Als Vakspecialist Playfulness ben jij een speelse mindset gaan omarmen en in staat de ander in een playful staat van zijn te brengen welke leidt tot innovatie, groei en ontwikkeling. Nadat je de opleidingen Theater van het Leven en Magie in je Begeleiding hebt afgerond is het nu tijd voor eigenheid.¬†Expliciet ben je hiervoor aan de slag gegaan met het ontsluiten van eigenheid en het aanwakkeren van flow. Impliciet met de paradox van playfulness en de manier van ‚Äėzijn‚Äô die dit met zich meebrengt. Een manier van zijn die je o.a. kunt leren door helemaal in het hier-en-nu te zijn, door te improviseren en intu√Įtief expressie te geven aan jezelf op dat moment. En dat mag je nu helemaal op jouw eigen manier gaan doen. Let‚Äôs have fun =)

Verstevig je facilitator rol en ontdek je sterke kanten om met groepen aan de slag te gaan.

Coach mensen naar meer licht en luchtigheid en blijf niet hangen in (het oplossen of veranderen) van hun beperkende verhaal.

Wil jij aan de slag als Moed om te Falen trainer? Lef om te Stralen coach? Het kan allemaal. Als Vakspecialist Playfulness geef jij je eigen draai aan het materiaal!

Playfulness levert een manier van ‚Äėzijn‚Äô welke wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid, spontaniteit, plezier, gevoel voor humor en creativiteit. Deze houding strekt zich uit over alle levenssituaties en verandert de manier waarop mensen situaties waarnemen, evalueren en benaderen. Speelsheid stelt iemand in staat afstand te nemen van situaties en deze met een open geest te benaderen. Hierdoor kunnen ze tot originele oplossingen voor problemen komen, moeilijkheden het hoofd bieden en mislukkingen accepteren. Wil jij het concept van speelsheid meer bekendheid geven? Aan de slag als coach of trainer? Volg dan dit aanvullende traject en wordt Vakspecialist Playfulness¬ģ. Trek je redderscape dus maar uit. Stap in het onbekende. Verdwaal in de juiste richting. Zeg ja tegen meer dan brownies. Laat jezelf gebeuren en geniet van wat ontstaat!¬†

Diplomeringstraject

Om gediplomeerd te worden als Vakspecialist Playfulness¬ģ¬†ga je aan de slag met jouw eigen doelgroep. Eerst explorerend en experimenterend, daarna begeleidt mensen je mensen op volwaardige wijze individueel en in groepsverband, als trainer, coach, wegwijzer, moedleverancier, lefgozer, pretgiechelaar of hoe je jezelf dan ook maar wilt noemen. In een afsluitend interview formuleer je jouw visie op (het belang van) playfulness.¬†Afstuderen kan individueel (voor de zomer van 2023) of via het aanvullend afstudeertraject, zoals ik dat hieronder ga beschrijven:

De vakspecialist als begeleider
Je bereid je als eerste voorbereid op het beroep van begeleider, zowel individueel (coach) als groepsgewijs (facilitator). De vakspecialist als begeleider signaleert en analyseert ontwikkelingsvragen op het gebied van emotionele veerkracht, geeft een klimaat vorm dat ontwikkelingskansen biedt en werkt individueel en/of groepsgewijs ontwikkelingsgericht. In de opleidingsdagen tijdens dit verdiepingstraject tot Vakspecialist Playfulness¬ģ gaan we hier dieper op in. In je eigen tijd ga je met minimaal vier proefklanten aan de slag. Je ontdekt samen met hen waar ze graag meer speelsheid willen toelaten in hun leven ¬†en kiest de oefeningen/interventies. Achteraf schrijf je een reflectieverslag over jullie gezamenlijke ontdekkingsreis.

Daarnaast wordt er ook van je verwacht dat je twee groepsactiviteiten van (minimaal) een uur begeleidt. Je kiest hiervoor zelf een doelgroep, een plaats en tijd en oefeningen. Hierbij hoort een trainingsvoorbereiding met onderbouwing van de door jou gemaakte keuzes waarbij je gebruik maakt van de onderdelen van de toolbox. Jij bent in staat het belang uit te leggen en deelnemers dit te laten ervaren tijdens het spelen. Het is ook mogelijk als co-trainer stage te lopen in deze opleiding. 

De vakspecialist als expert
Je rol van de vakspecialist als expert is gelegen in het scheppen van voorwaarden voor ontwikkeling binnen instellingen en organisaties en het samenwerken met collega’s. Begeleiding/advies over ontwikkeling, implementatie en evaluatie van beleid kan voorkomen waarbij innovatieve werkwijzen worden gehanteerd. 

Als laatste onderdeel ga ik je interviewen over jouw kijk op playfulness. Deze video zal worden opgenomen. Om je hier goed op voor te bereiden lees je enkele boeken, wetenschappelijke artikelen of volg je online webinars over dit onderwerp. Doordat je jouw richting hierin kiest, die past bij je toekomstige ontwikkeling en doelgroep, kun je jezelf letterlijk neerzetten als vakspecialist.

Tijd voor eigenheid!

Inhoud opleiding

Klik op + om meer te lezen.

Dag 1: Marketing zonder moeite

Deze eerste dag gaan we aan de slag met een stukje eigenheid van jou als vakspecialist. Je ontdekt je beroepsperspectief en ontdekt hoe je bij wilt dragen aan (het bevorderen van) de autonomie, authenticiteit en flexibiliteit van jouw ideale doelgroep. Enkele mogelijkheden:

Kinderen
Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen vooral spelenderwijs leren. Ze ontwikkelen door te spelen sociale vaardigheden, fysieke coördinatie en cognitief begrip van hun omgeving. Meer spelen op de basisschool wordt dan ook door veel professionals aangeraden. Ook vanuit de leraar-leerling verhouding is dit aan te raden. Het verandert deze namelijk van autoriteit naar gedeelde ontdekkingen. Een playful leeromgeving biedt daarom een praktische, effectieve en stimulerende benadering van lesgeven die de leeromgeving transformeert voor alle kinderen in de klas.

Jongeren
Playfulness bevordert het leerproces door middel van het stimuleren van zowel een groeimindset als de creatieve processen in het brein. Playfulness leert studenten echt om authentieke zelfexpressie in te zetten als tegenwicht voor negatieve groepsdruk en maatschappelijke verwachtingen. Het geeft zo een kans diversiteit tussen leerlingen te waarderen en daarmee zichzelf te zijn. Bovendien bevordert het ’t maken van passende keuzes bij hun persoonlijkheid en toekomstwensen.

Volwassenen
Een playful levens- en werkhouding stelt volwassenen in staat afstand te nemen van anderen, van situaties en van conventies om situaties met een open geest te benaderen om originele oplossingen voor problemen te vinden, moeilijkheden het hoofd te bieden en mislukking te accepteren. Playfulness bevordert in volwassenen het gevoel van competentie, autonomie en verbinding bij volwassenen. Daarnaast bevordert het een proactieve levenshouding. De snelle aard van improvisatie biedt daarnaast zowel inspiratie als ook een uitstekende creatieve uitlaatklep voor veel hoogbegaafde volwassenen en prikkelzoekende HSP’er.

Ondernemers
Playfulness leert mensen die een onderneming starten of deze willen laten groeien hoe ze kunnen luisteren naar de wijsheid van hun lichaam in het maken van keuzes die hun toekomst (en die van anderen) zullen bepalen. Door het trainen van de verbeelding ontwikkelt ook de schrijf-, spreek- en creatieve zelfexpressie. Playfulness gaat zo hand in hand met storytelling waardoor het vertellen van (business-)verhalen een stuk gemakkelijker gaat.

Behandeling & (jeugd-)zorg
Playfulness bevordert, tezamen met een positief psychologische insteek het welbevinden en de autonomie van de cli√ęnt. Door embodiment en beweging wordt energie gecre√ęerd en vrijgegeven. Dit vergroot de veiligheid, aandacht en motivatie om het leven te aanvaarden en transformeren. Middels een playful behandelinsteek vergroot je de draagkracht van de ander op speelse wijze en ben je in staat op effectieve wijze ervaringsgerichte interventies toe te voegen aan je reeds bestaande toolbox.

Organisaties/ bedrijven
Het is mogelijk de tools to play in te zetten als gereedschapskist binnen het bedrijfsleven. Dit vermindert stress, verbetert samenwerking en bevorderd creativiteit en productiviteit. Een playful levensinstelling geeft de mogelijkheid om met een frisse blik naar dezelfde informatie te kijken. Verbeeldende playfulness vormt zo de kern van innovatie, verbetering, wetenschap en kunst.

Dag 2: Laat jezelf zien!

Deze dag geef jij als facilitator een korte training aan jouw medecursisten. Hierbij ga je ook verwoorden wat je hebt geleerd over jezelf, je talenten, waar je van geniet en hoe je playfulness verder uit wilt gaan dragen. Zij geven jou feedback over je impact en natuurlijke talenten. Na deze dag kun jij in de praktijk aan de slag. 

Dag 3: Nonduale coaching basis

Deze dag maak je kennis met een fundamenteel andere kijk op coaching en begeleiding dan veelal gebruikelijk is. We richten ons niet op zelfverbetering of het achterhalen van je triggers. Ook promoten we niet dat je positiever moet denken. Je wijst de ander eerder op de aanwezigheid van bron in zichzelf. De bron van nieuwe inzichten, de bron van ervaringen van flow, de bron van pure aanwezigheid. Onze diepste natuur is immers open en vrij.

De dagen zitten bomvol creatieve en uitdagende oefeningen waar een stukje lichtheid in zit. Om te gedijen in het hier-en-nu, is het namelijk nodig om snel te kunnen handelen, zonder er al te lang over na te denken. Jij hebt in Theater van het Leven & Magie in je Begeleiding onderzocht hoe gedachten en gevoelens eigenlijk ontstaan. Nu ga je het (in een coachsetting) aan een ander uitleggen. Kun je de ander meenemen om emoties en (beperkende) gedachten te zien als ludiek spel van de eigen geest?

Dag 4: Nonduale coaching vervolg

Het leven is. Niets meer en minder. Daarom hoef je ‚Äď wat er ook ervaren wordt ‚Äď niets op te lossen.¬†Wel kun je ontdekken dat er naast al jouw (leuke en minder leuke) menselijke ervaringen nog iets anders is. Een plek waar veerkracht en moeiteloosheid woont. Waar je diepste wensen zeer beeldend zijn. Ik wijs je graag naar dit veld van mogelijkheden, intu√Įtie en wijsheid. Hier hoef je situaties niet hoeft te duiden of te ‚Äėfixen‚Äô. Zijn methodes overbodig. Wie er ooit contact heeft gemaakt, herkent onmiddellijk de kracht ervan.

Het enige wat voor een non-duale wijze van begeleiden nodig is, is jullie ontmoeting van mens tot mens. ‚ÄėThe magic happens‚Äô wanneer jij zonder agenda, zonder persoonlijke doelen, zonder belangen maar met wijdopen hart en open geeft durft te verschijnen. Des te meer je de ander laat ervaren hoe het is om uit het denken en midden in het hier-en-nu te vallen, des te meer impact jouw coaching heeft.¬†

Dag 5: Facilitator zaken

Deze dag verkennen we de theorie en praktijk van creatieve facilitering en ontwikkel je nog meer vertrouwen, kennis en de vaardigheden om groepen op een veilige, responsieve en speelse manier te begeleiden. We gaan dieper in op het proces van faciliteren. Wat is dit precies en wat is het verschil met therapie? Daarnaast verkennen we het proces van creatieve facilitering vanuit het perspectief van de deelnemer/klant en leer je rekening houden met de verschillende¬†stadia van het groeps- / creatieve proces. We bespreken wat er gebeurt wanneer iemand ‘nee’ zegt tegen een uitnodiging en hoe je het beste reageert op vragen en opmerkingen.

Prijs, data en meer…

Opleidingsdata 2022 / 2023
Dag 1 en 2: 11/12 mei 2022 (voor huidige Magie in je Begeleiding studenten)
Dag 3, 4 en 5: worden in overleg met de groep gepland
Supervisie (2x) en eindinterview worden individueel tijdens het traject gepland. 

Overige informatie
Tijden: 09:30 tot 16.30 uur
Adres: Zomertaling 27 te Wijchen
Individuele begeleiding via Zoom.

Prijs opleidingstraject
Deelnamekosten zijn¬†‚ā¨1275,-¬†Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en koffie / thee gedurende de opleidingsdagen. Je kunt zonder extra kosten betalen in termijnen.¬†Aanvullende supervisie is mogelijk (125 euro per uur). Inbegrepen in het traject zijn 2 supervisie gesprekken. Aanvullend supervisie is mogelijk. (125 euro per uur).¬†Just let me know when you need some more juice!

Kortingen
Studenten gestart voor sept ’21 hebben de mogelijkheid om¬†individueel af te studeren (excl. opleidingsdagen) voor de prijs van ‚ā¨ 385,-¬†Magie in je Begeleiding cursisten ’21 en ’22 ontvangen ‚ā¨ 380,-¬†korting op de deelnamekosten. Playologie cursisten tot slot ontvangen ‚ā¨ 845 euro korting op het traject tot Vakspecialist Playfulness.¬†

BTW vrijstelling
The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze diensten zijn vrijgesteld van BTW-heffing.