Jij wilt (bege)leiden vanuit heelheid. Niet omdat het een mooi spiritueel concept is of een interessant lifestyle idee, maar vanuit doorleefde kennis en de wens bij te dragen aan onze evolutie als mensheid. Hiervoor besef je dat je een ontwaakte kijk nodig hebt, je kunt immers pas werken vanuit eenheid en heelheid wanneer je die staat zelf kent en belichaamd. Als Vakspecialist Playfulness® heb jij kennis gemaakt met deze innerlijke plek waar je speelruimte in de regels vindt en waar alles wat moet bijeengehouden wordt door een stukje plakband. Je hebt de moed om te falen en het lef om te stralen. Zegt ja tegen het leven zoals het aan je verschijnt. En nu wil je ‘dat’ met anderen gaan doen (wat ‘dat’ dan ook precies is…). Jouw manier? Die mag je gaan ontdekken. Veel experimenteer plezier! 

Heb jij de opleidingen Theater van het Leven en Magie in je Begeleiding afgerond? Dan is het nu tijd voor eigenheid!

Hoe lekker zou het zijn wanneer jij geen briljante adviezen hoeft te geven maar de ander leidt naar de plek binnenin zichzelf waar wijsheid leeft?

Jij mag gaan ontdekken hoe je dat het liefst met anderen wilt werken. Let’s have fun =)

Wil jij aan de slag als coach of facilitator? Volg dan na Theater in het Leven & Magie in je Begeleiding dit aanvullende traject tot Vakspecialist Playfulness®. Het leven is. Niets meer en minder. Wel kunnen we ervaren of onze geest in conflict is met de werkelijkheid (dan voelen we ons beknelt of gespannen) of ermee in harmonie is (dan voelen we ons ontspannen, op ons gemak en speels). Naast al onze (leuke en minder leuke) menselijke ervaringen is er echter nog iets anders is. Een plek waar veerkracht en moeiteloosheid woont. Waar diepste wensen beeldend zijn. En wij als mens helemaal vrij. In dit traject leer je nog specifieker wijzen naar dit veld van mogelijkheden, intuïtie en wijsheid. Hier hoef je situaties niet hoeft te duiden of te ‘fixen’. Zijn methodes overbodig. Wie er ooit contact heeft gemaakt, herkent onmiddellijk de kracht ervan. Het leven voelt spontaan een stukje vrijer en leuker. Trek je redderscape hierbij maar uit. Je hoeft echt niemand te healen. Ze zijn oké. En jij mag hen dat laten weten!

Alle feiten op een rijtje

 

Meer informatie over dit traject
Het traject tot Vakspecialist Playfulness® bestaat uit twee facilitator dagen, twee coachdagen en een dag om te bepalen met wie jij het liefste aan de slag gaat én om woorden te vinden je doelgroep te bereiken. Bij de facilitator dagen ontdekken we speels de fases van groepsvorming en wat de behoefte waaraan jij als trainer daarin kunt voldoen. We zoomen in op specifieke rollen of persoonlijkheden die je in groepen tegenkomt en hoe daarmee om kunt gaan en ook ga je zelf een stukje training geven. Dit hoeft niet perfect. Wanneer er nog wat te verbeteren valt leren we daar allemaal van immers. 

De coachdagen zijn gevuld met… rapapapapaaaa… coachen natuurlijk! Maar we gaan niet zomaar coachen in de zin dat je iemand ergens vanaf of juist naartoe wilt brengen. We ontdekken wat er gebeurd wanneer je ook in het coachen volledig in het hier-en-nu blijft. Dan heb je twee mogelijkheden: iemand prikkelen ‘dat wat er is’ op positieve wijze nog verder te onderzoeken én degene te wijzen op innerlijke wijsheid die spreekt waar deze zich mogelijk zelf nog niet bewust van was. Door creatieve, out-of-the-box vragen te stellen wordt iemand zich wellicht meer bewust van dat wat echt belangrijk is. De felt-sense wordt verwoord en daarmee gehoord. En dat kan – voor toekomstige keuzes – erg belangrijk zijn. 

Maar we starten met jouw doelgroep. Playfulness is namelijk voor iedereen in onze samenleving waardevol. Playfulness levert een manier van ‘zijn’ welke wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid, spontaniteit, plezier, gevoel voor humor en creativiteit. Deze houding strekt zich uit over alle levenssituaties en verandert de manier waarop mensen situaties waarnemen, evalueren en benaderen. Je begrijpt dat dit anders zal uitwerken wanneer je met kinderen werkt of juist het middenmanagement gaat trainen. In algemeen kunnen we zeggen dat speelsheid iemand in staat stelt wat meer afstand te nemen van situaties en deze met een open geest te benaderen. Hierdoor kunnen ze tot originele oplossingen voor problemen komen, moeilijkheden het hoofd bieden en mislukkingen accepteren. Weet jij al met welke doelgroep je het liefst aan de slag wilt gaan? Hieronder staan enkele mogelijkheden opgesomt. 

Kinderen
Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen vooral spelenderwijs leren. Ze ontwikkelen door te spelen sociale vaardigheden, fysieke coördinatie en cognitief begrip van hun omgeving. Een playful leeromgeving biedt daarom een praktische, effectieve en stimulerende benadering van lesgeven die de leeromgeving transformeert voor alle kinderen in de klas.

Jongeren
Playfulness leert studenten om authentieke zelfexpressie in te zetten als tegenwicht voor negatieve groepsdruk en maatschappelijke verwachtingen. Het geeft zo een kans diversiteit tussen leerlingen te waarderen en daarmee zichzelf te zijn. Bovendien bevordert het een groeimindset en het maken van passende keuzes bij hun persoonlijkheid en toekomstwensen.

Volwassenen
Een playful levens- en werkhouding stelt volwassenen in staat afstand te nemen van anderen, van situaties en van conventies om situaties met een open geest te benaderen om originele oplossingen voor problemen te vinden, moeilijkheden het hoofd te bieden en mislukking te accepteren. Daarnaast bevordert het een proactieve levenshouding.

Ondernemers
Playfulness leert mensen die een onderneming starten of deze willen laten groeien hoe ze kunnen luisteren naar de wijsheid van hun lichaam in het maken van keuzes die hun toekomst (en die van anderen) zullen bepalen. Playfulness laat je vrijelijk omgaan met storytelling waardoor het vertellen van (business-)verhalen een stuk gemakkelijker gaat.

Behandeling & (jeugd-)zorg
Playfulness bevordert, tezamen met een positief psychologische insteek het welbevinden en de autonomie van de cliënt. Middels een playful behandelinsteek versterk je de aangeboren draagkracht van de ander op speelse wijze en ben je in staat op effectieve wijze ervaringsgerichte interventies toe te voegen aan je reeds bestaande toolbox.

Organisaties/ bedrijven
Het is mogelijk de tools to play in te zetten als gereedschapskist binnen het bedrijfsleven. Dit vermindert stress, verbetert samenwerking en bevorderd creativiteit en productiviteit. Een playful levensinstelling geeft de mogelijkheid om met een frisse blik naar dezelfde informatie te kijken. Verbeeldende playfulness vormt zo de kern van innovatie, verbetering, wetenschap en kunst.

Tijd voor eigenheid!

Inhoud opleiding

Klik op + om meer te lezen.

Dag 1: Marketing zonder moeite

Deze eerste dag gaan we aan de slag met een stukje eigenheid van jou als vakspecialist. Je ontdekt je beroepsperspectief en ontdekt hoe je bij wilt dragen aan (het bevorderen van) de autonomie, authenticiteit en flexibiliteit van jouw ideale doelgroep. 

Dag 2: Laat jezelf zien!

Deze dag geef jij als facilitator een korte training aan jouw medecursisten. Hierbij ga je ook verwoorden wat je hebt geleerd over jezelf, je talenten, waar je van geniet en hoe je playfulness verder uit wilt gaan dragen. Zij geven jou feedback over je impact en natuurlijke talenten. Na deze dag kun jij in de praktijk aan de slag. 

Dag 3: Nonduale coaching basis

Deze dag maak je kennis met een fundamenteel andere kijk op coaching en begeleiding dan veelal gebruikelijk is. We richten ons niet op zelfverbetering of het achterhalen van je triggers. Ook promoten we niet dat je positiever moet denken. Je wijst de ander eerder op de aanwezigheid van bron in zichzelf. De bron van nieuwe inzichten, de bron van ervaringen van flow, de bron van pure aanwezigheid. Onze diepste natuur is immers vrij en open. Hoe je dit kunt doen leer je in deze dag met het thema nonduale begeleiding.  

Dag 4: Nonduale coaching vervolg

Het enige wat voor een non-duale wijze van begeleiden nodig is, is jullie ontmoeting van mens tot mens. ‘The magic happens’ wanneer jij zonder agenda, zonder persoonlijke doelen, zonder belangen maar met wijdopen hart en open geeft durft te verschijnen. Des te meer je de ander laat ervaren hoe het is om uit het denken en midden in het hier-en-nu te vallen, des te meer impact jouw coaching heeft. 

Dag 5: Facilitator zaken

Deze dag verkennen we de theorie en praktijk van creatieve facilitering en ontwikkel je nog meer vertrouwen, kennis en de vaardigheden om groepen op een veilige, responsieve en speelse manier te begeleiden. We gaan dieper in op het proces van faciliteren. Wat is dit precies en wat is het verschil met therapie? Daarnaast verkennen we het proces van creatieve facilitering vanuit het perspectief van de deelnemer/klant en leer je rekening houden met de verschillende stadia van het groeps- / creatieve proces.

Afstudeer opdrachten

Om gediplomeerd te worden als Vakspecialist Playfulness® ga je aan de slag met jouw eigen doelgroep. Eerst explorerend en experimenterend, daarna begeleidt mensen je mensen op volwaardige wijze individueel en in groepsverband, als trainer, coach, wegwijzer, moedleverancier, lefgozer, pretgiechelaar of hoe je jezelf dan ook maar wilt noemen. In een afsluitend interview formuleer je jouw visie op (het belang van) playfulness. 

De vakspecialist als begeleider
Je bereid je voor op het beroep van begeleider, zowel individueel (coach) als groepsgewijs (facilitator). In je eigen tijd ga je met minimaal vier proefklanten aan de slag. Je ontdekt samen met hen waar ze graag meer speelsheid willen toelaten in hun leven  en kiest de oefeningen/interventies. Achteraf schrijf je een reflectieverslag over jullie gezamenlijke ontdekkingsreis.

Daarnaast wordt er ook van je verwacht dat je twee groepsactiviteiten van (minimaal) een uur begeleidt. Je kiest hiervoor zelf een doelgroep, een plaats en tijd en oefeningen. Hierbij hoort een trainingsvoorbereiding met onderbouwing van de door jou gemaakte keuzes waarbij je gebruik maakt van de onderdelen van de toolbox. Jij bent in staat het belang uit te leggen en deelnemers dit te laten ervaren tijdens het spelen. 

Om de vier coachopdrachten en twee trainingen goed te laten verlopen en begeleiden heb je recht op twee supervisie sessies gedurende jouw traject. Zelf in te plannen.

De vakspecialist als expert
Je rol van de vakspecialist als expert is gelegen in het scheppen van voorwaarden voor ontwikkeling binnen instellingen en organisaties en het samenwerken met collega’s.

Om je expertstatus te versterken ga ik je op video interviewen over jouw kijk op playfulness. Doordat je jouw richting kiest, die past bij je toekomstige ontwikkeling en doelgroep, en je voorbereid met de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken en laatste maatschappelijke ontwikkelingen, kun je jezelf letterlijk neerzetten als vakspecialist.

Prijs, data en meer…

Opleidingsdata 2022 / 2023
Dag 1 en 2: 11/12 mei 2022 (voor huidige Magie in je Begeleiding studenten)
Dag 3, 4 en 5: worden in overleg met de groep gepland
Supervisie (2x) en eindinterview worden individueel tijdens het traject gepland.

Overige informatie
Tijden: 09:30 tot 16.30 uur
Adres: Zomertaling 27 te Wijchen
Individuele begeleiding via Zoom.

Prijs opleidingstraject
Particulier / ZZP: € 1275,- 
Werkgevers / UWV: €1725,-

Cursisten uit opleidingsjaren ’21 / ’22 en ’23 hebben twee van de vijf opleidingsdagen reeds gevolgd en betalen slechts € 895 voor het traject tot Vakspecialist Playfulness®. Studenten gestart voor sept ’21 hebben ook nog de mogelijkheid om individueel af te studeren (excl. opleidingsdagen). Neem contact met me op wanneer je niet weet welke optie voor jou geldt. 

Een lesmap met lesmateriaal is inbegrepen bij de opleidingsprijs. Koffie / thee vrij beschikbaar gedurende de opleidingsdagen. Je kunt zonder extra kosten betalen in termijnen. Inbegrepen zijn twee supervisie gesprekken van circa 60 minuten. Aanvullend supervisie is mogelijk. (125 euro per uur).

BTW vrijstelling
The School of Play is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze diensten zijn vrijgesteld van BTW-heffing. 

Xandra is een van die zeldzame mensen die de kennis rondom het begeleiden van (getalenteerde) mensen echt belichaamt. Het is geen kennis meer of een set technieken maar een staat van zijn. Iedereen die de kans krijgt om met Xandra te werken als trainer, coach, docent of begeleider zal de transformatie in zichzelf direct merken.

Tijl Koenderink

Expert bij Novilo - Directeur-bestuurder Passend Onderwijs

Xandra heeft een heel fijne energie, is creatief en durft zichzelf te zijn. Haar kwetsbaarheid, haar lef om te doen en haar vermogen om echt te luisteren maken haar tot een heerlijk persoon om mee samen te werken. Steeds weer komt ze met bijzondere ideeen en krachtige inspiratie. Ze levert een prachtige positieve bijdrage aan mensen die haar mogen leren kennen.

Mark Verhees

Positiviteits-expert, bestseller-auteur, Voor Positiviteit