The Way of the Fool

Het Wise Fool programma bestaat uit verschillende onderdelen, welke ook los gevolgd kunnen worden. Dit is The Way of the Fool, een online programma met wekelijkse bijeenkomsten. Om een echte tribe te vormen blijven de deelnemers minimaal 1 jaar bij elkaar. Een programma voor zoekers naar oprechtheid en eerlijkheid, bij zichzelf en anderen. Mensen die houden van tranen, snot, niet weten, twijfel, vastzitten. En daar helemaal bij durven zijn.

Een groep waar we méns kunnen zijn. Onvolmaakt. Imperfect. En 100% echt. Omringd met anderen die hun emoties er laten zijn en ze zelfs opzoeken omdat in de beleving ervan het leven verstopt zit. Mensen die nieuwsgierig zijn en blijven naar de verkenning van hun binnenwereld als ook naar de authentieke expressie hiervan. Zich verwonderen over alles wat ze over zichzelf ontdekken in het moment. En dat uitbundig met elkaar durven delen. Zodat verstrengeld in menselijkheid alles er mag zijn!

You are beautifool 

Wise Fools verkennen hun innerlijke stemmen (gedachten en/of gevoelens) als goede vrienden. Zo ontdekken ze dat zij allen hun eigen wensen, dromen, verlangens, bewegingspatronen, stemgebruik, leeftijd, etc. hebben als ware ze echte levende personen. Ik geloof dat deze delen misschien niet altijd ‘juiste’ antwoorden bieden, maar wel √©√©rlijke antwoorden met het potentieel voor grote wijsheid,¬†wanneer ze ruimte krijgen voor (artistieke) expressie.

Gedurende de wekelijkse bijeenkomsten houden we gezamelijk¬†liefdevol de ruimte open voor jouw groei en ontwikkeling. In de ruimte die zo ontstaat is de Fool in staat alle innerlijke subpersonen (of maskers zoals ze ook wel genoemd worden) te spelen en onderzoeken. Als metafoor daarvoor wordt vaak verwezen naar de tarotkaarten. De ‘Fool’ is nummer 0 in de tarot en kan net zoals de joker uit het kaartspel alle posities innemen. Nu mag hij voor het algemene improvisatiespel in jouw ‚Äėinnerlijke karakters‚Äô stappen. Met speels gemak glijdt hij in verschillende rollen en speelt hij in kinderlijke vrijheid uit wat hij ziet en wat in hem leeft.¬†

Maar wellicht nog mooier is de wiskundige benadering: alles wat vermenigvuldigd wordt met ‘nul’ verliest zijn waarde. En zo gaat het ook met onze ‘waarheden’ die wellicht wat meer luchtigheid kunnen gaan gebruiken in ons leven. Zo te leven is een spirituele practice. Maar het gaat hierbij niet zozeer om zelfbewustzijn, zelfversteviging en zelfexpressie maar om het relativeren van het ‘ik’ en de verbinding met jezelf en de ander.

Het is gebleken dat het online medium een perfect¬†oefenterrein is voor ‘authentic fuckery’. Laat dus alle innerlijke delen van jezelf tot uiting komen op het toneel, adem inspiratie en cre√ęer jezelf in het machtige meesterwerk dat je altijd al geweest ben. Claim dus nu jouw ruimte voor zelfreflectie via zelfexpressie. Voor grootse verhalen. Voor authenticiteit. Voor alle kanten van jezelf. Totdat je je herinnert wie je je werkelijk bent. Je jezelf volledig kunt laten zien. En niemand je meer kan ontkennen.

AUTHENTICITEIT ‚ÄĘ ¬†VERBINDING ‚ÄĘ LEVEN MET OPEN HART

POSITIVITEIT ‚ÄĘ EXPRESSIE ‚ÄĘ EMOTIONELE REIKWIJDTE ‚ÄĘ FUN

EMBODIED IMPROVISATION ‚ÄĘ AUTHENTIC PRESENCE

Meer informatie over de wekelijkse bijeenkomsten:

‚ÄúFooling‚ÄĚ opent de weg naar onszelf en de ander doordat het¬†menselijk gedrag en emoties spiegelt. Het brengt lichthartig en provocatief verborgen waarheden aan het licht. Tegelijkertijd opent het ons en geeft de methode je vrijheid omdat echt alles (zelfs dat waarvan je denkt van niet) de moeite waard is om te laten zien.¬†Het avontuur dat we aangaan voert ons terug naar de bron van alles wat we ooit waren, naar onze creativiteit en levendigheid.¬†Dit proces vraagt moed van de speler, maar het vraagt ook iets van de andere aanwezigen. De groep is spaceholder voor degene die ‘ergens’ induikt, zonder te weten hoe het daarna gaat zijn. In deze ‘liminal space’ duiken we in het zogenaamde wit tussen de regels en daarna kan de wereld voor altijd anders zijn. Wellicht heb je zelf ook eens een magisch moment meegemaakt waarbij iemand een emotioneel verhaal aan je vertelde en het even leek alsof je in een ‘magische bubbel zat’. Het rumoer om jullie heen verstompte en de tijd stond stil. Gedurende de maandelijkse sessies zorgen we gezamelijk voor een veilige setting zodat met alle innerlijke zaken openlijk onderzocht mogen worden. Pas wanneer iedereen zich veilig en geborgen voelt kun je samen alles delen. Of gewoon even samen stil te zijn. We oefenen daarom niet alleen met Fooling tijdens deze bijeenkomsten maar ook met Holding Space, waarbij het onder andere gaat over je aandacht volledig bij de ander houden, compassievol luisteren, lastige gevoelens ‘dragen’ niets willen fixen voor de ander.

De wekelijkse bijeenkomsten boosten je persoonlijke ontwikkeling
We starten ons avontuur bij de twee persona die iedereen in zich heeft: de ene is ‘de heerser’ en de andere ‘de fool’. Je heerser is degene die niet van kwetsbaarheid houdt en je vertelt ‘wat niet kan of niet mag’. Om de Wise Fool in ons te omarmen mogen we de heerser even tijdelijk minder zegkracht geven en gaan werken met onze eigen impulsen, acties en reacties in het moment. Zodat je dwars door alle sociale lagen heen, rechtstreeks naar je kern kunt gaan.¬†

Begrijp je de methodiek dan kunnen we daarna verder gaan met¬†onze volledige ‚Äėbus vol ikken’. Misschien herken je al wat gedachten en gevoelens die horen bij jouw innerlijke drammer, perfectionist, rebel, flierefluiter of criticus. Elke week ontdek je weer iets nieuws. We spelen vanuit het ‚Äėniets‚Äô, met slechts een woord, gevoel of gedachte als uitgangspunt. De improvisatie die ontstaat wordt belichaamd gespeeld.¬†Je ontdekt al improviserend delen van jezelf die je verloren waande of regels die je onbewust strikt hanteert. Je ontwart je identificaties met sociale en culturele normaalheden en geeft jezelf de vrijheid ermee te spelen. Waardoor je de rest van de groep ‚Äď als publiek ‚Äď de ruimte geeft hetzelfde te doen en van je te leren.¬†

Het uiteindelijke doel is met compassie te zijn bij alles wat in je leeft. En bij de verhalen van anderen waarvan je getuige bent. Durf jij je te laten zien zoals je bent? Durf je anderen jouw gekke of vreemde kanten te tonen? Durf je jezelf door een proces van zelfcoaching te trekken indien je iets persoonlijks raakt? Wanneer je hiervan een kick krijgt en denkt ‚Äėja, dit wil ik!‚Äô dan is het mogelijk iets voor jou =)

Het is prachtig om te zien wat er ontstaat wanneer cursisten zich overgeven aan het ter plekke (her)ontdekken en omarmen van hun innerlijke wereld. Die transparant durven zijn over wat in hen leeft. Dat de ander zichzelf in jouw kunstzinnige uitingsvorm van emoties herkent. Dat wat ontstaat kan klein en verfijnd zijn of groots en uitbundig, dat maakt niet uit. Zolang jij maar te zien bent. Want wanneer we de persoon achter de performer zien doorschemeren ontstaat er perfectie. Niet omdat de zinnen rijmen of de uitvoering perfect is maar omdat de mens zélf ineens zo oprecht eerlijk zichtbaar wordt. De mens zelf, met zijn vermogen om in het moment te blijven en op elk moment trouw te zijn aan zichzelf, dát is pure perfectie. En het maakt elk commentaar zinloos en overbodig.

Expressie, presentatie en storytellingsvaardigheden trainen
Naast de uitdaging om je¬†eigenheid en kwetsbaarheid te omarmen, krijg je wekelijks les in verschillende presentatie- en storytellingsvaardigheden. Deze vaardigheden helpen je om expressie te geven aan je gevoel en er langer ‘in te blijven’ in plaats van er over te gaan praten. Ze kunnen je helpen om in de weken of maanden erna gemakkelijker te vertrouwen op je eigen wijsheid en intuitie. Hiermee sta je jezelf toe om zonder formule in het onbekende te stappen en simpelweg te zien wat er gebeurd. Gedurende het traject vul je je rugzak met steeds meer mogelijkheden waarmee je aan jezelf kunt geven wat er vanuit en innerlijke impuls gevraagd wordt.¬†

Het voordeel in het dagelijks leven is natuurlijk ook dat je je uitstraling ermee versterkt. Ga maar na: sprekers bij wie je aan de lippen hangt zijn stuk voor stuk authentiek. Ze lepelen geen standaard verhaaltje op maar nemen je mee in hun verhaal, hun beleving van het leven. Ze durven uitgesproken zichzelf te zijn. In een gevoel te springen en dit te delen zonder te weten waar ze uitkomen. De uitspraak ‚Äėwhat makes you vulnerable makes you beautiful‚Äô wordt door hen belichaamd.¬†Zij maken indruk met alles wat anderen niet voluit durven laten zien. Daardoor hebben ze impact. En d√°t is het niveau waar ik ook jou graag heen wil brengen.¬†

Deze expressie-vaardigheden versterken we trouwens nog eens extra in verschillende 3-daagse To Fool for School workshops. Door specifiek aan de slag te gaan met embodiment (belichaamd spel) of authentieke aanwezigheid verdiep je je mogelijkheden om inspirerend voor de klas, op video of op het podium te zijn.

Hoe zien de wekelijkse bijeenkomsten eruit?
Na een eerste opstartrondje krijgt iedereen tijd voor een improvisatie. Dat kan 3x 3 minuten zijn of 10 minuten per persoon, net wat gewenst is die dag. De¬†ge√Įmproviseerde monologen, instant solo-creaties, en spontane pitch-momenten zijn vormen van solo-impro die te vergelijken zijn met een¬†kruising tussen een kampvuursessie en een bungee jump.¬†

We gaan inhoudelijk aan de slag met grote vragen als: ‘waar houd je van’, ‘wat mogen we niet van je zien’, ‘bij wie houd je je klein’ of ‘wat heb je uit het leven gehaald en wat heb je terug te geven? Door deze vragen mee te nemen als basis voor een ge√Įmproviseerde mini-voorstelling (bv korte sketches of liedjes) verras je de anderen √©n jezelf met wat er dan ontstaat.¬†Jij hoeft geen kunstwerk van je leven te maken. Sta het leven simpelweg toe om een kunstwerk van j√≥√ļ te maken!

 

Prijs, data en meer…

Data bijeenkomsten Wise Fools Tribe 2022 
Het belangrijkste onderdeel binnen het Wise Fool programma zijn de bijeenkomsten op woensdagochtend tussen 9.00 en 11.00 uur.

Deelnemen kan per 1 januari van het nieuwe jaar. De groepsgrootte is minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers.

Investering
Je haalt het meeste uit je Wise Fool programma wanneer je aan alle onderdelen meedoet, daarom wordt een Tribe lidmaatschap als combi-pakket angeboden (Jaargroep The Way of the Fool¬†+¬†12x Fool Moon avondbijeenkomsten + 3x To Fool for School driedaagsen)¬†¬†voor een bedrag van ‚ā¨ 225,- per maand.¬†

The Way of the Fool is ook los te volgen.¬†Meedoen aan de online bijeenkomsten kan voor een bedrag van ‚ā¨ 1980 (165 per maand).¬†Let op: bij de prijzen zijn de eventuele overnachtingen niet inbegrepen.

The School of Play is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor onze opleidingen en trajecten zijn vrijgesteld van BTW-heffing.

Studiebelasting
The Way of the Fool is een ongoing lesprogramma waar deelnemers minimaal een jaar bij aan willen sluiten. De wekelijkse bijeenkomsten (aka completely crazy classes) duren circa 2 uur. Er is geen voorbereiding of huiswerk in dit traject. Wel kan er op vraag verwezen worden naar een blog of artikel met wat meer achtergrondinformatie indien gewenst. 

Certificaat
Je ontvangt een certificaat van geweldigheid (!) aan het einde van het jaar voor jouw inzet en toewijding. Omdat zelfkennis en authenticiteit een ongoing proces is, zal deelname aan de crazy classes dan ook eerder een ‘lifetime lidmaatschap’ zijn dan een opleiding die je volgt en waarna je gevoelsmatig ‘alles weet’.¬†

Wat levert wekelijks oefenen je op?

* vergroting van zelfkennis
* je eigen stijl van vertellen leren kennen
* variaties in eigenheid leren aanbrengen
* bewust leren inzetten van je lichaam
* meer empathische kwetsbaarheid
* waarachtig zijn én transparant overkomen
* spanning opwekken en vasthouden
* vrijheid om in het ‘niet weten’ te stappen
* authentiek reageren en jezelf zijn
* je impulsen leren inzetten als tool
* storytelling- en presentatietechnieken
* duidelijke verhaallijn aanbrengen
* acting skills tbv natuurlijke zichtbaarheid
* je ‘moment’ leren pakken
* verliefd worden op de belachelijkheid van het leven!   

Volg het speelse pad!

Stem af je innerlijke energie. Durf het leven te beleven. Toon. Zing. Speel. Ontdek. Ontvang. Geniet. En vervolg bewuster je weg. 

Xandra van Hooff (1976) is opgeleid als docent, pedagoog, medisch analist en mastercoach. Ze startte haar carri√®re als leerkracht, zorgco√∂rdinator en manager op o.a. scholen die verbonden zijn aan (justiti√ęle) jeugdinrichtingen en jeugd-GGZ. Hier ontdekte ze dat individuele verschillen en unieke perspectieven iemand kunnen helpen om uit te blinken in het leven, ongeacht wat men ook in het verleden heeft meegemaakt, en dat speelse theaterinterventies een manier zijn om het potentieel van iemand te ontsluiten. Ze studeerde vervolgens cum laude af met een master in Special Educational Needs en liet zich daarnaast bijscholen (en laat zich nog altijd scholen) tot impro-trainer, clownsdocent, laughter & healing yoga teacher en specialist drama. Sindsdien gebruikt ze toegepaste improvisatie als manier om veerkracht, flexibiliteit en spontaniteit te bevorderen. Vanaf 2012 leert ze via haar opleidingen, trainingen en workshops aan professionals hoe zij ditzelfde kunnen doen.