanneer maak jij je groter? Of juist heel klein? Vergroot je houdingen en emoties. Of verklein ze juist. En… mag het tegenovergestelde er ook zijn ?

Leer plezier te hebben met interpersoonlijke en sociale conflicten en werk aan je persoonlijk leiderschap. Ervaar meer rust wanneer je in sociale situatie mag stappen.

Blok 6: Spelen met gevoelens

Wanneer we spelen, onze inner playmaker vrij laten zullen we bemerken dat het soms ook even ‘niet’ lijkt te gaan. Alsof het spel stokt, het plezier eruit is, de emoties ons vanbinnen om de oren slaan. Het is daar waar we mogen gaan kijken naar dit nieuwe schouwspel, want hoe kunnen we spelen met onze gevoelens? Ze groter of kleiner maken, wisselen tussen gemoedstoestanden en vrijer worden in het toelaten ervan?

Kun je met emoties spelen en sterker nog: het gebruiken als inzet voor contact, juist in moeilijke tijden? Durf je erop te vertrouwen dat in elk stukje drama een vonkje magie verstopt zit?

Gun jezelf meer vrijheid in de innerlijke eb en vloed. Leer surfen over de golven van het leven. Ervaar de schoonheid van intensiteit.

Blok 7: Spelen met ongemak

Het leven is niet wat er gebeurd, het leven is hoe je ermee omgaat. We gaan verder dan het verkennen van wie je bent door grip te krijgen op je innerlijke wereld. Niet langer bang voor het onbekende loop je met open ogen je afgrond tegemoet. Je leert letterlijk spelen met ongemak en durft je verlegenheid te laten varen wanneer je hiermee voor het publiek komt te staan.

Dit is hét opleidingsblok voor wie niet enkel buiten de box wil denken maar wil leren zo te leven. Voor wie zich wil verbinden met de eigen essentiële staat van creatief zijn en ernaar handelen. Voor wie de schoonheid van het leven wil vieren in de momenten dat het schuurt.

Blok 8: Spelen met subpersoonlijkheden

In de gespeelde werkelijkheid vind je een krachtige spiegel want het geeft je inzicht in je eigen gedrag. En de werkelijkheid daarachter. Het verheldert immers het verhaal dat je jezelf vertelt. Een indringende leerervaring die voor doorbraak en verandering kan zorgen in de manier waarop je leeft, liefhebt en werkt. Om optimaal te leven en werken is het belangrijk dat je zicht krijgt op jouw innerlijke krachtenveld. In deze workshop gaan we daarom diepzielduiken en met onze innerlijke rafelrandjes aan de slag.

Voor iedereen die zichzelf écht ten diepste wil laten zien voor publiek. Voor wie (via autotherapie zoals Dabrowski dit noemde) contact wil maken met de eigen subpersoonlijkheden en dit proces ‘on the spot’ al improviserend wil delen met het publiek. We gaan emotie en kwetsbaarheid omzetten in spel. Voor iedereen die verder wil komen in het werken met kwetsbaarheid, naïviteit en fantasie in de versterking van persoonlijk leiderschap.

Blok 9: Spelen met verbinding

We willen allemaal leven in het moment en reageren op alles wat we tegenkomen met nieuwsgierigheid en verwondering. We wéten dat we daarvoor in staat mogen zijn om onze behoefte te laten gaan om te willen beheersen en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar soms overvalt het leven je en heb je niet de ruimte om rustig je wonden te likken of tot jezelf te komen. Het is daar waar kwetsbaarheid toeslaat. Het is daar waar je mag leren ‘ja’ zeggen tegen wat is, in plaats van te geloven in alles wat je hoofd heeft bedacht van hoe het zou moeten zijn. Wanneer we kwetsbaarheid daar kunnen omarmen dan is dit de geboorteplaats van verbinding, creativiteit en verandering. Leer incasseren en de tijd nemen om te reageren. Niet vanuit het denken maar vanuit je gevoel. Daar ontstaat de magie!

Blok 10: Spelen met Zijn
Durf jij te leven met nieuwsgierigheid in het land der ongekende mogelijkheden? Hier is een plek om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar jouw gevoelens leidend mogen zijn. Om te leren leven met open hart. Waar je jouw kwetsbaarheid mag omarmen als je grootste kracht. Hier werken we met jou als basis, jouw waarden en kwaliteiten worden zichtbaar, uitgedaagd en versterkt. Op het podium hoeft er namelijk niets. Doe je heel vaak ook niets, je ‘bent’ er gewoon. En daar, in al dat niets, gebeurt heel veel. In dat niets… daar ben jij!

Voor wie wil duiken in de huidige wijsheid van je intuïtie. Voor wie wil leven vanuit het hart. Je geeft je innerlijk fool de vrijheid om je eigen impulsen te volgen. De ‘fool’, de dwaas ervaart het leven als spel. Hij leeft zonder zorgen en zonder oordeel. Vreugdevol en vrij. Door jouw innerlijke fool te omarmen kun je volledig embodied kunt leven en werken. Kun je speels en boeiend tegelijk zijn. Neem jezelf op een speelse manier serieus.

Voor iedereen die verder wil met situationeel leiderschap. Voor wie het leven als spel wil leren zien. Voor wie normaal er anders uit wil laten zien. Voor wie uit wil gaan van mogelijkheden in plaats van problemen. Voor wie speelser wil leven en werken en meer mogelijkheden wil hebben om een diepere betekenis te geven aan wat je doet.

Wat het je oplevert:

Wanneer je playfulness durft te gaan omarmen als professional, zul je snel genieten van de volgende voordelen:

* Meer lucht en vrolijkheid
* Gebruik maken van je intuïtie
* Natuurlijke talenten benutten
* Emotionele weerstand loslaten
* Creativitiever denken
* Vindingrijker worden
* Succesvoller samenwerken
* Creëer vanuit moeiteloosheid
* Meer spontaniteit ervaren
* Vertrouwen op overvloed
* Gemakkelijker risico’s nemen
* Alignment met je zielsmissie
* Onthul de unicorn-versie van jezelf!

Prijs, data en meer…

 

Studiebelasting
De totale studiebelasting voor de opleiding is afhankelijk van je eigen inzet en enthousiasme, en de tijd die je beschikbaar hebt. Reken erop dat je gedurende het traject circa 150 uur in de opleiding investeert waarvan 120 uur aan contacttijd, 10 uur aan het doornemen van de opleidingsmap en 10 uur aan de uitwerking van verslagen. 

Certificaat
Je ontvangt een Theater van het Leven certificaat op de laatste dag bij voldoende aanwezigheid, voortgang en getoonde leergierigheid. Na voldoende afronding van alle onderdelen (dit 1e jaar, het 2e jaar en de individuele opdrachten) kun je in aanmerking komen voor het diploma Vakspecialist Playfulness.

 (Opleidingsdata 2021/2022 
Theater van het Leven start in september 2021 met een ma/di en een do/vr groep. Wanneer je een keer niet kunt is het mogelijk dit blok bij de andere groep in te halen. De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 16 deelnemers. 

Ma/di groep: 6/7 sept, 11/12 okt, 8/9 nov, 20/21 dec, 10/11 jan, 7/8 febr, 7/8 mrt, 4/5 april, 9/10 mei en 6/7 juni. In deze groep is nog beperkt plek.

Do/vr groep: 9/10 sept, 14/15 okt, 11/12 nov, 23/24 dec, 13/14 jan, 10/11 febr, 10/11 mrt, 7/8 april, 12/13 mei en 9/10 juni. Deze groep heeft inmiddels een wachtlijst. Schrijf je in om de volgende wachtende te zijn. Deelname is niet gegarandeerd. 

Je kunt je via deze link inschrijven.

Tijden van de opleiding
Van 09:30 tot 16.30 uur

Locatie en adres
De opleidingsdagen zijn op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen.

Studiegids
Bekijk de informatie over de opleiding Vakspecialist Playfulness of download de studiegids voor meer informatie.

Prijs 1e opleidingsjaar
Deelnamekosten Theater van het Leven opleiding € 2595,– indien je je inschrijft voor 1 augustus 2021 (daarna is de prijs € 2895,- ) Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch.  Je kunt betalen in 5 of 10 termijnen.

Je kunt tijdens je studie ervoor kiezen om mentorgesprekken met me aan te gaan. We duiken dan wat dieper in op je vragen rondom de thema’s die in deze opleiding naar boven komen. De prijs hiervoor is € 127,50 per uur. 

The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen en trajecten zijn vrijgesteld van BTW-heffing. Gemaakte kosten zijn in 2021 privé aftrekbaar als opleidingskosten bij de belastingdienst en natuurlijk ook aftrekbaar als bedrijfskosten.

Stoute schoenen aan!

Ga je mee op op avontuur? We gaan over de gebaande paden én de onbekende, met lichtheid en openheid.

 

Wat een goede beslissing was het om me in te schrijven voor Theater van het Leven! Het is fenomenaal hoe Xandra van iedere deelnemer oppikt hoe hij of zij erbij zit en iedere deelnemer de kans geeft om in de groep te oefenen met dingen die nog moeilijk zijn. Ze laat je je patronen inzien en geeft je meteen de mogelijkheid om via een persoonlijke oefening een alternatief te ervaren. Ze verbaast je en laat je voelen hoe het is om vanuit je hoofd, je hart en je lichaam te reageren. Ze laat je extreme emoties voelen, en meerdere tegelijkertijd. Gaandeweg begin ik het door te krijgen, mede door de tussentijdse reflectie en de prachtige map waarin alle oefeningen, met achtergronden beschreven staan. Gelukkig hebben we nog een boel blokken te gaan!

Mirjam Kabki

MK Talentbegeleiding

Live with an open heart. Be brave. Be vulnerable. Be you.

In het theater van het leven creëer je drama, duikt erin, maakt het erger, geniet ervan én lost het weer op. En al die tijd besef je dat je slechts een figurant op het levenstoneel bent. Wil jij alle situaties die zich voordoen in je werk en leven luchtiger bekijken en en manieren vinden om er op de best (én slechts mogelijke) manieren mee om te gaan. Wil je, wanneer het lastig wordt, niet meer terugvallen op je praktische denken maar een innerlijke staat wilt activeren die je brengt naar een staat van spel en vreugde? Dan loop ik graag met je mee op dit uitdagende pad! Lees hier meer over mij als trainer.