To Fool
for School

Het Wise Fool programma bestaat uit verschillende onderdelen, welke eventueel ook los gevolgd kunnen worden. To Fool for School verwijst met een knipoog naar de bonte avond tijdens het schoolkamp. De avond waarop de schoolboeken gevoelsmatig ver weg zijn en iedereen simpelweg zijn/haar eigenheid op het open podium mag laten zien.

Maar To Fool for School is meer dan simpelweg ‘ruimte voor opvoeringen’. Expliciet aan de slag met het ontsluiten van creativiteit en eigenheid, het aanwakkeren van flow en het kweken van lefspieren. Impliciet gaan we aan de slag met de paradox van playfulness en de manier van ‚Äėzijn‚Äô die dit met zich meebrengt. Een manier van zijn die je o.a. kunt leren middels embodiment (in je lijf/het hier-en-nu zijn), improvisatie en intu√Įtieve expressie.¬†Flexibel. Aanwezig. Waarachtig. En vrij.

Moments of fun!

Improviseren doen we de hele dag. Maar hoe blijf je bij jezelf wanneer anderen kijken? Lukt het je om authentiek en waarheidsgetrouw te improviseren? Je √©igen verhaal of gevoelens als ‘personagews’ op het toneel laten staan? Kun je bij het niet weten blijven? Lukt het je om verdwaalt in de ervaring nog altijd diep in jezelf geworteld zijn? Kun jij zorgdragen voor een goede relatie met je publiek en hen meenemen met alles wat er in je omgaat? En kun je ook ‘publiek’ zijn en je laten meevoeren in dat wat de ander verhaalt zonder daarover actief iets te vinden?

Dit zijn vragen waar we gedurende de driedaagsen mee aan de slag gaan. Verwacht geen standaard antwoorden, maar vindt de grip hierop in jezelf. Hiervoor onderzoeken we de basisprincipes van ‘de fool’, het podium en het publiek.¬†Je krijgt uitnodigende theatervaardigheden danwel zijnsruimte, dans en meditatie aangereikt waardoor je belichaamd in de lege ruimte kunt staan. Deze driedaagsen door het jaar heen bieden je de kans dit fysiek samen met anderen te doen.

 

AUTHENTICITEIT ‚ÄĘ ¬†VERBINDING ‚ÄĘ LEVEN MET OPEN HART

POSITIVITEIT ‚ÄĘ EXPRESSIE ‚ÄĘ EMOTIONELE REIKWIJDTE ‚ÄĘ FUN

EMBODIED IMPROVISATION ‚ÄĘ AUTHENTIC PRESENCE

Meer informatie

Het werken met ‚Äėde Fool‚Äô is van grote meerwaarde voor artiesten, maar ook niet-artiesten zullen baat hebben bij de vaardigheden die worden aangeleerd. De werkvorm brengt je immers in contact met je gevoelens, leert je omgaan met angst om jezelf figuurlijk helemaal bloot te geven. Bovendien boost het je natuurlijke zelfvertrouwen en communicatievaardigheid.

To Fool for School driedaagsen zijn dan ook voor dappere dodo‚Äôs en no drama lama‚Äôs. Professionals die een positieve impact willen cre√ęren in de samenleving. Trainers, coaches, improvisanten en andere ge√Įnteresseerden met een passie voor theatrale werkvormen.¬†

 

 

 Thema april: Fool everything

vrijdag 29 april t/m zondag 1 mei 2022

De Fool is tarotkaart nummer 0 en kan alle andere personages spelen, net zoals de Joker in het kaartspel. Hij staat afgebeeld op de rand van de klif, met √©√©n voet op de vaste grond van het bekende, en de andere zwevend boven de afgrond van het onbekende. Zo zullen wij ook de eerste week het onbekende induiken. Zonder bezorgdheid over ‘succes of mislukking en met uitsluitend plezier voor het spelen krijg je de uitnodiging om al improviserend in je fantasie te belanden en op te gaan in alles wat daar te beleven is. Verander voor altijd de manier waarop je kijkt naar (en omgaat met) de eindeloze stroom aan informatie die je elk moment van de dag produceert.

Het plezier van het spelen wordt omgeven met storytellingvaardigheden voor het versterken van je theaterperformance zodat je erop kunt vertrouwen dat je je publiek al voldoende hebt meegenomen wanneer je je eigen wereld induikt en deze met hen gaat delen. Deze dagen duiken we in de wereld van embodied improvisation. Kun je je lijf laten spreken? Hoe beweeg je als vis? Hoe klinkt je stem als vuilnisemmer? Hoe beleef je de wereld als je vliegt?¬†Durf je volledig ‘los’ te gaan? Durf jij een ‘fool’ te maken van jezelf? Je ontdekt het tijdens deze dagen in april. En wellicht vergroot je zelfs je speelruimte in de ervaring van handelen buiten de tijd =)

In a society that has you counting
money, pounds, calories, and steps,
be a rebel and count your blessings instead.
– Lisa Heckman –

 

 

 Thema augustus: The empty Space

vrijdag 26 t/m zondag 29 aug 2022

Deze driedaagse voelt als een retraite en geeft veel zijnsruimte waarin je vooral je innerlijke belevingswereld speelt. We gaan hierin samen op¬†ontdekkingsreis naar het persoonlijke theatergezelschap op het podium van ons leven. Het uitrollen van je innerlijke belevingswereld¬†cre√ęert een sfeer van intimiteit en vriendschap en aan het einde van de driedaagse voelen alle spelers als prettig gezelschap in een intiem caf√©.¬†

Als mens zitten we opgescheept met een brein dat zowel aan evolutionar reflexmatige structuren ruimte biedt maar ook hogere, complexere, meer wilsbekwame structuren huisvest.¬†Deze verschillende ‘motivaties’ kunnen conflicteren en dat maakt dat je soms gevoelsmatig ‚Äėmet jezelf in de knoop ligt‚Äô of andere verwarrende emoties ervaart.¬†In the empty space bied je als speler plaats aan tegenstrijdige of conflicterende stemmen, gedachten, meningen, gevoelens, sensaties of emoties). Zo ontdek je bij alle stemmen hun eigen agenda of leer je hun wensen, dromen, verlangens, lichaamstaal en houdingen kennen. Of je ontdekt – al spelend – wat er rondom een bepaald thema in je leeft. Durf je alles er te laten zijn? En je volledig te laten zien?

Let me fall if I must.
The one I will become will catch me.
– Baal Shem Tov –

 

 Thema december: The old and the new 

woensdag 28 t/m vrijdag 30 dec 2022

Het nieuwe jaar nadert snel – je hebt nieuwe idee√ęn, nieuwe ambities en nieuwe doelen, maar wat gaat dit jaar eigenlijk anders maken dan de jaren ervoor? Wat gaat er eigenlijk voor zorgen dat je een stapje verder gaat, een stap vooruit zet? Je weet dat het niet om voornemens gaat. Dat jezelf dwingen zaken anders te doen geen zin heeft. En dat een mindset niet zo snel verandert is. Maar jij wilt meer. Jezelf ontwikkelen als mens. Je maskers nog wat verder afleggen. En daarom lees je deze tekst – omdat je voelt dat je er klaar voor bent!

Zoals Einstein ooit zei: ‘We kunnen onze problemen niet oplossen met hetzelfde denkniveau dat ze heeft gecre√ęerd.’ Dus mag je in jezelf gaan zoeken naar een nieuw tegengeluid. Wanneer je dat komt doen ontdek je op de¬†grens van het oude en het nieuwe jaar niet alleen waar je dankbaar voor bent en wat je achter je laat, maar geeft ook ruimte voor verlangens. En alle innerlijke delen die jouw verandering mogelijk maken. Daardoor voel je aan het einde van deze driedaagse: wat het nieuwe jaar je ook brengt, je bent er klaar voor. Daarom is deze driedaagse simpelweg een cadeautje voor jezelf.

Yesterday I stood at the edge of the cliff,
I’m happy that I took the next step today

Prijs, data en meer…

Data 
Er zijn gedurende het jaar drie verschillende vrije speelmomenten. Je kunt ze los van elkaar of allemaal volgen. Doe je het Wise Fool traject dan zijn ze allemaal voor jou!

Fool everything: 29 april t/m 1 mei 2022
The empty space: 26 t/m 29 aug 2022
The old and the new: 28 t/m 30 dec 2022

Workshoptijden
We starten de dagen om 09:30 uur en eindigen om 16:30 uur, met een uur pauze halverwege. 

Kosten

Je haalt het meeste uit je Wise Fool programma wanneer je aan alle onderdelen meedoet, daarom wordt een Tribe lidmaatschap als combi-pakket aangeboden (Jaargroep The Way of the Fool¬†+¬†12x Fool Moon + 3x To Fool for School)¬†voor een bedrag van‚ā¨ 225,- per maand.¬†

Een driedaagse is ook los te volgen. Dit kost ‚ā¨325 per keer. Deze prijs is inclusief lunch, koffie/thee en versnaperingen. Let op: de eventuele overnachtingen zijn niet inbegrepen.

The School of Play is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen en trajecten zijn vrijgesteld van BTW-heffing.

Locatie en adres
De driedaagse zijn op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen.

Wat levert het je op?

* een gevoel van ‘echtheid’
* meer ‘aanwezig’ zijn¬†
* vergroten zelfvertrouwen
* verdiept gevoelscontact 
* natuurlijk zelfvertrouwen
* meer luchtigheid
* meer inzicht in jezelf
* een uitnodiging in persoonlijke ontwikkeling

Ik (Xandra van Hooff) gebruik toegepaste improvisatie als manier om veerkracht, flexibiliteit en spontaniteit te bevorderen. Fooling kwam op mijn op mijn pad¬†via een workshop van Franki Anderson. Franki herkende de Fool in mij en moedigde me aan met dit werk door te gaan en de wereld van fooling (zoals deze reeds meer dan 20 jaar onderwezen wordt in Europa) verder te onderzoeken en zelf ook te gaan onderwijzen.¬†Op mijn pad kwam ik daardoor ook uit op Jonathan Kay. Deze ’21st century fool’ speelt en traint al decennialang het werk van ‘the fool’. Zijn lessen -doordrenkt van filosofische denkbeelden rondom het foolwerk- zijn heel anders dan degenen in de lijn van Franki, maar ik volg beide met veel plezier.¬†Aan het werk van de Fool voeg ik tot slot ook technieken uit onder andere Interplay toe. Deze vorm nodigt je uit tot authentieke zelfexpressie en legt een prettige ‘behapbare’ bodem onder dit innerlijk werk.